About

Tafsir ini adalah penulisan semula dari kelas-kelas tafsir yang dipelajari oleh saya. Sila baca dengan hati terbuka. Semoga kita semua mendapat pengajaran darinya.

Saya cuba untuk menulis dengan bahasa yang mudah dan santai supaya dapat memberi kefahaman tentang apakah yang hendak disampaikan oleh Allah. Tentulah saya tidak dapat merangkumi semua sekali. Semoga penulisan ini dapat menarik minat pembaca untuk mendalami lagi tafsir-tafsir lain.

Tentulah sebagai manusia biasa, ada sahaja kekurangan dan kesalahan saya di dalam penulisan ini. Jikalau ada pertanyaan atau teguran, sila komen di ruangan yang telah tersedia. Saya bersedia untuk membetulkan mana-mana kesalahan dan kesilapan.

126 thoughts on “About”

  1. Assalamualaikum,

    pertama kali membaca tafsir susunan tuan, saya jatuh hati dengan penerangan yang santai dan pecahan2 ayat berserta maksudnya. Mohon bertanya kalau tuan ada membukukan keseluruhan tafsir tsb, kerana saya teringin untuk memilikinya. Sekiranya tiada, mohon tuan cadangkan kitab tafsir yang tuan rasakan sesuai.

    terima kasih & wassalam

    Liked by 1 person

    1. Waalaikum salam,

      Alhamdulillah anda suka membacanya. Diharap ianya bermanfaat untuk anda.
      Tafsir ini belum dibukukan lagi. Kerana ada terlalu banyak pengemaskinian dari masa ke semasa yang menyebabkan sukar untuk dibukukan. Boleh baca di sini sahaja, tak payah nak beli buku pun, kan?

      Penulisan blog ini juga mengambil masa kerana perlu merujuk kepada banyak sumber.
      Kitab tafsir yang saya rasa senang didapati di Malaysia adalah Tafsir ibn Kathir.

      harap ini dapat membantu.

      Liked by 1 person

  2. Assalamualikum,
    Alhamdulillah,tafsir online tuan memang saya ikuti dan binding untuk rujukan saya (minta izin ya).
    Saya bersyukur sangat di ketemukan blog ni.Jutaan terimakasih untuk pihak tuan.
    Semuga Allah swt merahmati dan memberkati hasil usaha tuan.AMIN

    Liked by 1 person

    1. Alhamdulillah, ianya bermanfaat untuk anda. Kata-kata semangat dari pembaca seperti anda lah yang memberikan semangat untuk saya terus meneruskan usaha ini.
      Silakan untuk binding untuk rujukan. Cuma dari masa ke semasa ada penambahan atau pembetulan kuliah yang ada. Sesungguhnya ilmu itu bertambah, pemahaman bertambah, jadi saya akan update.

      Cuma satu permintaan dari saya. Jikalau ada mana-mana tulisan yang tidak jelas, harap beritahu. Mungkin dari segi bahasa yang kurang jelas, atau penerangan yang terlalu ringkas. Kadang-kadang memang ayat-ayat Quran berulang, maka saya sudah jelaskan dengan panjang lebar di tafsir ayat yang lain. Tapi kalau perlukan penjelasan, harap beritahu saya. Kerana kalau anda tidak faham, mungkin orang lain pun tidak faham. Boleh?

      Wassalam.

      Liked by 1 person

  3. Alhamdulillah, ianya bermanfaat untuk anda. Kata-kata semangat dari pembaca seperti anda lah yang memberikan semangat untuk saya terus meneruskan usaha ini.

    Satu permintaan dari saya. Jikalau ada mana-mana bahagian yang kurang jelas, harap diberitahu kepada saya supaya boleh diberitakan penjelasan yang lebih. Boleh?

    Liked by 1 person

  4. Assalammualaikum. Terima Kasih di atas perkongsian. Saya merupakan seorang pelajar, teringin nak mengikuti kelas tafsir tapi tiada kemudahan lagi (tiada transport, tiada teman). Alhamdulillah terjumpa dengan website ini.

    Like

    1. Alhamdulillah. Semoga anda dapat memanfaatkan blog ini. Sekurang-kurangnya anda mahu mempelajari ayat-ayat Allah.
      Tidaklah sama dengan menghadiri kelas dengan membaca dalam blog sahaja. Tapi itu adalah langkah pertama.

      Harap anda dapat meluangkan masa juga untuk melihat kelas dalam Youtube sekali. Ada banyak lagi kuliah yang tidak dimasukkan dalam blog tapi ada dalam youtube.

      Like

  5. Waalaikum salam,

    Terima kasih saudari atas kata-kata semangat itu. Menguatkan lagi semangat saya untuk terus menulis. Terima kasih juga kerana memanjangkan tulisan ini kepada kenalan dan keluarga. Semoga bermanfaat untuk semua.
    Semua saudari berpeluang untuk mengikuti sendiri kelas tafsir secara bertalaqqi hendaknya.

    In Sha Allah, kalau diizinkan olehNya, semoga penulisan ini dapat dibukukan. Entah bila, kerana rasa banyak lagi perlu dilakukan dan diperbaiki. Tafsir yang telah telah ditullis pun selalu ditambah dengan maklumat tambahan dari masa ke semasa.

    Terima kasih sekali lagi. Maas salaamah. Ilal liqaa’.

