Tafsir Surah Maryam Ayat 7 – 11 (Nabi Zakaria dapat berita gembira)

Ayat 7: Maka, Allah ‎ﷻ telah memakbulkan doa Nabi Zakaria عليه السلام dan Allah ‎ﷻ telah berfirman:

يَـٰزَڪَرِيَّآ إِنّا نُبَشِّرُكَ بِغُلٰمٍ اسمُهُ يَحيىٰ لَم نَجعَل لَّهُ مِن قَبلُ سَمِيًّا

Sahih International

[He was told], “O Zechariah, indeed We give you good tidings of a boy whose name will be John. We have not assigned to any before [this] name.”

 

Malay

(Nabi Zakaria diseru setelah dikabulkan doanya):”Wahai Zakaria! Sesungguhnya Kami memberikan khabar yang mengembirakanmu dengan mengurniakan seorang anak lelaki bernama Yahya, yang Kami tidak pernah jadikan sebelum itu, seorang pun yang senama dengannya”.

 

يَـٰزَڪَرِيَّآ

Wahai Zakaria,

Allah ‎ﷻ terus jawab doa Nabi Zakaria عليه السلام. Kalau kita lihat pada ayat ini, tidak ada perkataan lain langsung antara doa Nabi Zakaria عليه السلام dan jawapan Allah ‎ﷻ ini. Tidak ada pun perkataan seperti perkataan قال yang biasa kita lihat.

Ini menunjukkan betapa cepatnya Allah ‎ﷻ makbulkan doa baginda. Allah ‎ﷻ memakbulkan dengan cepat kerana doa Nabi Zakaria عليه السلام yang tepat dan kena caranya.

 

إِنَّا نُبَشِّرُكَ بِغُلٰمٍ

Sesungguhnya Kami memberi berita gembira kepada kamu dengan seorang anak;

Berita itu disampaikan semasa baginda sedang salat.

Nota: potongan ayat ini dan selepasnya adalah termasuk dalam hukum tajwid ‘Iltiqa’ Sakinain’ dan jarang diketahui oleh kita. Boleh rujuk di sini untuk maklumat lanjut.

 

اسْمُهُ يَحْيَىٰ

yang namanya Yahya;

Dari sini kita tahu yang nama Nabi Yahya عليه السلام itu bukan Nabi Zakaria عليه السلام yang beri, tetapi Allah ‎ﷻ sendiri yang beri. ‘Yahya’ bermaksud ‘yang hidup’. Nabi Zakaria عليه السلام kata baginda sudah tua, isterinya tidak boleh dapat anak, tetapi anaknya dapat ‘hidup’ juga akhirnya.

Kita selalunya menamakan anak kita dengan nama orang baik-baik dari zaman dahulu. Kita namakan anak-anak kita seperti Bilal, Aisyah, Sumayyah, Hamzah, Ali, Hassan, Hussein dan lain-lain lagi individu soleh dan solehah zaman dahulu. Ia adalah sebagai doa kita supaya anak-anak kita jadi seperti mereka juga.

Nama itu menjadi sebagai motivasi kepada anak kita. Supaya apabila mereka tahu nama mereka diambil dari mana, mereka akan berusaha untuk menjadi seperti individu itu juga.

Atau nama itu sendiri ada doa di dalamnya. Macam kita namakan anak kita Husna, supaya anak itu jadi seorang yang baik. Itu adalah harapan kita dalam memberi nama itu dan semoga Allah ‎ﷻ menjadikan mereka seperti apa yang kita hajatkan.

Namun apabila Allah ‎ﷻ sendiri yang berikan nama itu, maka dia akan menjadi seperti apakah maksud nama itu. Apa sahaja maksud sebenar Yahya itu, dia akan menjadi seperti orang yang Allah ‎ﷻ maksudkan.

 

لَمْ نَجْعَلْ لَّهُ مِنْ قَبْلُ سَمِيًّا

yang belum pernah aku jadikan nama yang serupa dengannya;

Allah ‎ﷻ beritahu yang tidak ada lagi orang yang bernama Yahya sebelum itu. Nabi Yahya عليه السلام adalah orang yang pertama yang bernama Yahya.

Dari segi bahasa, سَمِيًّا diambil dari katadasar yang س م و bermaksud ‘ketinggian’. Jadi, ini boleh bermaksud, Allah ‎ﷻ berikan nama anak Nabi Zakaria عليه السلام itu dengan nama yang berkedudukan tinggi. Lebih tinggi lagi dari apa yang Zakaria عليه السلام harapkan dan doakan. Juga bermaksud, tidak pernah orang yang ada kualiti seperti apa yang Nabi Yahya عليه السلام ada.

