Tafsir Surah ad-Dukhan Ayat 19 – 29 (Bumi dan langit menangis)

Ayat 19: Sambungan dari kisah Nabi Musa dan Firaun. Ini adalah dakwah Nabi Musa kepada Firaun. Ianya juga adalah peringatan kepada kita. Sebelum ini telah disebut tentang zalim kepada manusia, sekarang ayat ini tentang zalim kepada Allah pula. Inilah zalim yang paling besar sekali.

وَأَن لّا تَعلوا عَلَى اللهِ ۖ إِنّي ءآتيكُم بِسُلطٰنٍ مُّبينٍ

Sahih International

And [saying], “Be not haughty with Allah . Indeed, I have come to you with clear authority.

Malay

“Dan janganlah kamu berlaku sombong takbur terhadap Allah; sesungguhnya aku ada membawa kepada kamu mukjizat yang jelas nyata.

 

وَأَن لَّا تَعْلُوا عَلَى اللهِ

“Dan janganlah kamu berlaku sombong takbur terhadap Allah;

Ini adalah dakwah Nabi Musa kepada bangsa Qibti. Nabi Musa bukan hanya untuk Bani Israil sahaja. تَعْلُوا bermaksud ‘rasa tinggi dari orang lain’. Nabi Musa mengingatkan Firaun dan kita semua supaya jangan melebihkan diri dari Allah. Jangan nak tinggi diri dari Allah.

Jangan sombong untuk mentauhidkan Allah kerana kalau tidak, kita telah berlaku zalim kepada Allah. Sebaliknya kita kena rendahkan diri di hadapan Allah. Itulah yang selayaknya untuk diri kita. Kita tidak ada apa-apa.

Firaun merasakan dirinya terlalu tinggi. Dia sangka, dengan kuasanya dia boleh buat apa-apa sahaja yang dia hendak. Oleh itu dia tidak mahu tunduk kepada ajakan tauhid Nabi Musa. Bagaimana pula dengan kita dan masyarakat kita? Ada antara masyarakat kita yang apabila diberikan dalil dengan ayat-ayat Qur”an, mereka tak mahu menerima dalil yang diberikan.

Mereka tidak mahu tunduk dengan arahan yang Allah telah keluarkan dalam Qur’an. Mereka yang tidak ikut suruhan Allah dan Nabi, maka mereka rasa mereka lebih tinggi dari Allah. Mereka rasa pendapat mereka lebih bagus. Mereka rasa akal mereka lebih bagus.

Begitulah banyak terjadi dalam kalangan kita. Iaitu apabila dibacakan ayat-ayat Qur’an dan hadis-hadis Nabi, mereka tak terima; mereka nak juga guna pendapat akal mereka, guru mereka dan kitab-kitab selain Qur’an. Macam mereka lebih tahu dari Nabi dan Allah. Atau mereka rasa pendapat guru mereka lebih dari ayat-ayat Qur’an. Ma sha Allah!

 

إِنِّي ءآتِيكُم بِسُلْطٰنٍ مُّبِينٍ

sesungguhnya aku datang membawa kepada kamu mukjizat yang jelas nyata.

Iaitu Nabi Musa datang dengan bawa mukjizat. Iaitu bukti yang baginda adalah seorang Nabi. Bukti baginda seorang Nabi adalah dengan mukjizat yang diberikan kepada baginda. Baginda bukan datang dengan tangan kosong. Mukjizat yang ditunjukkan oleh para Nabi adalah yang sesuai dengan zaman mereka.

Zaman Nabi Musa, umatnya banyak amal sihir dan mereka hormat dan pandang tinggi kepada ahli sihir. Zaman Nabi Muhammad, mukjizat dalam bentuk bahasa yang hebat. Mukjizat yang ditunjukkan itu ada dua:

1. Tongkat baginda yang bertukar menjadi ular.
2. Tangan baginda yang bercahaya selepas baginda meletakkan di celah ketiaknya.

Kita tidak ada mukjizat, tapi kita ada Qur’an sebagai hujah kita dan ianya adalah mukjizat Nabi Muhammad dan mukjizat terakhir yang kekal sampai ke Hari Kiamat. Itulah dalil yang amat jelas sekali kepada mereka yang mahu membuka hati mereka kepada kebenaran. Ini dinamakan Mukjizat khalidah – berkekalan sampai bila-bila.