    Like

  6. as salam,mohon kongsi latar belakang tok ayah man,sy ada bbrapa soalan utk tok ayah,apakah maksud syahadah tiada tuhan selain Allah,Muhammad utusan Allah?perawi yg meriwayatkan hadis ade berapa?betul ke cuma ade 6 kitab hadis?boleh tok ayat terangkan selawat ke atas Rasulullah?bole tok ayah listkan perkara bidaah yg ramai masyarakat hari ini lakukan?

    Like

  7. Assalamu ‘alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh, saya amat tertarik dengan cara penyampaian di blog ini. Maka dari itu saya memohon kebenaran untuk copy dan share untuk kegunaan dalam blog saya.. Terima kasih.

    Liked by 1 person

    1. walaikum Warahmatullahi Wabarakatuh. Alhamdulillah, anda berminat dengan penulisan ini dan tafsir ayat-ayat Allah. Silakan untuk menyalin dan menyampaikannya kepada orang lain.

      Kepada mereka yang membaca, anda amat dialu-alukan untuk menyampaikannya kepada orang lain. Semoga mesej ini berterusan disampaikan. Memang tugas kita menyampaikan.

      Liked by 1 person

  8. Assalamualaikum,
    Blog ini sangat berguna dan penyampaian tafsirnya mudah difahami. Saya minta kebenaran untuk copy dan cetak untuk pembacaan dan rujukan saya secara off-line.

    Terima kasih

    Liked by 1 person

    1. Salam saudara Hamid. Terima kasih atas soalan anda.

      Kalau dibaca dalam blog ini, sudah ada dijelaskan dengan panjang lebar tentang Nabi sebagai pemberi syafaat. Kalau hendak diringkaskan, Nabi hanya sebagai ‘penyampai’ sahaja. Iaitu Allah yang menetapkan siapakah yang layak menerima syafaat dan Nabi Muhammad diberi penghormatan menyampaikan syafaat itu kepada penerima syafaat itu. Bukanlah Nabi yang menentukan siapakah yang layak menerimanya. Jadi, tidaklah boleh kita meminta syafaat dari Nabi kerana baginda tidak boleh menentukan siapakah yang boleh menerimanya.

      Allahu a’lam.

      Like

      1. … kefahaman saya tentang syafaat ni adalah exclusive kpd pemberi syafaat … ultimately mmg haq Allah but Dia dh beri keizinan utk Nabi, Hafiz, ‘Alim, Syahid, dan beberapa yg lain … tu sbb dlm hadis pun ada menyebut tentang sahabat mukmin pun diberi keizinan utk menyelamatkan rakannya yg berada di neraka … cuma kedudukan syafaat tu di hujung keadaan di mana kegunaannya setelah melalui proses azab yg pedih dulu … yg gambaran tentangnya amat menyeksakan … kenapa nk tunggu pada ketika itu … waktu hidup ni adalah waktu yg terbaik utk mensyafaatkan diri sendiri …

        Like

      2. Syafaat itu tetap milik Allah. Allah yang tentukan siapa yang menerimanya. Nabi dan manusia yang lain adalah sebagai penyampai sahaja, bukan mereka yang menentukan.
        Allah muliakan kedudukan penyampai syafaat itu dengan pemberian syafaat itu.

        Saya beri analogi. Katakanlah seorang cikgu nak habiskan kelas dia awal hari itu. Dia memang dah buat keputusan, tapi dia cakap kepada seluruh kelas: “kita habis kelas awal hari ini kerana kejayaan Ahmad memenangi kuiz bulanan peringkat sekolah semalam”. kanak-kanak dapat balik awal dan mereka jumpa Ahmad dan puji Ahmad dan berterima kasih kepada Ahmad.

        cikgu itu memang nak habiskan kelas dia awal. tapi dalam masa yang sama, dia kata naikkan nama Ahmad. walaupun tanpa Ahmad menang kuiz pun, kelas tetap habis awal, bukan? siapa yang buat keputusan kelas balik awal? Cikgu atau Ahmad? Tentu sekali cikgu, bukan?

        Harap analogi ini memberi penjelasan tentang syafaat.

        Dan saya setuju dengan kata awak yang kita tidak patut berharap kepada syafaat. syafaat ini diberikan kepada orang yang perlu, dah telur di hujung tanduk sahaja. mungkin dah nak masuk neraka, atau dah masuk neraka dan perlukan syafaat nak keluar.
        maka jalanilah kehidupan kita di dunia supaya kita tidak memerlukan syafaat pun.

        Liked by 1 person

  9. Assalamualaikum warahmatulLah wabarakatuh…..terima kasih sahabat….blog yang sangat bermanfaat……dengannya kita mencedok ilmu, dengannya kita menambah ke’aliman, dengannya kita dapat memahami kekurangan, dengannya kita merasa diri sentiasa kurang…….usaha ini sangat dihargai, syiar ini harus diteladani, perjuangan ini harus kita telusuri, ketakwaan ini harus menjadi amalan diri dan hati……..mohon izin tuan untuk berkongsi mengenai diri tuan guru…..email saya arrazzak11@gmail.com….

    mohon izin juga untuk mengambil, mencetak ulang, meng….(segala yang perlu untuk sama-sama mendalami ilmu tafsir) sekian, terima kasih. wassalam

    “JAZAKUMULLAH KHAIRAN JAZA’ “

    Like

    1. Alhamdulillah ianya bermanfaat. Silakan untuk share. Semoga masyarakat kita celik Quran dan celik agama.
      Tentang diri saya, hanya insan biasa yang masih banyak perlu belajar lagi. Ini adalah nota nota saya dan saya share kepada yang lain. Harap perbetulkan mana yang salah.

