Tafsir Surah al-A’raf Ayat 81 – 86 (Kisah Nabi Syuaib عليه السلام)

A’raf Ayat 81: Ini adalah huraian bagi maksud lafaz الفاحِشَةَ yang telah disebut dalam ayat sebelum ini. Ayat sebelum ini disebut secara umum sahaja.

إِنَّكُم لَتَأتونَ الرِّجالَ شَهوَةً مِّن دونِ النِّساءِ ۚ بَل أَنتُم قَومٌ مُّسرِفونَ

(SAHEEH INTERNATIONAL)

Indeed, you approach men with desire, instead of women. Rather, you are a transgressing people.”

MALAY

“Sesungguhnya kamu mendatangi lelaki untuk memuaskan nafsu syahwat kamu dengan meninggalkan perempuan, bahkan kamu ini adalah kaum yang melampaui batas”.

 

إِنَّكُم لَتَأتونَ الرِّجالَ شَهوَةً مِّن دونِ النِّساءِ

“Sesungguhnya kamu mendatangi lelaki untuk memuaskan nafsu syahwat kamu dengan meninggalkan perempuan,

Sepatutnya seorang lelaki mempunyai nafsu terhadap wanita, inilah yang normal. Namun sekiranya lelaki ada nafsu terhadap lelaki lain, tidak ada nafsu terhadap perempuan, ini adalah masalah yang besar. Inilah terjadi dalam kaum yang diserahkan kepada Nabi Luth عليه السلام.

 

بَل أَنتُم قَومٌ مُّسرِفونَ

bahkan kamu ini adalah kaum yang melampaui batas”.

Mereka dikatakan melampau batas kerana boleh jadi kerana mereka telah melakukan syirik iaitu jenis syirik amali. Begitulah apabila sudah melakukan syirik, maka mudah sahaja untuk membuat kesalahan fahsya’, di mana mereka mengatakan halal bagi lelaki mendatangi lelaki. Itu adalah haram, tetapi apabila mereka katakan ia adalah halal, itu bermaksud mereka telah mengubah hukum yang Allah ﷻ telah tetapkan. Menetapkan hukum halal haram adalah hak Allah ﷻ, dan kalau kita ambil hak itu, maka itulah yang dinamakan syirik.

Atau, mereka asalnya melakukan syirik, dan selepas terbiasa dengan syirik, maka hukum agama dan hukum alam pun mereka boleh ubah begitu sahaja. Mereka ikut nafsu, bukan ikut Allah ﷻ.

Atau, maksud melampau batas itu boleh jadi kerana dalam perbuatan homoseksual, mereka membazir benih kerana lelaki tidak boleh mengandung. Juga mereka melampau di dalam perlakuan sampaikan mereka melakukan homoseksual di khalayak ramai. Ini tidak sama dengan melakukannya secara rahsia. Memang patut mereka dihukum dengan azab yang berat.


 

A’raf Ayat 82: Sambungan kisah kemungkaran yang dilakukan oleh kaum Nabi Luth عليه السلام. Ini adalah jawapan mereka kepada dakwah daripada Nabi Luth عليه السلام kepada mereka seperti yang disebut dalam ayat sebelum ini.

وَما كانَ جَوابَ قَومِهِ إِلّا أَن قالوا أَخرِجوهُم مِّن قَريَتِكُم ۖ إِنَّهُم أُناسٌ يَتَطَهَّرونَ

(SAHEEH INTERNATIONAL)

But the answer of his people was only that they said, “Evict them from your city! Indeed, they are men who keep themselves pure.”

MALAY

Dan tidak ada jawab dari kaumnya selain daripada berkata: “Usirlah mereka (Nabi Luth dan pengikut-pengikutnya yang taat) dari bandar kamu ini, sesungguhnya mereka adalah orang-orang yang (mendakwa) suci”.

 

وَما كانَ جَوابَ قَومِهِ إِلّا أَن قالوا أَخرِجوهُم مِّن قَريَتِكُم

Dan tidak ada jawab daripada kaumnya selain daripada berkata: “Usirlah mereka (Nabi Luth dan pengikut-pengikutnya yang taat) dari bandar kamu ini,

Kaum Sodom tidak suka dengan nasihat yang diberikan oleh Nabi Luth عليه السلام. Namun mereka tidak ada jawapan balas. Dalil tidak ada, hujah pun tidak ada. Maka, mereka suruh halau sahaja Nabi Luth عليه السلام dan mereka yang bersama dengannya. Oleh itu, dapat dilihat di sini bahawa perbuatan suka menghalau orang yang beri nasihat ini bukan sekarang sahaja berlaku, tetapi sudah lama berlaku.