Mukjizat lain orang yang nampak sahaja yang tahu. Kita tidak nampak pun bagaimana tangan Nabi Musa bercahaya dan tongkatnya menjadi ular, bukan? Tapi Qur’an ini sampai bila-bila boleh nampak dan boleh baca hari-hari. Maka, amat sedih bila ramai dari antara kita yang tidak menghargainya.

Sedangkan mukjizat yang ada ada dalam Qur’an ini adalah jelas. Yang tak jelas adalah mereka yang tak mahu belajar dan tidak mahu membuka hati mereka kepada kebenaran.


 

Ayat 20: Ada Idmaj sebelum ayat ini. Idmaj adalah kisah yang panjang yang diceritakan dalam surah-surah yang lain. Oleh itu, ayat ini terus dari ayat 19 sebelumnya dan tidak dimasukkan bagaimana Nabi Musa telah berdakwah lama kepada mereka.

Sekarang terus masuk kepada kisah bagaimana mereka telah buat keputusan untuk menyakiti baginda. Mereka marah sangat sampai mereka ancam nak sakiti Nabi atau hendak merejam baginda. Inilah kata-kata Nabi Musa kepada mereka apabila mereka mengancam hendak menyakitinya.

وَإِنّي عُذتُ بِرَبّي وَرَبِّكُم أَن تَرجُمونِ

Sahih International

And indeed, I have sought refuge in my Lord and your Lord, lest you stone me.

Malay

“Dan sesungguhnya aku telah memohon perlindungan kepada Tuhanku dan Tuhan kamu, daripada kamu merejam (atau menyakiti) daku.

 

وَإِنِّي عُذْتُ بِرَبِّي

“Dan sesungguhnya aku telah memohon perlindungan kepada Tuhanku

Sebaik-baik pelindung adalah Allah. Oleh itu, kita hendaklah meminta perlindungan kepada Allah dan percaya bahawa Allah akan melindung kita. Senjata yang paling hebat bagi penyeru tauhid yang taat kepada Allah adalah doa. Jangan kita pandang rendah kuasa doa ini.

 

وَرَبِّكُمْ

dan Tuhan kamu,

Tuhan Nabi Musa bukan Tuhannya sahaja, tapi Tuhan kepada Firaun dan kaumnya juga. Walaupun mereka tak mengaku.

 

أَن تَرْجُمُونِ

daripada kamu merejam daku.

Dari sini kita tahu yang Firaun mengancam hendak ‘merejam’ Nabi Musa. Apa yang Musa lakukan adalah mengatakan yang baginda berlindung dengan Allah. Kerana Allah lah pelindung kita. Kalau Allah tidak izinkan sesiapa untuk mencederakan kita, tidak ada sesiapa yang boleh buat tak elok dengan kita.

Inilah tawakal. Allah nak ajar kita untuk berdoa. Kalau kita berdoa itu menunjukkan kita rapat dengan Allah dan sentiasa mengharap dengan Allah.

Jangan kita jadikan doa sebagai jalan yang terakhir. Kalau akhir sekali baru doa setelah sudah habis ikhtiar lain dan baru nak cari Allah, maknanya kita tidak kenal Allah dan tidak berharap sungguh kepada Allah.


 

Ayat 21: Jika mereka tidak mahu terima Islam, sekurang-kurangnya,

وَإِن لَّم تُؤمِنوا لي فَاعتَزِلونِ

Sahih International

But if you do not believe me, then leave me alone.”

Malay

“Dan sekiranya kamu tidak juga mahu berimankan kerasulanku, maka putuskanlah perhubungan kamu denganku (janganlah mengganggu daku).”

 

وَإِن لَّمْ تُؤْمِنُوا لِي

“Dan sekiranya kamu tidak juga mahu beriman denganku,

Ada orang yang memang walaupun kita telah dakwah dan ajak mereka kepada kebenaran, mereka tidak akan terima. Kerana mereka telah ditaqdirkan tidak akan beriman.

 

فَاعْتَزِلُونِ

biarkanlah aku.”

Kalau tak mahu beriman pun, janganlah kacau baginda hendak berdakwah kepada manusia lain untuk membawa mereka kepada jalan tauhid. Janganlah nak cederakan baginda. Kerana telah ada tanda-tanda yang Firaun akan mencederakan baginda malah untuk membunuh baginda.