      Cuma nota nota ini akan sentiasa penambahan dan pembaikan.

      Like

  10. Assalamualaikum Tuan;
    Alhamdulillah syukur, kini baru saja saya berjumpa Blog Tafsir tuan yg. sangat menarik penyampaianya serta mudah difahami.
    Izinkan Saya copy, tazkiahkan melalui dakwah serta cetak untuk pengetahuan saya & rakan2 sekelian…… Harap maklum, TK

    Liked by 1 person

    1. silakan tuan Ridho….

      maaf kerana kadang-kadang ada salah ejaan dan sebagainya. sedang dalam proses pembaikan. harap tolong sebarkan… terima kasih.

      Like

  11. Assalamualaikum Tuan,

    Alhamdulillah syukur saya panjatkan kerana terjumpa blog tuan. Saya memang bertalaqqi tafsir dengan guru di Kuching.. dan apa yang guru saya sampaikan persis seperti apa yang tuan sampaikan di blog ini..jadi jika tiada kelas saya suka merujuk dalam blog tuan untuk menambah pemahaman untuk diri ini…Semoga Allah sentiasa merahmati tuan untuk meneruskan usaha dakwah ini..

    Like

  12. Asskm wbt. Terima kasih atas perkongsian ilmu dan kupasan yang diberi. Semuga Allah merahmati dan memberkati penulis serta guru-gurunya. Mohon halalkan ilmu yang diterima dan doakan kami jadi mukmin dan mukminah sejati. Jazakumullahukhair

    Like

  13. Assalamualaikum, terima kasih saudara sebab buat blog ini. Boleh saya jadikan sebagai rujukan. Ada pertanyaan, saya agak kurang jelas dalam post ini

    https://celiktafsir.net/2013/05/30/tafsir-surah-mulk-ayat-1-15/

    bahagian
    “…Sebab ada hadis yang mengatakan Allah akan panggil ‘mati’ pada hari akhirat nanti dan Allah akan sembelih ‘mati’ itu menunjukkan bahawa selepas itu tidak ada lagi kematian. Maka, bergembiralah ahli syurga kerana mereka tahu mereka akan kekal dalam syurga, dan bersedihlah dan berputus asalah ahli neraka kerana mereka tahu bahawa akan kekal dalam neraka sampai bila-bila kerana mereka tidak akan mati-mati….”
    (maaf saya ambil sedikit saja daripada artikel tersebut)

    Harap dapat dijelaskan mengenai hadis tersebut kerana cetek ilmu saya belum pernah dengar. Saya benar-benar ingin tahu.

    Terima kasih. Mohon maaf menyusahkan dan sekiranya tersilap dan terkasar bahasa. Terima kasih sekali lagi. 😀

    Like

    1. Terima kasih. boleh sahaja gunakan apa sahaja dalam penulisan ini untuk rujukan saudara/i.

      Maksud hadis itu: Allah yang menjadikan mati dan hidup. ‘Mati’ dan ‘hidup’ adalah juga makhluk Allah. Bukannya mati itu terjadi sendiri dan tidaklah hidup itu terjadi sendiri. Semua selain Allah tidak terjadi sendiri.

      Keduanya, hadis itu dalam bahasa yang mudah, maksudnya tidak ada kematian lagi selepas akhirat dibangkitkan. Yang dalam neraka, akan terus diseksa sampai bila-bila (kalau dia kekal dalam neraka). Dan mereka yang dalam syurga akan terus hidup sampai bila-bila menikmati nikmat. Jadi, ini adalah satu peringatan yang amat besar kepada kita. Kita kena sedar yang kesan dari perbuatan kita di dunia ini akan kekal selama-lamanya. Sanggupkah kita tinggal dalam neraka selama-lamanya? Atau tidak mahukah kita menikmati nikmat selama-lamanya? Maka, kalau kita kenangkan perkara ini, maka berhati-hatilah dengan apa sahaja yang kita lakukan selama di dunia ini.

      Like

  14. Assalamualaikum…bila baca blog ini saya rasa nak pergi kelas daurah tahun depan..insyaAllah azam tahun depan..tapi nk ty sikit..maulana hadi tahu ke tuan sebarkan ilmu yg di ajar beliau ke alam maya ini?

    Like

    1. Alhamdulillah, semoga dipermudahkan kepada saudara. Semoga dapat menyebarkan lagi pengajian tafsir ini.

      Tentang blog ini, secara khusus, saya tidak rasa MH mengetahuinya secara khusus. Tapi telah diberitahu kepada beliau tentang ada beberapa media yang menggunakan nama beliau dalam berdakwah dan beliau telah memberikan restunya. Semenjak beliau membenarkan MP3 daurah disebarkan, saya lihat banyak sekali merebak mereka yang mahu belajar tafsir Quran ini. Ini adalah sesuatu yang memberansangkan.

      Like

    1. Saya ikut susunan biasa. Saya sudah habiskan Hamim Tujuh dan surah-surah seterusnya saya akan habiskan dari mula ikut susunan dalam Quran. In sha Allah.