Seperti juga zaman sekarang, susah juga hendak diberi nasihat, sebab asyik dihalau sahaja. Kita beri nasihat daripada Al-Qur’an dan Sunnah, tetapi apabila pihak di sana tidak ada hujah, mereka gunakan gelaran caci maki sahaja. Sekiranya mereka ada kuasa, mereka akan gunakan kuasa itu untuk menghalau dan menyekat kita.

 

إِنَّهُم أُناسٌ يَتَطَهَّرونَ

sesungguhnya mereka adalah orang-orang yang (mendakwa) suci”.

Ini bukan pujian sebenarnya. Mereka menuduh Nabi Luth عليه السلام dan orang yang beriman itu kaum yang berpura-pura merasakan mereka bersih. Atau mereka hendak berkata: “Kalau mereka itu rasa mereka suci sangat, janganlah duduk negara Sodom ini lagi, keluarlah dari sini.”

Atau, memang mereka anggap Nabi Luth عليه السلام dan orang mukmin itu suci dan mereka tidak suka. Apabila tidak suka, maka mereka hendak keluarkan. Ini sama seperti orang jahat yang tidak suka kalau ada orang baik dalam kalangan mereka. Contohnya kalau ada kumpulan yang mengamalkan rasuah dan jika ada di antara mereka yang tidak suka rasuah, mereka akan benci. Maka mereka tidak suka walaupun mereka tahu yang apa yang mereka lakukan itu adalah salah.

Kita ada dengar ada pejabat yang rata-ratanya orang malas bekerja. Namun. kalau ada dalam kalangan mereka orang yang rajin, mereka tidak suka. Ini kerana kalau ada orang rajin dan baik, mereka susah hendak buat kerja malas mereka itu. Kalau boleh, mereka akan keluarkan orang itu, sampai ada buat surat layang untuk memburukkan individu itu.

Begitulah kalau orang jahat memang tidak suka dengan orang yang baik. Padahal orang beriman itu hanya melakukan kebaikan sahaja. Seperti disebut dalam ayat [ Buruj: 8 ]

وَما نَقَموا مِنهُم إِلّا أَن يُؤمِنوا بِاللَّهِ العَزيزِ الحَميدِ

Dan mereka tidak menyeksa orang-orang mukmin itu melainkan kerana orang-orang mukmin itu beriman kepada Allah Yang Maha Perkasa lagi Maha Terpuji

Ini mengajar kita yang kalau melakukan perkara baik, mengajar benda yang benar, menegur kesalahan dalam masyarakat, pasti akan ada pihak yang tidak suka. Ini adalah sunnatullah. Sekiranya semua orang suka dengan kita, itulah yang menjadi masalah kerana kita tahu, kalau kita bawa ajaran yang benar, pasti akan ada yang menentang dan memusuhi kita.


 

A’raf Ayat 83: Kerana kemungkaran yang mereka telah lakukan, mereka telah diberikan dengan azab. Namun begitu, mereka yang beriman diselamatkan daripada azab itu.

فَأَنجَينٰهُ وَأَهلَهُ إِلَّا امرَأَتَهُ كانَت مِنَ الغٰبِرينَ

(SAHEEH INTERNATIONAL)

So We saved him and his family, except for his wife; she was of those who remained [with the evildoers].

MALAY

Maka Kami selamatkan dia dan keluarganya (serta pengikut-pengikutnya) melainkan isterinya, adalah dia dari orang-orang yang tinggal.

 

فَأَنجَينٰهُ وَأَهلَهُ

Maka Kami selamatkan dia dan keluarganya

Seperti biasa, apabila diberikan dengan azab, Allah ﷻ akan menyelamatkan Rasul dan mereka yang beriman dengan baginda. Mereka akan disuruh untuk keluar dari kawasan itu. Kenapakah disebutkan tentang keluarga baginda? Kerana hanya ahli keluarganya sahaja yang beriman sebagaimana yang disebutkan dalam ayat lain melalui firman-Nya:

{فَأَخْرَجْنَا مَنْ كَانَ فِيهَا مِنَ الْمُؤْمِنِينَ * فَمَا وَجَدْنَا فِيهَا غَيْرَ بَيْتٍ مِنَ الْمُسْلِمِينَ}

Lalu Kami keluarkan orang-orang yang beriman yang berada di negeri kaum Lut itu. Dan Kami tidak mendapati di negeri itu kecuali sebuah rumah dari orang-orang yang berserah diri.