Perkataan ‘ism’ – nama – juga datang dari kata dasar yang sama dengan perkataan س م و itu. Maka ada dua makna سَمِيًّا itu. Mungkin juga bermakna tidak ada orang yang bernama sebegini, atau ketinggian sifat Nabi Yahya عليه السلام. Kita boleh pakai kedua-dua makna.

Satu lagi makna adalah tidak ada lagi kejadian seperti ini sebelum itu. Iaitu seorang lelaki dan perempuan yang tua dapat melahirkan anak. Ataupun ia juga boleh bermaksud, tidak ada manusia yang sepertinya sebelum itu kerana istimewanya Nabi Yahya عليه السلام itu. Jadi, ada tiga maksud yang boleh diambil dari kata سَمِيًّا itu. Allahu a’lam.

Apabila doa dilakukan dengan baik dan dengan cara yang tepat, bertepatan pula dengan kehendak Allah ﷻ, maka Allah ‎ﷻ akan memakbulkan doa itu. Allah ‎ﷻ tidak kira dengan halangan yang ada. Memang ada sunnatullah (hukum alam) dalam alam ini. Seperti contoh, api akan membakar, pisau akan melukakan dan ibubapa yang tua tidak boleh melahirkan anak. Namun semua itu bukan halangan bagi Allah ‎ﷻ.

Allah‎ ﷻ boleh ubah sunnatullah itu jika Dia mahu kerana sunnatullah itu, Dia juga yang buat. Apabila doa dilakukan dengan betul, maka Allah ‎ﷻ boleh ubah. Jadi, kalau ikut sunnatullah, Nabi Zakaria عليه السلام dan isterinya tidak sepatutnya dapat anak pada usia yang sebegitu dan keadaan isterinya yang sebegitu, namun Allah ‎ﷻ makbulkan juga.


 

Ayat 8: Apabila manusia sudah dapat berita gembira, sama ada dapat projek atau dapat kerja, tentu mereka akan bertanya bila mereka akan dapat kerja itu. Ini kerana memang manusia itu bersifat gopoh.

Begitu juga dengan Nabi Zakaria عليه السلام sebab baginda gembira sangat bila diberitahu yang baginda akan dapat anak. Baginda hendak tahu lebih lagi. Maka, ini adalah soalan yang Nabi Zakaria عليه السلام tanya kepada Allah ‎ﷻ:

قالَ رَبِّ أَنّىٰ يَكونُ لي غُلٰمٌ وَكانَتِ امرَأَتي عاقِرًا وَقَد بَلَغتُ مِنَ الكِبَرِ عِتِيًّا

Sahih International

He said, “My Lord, how will I have a boy when my wife has been barren and I have reached extreme old age?”

 

Malay

Nabi Zakaria bertanya: “Wahai Tuhanku! Bagaimanakah caranya aku akan beroleh seorang anak, sedang isteriku adalah seorang yang mandul dan aku sendiri pula telah sampai had umur yang setua-tuanya?”

قَالَ رَبِّ

Dia (Nabi Zakaria) berkata: Ya Rabbku!

Kata-kata Nabi Zakaria عليه السلام ini adalah kerana baginda rasa gembira sangat. Baginda hendak Allah ‎ﷻ berkomunikasi dengannya lagi. Katakanlah kita dapat jumpa orang yang kita sayang sangat, takkan kita hendak cakap sekejap sahaja dengannya. Tentu kita akan tanya dia macam-macam lagi supaya dia terus duduk lama dengan kita.

Lihatlah bagaimana Nabi Zakaria عليه السلام berkata terus dengan Allah ‎ﷻ. Walaupun waktu itu yang datang memberitahu kepada baginda adalah malaikat, tetapi Nabi Zakaria عليه السلام terus bercakap dengan Allah ‎ﷻ. Apakah yang kita boleh ambil dari ini?

Kita tidak perlu kepada perantaraan untuk bercakap dengan Allah ‎ﷻ. Kerana Allah‎ ﷻ dengar kata-kata kita. Maka kita boleh terus sahaja bercakap dengan Allah ‎ﷻ. Nabi Zakaria عليه السلام faham akan hal ini.