Nabi Musa bukan takut dibunuh oleh Firaun. Kerana Allah telah beritahu kepada baginda yang baginda akan selamat. Tapi membunuh seorang Nabi adalah jenayah yang paling besar sekali, jadi baginda ingatkan mereka jangan cari masalah. Kerana kalau mereka buat begitu, mereka sebenarnya cari pasal dengan Allah. Riwayat mereka akan jadi pendek sekali kalau mereka teruskan juga. Nabi Musa ingatkan sahaja.

Zaman sekarang, tidak ada lagi Nabi dan Rasul. Tapi masih ada penyebar dan pendakwah Tauhid. Merekalah yang meneruskan tugas Nabi dan Rasul. Kalau mereka diancam untuk dibunuh atau disakiti, dan mereka angkat doa kepada Allah, itu juga akan menjadi satu sebab untuk azab diturunkan.


 

Ayat 22: Walaupun Nabi Musa telah cakap kepada Firaun untuk meninggalkan baginda dan jangan mencederakannya, Firaun mahu juga hendak membunuh baginda. Maka, Nabi Musa telah berdoa kepada Allah:

فَدَعا رَبَّهُ أَنَّ هٰؤُلاءِ قَومٌ مُّجرِمونَ

Sahih International

And [finally] he called to his Lord that these were a criminal people.

Malay

(Setelah Nabi Musa berputus asa daripada iman mereka), maka ia pun merayu kepada Tuhannya lalu berkata: “Sesungguhnya orang-orang ini adalah kaum yang berdosa, (yang telah sebati dengan kekufurannya, dan berhaklah mereka menerima balasan yang seburuk-buruknya)”.

 

فَدَعَا رَبَّهُ

ia pun merayu kepada Tuhannya

Setelah sekian lama Nabi Musa berdakwah kepada Firaun dengan berbagai-bagai cara, dengan ditunjukkan berbagai mukjizat, dan selepas kaum Firaun telah dikenakan dengan berbagai bala untuk menundukkan ego mereka, tapi mereka masih lagi tidak mahu beriman atau membiarkan baginda menjalankan tugas dakwah, barulah Nabi Musa berdoa kepada Allah untuk berbuat sesuatu kepada Firaun dan kaumnya.

Maknanya, apabila sampai kepada satu tahap, baginda tidak tahan lagi dah dan baginda telah berdoa kepada Allah. Inilah senjata ampuh orang mukmin – doa kepada Allah. Bukanlah terus Nabi Musa awal-awal lagi berdoa untuk menjatuhkan azab kepada mereka. Begitu juga kita, tidak boleh kita terus nak doakan kehancuran kepada mereka yang tidak mahu beriman dan terus mahu melakukan syirik.

Memang tidak disebut dalam ayat ini apa yang terjadi, tapi dari ayat-ayat yang lain, kita dapat tahu bahawa berbagai-bagai perkara telah berlaku antara ayat 21 dan 22 ini. Makan masa bertahun-tahun kisah itu.

Begitu juga kita kena berdakwah dengan berbagai cara dan berkali-kali sebelum kita meninggalkan orang yang menentang itu.

Doa Nabi Musa itu kita boleh lihat dalam ayat Yunus:88

وَقَالَ مُوسَىٰ رَبَّنَا إِنَّكَ آتَيْتَ فِرْعَوْنَ وَمَلَأَهُ زِينَةً وَأَمْوَالًا فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا رَبَّنَا لِيُضِلُّوا عَن سَبِيلِكَ رَبَّنَا اطْمِسْ عَلَىٰ أَمْوَالِهِمْ وَاشْدُدْ عَلَىٰ قُلُوبِهِمْ فَلَا يُؤْمِنُوا حَتَّىٰ يَرَوُا الْعَذَابَ الْأَلِيمَ

Musa berkata: “Ya Tuhan kami, sesungguhnya Engkau telah memberi kepada Fir’aun dan pemuka-pemuka kaumnya perhiasan dan harta kekayaan dalam kehidupan dunia, ya Tuhan Kami — akibatnya mereka menyesatkan (manusia) dari jalan Engkau. Ya Tuhan kami, binasakanlah harta benda mereka, dan kunci matilah hati mereka, maka mereka tidak beriman hingga mereka melihat siksaan yang pedih”.