      Like

  15. Dan lagi satu, saya memang minat dengan tafsir Ustaz Nouman Ali Khan, cuma ada beberapa ayat daripada tafsirnya tu saya kurang faham.. Saya ada subscribe juga dengan Bayyinah, kalau nak acc saya boleh juga.. moga membantu.. ^^

    Like

    1. Terima kasih. Salah satu rujukan saya adalah dari Nouman Ali Khan (Bayyinah Institute). Memang setiap tulisan akan ada rujukan kepada kuliah beliau (Cover to cover). Saya suka penjelasan beliau kepada situasi semasa zaman ini dan juga penjelasan tentang bahasa. Tidak bahagian mana yang saudara tidak faham. Boleh rujuk kepada tulisan saya berkenaan ayat tersebut sebab saya akan cuba sampaikan dalam bahasa yang mudah difahami. Cuma saya tidaklah tulis word by word.

      Like

  16. Assalam tuan . Saya org awam . Dan berhajat nak belajar tafsir Quran .boleh minta kerjasama tuan untuk kongsikan jadual pembelajaran tuan ?

    Terima kasih .

    Like

    1. Waalaikum salam,

      Anda boleh datang ke Al Furqan Transit, Pertubuhan Pembangunan GMC Malaysia, di alamat
      No 4, Jln SS7/7, Seksyen 7, 47301, Kelana Jaya, Selangor.
      Kelas tafsir akan diadakan setiap hari Sabtu pukul 5 – 7 petang. Terus sahaja datang, tiada bayaran.

      Like

  17. assalamualaikum tuan, alhamdulillah Allah gerakkan hati ke laman blog ini bila nak mencari nama ustaz rosman. Cantik penyusunan yang tuan buat dengan bahasa yang santai lagi mudah difahami. Semoga Allah membalas kebaikan keatas usaha tuan. Namun begitu, saya ingin kenali benar profil tuan empunya blog. Saranan sarjana yang mengatakan “lihatlah kepada siapa yang kamu ambil ilmu agama daripadanya” memaksa saya untuk lebih mengenali diri tuan. boleh emailkan kepada fathieramli@gmail.com terima kasih. semoga Allah membalas segala kebaikanmu.

    Like

    1. Waalaikum salam, terima kasih kerana membaca blog ini. Saya memang sengaja tidak memperkenalkan diri saya kerana beberapa sebab. Antaranya seperti kata Imam Syafie r.h.

      Ibnu Abi Hatim meriwayatkan daripada Ar-Rabi’b.Sulaiman beliau mendengar As-Syafii berkata ketika disebut berkenaan ilmunya dan kitab-kitabnya dan ketika itu beliau sedang sakit:

      وددت لو أن الخلق تعلموه،ولا ينسب إلي منه شيء

      “Aku suka kalau semua makhluk mengetahuinya (ilmu dan tulisan yang aku sampaikan) namun tidak dinisbahkan kepadaku darinya walau suatu apa pun”

      Yang lebih penting adalah rujukan-rujukan saya yang saya letakkan di bawah setiap posting.

      Asal blog ini adalah nota untuk saya dan anak saya, dan saya sampaikan kepada umum supaya boleh dikongsi bersama.

      Like

  18. Assalamualaikum tuan..

    Syukur kepada Allah kerana saya dapat berjumpa dengan blog tuan ini. Saya harap Tuan dapat meneruskan usaha tuan ini. Terima kasih kerana sekarang saya dapat mendalami Al Quran dengan lebih dalam lagi. Bukan sekadar hanya membaca tafsiran.

    Like

    1. Maaf, tidak ada dalam bentuk pdf. Memang boleh dilakukan, tapi ia memerlukan penukaran setiap posting dan terlalu banyak. Lagipun, saya selalu update penulisan ini, maka ada eloknya bagi online sahaja.

      Like

  19. Assalamualaikum. Alhamdulillah. Jazakallahu Khair. Semoga Allah membalas kebaikkan ke atas usaha tuan dengan penulisan yg bermanfaat dan mudah difahami ini. Saya juga mengikuti Ustadz Nouman Ali Khan. Ada beberapa soalan yg ingin saya tanyakan kepada tuan melalui email, boleh tuan email saya di syahrizaljelibohari@gmail.com. Semoga Allah membalas segala kebaikanmu.

    Like

  20. Assalamualaikum warahmatullaahi wabarakaatuh Tuan.. Alhamdulillaah! Ini salah satu hidayah Allaah kpd saya.. Sebenarnya saya sedang mencari tafsir dan tadabbur ayat² Al-Quran, secara tak sengaja terjumpa dgn blog Tuan. Saya suka cara penyampaiannya, santai dgn Bahasa yg mudah di faham. Saya mohon share pada teman-teman. Sangat² bermanfaat.
    Jazaakallaahu khairan kathiraa.. Semuga Allaah kurniakan kesejahteraan pd Tuan utk teruskan usaha ini.. Aamiiin Allaahumma Aamiiin

    Like

  21. AsSalaamu’alaikum, saya perhati blog ni dah lebih setahun, tapi tafsirnya tidak kesemua surah. Adakah blog ini iklan kepada kitab yang bakal dikeluarkan oleh Ayah Aji nanti? (Precursor/ introduction) Atau tuan and terus menulis dan lengkapkan tafsir 114 surah? JazakAllahu khairan tuan.

    Like

    1. Waalaikum salam. Saya sedang cuba untuk menghabiskan tafsir 30 juzuk.

      Blog ini tidak ada kena mengena dengan Ayah Aji.