[ Az-Dzariyat: 35-36 ]

Namun ada juga pendapat yang mengatakan ada lagi orang lain yang beriman. Antaranya ada dikatakan dua orang wanita yang juga beriman dengan baginda.

 

إِلَّا امرَأَتَهُ كانَت مِنَ الغٰبِرينَ

melainkan isterinya, adalah dia daripada orang-orang yang tinggal.

Semua ahli keluarga Nabi Luth عليه السلام telah diselamatkan (termasuk jikalau ada lagi yang beriman), kecuali isterinya kerana isterinya itu juga kufur dengan hukum Allah ﷻ. Isterinya itu termasuk dalam golongan mereka yang ditinggalkan untuk diazab.

Apakah kesalahan isteri baginda itu? Dialah yang telah menyampaikan maklumat kepada kaumnya perihal tetamu-tetamu yang datang kepada Nabi Lut عليه السلام dengan bahasa isyarat yang hanya dimengerti oleh mereka. Maknanya, dia telah khianat kepada suaminya sendiri.

Oleh sebab itulah, ketika Nabi Luth عليه السلام diperintahkan agar membawa keluar keluarganya di malam hari. Allah ﷻ berpesan kepadanya janganlah diberitahu keberangkatannya kepada isterinya dan janganlah membawa serta isterinya keluar dari negeri itu.


 

A’raf Ayat 84:

وَأَمطَرنا عَلَيهِم مَّطَرًا ۖ فَانظُر كَيفَ كانَ عٰقِبَةُ المُجرِمينَ

(SAHEEH INTERNATIONAL)

And We rained upon them a rain [of stones]. Then see how was the end of the criminals.

MALAY

Dan Kami telah menghujani mereka dengan hujan (batu yang membinasakan). Oleh itu, lihatlah, bagaimana akibat orang-orang yang melakukan kesalahan.

 

وَأَمطَرنا عَلَيهِم مَّطَرًا

Dan Kami telah menghujani mereka dengan hujan

Hujan yang dimaksudkan adalah hujan batu yang dijatuhkan ke atas mereka sebagai hujan azab. Dari manakah kita tahu yang mereka dihujani dengan batu? Ayat ini ditafsirkan oleh ayat lain melalui firman-Nya:

{وَأَمْطَرْنَا عَلَيْهَا حِجَارَةً مِنْ سِجِّيلٍ مَنْضُودٍ مُسَوَّمَةً عِنْدَ رَبِّكَ وَمَا هِيَ مِنَ الظَّالِمِينَ بِبَعِيدٍ}

dan Kami hujani mereka dengan batu daripada tanah-tanah yang terbakar dengan bertubi-tubi, yang diberi tanda oleh Tuhan kalian dan seksaan itu tiadalah jauh dari orang-orang yang zalim.

[ Hud: 82-83 ])

Namun begitu, di sini tidak disebut bagaimana tempat tinggal mereka telah diangkat dan diterbalikkan. Selain daripada itu mereka juga telah dikenakan dengan pekikan yang kuat. Ini disebut di dalam [ Hijr: 73-74 ]

فَأَخَذَتهُمُ الصَّيحَةُ مُشرِقينَ

Maka mereka dibinasakan oleh suara keras yang mengguntur, ketika matahari akan terbit.

فَجَعَلنا عالِيَها سافِلَها وَأَمطَرنا عَلَيهِم حِجارَةً مِن سِجّيلٍ

Maka Kami jadikan bahagian atas kota itu terbalik ke bawah dan Kami hujani mereka dengan batu dari tanah yang keras.

 

فَانظُر كَيفَ كانَ عٰقِبَةُ المُجرِمينَ

Oleh itu, lihatlah, bagaimana akibat orang-orang yang melakukan kesalahan.

Dalam ayat ini, Allah ﷻ tidak sebut itu adalah akibat bagi kaum Luth, tetapi Allah ﷻ sebut ia dikenakan kepada المُجرِمينَ. Ini kerana ia boleh dikenakan kepada sesiapa sahaja yang melakukan dosa. Maka, sekarang Allah ﷻ memberi peringatan kepada semua kaum yang menentang kebenaran, terutama sekali kepada kafir Mekah, jangan mereka melawan undang-undang Allah ﷻ. Mereka boleh dikenakan dengan azab semasa di dunia lagi. Allah ﷻ  tidak perlu tunggu Kiamat untuk mengenakan azab kepada mereka.