 

أَنَّ هَٰؤُلَاءِ قَوْمٌ مُّجْرِمُونَ

“Sesungguhnya orang-orang ini adalah kaum yang berdosa.

Ijram adalah dosa yang paling besar. Kerana Firaun bukan sahaja tidak mahu beriman, tapi baginda menentang Nabi Musa, mengejek, ugut bunuh dan menambahkan kezaliman kepada Bani Israil. Firaun juga telah mengeluarkan arahan untuk membunuh kanak-kanak Bani Israil. Dulu dia dah keluarkan arahan itu semasa Nabi Musa lahir, kali ini dia nak buat lagi.

Dosa paling besar Firaun dan pengikutnya adalah dosa syirik. Ianya telah menjadi tabiat mereka.

Doa adalah senjata paling kuat seorang Nabi. Kalau seorang Nabi berdoa, Allah akan makbulkan. Allah ingatkan bangsa Quraish bahawa boleh sahaja Nabi Muhammad berdoa untuk diturunkan azab kepada mereka seperti doa Nabi Musa ini, maka berhati-hatilah. Kerana mereka juga ada ancam nak bunuh baginda. Jangan sampai Nabi Muhammad berdoa seperti doa Nabi Musa ini. Tentera malaikat menunggu sahaja nak hancurkan mereka kalau Nabi berdoa.


 

Ayat 23: Setelah Nabi Musa berdoa begitu, maka Allah telah memperkenankan doa baginda dan memberikan arahan kepada baginda. Ini adalah perlaksanaan kepada doa yang telah dimakbulkan itu. Nabi Musa kena ikut arahan ini:

فَأَسرِ بِعِبادي لَيلًا إِنَّكُم مُّتَّبَعونَ

Sahih International

[ Allah said], “Then set out with My servants by night. Indeed, you are to be pursued.

Malay

Lalu (diperintahkan kepadanya): “Bawalah hamba-hambaku keluar pada waktu malam, kerana sesungguhnya kamu akan dikejar (oleh Firaun dan orang-orangnya).

 

فَأَسْرِ بِعِبَادِي

“Bawalah hamba-hambaKu keluar pada waktu malam

Ada muqaddar dalam ayat ini, قلنا (Kami [Allah] berkata). Dalam ayat ini, Allah memberi arahan kepada Nabi Musa untuk membawa Bani Israil bersama untuk lari pada malam hari, waktu bangsa Qibti sedang tidur. Allah beri penghormatan kepada mereka dengan menggelar mereka ‘hambaNya’.

Padahal bukan semua yang ikut Nabi Musa a.s. itu semuanya beriman. Ada juga yang tidak beriman pun tapi dibawa juga kerana mereka adalah dari Bani Israil. Termasuk dalam mereka yang ikut menyeberang adalah mereka yang dari bangsa Qibti tapi beriman dengan Nabi Musa.

Timbul satu persoalan: kalau difikirkan, Nabi Musa boleh sahaja bawa kaumnya lari awal-awal lagi. Tapi lihatlah bagaimana baginda telah pergi berjumpa dengan Firaun sendiri dan memohon kepada Firaun untuk membenarkan baginda membawa keluar. Dan kemudian setelah tidak dibenarkan oleh Firaun, baginda telah menunggu bertahun-tahun. Kenapa?

Kenapa perlu melalui proses itu? Ianya adalah kerana memberi peluang kepada Firaun untuk bertaubat. Tapi apabila Firaun tidak mahu ikut dan terus dalam kesesatan, barulah Allah memberikan arahan kepada Nabi Musa untuk melakukan tindakan seterusnya.

 

لَيْلًا

pada satu ketika dari waktu malam,

Perkataan أَسْرِ sendiri sudah bermaksud ‘keluar pada waktu malam’. Tapi ditambah dengan perkataan لَيْلًا untuk merujuk ianya adalah waktu yang tertentu pada waktu malam. Iaitu waktu yang selamat untuk mereka lari. Mungkin semua orang lain dah tidur, waktu pengawal tidak ada dan sebagainya.

Mereka kena keluar pada waktu malam kerana mereka kena lari dalam rahsia kegelapan malam. Tapi kena pilih waktu yang sesuai.