      Like

  22. JazakAllahu khairan tuan atas jawapan di atas dan minta maaf kerana kaitkan blog ini dengan Ayah Aji. Ini, saya ada soalan. Tuan selalu sebut “kenalah belajar dulu tafsir Qur’an”. Adakah dengan baca blog tuan kita dapat belajar atau kena belajar berdepan dengan guru? Atau cukup join Group di Telegram saja? JazakAllahun khairan tuan.

    Like

    1. Dengan kemajuan media yang ada sekarang ini, memudahkan mereka yang berminat untuk mempelajari tafsir di Whatsapp, Telegram atau di blog. Saya berpendapat seorang pelajar tetap kena cuba mencari guru supaya dia dapat belajar secara talaqqi. Tidak sama kalau belajar dengan media dan belajar secara talaqqi.

      Adapun pembelajaran dalam media dan juga pembacaan di blog:
      1. Samada sebagai alternatif jikalau seorang itu memang tidak ada tempat belajar secara sunnah.
      2. Atau kepada mereka yang telah belajar secara talaqqi, ia sebagai tempat untuk mengulangkaji dan tadabbur/muzakarah ayat-ayat yang telah dipelajarinya.

      Allahu a’lam.

      Like

  23. BOLEHKA SAYA MENGETAHUI NAMA PENUH PENGARANG, TAHUN DITERBITKAN DAN MUKA SURAT UNTUK TAFSIRAN SURAH AL-ARAF AYAT 31? SEBAB INGINKAN BUKTI UNTUK ASSIGNMENT. TERIMA KASIH

    Like

    1. Tidak ada. Kerana penulisan berdasarkan kepada kuliah live. Tiada maklumat sebegitu.

      Side note – jangan pakai CAPS LOCK dalam penulisan. Itu adalah menjerit dalam bidang penulisan.

      Like

  24. Assalamualaikum Tuan,

    Mashaallah tabarakallah, penulisan tafsir Tuan antara yang terbaik saya jumpa, bagus sebagai rujukan. Saya suka Ustaz Nouman…saya lihat ada banyak persamaan disini. Alhamdulillah boleh share sebab ada kawan2 tak faham Bahasa Inggeris boleh rujuk penulisan Tuan.

    Terima kasih diatas perkongsian ini, sungguh bermanfaat kepada kami.
    Saya doakan Tuan diberikan kesihatan yang baik, rezeki melimpah ruah penuh barokah dan Allah permudahkan segala urusan Tuan sekeluarga… aamiin

    Saya mohon izin untuk share sebahagian penulisan Tuan dan juga mohon izin share URL website di di posting FB saya. Jazakallah khair

    Like

  25. Aslm ustaz,

    Boleh saya tau biodata ustaz dan latar belakang pengajian ustaz.

    Supaya saya boleh syorkan tafsir ini kepada orang lain.

    Tapi perlu tau dulu penulisnya. Sebab taknak penulis yang majhul.

    TQ

    Like

    1. Umur : 44 tahun
      Asal : Perak
      Pendidikan :
      Sekolah menengah sains Teluk intan (87-91)
      Jurusan Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.
      Status: berkahwin anak satu
      Profession: pengarah syarikat

      Antara Guru-guru talaqqi:

      Tafsir:
      Maulana Hadi Darul Uloom
      Ustaz Adli Yayasan Taalim
      Nouman Ali Khan

      Hadith:
      Maulana Asri
      Ustaz Abu Yunus
      Maulana Solahudin Darul Uloom
      Ustaz Mohd Zin
      Ustaz Azzahari Murad
      Ustaz Yunus Zainal

      Pengalaman sebelum menjumpai Sunnah (telah ditinggalkan):
      Tarekat dan Tasawuf
      Ilmu Gerak
      Ilmu perubatan
      Ilmu persilatan
      nota: tujuannya diberitahu adalah untuk memberitahu pengalaman dan kefahaman tentang kesalahanfahaman dalam bidang-bidang tersebut.

      Rujukan kitab dan guru ditulis di hujung setiap hujung post.

      Like

  26. Assalamualaikum. Allah temukan saya dengan blog ini, syukur.

    Biodata tuan ada sedikit persamaan dengan pengalaman saya. Dan benar penulisan blog ini menambah kefahaman dan menjelaskan keraguan yang terdahulu (atas asbab tertentu).

    Saya “khatam” banyak bahagian dalam masa beberapa jam sahaja disebabkan sangat santai dan mudah faham penyampaian Tuan yang tersusun. Dan telah pun saya kongsikan website ini kepada beberapa ribu keluarga dan kenalan.

    Semoga usaha Tuan dan saya juga menjadi asbab kebaikan ummah secara seluruhnya. Dari Allah jua yang memberi pinjaman.

    Like

  27. Assalamualaikum Ustaz. Alhamdulillah….Saya sangat bersyukur kerana diberi petunjuk oleh Nya dgn terjumpa blog yg sangat bermunafaat ini. Semoga saya akan terus istiqamah dlm menimba ilmu yg Ustaz kongsikan.
    Aamiin…JazakAllahu Khairan

    Like

  28. Assalamualaikum tuan.
    Pertama sekali saya sngat berterima kasih atas usaha tuan mewujudkan website ini. Menjadi rujukan saya kerana bahasanya yang mudah diterima.