Tetapi malangnya orang kita ramai yang tidak faham – kalau hendak berdoa, mereka akan minta orang lain yang doakan. Mereka rasa kena juga gunakan perantara dalam doa. Mereka tidak percaya agaknya yang Allah ﷻ maha mendengar.

 

أَنَّىٰ يَكُونُ لِي غُلٰمٌ

Bagaimanakah aku akan beroleh seorang anak;

Nabi Zakaria عليه السلام tanya bagaimana caranya baginda boleh mendapat anak? Kita pun biasa juga tanya macam itu. Sebab kita tidak tahu ilmu ghaib, jadi kita hendakkan kepastian. Yang salahnya, masyarakat kita ada yang kata kalau hendak dapat anak, beri salam dan sedekah Fatihah kepada Nabi Zakaria عليه السلام.

Padahal, kita sendiri baca dalam ayat ini, Nabi Zakaria عليه السلام minta anak kepada Allah ‎ﷻ. Lalu bagaimana kita minta kepada Nabi Zakaria عليه السلام? Adakah Nabi Zakaria عليه السلام boleh tolong kita untuk dapatkan anak? Sedangkan baginda sendiri minta kepada Allah ‎ﷻ?

Kalimah أَنَّىٰ menunjukkan rasa terkejut macam tidak percaya.

Al-Qur’an menggunakan perkataan غُلَامٌ. Dalam kisah kelahiran Nabi Isa عليه السلام, apabila Maryam juga terkejut dengan berita bahawa beliau akan mendapat anak, perkataan yang digunakan dalam ayat Al-Qur’an berkenaan kisah itu menggunakan perkataan ‘walad’, bukan غُلَامٌ. Apakah bezanya dari dua perkataan itu? Tentu ada perbezaannya.

Apabila Maryam diberikan berita gembira dari Allah ‎ﷻ, Allah ‎ﷻ menggunakan perkataan ‘kalimat’. Tetapi apabila berita gembira diberikan kepada Nabi Zakaria عليه السلام, perkataan غُلَامٌ digunakan iaitu dalam ayat ke-7 dalam surah ini. Maka, Al-Qur’an meneruskan penggunaan kata yang sama.

 

وَكَانَتِ امْرَأَتِي عَاقِرًا

sedangkan isteriku adalah seorang yang sampai sekarang belum pernah lagi berjaya melahirkan anak?

Kebanyakan terjemahan menggunakan perkataan ‘mandul’. Tetapi seperti kita telah belajar sebelum ini, perkataan mandul tidak sesuai digunakan dalam maksud عَاقِرًا ini.

 

وَقَدْ بَلَغْتُ مِنَ الْكِبَرِ عِتِيًّا

dan aku sendiri pula telah melepasi tahap umur yang sangat lanjut?

Kalimah عِتِيًّا bermaksud ‘telah melampaui had’. Ada juga digunakan perkataan yang sama dalam Surah Mulk. Iaitu digunakan perkataan عُتُوٍّ dalam ayat ke Mulk:21. Dalam ayat itu, orang kafir telah melampaui had dalam kesesatan mereka. Dalam Surah Maryam ini, Nabi Zakaria عليه السلام mengaku bahawa baginda telah terlalu tua kerana baginda sudah lepas tahap umur yang sesuai untuk mendapat anak.

Mari kita bincangkan kenapa Nabi Zakaria عليه السلام masih lagi bertanya, padahal berita tentang kedatangan anak itu datang sendiri dari Allah ‎ﷻ. Bagaimana seorang Nabi seperti baginda boleh mempersoalkan pula berita dari Allah ‎ﷻ – (disampaikan oleh malaikat)?

Kita kena faham, pertanyaan Nabi Zakaria عليه السلام ini adalah kerana baginda hendak mendapatkan maklumat lanjut. Bukanlah baginda tidak percaya. Macam juga kita, apabila dapat surat kemasukan universiti, tentu kita amat suka. Baca surat tawaran itu sampai sepuluh kali. Kita tidak terus simpan macam ia tidak ada apa-apa makna, bukan? Kita hendak beritahu orang lain. Jumpa sesiapa sahaja kita akan cerita. Sebab kita sedang suka sangat.

Sama juga dengan Nabi Zakaria عليه السلام; baginda suka sangat dan baginda hendak bercakap-cakap lagi berkenaan dengan berita gembira itu. Kalau kita tahu kita akan mendapat anak sahaja, kita tidak sabar hendak berkongsi dengan orang lain. Dapat scan sahaja, kita hendak tunjuk kepada orang lain. Padahal kita tidak faham pun scan itu. Tetapi sebab kita suka sangat sampai kita hendak tunjuk merata-rata.