 

إِنَّكُم مُّتَّبَعُونَ

kerana sesungguhnya kamu akan dikejar

Allah telah beritahu awal-awal lagi yang mereka akan dikejar oleh Firaun. Apabila Firaun dan orang-orangnya sedar yang kaum Bani yang menjadi hamba mereka menghilang, mereka terus mengejar Bani Israil itu. Firaun arahkan semua sekali ikut pergi kejar Musa dan Bani Israil.

Dia tak benarkan sesiapa pun tinggal. Beginilah cara Allah jadikan supaya mereka semua sekali keluar. Sebab Allah nak musnahkan mereka semua sekali.

Allah telah rancang perjalanan masa itu, supaya apabila mereka keluar lari pada malam hari, mereka dapat lari pada satu jarak yang jauh. Supaya nanti apabila Firaun dan pengikutnya mengejar mereka, mereka akan bertembung di tepi Laut. Semua itu dalam perancangan Allah.

Allah juga memberi isyarat kepada Nabi Muhammad dalam ayat ini bahawa apabila baginda berhijrah nanti, baginda juga akan dikejar.


 

Ayat 24: Di celah ayat ini dan ayat sebelumnya juga ada idmaj. Ada kisah panjang lagi bagaimana mereka lari dan sampai ke laut. Ini diceritakan dalam ayat-ayat yang lain.

Ayat 24 ini adalah kejadian semasa Nabi Musa dan Bani Israil sedang menyeberang laut. Ayat ini adalah selepas Nabi Musa diarahkan oleh Allah untuk memukul laut dengan tongkatnya dan oleh itu dengan izin Allah, laut pun terbelah. Dan mereka telah menyeberangi laut itu mengikut Nabi Musa.

Waktu itu ramai kaum Firaun dari bangsa Qibti yang sedang mengejar Bani Israil. Kebanyakan mereka adalah tentera-tentera Firaun. Kita kena ingat bahawa Mesir waktu itu adalah negara ketenteraan. Jadi, pemuka-pemuka negara mereka, yang kaya raya dan mempunyai kuasa adalah tentera-tentera.

Semasa mereka telah melepasi laut itu, Bani Israil suruh Nabi Musa untuk menutup kembali laluan laut itu supaya Firaun dan tenteranya tidak dapat ikut mereka. Tapi, Allah berfirman:

وَاترُكِ البَحرَ رَهوًا ۖ إِنَّهُم جُندٌ مُّغرَقونَ

Sahih International

And leave the sea in stillness. Indeed, they are an army to be drowned.”

Malay

“Dan tinggalkanlah laut itu dalam keadaan tenang – terbelah, kerana sesungguhnya mereka (yang mengejarmu itu) ialah tentera yang akan ditenggelamkan (sehingga binasa)”.

 

وَاتْرُكِ الْبَحْرَ

“Dan biarkanlah laut itu

Setelah mereka selamat menyeberangi laut itu, Allah tak beri Nabi Musa untuk mengetuk laut itu dengan tongkatnya. Tongkat Nabi Musa waktu itu adalah seperti on dan off switch. Kalau baginda ketuk sekali lagi, laut untuk boleh tertutup kembali. Tapi Allah tak benarkan. Allah suruh biarkan.

 

رَهْوًا

dalam keadaan terbelah,

Perkataan رَهْوًا berasal dari katadasar ٌرَهْو yang bermaksud ‘tenang’, ‘berjalan dengan tenang’, ‘air laut yang tenang’. Tapi selalunya bukankah laut itu selalunya bergelora? Tidak kira bila kita pergi ke laut, tentu laut sedang bergelora. Tapi apabila Nabi Musa memukul laut itu, laut itu jadi tenang. Itu telah memudahkan bani Israil menyeberangi laut itu. Itu adalah salah satu lagi dari rahmat yang Allah berikan kepada Bani Israil.

Oleh itu, ayat ini menceritakan bahawa selepas Bani Israil telah menyeberang laut, Allah suruh biarkan sahaja laut itu. Biarkan laut itu dalam keadaan tenang. Biarkan laut itu dalam keadaan terbelah. Jangan cuba untuk mencantumkannya balik. Allah beritahu Nabi Musa jangan lagi ketuk laut itu untuk mencantumkannya balik lagi. Biarkan ianya terbelah lagi.

 

إِنَّهُمْ جُندٌ مُّغْرَقُونَ

kerana sesungguhnya mereka (yang mengejarmu itu) ialah tentera yang akan ditenggelamkan”.