Imam Abu Hanifah رحمه الله berpendapat bahawa orang yang melakukan homoseks hukumannya sama seperti yang dikenakan kepada kaum Luth ini, iaitu dilemparkan dari ketinggian (dari gunung atau bukit), kemudian disusul dengan lemparan-lemparan batu, seperti yang dilakukan terhadap kaum Luth. Ulama’ lainnya berpendapat bahawa pelaku homoseks dikenakan hukuman rejam, baik dia telah muhsan (telah pernah berkahwin) ataupun belum. Yang pasti, hukumannya adalah mati.

Pendapat ini merupakan salah satu qaul daripada Imam Syafi’iy رحمه الله. Hujahnya berdasarkan hadith yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad, Imam Abu Daud, Imam Tirmizi, dan Imam Ibnu Majah رحمهم الله, daripada Ibnu Abbas رضي الله عنهما yang mengatakan bahawa Rasulullah ﷺ pernah bersabda:

مَنْ وَجَدْتُمُوهُ يَعَمَلُ عَمَلَ قَوْمِ لُوطٍ، فَاقْتُلُوا الْفَاعِلَ وَالْمَفْعُولَ بِهِ”

Barang siapa yang kalian jumpai sedang melakukan perbuatan kaum Lut, maka bunuhlah pelaku dan yang dikerjainya. Sahih menurut Albani.

Sedangkan menurut ulama’ yang lain, pelakunya dikenakan hukuman yang sama seperti hukuman berbuat zina. Dengan kata lain, jika dia seorang yang telah muhsan, maka dikenakan hukuman rejam; dan jika dia adalah orang yang belum muhsan, maka dikenakan hukuman seratus kali sebatan. Pendapat ini merupakan qaul (pendapat) yang lain daripada Imam Syafi’iy رحمه الله.

Habis Ruku’ 10 daripada 24 ruku’ dalam surah ini.


 

A’raf Ayat 85: Ini adalah kisah kelima. Kisah ini masih lagi bersangkut paut dengan Dakwa Kedua – hendaklah menjaga syariat. Syariat yang hendak dijaga di sini adalah syariat perniagaan.

وَإِلىٰ مَديَنَ أَخاهُم شُعَيبًا ۗ قالَ يٰقَومِ اعبُدُوا اللَّهَ ما لَكُم مِّن إِلٰهٍ غَيرُهُ ۖ قَد جاءَتكُم بَيِّنَةٌ مِّن رَّبِّكُم ۖ فَأَوفُوا الكَيلَ وَالميزانَ وَلا تَبخَسُوا النّاسَ أَشياءَهُم وَلا تُفسِدوا فِي الأَرضِ بَعدَ إِصلٰحِها ۚ ذٰلِكُم خَيرٌ لَّكُم إِن كُنتُم مُّؤمِنينَ

(SAHEEH INTERNATIONAL)

And to [the people of] Madyan [We sent] their brother Shu‘ayb. He said, “O my people, worship Allāh; you have no deity other than Him. There has come to you clear evidence from your Lord. So fulfill the measure and weight and do not deprive people of their due and cause not corruption upon the earth after its reformation. That is better for you, if you should be believers.

MALAY

Dan kepada penduduk Madyan (Kami utuskan) saudara mereka Nabi Syuaib. Ia berkata: “Wahai kaum, sembahlah kamu akan Allah, (sebenarnya) tiada Tuhan bagi kamu selain daripadaNya. Sesungguhnya telah datang kepada kamu keterangan yang nyata dari Tuhan kamu. Oleh itu, sempurnakanlah sukatan dan timbangan, dan janganlah kamu kurangkan bagi manusia akan haknya; dan janganlah kamu berbuat kerosakan di muka bumi sesudah Allah menjadikannya (makmur teratur) dengan sebaik-baiknya. Yang demikian itu lebih baik bagi kamu jika betul kamu orang-orang yang beriman.

 

وَإِلىٰ مَديَنَ أَخاهُم شُعَيبًا

Dan kepada penduduk Madyan (Kami utuskan) saudara mereka, Nabi Syuaib. 

Nabi Syuaib عليه السلام telah diutus kepada penduduk daerah Madyan. Penduduk Madyan adalah satu kaum Arab yang tinggal di kota yang bernama Madyan. Kota tersebut terletak di daerah Ma’an, di hujung daerah Syam, di tepian Kota Hijaz, dan dekat dengan laut, tempat ditenggelamkannya kaum Luth. Mereka muncul dalam waktu yang sangat dekat dengan musnahnya kaum Luth.