    Sekarang sedang refer Surah taha.
    Cuma ada ayat yang tidak jelas, tak tahu mana yang betul.
    Rujuk surah Taha ayat 115.

    Saya nak post screenshot tapi tak boleh pula.

    Jzkk ya tuan

    Like

      1. Ini. Perkataan last ” makna yang kedua adalah lebih baik lagi daripada makna kedua”

        Adakah sepatutnya “makna yang pertama lebih baik daripada makna kedua? ”
        ……………………………………..

        Taha: 115

        Ada dua makna yang kita boleh ambil disini

        – Nabi Adam tidak kuat azam untuk melawan godaan Iblis. Atau,

        – Nabi Adam tidak berazam untuk lawan Allah. Bukan dia hendak buat dosa tapi baginda lupa sahaja. Allah tahu apa yang dalam hati manusia. Jadi, Allah beritahu kepada kita bahawa Nabi Adam bukanlah ingin hendak melawan Allah.

        Demi menjaga status Nabi Adam, makna yang kedua adalah lebih baik lagi daripada makna kedua.

        Like

      2. Maaf, ada silap tulis. Yang benar: Demi menjaga status Nabi Adam, makna yang kedua adalah lebih baik lagi daripada makna pertama.

        saya sudah betulkan. terima kasih atas teguran.

        Like

  29. Jazakallahhukhair katheera, Tuan/Ustaz yg dirahmati Allah… izinkan saya berkongsi maklumat dan mengambil ilmu dari sini ya..
    Bārakallahhufiik..

    Like

  30. Alhamdulilah, tafsir ini sangat membantu saya dalam memahami Al Quran..semoga tuan/ustaz atau sesiapa sahaja yang terlibat dirahmati Allah sentiasa

    Like

  31. Alhamdulillah…Terima kasih kerana tuan sudi berkongsi ilmu dan tafsir Al-Quran kepada seluruh umat manusia…Ianya amat bermanfaat dalam mendekatkan diri saya dan keluarga membaca dan memahami Al-Quran . Semoga Allah swt terus memberi rahmat dan hidayahNYA kepada tuan dan pembaca lain untuk terus menyampaikan dan berkongsi ilmu di blog ini. Aamiin

    Like

  32. Alhamdulillah tuan di atas perkongsian tafsir ini.. Saya mendoakan semoga usaha tuan ini akan menjadi salah satu sebab untuk mendapat rahmatNya. Izinkan saya untuk copy paste hasil penulisan tuan untuk dikongsikan kepada rakan rakan yg lain..

    Like

  33. Assalamualaikum tuan. Alhamdulillah dan terima kasih kerana tuan sudi berkongsi ilmu tafsir ini. Saya ingin minta izin untuk copy paste tafsir tuan ini di facebook saya dan buat sedikit penambahan info supaya pembaca lebih jelas dan faham kesinambungan antara satu ayat dengan ayat yang lain

    Like

  34. Salam. Ada perancangan untuk bukukan Celik Tafsir ni tak? Atau dah ada? Harap boleh dibukukan. Saya suka penjelasan setiap surah di sini. Terima kasih.

    Like

  35. Assalamualaikum. Terima kasih atas perkongsian ilmu tafsir di blog ini. Alangkah baiknya jika dibukukan. Saya memang tercari-cari tafsir sebegini. Harap boleh difikirkan.

    Like

    1. Masih dalam proses penulisan. maka tidak dibukukan lagi buat masa ini. masih banyak penambahbaikan yang perlu dilakukan. buat masa ini, boleh dibaca di sini sahaja. terima kasih atas harapan anda. in sya Allah akan dibukukan juga nanti.

      Like

  36. Assalamualaikum. Tafsir ini byk membantu agar lebih menghayati isi kandungan al Quran.
    Moga Allah permudahkan urusan tuan dalam usaha memartabatkan kalam-Nya.
    Mohon copy utk rujukan.
    Jazakallahukhairan

    Like

  37. Syukur Alhamdulillah. Tafsir yang mudah untuk saya fahami sebagai orang awam. Kebetulan petang ni baca surah Al Anfal :62-65. Terlintas hati nak tadabbur ayat-ayat suci ni. Terus google… Alhamdulillah, terjumpa coretan tuan. Semoga Allah merahmati usaha murni tuan dengan penuh Rahmah. Aamiiin.

    Like

  38. Assalamualaikum..
    mohon izin print dan bind ya..selama ni x paham pun baca tafsir sbb bahasanya tinggi..cuma ada few buku yg hurai dgn cara mudah faham..tu pun cuma beberapa surah je..
    terima kasih ilmu

    Like

  39. Assalamualaikum. nukilan tafsir Tuan Ust sngat bermafaat dan mudah difahami. Izinkan saya umtuk share idea dan point nya yang saya gunakan dalam penulisan dan dalam pengajaran saya. Moga Allah memberi keluasan ilmu dan kefahaman nuat tuan.

    Like

  40. Assalamualaikum admin, seperti yang di jelaskan di dalam Surah Ghafir ayat 17 ini.

    الْيَوْمَ تُجْزَىٰ كُلُّ نَفْسٍ بِمَا كَسَبَتْ
    Ertinya:
    Pada hari itu dibalas setiap jiwa dengan apa yang telah dilakukan.