Ada tujuan kenapa Allah nak biarkan air laut itu dalam keadaan begitu. Allah nak mereka ikut sampai ke tengah laut, dan waktu itulah nanti laut itu akan dicantumkan semula dan mereka semuanya akan ditenggelamkan. Bayangkan air laut yang tinggi menggunung di sebelah kanan dan kiri mereka dan apabila laut itu dicantumkan kembali, air laut itu menghempas mereka dan mematikan mereka.

Begitulah kesudahan Firaun dan tenteranya yang sombong dengan Allah. Mereka yang sombong dengan Allah akan kalah. Mereka akan menerima bala yang besar.

Firaun sombong kerana dia ada kekayaan dan kekuasaan. Dia telah mabuk dengan kelebihan keduniaan yang dia ada. Begitu jugalah dengan Musyrikin Mekah yang sangka mereka sudah cukup kaya, cukup kuat. Sampai apabila Nabi Muhammad berdakwah kepada mereka, mereka tak mahu terima. Padahal, apalah sangat yang mereka ada kalau nak dibandingkan dengan Firaun dan kekayaannya.

Dan begitulah juga dengan masyarakat kita sekarang. Apabila senang, kaya dan ada kuasa, susah mereka hendak menerima kebenaran kerana mereka sangka mereka dah cukup keperluan kehidupan mereka, tidak memerlukan apa-apa lagi. Mereka senang nak lupa Allah kerana kesenangan yang mereka ada itu.

Mereka hanyut dalam kenikmatan yang Allah juga yang berikan kepada mereka. Tapi mereka tak nampak dah yang segala kenikmatan yang mereka ada itu adalah dari Allah. Mereka sangka ianya adalah hasil usaha mereka. Itulah kesilapan kebanyakan manusia, mereka lupa bahawa segala apa yang mereka ada, itu semuanya dari Allah belaka.


 

Ayat 25: Selepas mereka mati, apakah yang terjadi dengan segala kemewahan yang mereka banggakan itu dulu?

كَم تَرَكوا مِن جَنّٰتٍ وَعُيونٍ

Sahih International

How much they left behind of gardens and springs

Malay

Banyak sungguh kebun-kebun dan matair, mereka tinggalkan,

 

Kehebatan kaum Firaun adalah tentang bandar mereka yang hebat. Apa yang mereka banggakan semuanya tidak dapat membantu mereka.

Selepas mereka dilemaskan, segala kekayaan mereka di Mesir itu kena ditinggalkan. Kota Mesir dan penempatan tidak dimusnah kerana ada dari mereka yang tidak bersalah seperti kaum wanita dan kanak-kanak yang tidak ikut serta mengejar Bani Israil. Allah tak hancurkan mereka dan tempat penempatan.

Allah hanya musnahkan musuh sahaja macam buang sampah dan tak musnahkan tempat tinggal dan segala harta benda. Allah juga tidak musnahkan kerana Allah nak beri segala kekayaan itu kepada Bani Israil. Mereka akan kembali ke Mesir dan mengambil alih kekayaan itu. Mereka diberikan dengan nikmat itu kerana mereka sanggup ikut Nabi Musa.

Ini menunjukkan bahawa dengan mengikut Nabi, ada keberkatan dan kelebihan yang akan diberikan. Ketahuilah yang manusia yang taat boleh dapat kelebihan dunia juga, bukan hanya akhirat. Kerana Nabi Musa ada janjikan perkara itu kepada Bani Israil dan kerana itu Allah penuhi janji itu.


 

Ayat 26: Allah sebut apakah yang ditinggalkan.

وَزُروعٍ وَمَقامٍ كَريمٍ

Sahih International

And crops and noble sites

Malay

Dan juga berbagai jenis tanaman serta tempat-tempat kediaman yang indah – mulia,

 

وَزُرُوعٍ

Dan juga tanam-tanaman, ladang-ladang.

Tanam tanaman dan makan ruji.

 

وَمَقَامٍ

serta tempat-tempat kediaman

Tempat mereka berdiri (tinggal). Iaitu rumah-rumah dan istana-istana mereka.

Juga boleh juga digunakan untuk menceritakan kedudukan mereka yang tinggi di mata masyarakat dan negara-negara lain. Kedudukan yang tinggi dipegang oleh mereka yang dalam tentera kerana negara Firaun adalah negara tentera. Mereka telah kehilangan segala ketinggian keduniaan itu.