Nabi Musa عليه السلام pernah sampai ke Madyan ini dan disebut di dalam ayat Qasas:23

وَلَمّا وَرَدَ ماءَ مَديَنَ وَجَدَ عَلَيهِ أُمَّةً مِّنَ النّاسِ يَسقونَ

Dan tatkala dia sampai di sumber air negeri Madyan dia menjumpai di sana sekumpulan orang yang sedang meminumkan (ternaknya)

Madyan adalah nama sebuah kabilah yang terdiri atas anak keturunan Madin bin Madyan bin Ibrahim al-Khalil (Nabi Ibrahim عليه السلام). Nabi mereka adalah Syuaib عليه السلام, anak lelaki daripada Mikyal bin Yasyjan. Maka, Madyan adalah nama orang dan juga nama tempat.

Selain dari Madyan, tempat ini juga dikenali di dalam Al-Qur’an sebagai Aikah (yang bermaksud hutan). Ini seperti disebut dalam [ Syuara’: 176 ]

كَذَّبَ أَصحٰبُ لئَيكَةِ المُرسَلينَ

Penduduk Aikah telah mendustakan rasul-rasul;

Namun ada juga pendapat yang mengatakan Madyan dan Aikah adalah dua tempat berbeza. Setelah Madyan dimusnahkan, Nabi Syuaib عليه السلام telah pergi Aikah dan di situ juga akhirnya penduduknya dibinasakan.

Dalam buku Atlas Sejarah Nabi dan Rasul karya Sami bin Abdullah Al-Maghluts, dijelaskan bahawa Nabi Syuaib عليه السلام adalah putera daripada Mikael bin Yasyjar bin Madyan bin Ibrahim. Ini kerana Nabi Ibrahim عليه السلام memiliki anak sebanyak 13 orang, dua di antaranya adalah Ismail عليه السلام dan Ishak عليه السلام.

Nabi Syuaib عليه السلام adalah seorang Nabi yang pandai berpidato. Hinggakan baginda dikenali sebagai pemidato dalam kalangan para Nabi.

 

قالَ يٰقَومِ اعبُدُوا اللَّهَ ما لَكُم مِّن إِلٰهٍ غَيرُهُ

Dia berkata: “Wahai kaum, sembahlah kamu akan Allah, (sebenarnya) tiada Tuhan bagi kamu selain daripada-Nya. 

Seperti juga para Rasul yang lain, baginda memulakan dakwah dengan mengajak mereka kepada tauhid. Seperti telah disebut di dalam ayat ini, ada ithbat dan ada nafi di dalamnya.

 

قَد جاءَتكُم بَيِّنَةٌ مِّن رَّبِّكُم

Sesungguhnya telah datang kepada kamu keterangan yang nyata daripada Tuhan kamu. 

Baginda tidaklah bercakap kosong sahaja tetapi telah menyampaikan wahyu kepada kaumnya itu dengan diberikan segala dalil bukti. Baginda juga telah menunjukkan kepada mereka mukjizat untuk membuktikan kenabian baginda. Cuma kita tidak tahu apakah mukjizat yang baginda tunjukkan.

Begitulah juga kita dalam dakwah dan dalam mengajar, hendaklah diberikan dalil dan bukti yang jelas. Jangan cakap kosong sahaja, tanpa diberikan bukti yang sahih, seperti yang banyak dilakukan oleh ustaz-ustaz negara ini – banyak cerita dongeng sahaja. Malangnya ramai pula yang percaya dengan ustaz yang sebegitu.

 

فَأَوفُوا الكَيلَ وَالميزانَ

Oleh itu, sempurnakanlah sukatan dan timbangan,

Sekarang disebut tentang masalah jual beli. Lihatlah hebatnya dan lengkap agama Islam ini, tentang jual beli pun ada disebut di dalam Kitab-Nya. Ini kerana hak-hak hendaklah dijaga sepenuhnya. Sebelum ini telah disebut hak Allah ﷻ iaitu mesti sembah dan menghambakan diri kepada Allah ﷻsahaja. Selain daripada hak Allah ﷻ ada juga hak antara hamba.