    Disini admin telah menegaskan bahawa ayat ini dengan jelas menolak segala pahala bacaan yang di kirim kepada simati seperti Majlis Tahlil supaya buat amal ibadat baca Qur’an dan zikir untuk dihadiah pahala kepada simati. Admin berkata eloklah berhenti dari melakukan perkara yang tidak berfaedah dan membazir wang dan masa.

    Dari itu saya menginginkan penjelasan lebih lanjut lagi mengenai perkara ini kerana di dalam kefahaman saya tidak ada satu amal kebaikan , dan doa serta niat yang baik lagi suci itu tidak brfaedah dan di tolak oleh Allah melainkan sesuatu yang berunsur maksiat. Dan pabila manusia pabila manusia meninggal dunia, terputuslah segala amalannya, kecuali dari tiga perkara: sadaqah jariyah, ilmu yang bermanfaat atau anak shaleh yang mendoakannya. Jelas di sini kebanyakan majlis majlis tahlil yang umum nya dibuat adalah tergolong dari keluarga si mati sendiri sama ada menggunakan duit si mati ataupun duit kerabat keluarga. menurut saya ayat ini menjelaskan kedudukan setiap jin dan manusia di akhirat kelak ketika keadilan berlaku dimana tiada seorang pun berasa kerugian kerana keadilan Allah akan tetap berlaku dan masing masing di perhitungkan segala amalan dan perbuatannya selama hidup mereka didunia. Dengan kemusykilan saya ini harap mohon penjelasan dari pihak admin. Terima kasih dan sekian berbagi ilmu juga pendapat.

    Like

    1. 1. Salah faham anda dalam hal ibadah. Ada dua syarat ibadah diterima: ikhlas dan satu lagi ikut syariat. Kalau ikhlas sahaja, tapi tidak ikut syariat, ia tidak diterima. Kalau ikhlas sedekah pahala, tapi ia tidak ada dalam syariat, maka tidak cukup syarat. Kita tahu ia bukan syariat kerana Nabi tidak ajar dan para sahabat tidak amalkan. Kita ambil contoh agama dari mereka.

      2. Salah faham yang kedua, tentang doa anak yang soleh. Lihat: ‘doa’ anak yang soleh, bukannya ‘sedekah pahala’ dari anak yang soleh. Amalan-amalan anak yang soleh itu terus automatik diterima oleh ibu bapanya, tidak perlu dibuat dalam majlis yang tidak pernah dibuat oleh Nabi dan sahabat.

      3. Salah faham yang ketiga: tidaklah Majlis Tahlil itu dibuat oleh ahli keluarga sahaja. Tapi dibuat oleh semua orang. Ini modus operandi biasa. Mengatakan ianya dibuat oleh ahli keluarga sahaja, itu tidak melihat realiti semasa.

      Kalau ahli keluarga nak bantu simati pun, bukanlah dengan cara majlis yang direka selepas ketiadaan Nabi dan sahabat.

      4. Salah faham anda seterusnya kerana faham satu bahagian sahaja dari ayat ini. Memang semua makhluk akan dibalas dengan kebaikan yang mereka lakukan. Yang mereka ‘lakukan’, bukannya orang lain buat dan orang lain dapat.

      Terima kasih kerana memberi pandangan. Saya harap jawapan saya ini memuaskan hati anda yang bertanya. Allahu a’lam.

      Like

  41. “Oleh kerana itu, dalam bahasa Arab tidak diketahui dari kata apa nama itu berasal.

    Maka di antara para ahli nahu mengatakan bahawa nama Allah itu adalah ismun jamid, iaitu nama yang tidak mempunyai kata dasar.”

    Saya ada mendengar bahawa perkataan Allah datang dari perkataan ilah yang bermaksud tuhan. ditambah al di hadapannya untuk menunjukkan the atau the only one. jadi Allah bermaksud satu-satunya tuhan. mohon pendapat tuan . terima kasih.

    Like

    1. ya itu adalah salah satu dari pendapat yang ada. ilah yang khusus jadi al-ilah dan kemudian menjadi Allah.

      tapi pendapat itu dari segi nahu ia tidak kuat, jadi pendapat yang lebih kuat adalah ia kalimah yang tiada katadasar.

      Like

  42. Terima kasih admin, Maaf saya masih kurang faham apakah yang di maksud kan admin dengan sedekah doa dan sedekah pahala ? Kerana Majlis yang dibuat itu juga mengandungi doa doa anak soleh yang baik untk kedua orang tua yang telah meninggal kerana selalu membuat Majlis tahlil itu juga untuk silaturahmi bersama keluarga yang lain, Majlis itu mengandungi banyak kebaikan dibandingkan keburukannya, bukan kah majlis berunsur agama itu termasuk dalam golongan bid’ah yang di bolehkan seperti sebagaimana kita zikir maulud nabi yang di lakukan di masjid masjid. mohon admin menjelaskan tentang bid’ah yang diperbolehkan?

    Like

  43. Terdapat banyak kata kata tegas dan celaan yang di sampai kepada pembaca seperti saya, juga celaan kepada ahli ahli kitab dan ulama yang saya temukan ketika membaca tafsir anda ini. Penyampaian lisan haruslah penuh dengan adap, hormat dengan luhur budi pekerti sebagaimana kelembutan yang di ajarkan oleh nabi kita sendiri. Kerana yang disampai anda ini juga adalah Ilmu yang Tinggi dan Mulia di sisi Allah SWT. Wahai ahli tafsir, islam itu agama yang indah dan lembut, tanpa perlu menggunakan kata kata cela dan keras, sepertimana islam itu berkembang indah sehingga sekarang, tidak menggunakan pedang. Harap penulis dapat mengambil teguran dengan hati yang terbuka.