 

كَرِيمٍ

yang indah – mulia,

Semuanya ditinggalkan sahaja. Kerana semasa Firaun mengejar Bani Israil yang lari dengan Nabi Musa, Firaun telah mengajak tentera-tenteranya ikut sekali. Dan merekalah golongan elit masyarakat itu. Mereka semuanya mati bersama dengan Firaun dalam laut. Yang tinggal adalah hanya mereka yang tidak terlibat sahaja, seperti kaum wanita dan kanak-kanak.


 

Ayat 27:

وَنَعمَةٍ كانوا فيها فٰكِهينَ

Sahih International

And comfort wherein they were amused.

Malay

Dan juga kemewahan hidup, yang mereka sekian lama menikmatinya.

 

وَنَعْمَةٍ

Dan juga nikmat kemewahan hidup,

Kehidupan yang senang lenang. Mereka hidup dengan senang lenang dan dalam masa yang sama, mereka memperhambakan Bani Israil.

 

كَانُوا فِيهَا فٰكِهِينَ

yang mereka sekian lama menikmatinya.

Dulu lama sekali mereka telah memperhambakan Bani Israil. Semuanya ditinggalkan sahaja. Tidak dapat membantu mereka langsung. Bukankah agama mereka mengajar bahawa segala harta mereka boleh dibawa kepada kehidupan yang seterusnya?

Sebab itulah kita lihat dalam piramid itu, mereka simpan berbagai harta, emas dan sebagainya kerana mereka sangka mereka boleh bawa ke alam yang seterusnya. Tapi sekarang? Semuanya mereka tinggalkan. Langsung tidak berguna kepada mereka. Allah hina mereka begitu sekali.


 

Ayat 28: Apa yang jadi dengan segala harta kekayaan itu?

كَذٰلِكَ ۖ وَأَورَثنٰها قَومًا ءآخَرينَ

Sahih International

Thus. And We caused to inherit it another people.

Malay

Demikianlah keadaannya (hukum Kami ke atas orang-orang yang derhaka); dan Kami jadikan semua peninggalan Firaun dan orang-orangnya: milik kaum yang lain.

 

كَذَٰلِكَ

Demikianlah keadaannya

Itulah hukuman kepada mereka dan lihatlah bagaimana mereka meninggalkan segala yang mereka banggakan itu. Wahai orang Mekah, dengarlah pengajaran ini dan jangan degil. Kerana kalau degil, kamu juga akan kena sama.

 

وَأَوْرَثْنٰهَا قَوْمًا ءآخَرِينَ

dan Kami wasiatkan kepada kaum yang lain

Diberikan kemewahan itu kepada orang lain. Apabila ditinggalkan begitu sahaja, ada orang lain yang datang dan ambil semua kemewahan itu. Ada yang kata bahawa ianya telah diambil oleh Bani Israil. Ada yang kata ianya diambil oleh kaum lain. Kerana Bani Israil semuanya dah melepasi Laut Merah.

Tapi, daripada dalil dari Surah Syuara’, pendapat yang kuat mengatakan ianya diambil oleh Bani Israil. Iaitu mereka akan kembali ke Mesir dan mengambil alih Kota Mesir


 

Ayat 29:

فَما بَكَت عَلَيهِمُ السَّماءُ وَالأَرضُ وَما كانوا مُنظَرينَ

Sahih International

And the heaven and earth wept not for them, nor were they reprieved.

Malay

Mereka (ketika dibinasakan) itu tidak ditangisi oleh langit dan bumi (atau penduduk keduanya) dan mereka pula tidak diberi tempoh lagi.

 

فَمَا بَكَتْ عَلَيْهِمُ السَّمَاءُ وَالْأَرْضُ

Mereka itu tidak ditangisi oleh langit dan bumi

Kematian mereka beramai-ramai itu adalah kejadian yang pelik. Habis semua sekali dalam masa sekejap sahaja. Tapi tidak ada sesiapa yang menangisi mereka. Kalau ada yang mati banjir sekarang, siap masuk surat khabar dan orang ramai akan sedih. Ini adalah kerana tidak ada siapa peduli golongan sampah. Allah boleh buat apa sahaja yang Dia kehendaki.