Sama juga dengan kisah bagaimana Nabi Ibrahim عليه السلام bertanya kepada Allah‎ ﷻ bagaimanakah Allah ‎ﷻ menghidupkan yang mati? Allah ‎ﷻ tanya adakah baginda tidak percaya? Nabi Ibrahim عليه السلام kata baginda bukan tidak percaya, tetapi baginda hendak tahu dengan lebih lanjut lagi.

Maka Nabi Zakaria عليه السلام pun hendak tahu bagaimana cara baginda akan dapat anak itu? Kerana baginda sudah tua dan isterinya pula belum pernah dapat anak. Contohnya: Adakah Allah ‎ﷻ akan mudakan baginda balik? Atau akan diberikan isteri yang muda?


 

Ayat 9: Allah ‎ﷻ jawab. Mungkin jawapan itu melalui malaikat.

قالَ كَذٰلِكَ قالَ رَبُّكَ هُوَ عَلَيَّ هَيِّنٌ وَقَد خَلَقتُكَ مِن قَبلُ وَلَم تَكُ شَيئًا

Sahih International

[An angel] said, “Thus [it will be]; your Lord says, ‘It is easy for Me, for I created you before, while you were nothing.’ ”

 

Malay

Penyeru itu menjawab: Demikian keadaannya – janganlah dihairankan; Tuhanmu berfirman; “Hal itu mudah bagiKu kerana sesungguhnya Aku telah menciptakanmu dahulu, sedang engkau pada masa itu belum ada sebarang apapun.”

قَالَ كَذَٰلِكَ

Katanya: seperti kamu sekarang;

Baginda akan mendapat anak dalam keadaan baginda dan isterinya sekarang. Tidak perlu diubah diri mereka. Kerana mungkin Nabi Zakaria عليه السلام tertanya-tanya: adakah apabila Allah ‎ﷻ hendak memberikan anak kepadanya, adakah Allah ‎ﷻ akan menjadikannya muda kembali? Kerana Allah ‎ﷻ boleh sahaja menjadikan manusia muda kembali.

Atau adakah Allah ‎ﷻ akan memberikannya isteri yang lain kerana isterinya sendiri tidak pernah melahirkan anak? Cara bertanya itu menunjukkan lemahnya baginda, mengharapnya baginda kepada pemberian Allah ‎ﷻ. Berminat sangat hendak tahu bagaimana cara baginda akan dapat anak.

Tetapi Allah ‎ﷻ jawab bahawa tidak perlu diubah apa-apa. Allah ‎ﷻ boleh baiki peranakan isterinya. Allah ‎ﷻ boleh beri kekuatan bersetubuh kepada dirinya kembali. Allah ﷻ boleh buat apa sahaja yang perlu dilakukan untuk menjadikan anak itu. Kerana Dia itu adalah Allah ‎ﷻ yang Maha Berkuasa.

 

قَالَ رَبُّكَ هُوَ عَلَيَّ هَيِّنٌ

Tuhanmu berfirman; “Hal itu mudah bagiKu;

Untuk mencipta Nabi Yahya عليه السلام itu mudah sahaja bagi Allah ‎ﷻ. Tidak perlu pelik dengan kejadian itu. Allah ‎ﷻ menggunakan perkataan رَبُّ dalam ayat ini. Kerana hendak mengingatkan bahawa Allah ‎ﷻlah yang menjadikan dan memelihara kita.

Senang sahaja bagi Allah ‎ﷻ untuk berbuat apa-apa. هَيِّنٌ bermaksud sesuatu yang amat mudah bagi pembuatnya untuk buat. Tidak memerlukan usaha pun. Kerana kalau senang, perkataan ‘yaseer’ digunakan. هَيِّنٌ adalah sesuatu yang lebih mudah dari senang.

Ingatlah bahawa ayat-ayat ini diturunkan kepada Nabi Muhammad ﷺ dan para sahabat ketika mereka sedang ditindas oleh kafir musyrik di Mekah. Mereka waktu itu mengharapkan sangat pertolongan dari Allah ‎ﷻ. Dan dengan menurunkan ayat-ayat ini, Allah ‎ﷻ hendak mengingatkan kepada Nabi Muhammad ﷺ bahawa lihatlah sebagaimana Dia telah tolong Nabi Zakaria عليه السلام, maka Dia juga akan menolong Nabi ﷺ nanti. Allah ‎ﷻ memberitahu kepada Nabi ﷺ bahawa Dia tidak melupakan hal keadaan Nabi Muhammad ﷺ ketika itu.

