Story Night: ‘Jatuh’ Bahagian 2

JATUH
OLEH NOUMAN ALI KHAN

BAHAGIAN 2

Bahagian seterusnya ini adalah mengenai: Adam dan malaikat diajar

Allah berfirman dalam (Al-Baqarah: 31)

وَعَلَّمَ اٰدَمَ الْاَسْمَاۤءَ كُلَّهَا

Dan Dia ajarkan kepada Adam nama-nama semuanya,

Allah telah ajarkan Adam nama-nama segala benda semuanya sekali tanpa satu pun yang ditinggalkan. Kalimah الْاَسْمَاۤءَ boleh diterjemahkan sebagai nama-nama, dan juga kualiti (kelebihan). Sebab itulah nama-nama Allah dipanggil الْاَسْمَاۤءَ الحسني. Ia bukanlah sekadar nama tetapi merangkumi kualiti Allah sekali.

Adam telah diajarkan nama dan kualiti segala benda, dan ini bermakna Adam telah diajar segala jenis bahasa. Ini kerana semua bahasa akan memperkenalkan kata nama (noun) sesuatu benda itu. Sebagaimana seorang anak kecil yang baru belajar, dia akan belajar mengenali nama sesuatu benda terlebih dahulu. Maka, kata nama adalah asas sesuatu bahasa, malah semua bahasa yang wujud di dunia ini. Oleh itu sekarang kita tahu yang manusia pertama yang diajar kosa kata secara keseluruhan adalah Nabi Adam.

Kita pula sebagai anak cucu Adam diajar hanya sebahagian bahasa dan ia adalah ‘anak’ kepada induk bahasa yang telah diajar kepada Nabi Adam. Dan kita kena ingat yang Nabi Adam telah diajar secara langsung oleh Allah sendiri. Maka, ini bermaksud yang semua bahasa telah diajar oleh Allah melalui wahyu. Tidak ada satu bahasa pun yang wujud di bumi ini yang bukan datang daripada-Nya. Ini kerana semua bahasa berasal daripada nenek moyang kita, dan nenek moyang itu berasal daripada moyang di atasnya sehinggalah sampai kepada Nabi Adam. Dan Nabi Adam telah diajar oleh Allah. Maka, di sini juga mengajar kita bahawa semua bahasa haruslah dimuliakan kerana semuanya telah diajar oleh Allah. Kita tidak sepatutnya mengejek-ejek sesuatu bahasa atau dialek. Kerana ia seumpama mengejek Allah, bukan?

Satu lagi implikasi daripada pelbagai bahasa ini adalah penggunaan istilah di dalam ilmu. Setiap pengetahuan ilmu dan sains ada istilahnya tersendiri. Bidang kedoktoran ada istilahnya, bidang kepeguaman ada istilahnya dan seterusnya dalam semua bidang lain. Dengan erti kata lain, segala ilmu yang telah diberikan kepada Nabi Adam adalah asas kepada seluruh kemajuan intelektual manusia. Segala-galanya telah diajar kepada manusia pertama ini agar baginda dapat menurunkan ilmunya ini kepada generasi seterusnya.

Nenek moyang kita telah mencatat semua ilmu-ilmu ini dan diberikan terma-terma (istilah-istilah) yang bersesuaian. Manusia kemudiannya selepas itu menambah baik terma-terma tersebut. Dengan ini, bidang ilmu dapat berkembang menjadi semakin canggih. Ini bermakna, manusia tidak dapat bergerak maju ke hadapan tanpa ilmu-ilmu asas ini. Kemajuan dan pembangunan ilmu manusia di dalam semua bidang merupakan perancangan Allah sejak awal lagi dan ia bermula dengan Adam.

Oleh sebab itu, apabila anda belajar ilmu fizik, biologi, perubatan, kewangan dan apa sahaja bidang pun, anda sebenarnya menyambung pembelajaran dan ilmu yang berasal daripada Adam. Maka, jangan kata yang belajar pengajian agama sahaja yang berkait rapat dengan Allah, sedangkan semua bidang pengajian berkait rapat dengan Allah! Anda sendiri yang membuat pengasingan itu, bukannya Allah.

Kitab Allah mahukan kita mendalami segala ilmu-ilmu di alam ini dan mengajak kita mempelajari tentang segala-galanya yang bermanfaat. Allah berfirman di dalam (Hud: 61)

هُوَ اَنْشَاَكُمْ مِّنَ الْاَرْضِ وَاسْتَعْمَرَكُمْ فِيْهَا

Dia telah menciptakanmu dari bumi (tanah) dan menjadikanmu pemakmurnya,

Dalam Bahasa Arab moden kalimah اسْتَعْمَر bermaksud menjajah. Manakala dalam Bahasa Arab lama pula ia bermaksud Allah meletakkan kita di bumi dan Dia mahukan kita membangunkan dan memajukan bumi. Bagaimanakah kita boleh memajukan dan memakmurkan bumi jika kita tidak belajar sains?