Ini seperti yang disebut sekarang. Takaran dan timbangan hendaklah dipenuhi seperti yang sepatutnya. Kalimah الكَيلَ merujuk kepada takaran atau kuantiti seperti cupak, gantang manakala kalimah الميزانَ untuk timbangan berat. Di sini Allah ﷻ mengajar kita untuk menyempurnakan sukatan dan timbangan dalam jual beli. Jangan kurangkan sukatan dan timbangan apabila jual barang kepada manusia. Kaum Nabi Syuaib عليه السلام telah melanggar kedua-dua hak Allah ﷻ dan hak sesama manusia.

Ringkasnya, bukan timbangan sahaja yang perlu dijaga tetapi semua perkara dalam perniagaan termasuk servis yang tidak boleh ditimbang. Jangan menipu dalam perniagaan. Ini banyak kita tahu terjadi dalam masyarakat. Untuk mendapatkan keuntungan yang lebih, ramai yang menipu dalam perniagaan. Tidak kiralah sama ada menjual barang yang murah di pasar tani atau menjual kapal selam yang berharga berbilion ringgit. Apabila ada peluang untuk menipu, ramai manusia yang mengambil peluang itu. Ini tidak patut langsung dan Allah ﷻ benci perbuatan itu.

 

وَلا تَبخَسُوا النّاسَ أَشياءَهُم

dan janganlah kamu kurangkan bagi manusia akan haknya; 

Berilah apa yang sepatutnya pembeli dapat. Jika sepatutnya mereka mendapat sekilo, berilah sekilo, jangan kurang. Jika mereka sepatutnya mendapat kualiti seperti yang dijanjikan, berilah kualiti itu. Jangan tipu dengan kata hendak diberikan gred A, tetapi diberikan kualiti yang gred B sahaja.

Perkara ini amat penting sampaikan ada disebut dalam surah yang lain. Sila lihat [ Mutaffifin: 1-3 ]

وَيلٌ لِلمُطَفِّفينَ

Kecelakaan besarlah bagi orang-orang yang curang

الَّذينَ إِذَا اكتالوا عَلَى النّاسِ يَستَوفونَ

(iaitu) orang-orang yang apabila menerima timbangan daripada orang lain, mereka minta dipenuhi,

وَإِذا كالوهُم أَو وَزَنوهُم يُخسِرونَ

dan apabila mereka menyukat atau menimbang untuk orang lain, mereka mengurangi.

Malangnya, lihatlah bagaimana masalah kaum Nabi Syuaib عليه السلام ini sampai sekarang masih berlaku lagi. Maka, kitalah yang seharusnya menjadi pemangkin untuk mengubah perkara ini semampu yang kita boleh. Kita jangan sekali-kali mengurangkan takaran dan timbangan kepada manusia. Ini kerana kalau kita buat, ia tidak selesai kepada kita sahaja, tetapi diikuti oleh orang lain juga. Maka, kalau kita bersikap jujur dalam perniagaan kita, in sha Allah akan ada yang ikut kita.

 

وَلا تُفسِدوا فِي الأَرضِ بَعدَ إِصلٰحِها

dan janganlah kamu berbuat kerosakan di muka bumi sesudah Allah menjadikannya (makmur teratur) dengan sebaik-baiknya. 

Jangan buat kerosakan di mukabumi dengan menderhakai syariat selepas syariat itu diperbaiki oleh para Nabi dengan ajar syariat kepada manusia.

Malangnya manusia selalu menipu orang lain. Lihatlah bagaimana sekarang susah kita hendak mempercayai mekanik yang memperbaiki kereta kita. Kita tidak dapat memastikan yang mereka membuat kerja dengan jujur, dan beritahu perkara yang benar kepada kita. Kadang-kadang kalau kita bawa kereta ke tempat lain, kita diberitahu perkara lain pula yang rosak, sampaikan kita tidak tahu siapakah yang kita boleh percaya.

Mereka pula mengambil kesempatan dengan pengetahuan mereka tentang kereta untuk menipu orang yang tidak tahu. Mereka menggunakan istilah yang kita tidak faham. Kalau mereka tidak jujur, mereka kena jawab di hadapan Allah ﷻ nanti kerana penipuan mereka.

 

ذٰلِكُم خَيرٌ لَّكُم إِن كُنتُم مُّؤمِنينَ

Yang demikian itu lebih baik bagi kamu jika betul kamu orang-orang yang beriman.

Sekiranya manusia mengikut undang-undang yang Allah ﷻ telah tetapkan di atas dalam perniagaan dan dalam perkara-perkara lain, itu adalah kebaikan untuk mereka dan mereka akan mendapat keuntungan di dunia dan di akhirat.