Allah ‎ﷻ beri contoh seterusnya:

 

وَقَدْ خَلَقْتُكَ مِنْ قَبْلُ

sesungguhnya Aku telah menciptakanmu dahulu;

Allah ‎ﷻ ingatkan yang Dia lah juga yang telah menciptakan Nabi Zakaria عليه السلام dan segala makhluk-makhluk yang lain. Maka jangan hairan bagaimana Allah ﷻ akan jadikan anak bagi baginda. Sedangkan Maryam pun boleh melahirkan anak tanpa bapa, maka tentulah lagi mudah Allah ﷻ jadi anak bagi pasangan Nabi Zakaria عليه السلام dan isterinya.

 

وَلَمْ تَكُ شَيْئًا

sedang engkau pada masa itu belum apapun;

Sebelum itu Nabi Zakaria عليه السلام belum jadi manusia pun lagi. Jadi, hendak cipta manusia yang baru, tidak ada masalah bagi Allah ‎ﷻ.

Ingatlah bahawa kita semua ini diadakan di dunia ini daripada tiada apa-apa. Waktu itu pun Allah ‎ﷻ boleh buat, tambahan pula kalau hendak menjadikan sesuatu daripada seorang ibu dan seorang bapa? Kalau hendak dikirakan mudah, lagi mudah kalau begitu. Tetapi pada Allah ‎ﷻ, semua itu sama sahaja, senang sahaja bagi Allah ‎ﷻ.

Perkataan yang digunakan adalah تَكُ. Sepatutnya dari segi bahasa, perkataan yang biasanya digunakan adalah تكن. Penggunaan kedua-duanya adalah benar dalam bahasa Arab. Kadang-kadang huruf ن boleh dibuang. Tetapi kenapa Allah ‎ﷻ buang  ن  dalam ayat ini? Kerana hendak menunjukkan bahawa kamu dahulu Zakaria, belum apa-apa lagi seperti juga ن itu tidak ada apa-apa makna (boleh diletakkan dan boleh juga dibuang). Kamu belum jadi apa-apa, kemudian Allah ‎ﷻlah yang menjadikan kamu.

Kelahiran Nabi Yahya عليه السلام ini adalah satu kelahiran yang ajaib kerana ibubapanya kedua-duanya sudah tua sangat. Tetapi selepas ini kita akan belajar lagi tentang kelahiran yang lagi ajaib, iaitu kelahiran Nabi Isa عليه السلام dari ibu yang masih dara dan tiada bapa.

Jadi, Allah ‎ﷻ telah membuka sedikit minda kita bagaimana Allah ‎ﷻ mampu melakukan apa sahaja. Mula-mula Allah ‎ﷻ cerita tentang kelahiran yang ajaib sedikit (dari pasangan yang sudah tua) kemudian kejadian yang lebih ajaib lagi (kelahiran dari anak dara dan tidak ada bapa bagi anak itu).


 

Ayat 10: Apabila telah dapat berita gembira, soalan seterusnya dari Nabi Zakaria عليه السلام adalah bilakah baginda akan dapat anak? Ini menunjukkan para Nabi tidak tahu ilmu ghaib. Mereka juga ada kelemahan-kelemahan seperti manusia lain. Bukanlah disebabkan mereka itu Nabi, mereka tahu perkara ghaib. Allah ‎ﷻ sahaja yang tahu perkara ghaib.

Maka, tidak layak kita jadikan mereka sebagai ‘perantaraan’ dalam doa kita kepada Allah ‎ﷻ. Sebagai contoh, ada manusia yang minta kepada Nabi Zakaria عليه السلام untuk mintakan pula kepada Allah ‎ﷻ untuk memberikan anak kepada mereka. Jadi, kalau kita hendak anak, maka minta terus kepada Allah ‎ﷻ. Tidak perlu perantaraan.

قالَ رَبِّ اجعَل لّي ءآيَةً ۚ قالَ ءآيَتُكَ أَلّا تُكَلِّمَ النّاسَ ثَلٰثَ لَيالٍ سَوِيًّا

Sahih International

[Zechariah] said, “My Lord, make for me a sign.” He said, “Your sign is that you will not speak to the people for three nights, [being] sound.”