Sebagai contoh, pertanian dapat dilakukan apabila manusia belajar cara pengairan yang betul. Dari situ, bandar-bandar dapat berkembang maju. Ini tidak akan dapat berlaku tanpa ilmu sains. Tahukah anda dari mana asalnya tamadun Islam? Ia berasal dari ilmu sains juga. Malangnya, kita telah lama dipengaruhi oleh pemikiran sekular yang mengasingkan agama dan sains sehingga kita menganggap ilmu sekular ini tidak penting. Sedangkan kita belajar di sini yang Allah telah mewahyukan ilmu sekular terlebih dahulu kepada manusia. Allah tidak pun menyebut lagi tentang ibadah kepada Adam, bukan?

Amat malang sekali umat Islam telah berada dalam kebekuan intelektual sehingga kita telah mengasingkan dan membezakan pengetahuan ilmu agama dengan ilmu sains. Atau kita boleh katakan di antara ‘ilmu wahyu’ dan ‘ilmu penciptaan’. Di sini kita telah belajar bahawa Nabi Adam telah diberikan kemuliaan untuk mempelajari ilmu ciptaan. Dan itu merangkumi segala jenis ilmu. Allah tidak menghadkan ilmu ciptaan kerana Dia telah berfirman وَعَلَّمَ اٰدَمَ الْاَسْمَاۤءَ كُلَّهَا  di mana kalimah كُلَّهَا bermaksud  segala-galanya, termasuk segala idea dan konsep yang abstrak. Jadi ilmu yang diberikan kepada Nabi Adam adalah amat luas.

Apa yang telah dikurniakan kepada Adam tentulah amatlah mengagumkan. Malah ada di antara kita telah dikurniakan sebahagian daripada ilmu yang istimewa ini. Ada di antara kita diberikan ilmu sastera dan puisi, ada pula yang berseni dan ada pula yang hebat dalam bidang sejarah dan bahasa, dan ada pula yang mahir dalam bidang sains dan perubatan.

Maka, walau dalam bidang apapun kehebatan anda itu, ia merupakan sebahagian kecil pecahan daripada ilmu yang telah dikurniakan kepada Adam. Ilmu itu telah diberikan kepada Adam untuk diturunkan kepada kita semua. Oleh sebab itu juga, janganlah berasa bersalah pula jika kita mahir ilmu keduniaan ini. Jika anda hebat dalam ilmu apa sekalipun, ingatlah bahawa ia merupakan anugerah daripada Allah yang telah diturunkan dari generasi ke generasi sehingga sampai kepada anda.

Maka, maksud pertama الْاَسْمَاۤءَ adalah nama-nama. Maksud kedua boleh diambil daripada hadith berikut:

حَدَّثَنَا عَبْدُ بْنُ حُمَيْدٍ، حَدَّثَنَا أَبُو نُعَيْمٍ، حَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ سَعْدٍ، عَنْ زَيْدِ بْنِ أَسْلَمَ، عَنْ أَبِي صَالِحٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم ‏ “‏ لَمَّا خَلَقَ اللَّهُ آدَمَ مَسَحَ ظَهْرَهُ فَسَقَطَ مِنْ ظَهْرِهِ كُلُّ نَسَمَةٍ هُوَ خَالِقُهَا مِنْ ذُرِّيَّتِهِ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ وَجَعَلَ بَيْنَ عَيْنَىْ كُلِّ إِنْسَانٍ مِنْهُمْ وَبِيصًا مِنْ نُورٍ ثُمَّ عَرَضَهُمْ عَلَى آدَمَ فَقَالَ أَىْ رَبِّ مَنْ هَؤُلاَءِ قَالَ هَؤُلاَءِ ذُرِّيَّتُكَ فَرَأَى رَجُلاً مِنْهُمْ فَأَعْجَبَهُ وَبِيصُ مَا بَيْنَ عَيْنَيْهِ فَقَالَ أَىْ رَبِّ مَنْ هَذَا فَقَالَ هَذَا رَجُلٌ مِنْ آخِرِ الأُمَمِ مِنْ ذُرِّيَّتِكَ يُقَالُ لَهُ دَاوُدُ ‏.‏ فَقَالَ رَبِّ كَمْ جَعَلْتَ عُمْرَهُ قَالَ سِتِّينَ سَنَةً قَالَ أَىْ رَبِّ زِدْهُ مِنْ عُمْرِي أَرْبَعِينَ سَنَةً ‏.‏ فَلَمَّا انْقَضَى عُمْرُ آدَمَ جَاءَهُ مَلَكُ الْمَوْتِ فَقَالَ أَوَلَمْ يَبْقَ مِنْ عُمْرِي أَرْبَعُونَ سَنَةً قَالَ أَوَلَمْ تُعْطِهَا ابْنَكَ دَاوُدَ قَالَ فَجَحَدَ آدَمُ فَجَحَدَتْ ذُرِّيَّتُهُ وَنَسِيَ آدَمُ فَنَسِيَتْ ذُرِّيَّتُهُ وَخَطِئَ آدَمُ فَخَطِئَتْ ذُرِّيَّتُهُ ‏”‏ ‏.‏ قَالَ أَبُو عِيسَى هَذَا حَدِيثٌ حَسَنٌ صَحِيحٌ ‏.‏ وَقَدْ رُوِيَ مِنْ غَيْرِ وَجْهٍ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم ‏.‏