Langit dan bumi juga tidak rasa kasihan kepada mereka langsung. Kalau orang beriman mati, langit dan bumi akan kesedihan. Kerana orang beriman itu tidak solat lagi di atasnya, tidak buat kebaikan lagi di atasnya. Dan semasa orang beriman itu hidup lagi, amalan mereka diangkat ke langit dan bila dia mati, langit tidak menerima amalan orang itu lagi.

Tempat yang kita selalu lakukan amalan baik akan sedih kalau kita tinggalkan mereka. Tahukah anda kisah pokok tempat Nabi Muhammad bersandar semasa beri khutbah? Nabi akan bersandar kepada pokok itu semasa beri khutbah. Itu sebelum Masjid Nabi ada mimbar.

Apabila mimbar Masjid siap, dan baginda tidak lagi bersandar kepada pokok itu, pokok itu menangis. Kerana Nabi sudah tidak lagi bersandar kepadanya. Nabi kena peluk pokok itu, barulah pokok itu senyap. Ini tersebut dalam hadis yang sahih dan ramai para sahabat yang mendengarnya. Ini adalah salah satu dari kisah mukjizat Nabi Muhammad.

Ini mengajar kita bahawa alam ini menyimpan rasa sayang kepada kita apabila kita beramal berdekatan dengannya. Dan begitu juga, alam ini akan benci kepada kita apabila kita buat maksiat padanya. Ini adalah kerana alam ini beribadat kepada Allah dan mereka suka kalau kita beribadat juga berdekatannya.

Satu kisah juga disampaikan kepada kita: bagaimana Arash Allah bergegar apabila Saad bin Muaz meninggal. Saad adalah ketua kaum dari Yathrib yang mula-mula masuk Islam. Beliau telah memberitahu kepada kaumnya, kalau mereka tidak beriman kepada Allah dan Nabi Muhammad, beliau tidak akan bercakap dengan mereka selama-lamanya. Petang itu, semua ahli kaumnya telah masuk Islam. Besar sekali jasanya sampaikan apabila beliau meninggal, Arash Allah bergegar kerana kesedihan.

Ini mengajar kita untuk memikirkan apakah kelakuan kita dalam dunia ini. Apakah yang kita buat dalam dunia dan adakah alam ini akan menangisi kita apabila kita mati nanti? Oleh itu, ke mana sahaja kita pergi, tinggalkan perkara baik di tempat itu. Sebagai contoh, apabila kita pergi ke hutan contohnya, laungkan azan untuk solat.

Tempat itu akan menjadi saksi untuk kita nanti. Banyakkan juga tempat sujud kerana tempat sujud akan menjadi saksi buat kita nanti. Kerana alam ini menyaksikan kita sebenarnya. Janganlah alam ini nanti menjadi saksi atas segala dosa yang kita lakukan di dalamnya.

 

وَمَا كَانُوا مُنظَرِينَ

dan mereka pula tidak diberi tangguh.

Mereka tidak diberi masa tangguh untuk bertaubat. Masa Firaun dan tenteranya hampir mati kelemasan dalam laut, baru mereka nak beriman. Termasuklah Firaun sekali. Tapi iman mereka tidak diterima waktu itu. Kerana iman yang hanya timbul masa sudah melihat azab yang dikenakan kepada mereka, atau apabila nyawa sudah di halqum, tidak diterima. Mereka tidak akan diberi peluang.

Begitu juga, kalau kita selama ini berbuat dosa dan syirik, dan apabila kita hanya hendak bertaubat apabila nyawa sudah di halqum, ianya tidak diterima.

Apabila kita kena azab nanti, kita juga tidak diberi tangguh. Tidak boleh kita nak minta dengan malaikat supaya jangan seksa kita dulu, tunggu sehari dua dulu, seminit dua pun, tidak. Apabila kita kena seksa, malaikat yang ditugaskan menyeksa kita akan terus menyeksa kita.

Habis Ruku’ 1 dari 3 ruku’ dalam surah ini.

Allahu a’lam. Sambung ke ayat yang seterusnya.

Kemaskini: 27 Mac 2018


Rujukan:

Maulana Hadi

Nouman Ali Khan

Taimiyyah Zubair

Published by

CelikTafsir

Blog mentafsir Quran berdasarkan fahaman Sunnah dan salafussoleh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s