 

Malay

Nabi Zakaria merayu lagi: “Wahai Tuhanku! Jadikanlah satu tanda bagiku (yang menunjukkan isteriku mengandung)”, Allah Taala berfirman: ” Tandamu itu ialah engkau tidak akan dapat berkata-kata dengan orang ramai selama tiga malam, sedang engkau dalam keadaan sihat”.

قَالَ رَبِّ

Nabi Zakaria berkata, “Ya Rabbku!

Nabi Zakaria عليه السلام masih lagi mahu berkomunikasi dengan Allah ‎ﷻ. Maka ada soalan lagi yang baginda hendak tanya.

 

اجْعَلْ لِّي ءآيَةً

Jadikanlah aku suatu tanda;

Macam juga kita kalau dapat projek, kita hendak tahu bilakah kita akan dapat “offer letter” untuk projek itu? Kalau dapat kerja, bila boleh dapat surat tawaran kerja? Sebab kita mahukan kepastian.

Begitu juga kalau ada sesuatu tarikh yang kita anggap penting sangat, kita akan tertunggu-tunggu bilakah akan sampai kepada hari itu. Sebagai contoh, katakanlah kita akan tamat pengajian di universiti, kita akan tanda dalam kalendar kita dan akan kira berapa hari lagi sampai kita akan keluar dari universiti itu kerana kita tidak sabar-sabar lagi hendak keluar dan memulakan hidup yang baru.

Begitu jugalah dengan Nabi Zakaria عليه السلام. Baginda hendak dapatkan kepastian, bilakah baginda akan dapat anak itu? Apakah tanda bila isterinya sudah mengandung?

Satu lagi sebab kenapa Nabi Zakaria عليه السلام tanya ini adalah kerana baginda hendak meneruskan pertanyaan kepada Allah ‎ﷻ kerana baginda sekarang dapat berkomunikasi dengan Allah ‎ ﷻ. Tidaklah secara terus, tapi melalui malaikat juga. Kerana yang bercakap-cakap terus dengan Allah ﷻ adalah Nabi Musa عليه السلام sahaja.

 

قَالَ ءآيَتُكَ أَلَّا تُكَلِّمَ النَّاسَ

Allah berkata: tanda kamu adalah kamu tidak boleh berkata-kata dengan manusia

Tanda isteri baginda sudah mengandung adalah apabila baginda tiba-tiba tidak dapat bercakap. Ulama’ berpendapat, lidahnya kaku tidak dapat berkata-kata selama tiga hari. Ini akan menjadi tanda yang isterinya sudah mengandung.

 

ثَلٰثَ لَيَالٍ

selama tiga malam;

Dalam Ali Imran:41 disebut ‘tiga hari’. Dalam surah Maryam ini, permulaan surah ini adalah bagaimana Nabi Zakaria عليه السلام ‎merayu-rayu kepada Allah ‎ﷻ. Maka, keadaan adalah seperti suasana kegelapan, jadi Al-Qur’an meneruskan tema itu dengan menggunakan kalimah ‘malam’. Maksudnya tiga hari dan tiga malam baginda tidak dapat bercakap dengan orang (bukan tiga malam sahaja).

Tetapi, dalam Surah Ali Imran, tema surah itu adalah dalam keceriaan, maka Al-Qur’an meneruskan tema keceriaan itu dengan menggunakan perkataan ‘hari’.

 

سَوِيًّا

sedangkan kamu sihat

Tidak ada masalah dengan Nabi Zakaria عليه السلام pada waktu itu, cuma baginda tidak boleh bercakap dengan manusia waktu itu. Itulah tanda yang Allah ‎ﷻ berikan kepada baginda.

Ini mengajar kepada kita, walaupun kita ada segala kelengkapan untuk bercakap, tetapi jika Allah ‎ﷻ tidak benarkan kita bercakap, kita pun tidak boleh hendak bercakap. Begitu jugalah dengan perkara-perkara yang lain. Kita mungkin sangka kita ada kudrat untuk melakukan sesuatu, tetapi kalau Allah ‎ﷻ tidak benarkan, kita tidak akan dapat melakukannya.


 

Ayat 11:

فَخَرَجَ عَلىٰ قَومِهِ مِنَ المِحرابِ فَأَوحىٰ إِلَيهِم أَن سَبِّحوا بُكرَةً وَعَشِيًّا

Sahih International

So he came out to his people from the prayer chamber and signaled to them to exalt [ Allah ] in the morning and afternoon.