    Like

    1. saya tidak mencela, tapi menegur. tapi kebiasaannya, yang makan cili akan terasa pedasnya. ini saya tidak dapat nak elak.

      tugas saya menyampaikan sahaja. dan memang yang ditegur selalunya akan marah. saya harap anda dapat fikirkan apa yang saya katakan. kalau salah, boleh lupakan sahaja dan jangan terus membaca. tapi apa kata teruskan membaca dengan hati yang terbuka.

      kalau terasa, adakah yang menegur itu yang salah atau yang ditegur cepat sentap?

      Like

      1. Bagi orang-orang yang berilmu, mereka sudah tentunya akan faham apa yang dimaksudkan dengan teguran, apa yang dimaksudkan dengan nasihat dan apa pula yang dimaksudkan dengan celaan. tiga perkataan berbeza, tiga juga makna yang berbeza.

        Sudah pastinya setiap ‘Perkataan’ itu mempunyai Sifat dan Definisi yang berbeza. dan tidakkah orang orang yang berilmu itu tahu bahawa setiap ‘perkataan’ yang dilontar dan diutarakan itulah yang mencerminkan akhlak mereka.

        Anda sepertinya tidak jujur dan tidak ikhlas dalam menyampaikan ilmu, kerana di setiap teguran anda tentu diisi dan disampingi dengan celaan. Anda cuba menegur dan menghina dalam pada masa yang sama, sentiasa merasa yang di sebarkan itu betul dan tidak menerima pendapat orang lain “dengan cara yang baik” bukan seperti cili.

        Tentulah orang yang cetik ilmu seperti saya, akan merasa anda seolah olah orang yang paling tinggi ilmunya dan pandang rendah kepada orang seperti kami, walau niat nak tegur, tapi tak perlu lah menghina atau kritik. Tak perlu kata orang sambut maulud nabi itu najis dan sebagainya.

        Belajar bukanlah sementara, belajar itu sifatnya berterusan. Setiap hari kita belajar dan menerima ilmu yang baru.

        Apakah Ini contoh akhlak yang baik, wahai para ilmuan, lebih lebih lagi ahli tafsiran.

        Like

      2. saya tidak menghina dan mencela. saya tidak gunakan pun bahasa yang kasar. Tapi tegur tetap kena tegur. Memang teguran itu berat bagi orang yang tidak dapat menerima.

        Ikhlas atau tidaknya saya, itu bukankah antara saya dengan Allah? Saya pun tidak pasti saya ikhlas atau tidak, bagaimana pula orang lain boleh tahu seolah-olah saya tidak ikhlas?

        Like

  44. Bagi orang-orang yang berilmu, mereka sudah tentunya akan faham apa yang dimaksudkan dengan teguran, apa yang dimaksudkan dengan nasihat dan apa pula yang dimaksudkan dengan celaan. tiga perkataan berbeza, tiga juga makna yang berbeza.

    Like

    1. saya cuba menegur dengan baik. maaf kalau terasa. Harap tuan dapat terus membaca dan membuka minda anda. Semoga Allah beri hidayah kepada kita semua. Kita pun tidak tahu dari mana datangnya hidayah itu. Asalkan kita buka hati kita. Tidak kira datang dari mana hidayah itu. Kadangkala kita kena rendahkan diri dan menerima teguran. Kerana kalau sudah salah, tentulah kena tegur, bukan? Jangan pula yang menegur pula yang dimarah.

      Like

  45. من طلب علم
    Sesiapa sahaja mereka yang mencari ilmu
    ليو ماري بهل علم
    hanya semata untuk mendebat para ulama
    ولجا ربهسفها
    untuk membodoh bodohi orang yang jahil/dungu
    لم يجد ارفل جنه
    maka mereka tidak akan mencium bau syurga.

    Like

  46. Salam ust…maaf tanya…mngapa dlm surah zukhruf ayat 18, dhomir muzakar digunakan sdgkan ayat tu ditujukan kpd perempuan…?

    Like

  47. Assalamualaikom
    Terima kasih atas penulisan tafsir yang amat mudah difahami dan menggunakan bahasa yang amat indah dan sedap dibaca.

    Saya berhasrat menggunakan tafsir tuan untuk rujukan pelajar-pelajar saya di Sekolah Islam Nur al-Azhar (SINAR) Port Dickson. Mereka juga mempunyai subjek memahami al-Quran yang memerlukan rujukan kepada kitab-kitab tafsir lain yang kebanyakan adalah bahasa Indonesia yang menyukarkan kefahaman mereka. Tafsir tuan insyallah amat berguna untuk mereka.

    Mohon hubungi saya, Ustaz Rohidzir Rais 019-3459257

    Like

  48. MasyaAllah terima kasih tuan atas penulisan yang sangat bermanfaat ini . Sangat memudahkan saya dalam urusan memahami subjek2 tafsir di kelas .

    Moga Allah rahmati tuan 🙂

    Like

  49. Assalammualaikum tuan

    Jazakallah atas usaha tuan untuk menghimpunkan bahan tafsir ini. Ia amat bermanfaat untuk bacaan saya. Moga Allah ganjari dan berikan keberkatan pada tuan sekeluarga.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s