 

A’raf Ayat 86:

وَلا تَقعُدوا بِكُلِّ صِرٰطٍ توعِدونَ وَتَصُدّونَ عَن سَبيلِ اللَّهِ مَن ءآمَنَ بِهِ وَتَبغونَها عِوَجًا ۚ وَاذكُروا إِذ كُنتُم قَليلًا فَكَثَّرَكُم ۖ وَانظُروا كَيفَ كانَ عٰقِبَةُ المُفسِدينَ

(SAHEEH INTERNATIONAL)

And do not sit on every path, threatening and averting from the way of Allāh those who believe in Him, seeking to make it [seem] deviant. And remember when you were few and He increased you. And see how was the end of the corrupters.

MALAY

“Dan janganlah kamu duduk pada tiap-tiap jalan lalu-lalang, dengan menakut-nakutkan dan menghalangi orang-orang yang beriman dari melalui jalan Allah, dan kamu pula menghendaki supaya jalan Allah itu bengkok terpesong. Dan ingatlah semasa kamu dahulu sedikit bilangannya lalu Allah menjadikan kamu kembang ramai, serta perhatikanlah bagaimana akibat orang-orang yang berbuat kerosakan.

 

وَلا تَقعُدوا بِكُلِّ صِرٰطٍ توعِدونَ

“Dan janganlah kamu duduk pada tiap-tiap jalan lalu-lalang, dengan menakut-nakutkan

Ini adalah satu lagi sifat buruk kaum Nabi Syuaib عليه السلام, mereka suka duduk di jalanan tempat orang lalu lalang dan menyamun orang dan menakutkan orang beriman dengan duduk di jalan orang beriman lalu.

Maka, ini merupakan isyarat supaya orang Islam jangan duduk bersidai di jalanan. Ini banyak sekali dilakukan oleh orang kita. Sama ada tua atau muda. Mereka berkumpul di jalanan sama ada di kampung ataupun di bandar dan melihat-lihat sahaja orang lalu lalang. Kalau ada yang menarik perhatian mereka, mereka akan tegur dan usik. Sampai orang takut hendak melalui jalan itu. Ini sudah menyusahkan orang. Tiada kerja lain lagi kah?

Penjahat daripada kaum Madyan itu duduk di jalanan dan mengganggu orang yang hendak beriman dan jumpa Nabi Syuaib عليه السلام. Mereka memberikan amaran supaya jangan beriman dengan baginda. Ini kerana orang jahat tidak suka kalau orang beriman mahu beriman. Pada mereka hidup mereka akan menjadi susah untuk berbuat jahat lagi kalau ramai orang yang menjadi baik.

Oleh hal yang demikian, perbuatan ini sangatlah buruk dan sama sahaja seperti perbuatan Iblis dan syaitan seperti disebut di awal surah ini di ayat 16.

قالَ فَبِما أَغوَيتَني لَأَقعُدَنَّ لَهُم صِرٰطَكَ المُستَقيمَ

Iblis menjawab: “Kerana Engkau telah sesatkan aku, aku benar-benar akan duduk (menghalang-halangi) mereka dari jalan Engkau yang lurus,

Cuma bezanya syaitan ini duduk berterusan kerana tidak ada kerja lain. Ini kerana ada penambahan (taukid) huruf ل dan syaddah pada huruf ن di hujung kalimah لَأَقعُدَنَّ. Manusia tidaklah begitu sebab ada kerja lain, hendak kena makan dan sebagainya. Namun ini mengajar kita yang syaitan itu sentiasa akan menghasut kita.

Bagaimanakah dengan kita? Adakah kita menghalang orang dari jalan Allah ﷻ? Anda mungkin rasa tidak, bukan? Namun sekiranya anda menganjurkan program-program yang lagha dan membuang masa, tidakkah ini secara tidak langsung menghalang orang dari jalan Allah ﷻ?

Bagaimana pula dengan mereka yang menghalang manusia daripada belajar tadabbur Al-Qur’an dan Sunnah? Bukankah ramai yang menghalang asatizah Sunnah daripada mengajar kepada masyarakat? Dengan berbagai-bagai cara mereka lakukan seperti tidak diberikan tauliah, ditohmah dengan berbagai-bagai tohmahan yang buruk, ditangkap dan sebagainya.