 

Malay

Maka dia pun keluar mendapatkan kaumnya dari Mihrab (tempat sembahyangnya), lalu dia memberi isyarat kepada mereka: “Hendaklah kamu bertasbih (mengerjakan ibadat kepada Allah) pagi dan petang”.

 

فَخَرَجَ عَلَىٰ قَوْمِهِ

Maka keluarlah Nabi Zakaria berjumpa kaumnya;

Iaitu baginda berjumpa dengan kaum Bani Israil yang duduk berdekatan dengannya. Manusia sedang menunggunya kerana baginda adalah imam kepada mereka.

 

مِنَ الْمِحْرَابِ

dari mihrab;

Ini adalah mihrab yang berada di dalam Masjid BaitulMaqdis. Mihrab adalah satu tempat yang digunakan untuk berzikir. Kalau zaman sekarang, ada manusia yang buat bilik bertapa. Tetapi apa yang Nabi Zakaria عليه السلام ‎buat itu adalah syariat Nabi-nabi dahulu. Syariat Nabi Muhammad ﷺ tidak ada amalan bertapa. Yang kita ada adalah iktikaf dalam masjid. Jadi, tidak perlu hendak bertapa lagi.

Tetapi, ada ajaran-ajaran yang ‘terlebih pandai’ sampai mengajar manusia bertapa di gunung, di gua, di dalam kubur pun ada juga. Dengan harapan yang salah untuk mendekatkan diri dengan Allah ‎ﷻ. Tidaklah salah mendekatkand iri dengan Allah ﷻ tapi kenalah dengan cara yang ikut syarak. Padahal, bukankah kalau iktikaf di masjid itu lebih elok lagi? Kerana itulah ajaran Nabi ﷺ.

Ada juga yang memberikan alasan bertapa sebegitu kerana Nabi ﷺ dahulu pun bertahannuth di Gua Hira’. Tetapi, bilakah Nabi ﷺ buat begitu? Selepas baginda menjadi Nabi atau sebelum baginda menjadi Nabi? Selepas Nabi ﷺ diangkat menjadi Nabi, adakah baginda buat lagi amalan tahannuth itu? Tidak sama sekali.

Apa yang Nabi ﷺ buat semasa di Gua Hira’ itu pun kita tidak pasti kerana tidak pernah sampai kepada kita melalui jalan yang sahih apakah yang Nabi ﷺ buat semasa di sana. Jadi, apakah sunnah yang kita hendak ambil dari amalan Nabi ﷺ itu? Orang kita kalau buat amalan itu, hanya agak-agak sahaja atau mereka mendapat amalan dari syaitan sahaja.

Kalimah الْمِحْرَابِ dari katadasar ح ر ب – perang. Digunakan perkataan ‘perang’ di sini kerana di situlah orang yang beribadat sedang ‘berperang’ dengan syaitan dan nafsu mereka.

Hendaklah dibezakan perkataan الْمِحْرَابِ ini dengan mihrab yang kita ada pada zaman sekarang. Zaman sekarang, apabila disebut mihrab, ia merujuk kepada tempat imam berdiri semasa jadi imam. Itu lain daripada mihrab zaman Nabi Zakaria عليه السلام.

 

فَأَوْحَىٰ إِلَيْهِمْ

Maka dia memberi isyarat kepada mereka;

Waktu itu baginda beri isyarat sahaja kepada kaum baginda dalam berkomunikasi kerana baginda tidak boleh bercakap pada waktu itu.

Perkataan أَوْحَىٰ diambil dari katadasar  و ح ى – wahy. Dari segi bahasa, ia bermaksud mesej yang disampaikan dengan cepat dan secara senyap atau rahsia. Tidak pasti bagaimanakah cara Nabi Zakaria عليه السلام beri mesej kepada kaumnya itu. Ada yang mengatakan bahawa baginda menggunakan bahasa isyarat atau tulis atas tanah atau atas kertas. Yang pasti maklumat yang hendak disampaikan telah lepas.

 

أَنْ سَبِّحُوا

hendaklah mereka bertasbih

Baginda telah diberikan dengan berita gembira bahawa akan lahir anaknya yang akan meneruskan tugas-tugasnya. Tetapi baginda tidak melupakan umatnya yang ada bersamanya pada waktu itu. Baginda masih meneruskan tugas menyampaikan dakwah kepada mereka. Maka baginda menganjurkan mereka untuk bertasbih.

Baginda memang menunggu Allah ‎ﷻ mengurniakan kepada baginda seorang anak yang dapat meneruskan usaha menyebarkan agama kepada umat. Dan sekarang Allah ‎ﷻ telah memberitahu kepada baginda bahawa baginda akan dikurniakan seorang anak seperti yang dipintanya. Tetapi lihatlah bagaimana baginda terus menjalankan apa yang baginda boleh buat dalam menyebarkan agama.

Baginda tidak tunggu anak itu lahir baru hendak dakwah dan mengajar. Begitu jugalah kita. Kita memang kadang-kadang simpan niat yang besar untuk belajar agama, contohnya. Kita kata dalam hati kita: kalaulah kita ada masa yang panjang, kita hendak belajar sungguh-sungguh agama ini. Hendak ambil cuti kerja setahun untuk pergi ke Pakistan, Mesir atau Madinah untuk belajar agama. Keinginan kita adalah untuk faham betul-betul agama yang telah diturunkan Allah ‎ﷻ ini.

Tetapi janganlah kita tunggu ada masa yang begitu baru kita hendak belajar agama. Kita belajarlah setakat yang kita mampu lakukan dalam masa sekarang. Boleh pergi mana-mana kelas yang mengajar agama dengan betul, yang mengajar tafsir Al-Qur’an, mengajar hadith dan sebagainya. Sudah ada banyak tempat untuk belajar di negara kita ini. Tidak perlu pergi jauh-jauh lagi pun sudah boleh belajar.

Cuma kena pandai pilih manakah tempat belajar dengan betul. Sebab kalau salah pilih, maka yang diajar adalah benda-benda yang salah. Takut yang diajar adalah benda-benda kecil sahaja, yang penting-penting tidak diajar. Yang diajar cuma kitab-kitab karangan manusia, tetapi makna-makna Al-Qur’an tidak diajar, kata-kata Nabi ﷺ tidak disentuh. Maka, akan semakin jahillah kita kalau begitu. Hendaklah cari kelas pengajian yang mengajar sunnah yang betul-betul sunnah.

Begitu juga, kita pun ada simpan dalam hati kita niat yang baik – kalau kita jadi kaya, kita akan bina masjid, kita akan buat rumah anak yatim dan sebagainya. Tetapi kita sekarang tidak kaya-kaya lagi. Adakah kita tunggu hendak jadi kaya baru kita hendak sedekah dan infak kepada manusia? Buatlah apa yang termampu dalam masa sekarang.

Begitu juga kalau kita sudah ada ilmu yang sedikit. Sampaikan kepada manusia lainnya. Tidak perlu tunggu sudah habis belajar, sudah jadi alim, sudah jadi ustaz, sudah jadi maulana baru hendak mengajar. Ajarlah mana yang kita sudah tahu. Sebab kalau hendak tunggu bila sudah habis belajar, tidak tahu bila lagi kita akan sampai ke tahap itu.

 

بُكْرَةً وَعَشِيًّا

pagi-pagi dan petang-petang;

Baginda nasihatkan mereka untuk bertasbih kerana baginda sendiri pun buat begitu juga dan sekarang baginda menyuruh kaumnya juga berbuat demikian.

Selepas itu, maka lahirlah Yahya عليه السلام. Kisah itu tidak disebut kerana ia tidak penting. Al-Qur’an tidak menceritakan semua perkara dengan satu persatu. Al-Qur’an bukanlah satu novel yang perlu melakukan begitu. Al-Qur’an hanya menyebut perkara-perkara yang penting sahaja.

Maka, kalau ayat-ayat Al-Qur’an itu kita baca, maka kita tahulah bahawa ia adalah penting kerana Allah ‎ﷻ telah memasukkan ayat-ayat itu ke dalam Al-Qur’an. Kalau tidak penting, Allah ‎ﷻ tidak masukkan. Maka kita tahu setiap ayat dalam Al-Qur’an ada pengajaran yang hendak disampaikan.

 

Allahu a’lam. Lompat ke ayat yang seterusnya

Kemaskini: 23 Januari 2020


Rujukan:

Nouman Ali Khan

Shaikh Nasir Jangda

Tafsir Ibnu Kathir

Tafsir Jalalain

Published by

CelikTafsir

Blog mentafsir Quran berdasarkan fahaman Sunnah dan salafussoleh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s