 

وَتَصُدّونَ عَن سَبيلِ اللَّهِ مَن ءآمَنَ بِهِ

dan menghalangi orang-orang yang beriman daripada melalui jalan Allah,

Ini adalah larangan supaya jangan duduk di jalan untuk menakutkan orang beriman. Mereka mengganggu sampai menghalang mereka untuk kekal di jalan Allah ﷻ. Orang jahat daripada kaum Nabi Syuaib عليه السلام memberi amaran serta melarang kaumnya daripada beriman dengan Nabi Syuaib عليه السلام. Sudahlah mereka samun orang yang di jalanan, mereka larang pula orang lain daripada beriman dengan Nabi Syuaib عليه السلام.

 

وَتَبغونَها عِوَجًا

dan kamu pula menghendaki supaya jalan Allah itu bengkok terpesong. 

Mereka mencari jalan untuk membengkokkan jalan Allah ﷻ. Mereka menyebabkan orang lain nampak agama Allah ﷻ sampai tidak molek, bengkang bengkok. Mereka bertanya soalan-soalan yang menyebabkan orang tidak percaya kepada agama. Mereka akan cuba menimbulkan persoalan serta rasa ragu-ragu dalam hal agama.

 

وَاذكُروا إِذ كُنتُم قَليلًا فَكَثَّرَكُم

Dan ingatlah semasa kamu dahulu sedikit bilangannya lalu Allah menjadikan kamu berkembang ramai,

Allah ﷻ menyeru mereka kepada iman dengan mengingatkan mereka kepada nikmat yang telah diberikan-Nya: ingatlah dulu kamu sedikit sahaja, tetapi Allah ﷻ telah meramaikan kamu. Dahulu daerah mereka tidak ramai orang, namun dengan rezeki perniagaan, orang ramai datang untuk bermuamalah dan penduduk mereka bertambah dan menjadi ramai. Allah ﷻ telah menguatkan mereka dengan cara ekonomi.

Kita manusia memang suka kalau duduk beramai-ramai terutama sekali dengan ahli keluarga kerana kita ini adalah makhluk bersosial. Maka, Allah ﷻ memberikan nikmat ada keluarga. Mulanya dengan seorang, kemudian berkahwin. Kemudiannya mendapat anak-anak dan kemudiannya bercucu pula. Inilah nikmat yang amat besar.

Maka, kita amat kasihan kalau ada yang tidak ada anak-anak untuk menemani mereka di usia yang tua. Malang bagi orang yang tidak mahu ada anak kerana kononnya akan hidup susah. Mereka akan menyesal di usia tua mereka nanti dan waktu itu tidak boleh berbuat apa lagi. Mungkin duduk di rumah orang tua sahaja supaya dapat bersama dengan orang lain yang juga sudah tua.

 

وَانظُروا كَيفَ كانَ عٰقِبَةُ المُفسِدينَ

perhatikanlah bagaimana akibat orang-orang yang berbuat kerosakan.

Perbuatan mereka itu tidak akan dibiarkan begitu sahaja. Lihatlah bagaimana kaum-kaum yang terdahulu daripada mereka yang telah melawan Rasul mereka, bagaimana keadaan mereka setelah diberikan azab daripada Allah ﷻ. Ini adalah ancaman kepada mereka. Allah ﷻ suruh kita kenangkan semula.

Allah ﷻ menggunakan kalimah كيف (bagaimana) azab dikenakan kepada penentang kebenaran. Allah ﷻ tidak sebut ‘bila’ dan ‘di mana’ kerana itu tidak penting. Ramai yang sibuk hendak tahu sejarah kaum-kaum yang telah dimusnahkan itu. Namun, itu semua tidak penting. Yang penting adalah bagaimana kemusnahan telah dikenakan kepada mereka. Dan yang lebih penting ‘kenapa’ mereka dimusnahkan.

Sebagai contoh kita lihat ramai sibuk dengan Egyptology iaitu ilmu tentang kehidupan Firaun dan zaman mereka. Pelbagai perkara dikaji seperti piramid, bahasa dan cara pemerintahan mereka. Namun tidaklah dikaji tentang kenapa mereka itu dimusnahkan. Hanya orang Islam sahaja yang mengambil tahu akan hal ini.

 

Allahu a’lam. Sambung ke ayat yang seterusnya

Kemaskini: 14 Oktober 2022

Ringkasan Surah A’raf


Rujukan: 

Maulana Hadi

Nouman Ali Khan

Tafsir Ibn Kathir

Maariful Qur’an

Ustaz Abdul Muien

Ustaz Solahuddin

Published by

CelikTafsir

Blog mentafsir Quran berdasarkan fahaman Sunnah dan salafussoleh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s