Daripada Abu Hurairah -raḍiyallāhu ‘anhu-, dia berkata, Rasulullah -ṣallallāhu ‘alaihi wa sallam- bersabda, “Tatkala Allah menciptakan Adam, Dia mengusap punggungnya, maka berjatuhanlah semua roh yang bakal Dia ciptakan daripada anak keturunannya sampai hari kiamat. Dan Dia letakkan di antara kedua mata setiap orang daripada mereka seberkas cahaya, kemudian Dia tunjukkan kepada Adam. Adam pun bertanya, “Duhai Rabb-ku, siapakah mereka ini?” Allah berfirman, “Mereka ini adalah keturunanmu.” Lalu dia melihat salah seorang daripada mereka yang cahaya di antara kedua matanya menakjubkannya, lantas dia berkata, “Duhai Rabb-ku, siapakah dia ini?” Kata Allah, “Dia salah seorang keturunanmu dalam kalangan umat belakangan, namanya Dawud.” Lalu dia berkata, “Duhai Rabb-ku, berapakah Engkau jadikan umurnya?” Kata Allah, “Enam puluh tahun.” Adam berkata, “Duhai Rabb-ku, tambahkanlah untuknya daripada umurku sebanyak empat puluh tahun.” Ketika umur Adam telah habis, Malaikat Maut mendatanginya. Beliau pun berkata, “Bukankah usiaku ini masih tersisa empat puluh tahun lagi?” Malaikat berkata, “Bukankah telah engkau berikan untuk putramu Dawud?” Beliau (Rasulullah) bersabda, “Adam melakukan pengingkaran, maka anak cucunya juga melakukan pengingkaran, Adam lupa, maka anak cucunya juga lupa, dan Adam bersalah, maka anak cucunya juga bersalah.” Jami’  At-Tirmidzi 3076. Status: Hasan (Darussalam).

Setiap seorang daripada kita berada di situ ketika kejadian itu dan ini bermakna roh kita semua telah ditunjukkan kepada Nabi Adam. Sebelum ini, apa yang kita tahu adalah Nabi Adam telah diberitahu tentang nama-nama kita, bukan? Jangan lupa yang Nabi Adam juga diberitahu mengenai kualiti kita juga. Sebagaimana seorang bapa yang seharusnya mengenali anak-anaknya.

Maka, di sini kita boleh lihat maksud kalimah الْاَسْمَاۤءَ juga membawa maksud nama-nama kita. Ia bukan bermaksud ‘benda’ sahaja. Pelajar bahasa Arab boleh menghargai fakta ini kerana Allah telah menyambung firman-Nya dengan  ثُمَّ عَرَضَهُمْ عَلَى الْمَلٰۤىِٕكَةِ kemudian Dia perlihatkan kepada para malaikat,. Dhomir (kata ganti) هم bukan digunakan untuk benda yang tidak bernyawa tetapi untuk manusia. Ini kerana Nabi Adam telah diajar nama-nama manusia terlebih dahulu dan kemudian barulah ditunjukkan kita kepada para malaikat.

Kemudian Allah telah bertanya kepada mereka (para malaikat): فَقَالَ اَنْۢبِـُٔوْنِيْ بِاَسْمَاۤءِ هٰٓؤُلَاۤءِ “Sebutkan kepada-Ku nama semua ini. “Bolehkah kamu namakan kesemua manusia ini dan kualiti yang ada pada mereka?” Malaikat tidak dapat menjawabnya. Allah tanyakan soalan ini kepada mereka kerana mereka yang terlebih dahulu bertanyakan soalan kepada Allah. Iaitu soalan mereka yang bertanyakan mengapa Allah mahu menjadikan khalifah baru di bumi. Maka, sekarang Allah memberitahu mereka jenis khalifah apakah yang akan diletakkan di bumi ini. “Adakah kamu tahu nama-nama mereka, kualiti dan kelebihan yang ada pada diri mereka, wahai malaikat?” “Tidak”, jawab mereka. Mereka tidak tahu.

Maksudnya Allah sedang menegaskan yang malaikat tidak boleh menuduh yang manusia akan mengulangi kesilapan yang telah dilakukan oleh jin sebelum ini. Itu adalah pemikiran yang pra matang. Kamu tidak boleh menghukum manusia berdasarkan apa yang makhluk sebelumnya telah lakukan.

Apakah pengajarannya di sini? Prinsip ini bukan sahaja ditujukan kepada malaikat tetapi untuk anda dan saya. Jika seseorang telah melakukan kesilapan di masa silam, ini tidaklah bermakna yang anak cucunya akan terus melakukan kesilapan yang sama.

Jika seorang Muslim telah melakukan dosa di masa silamnya, tidaklah bermakna generasi seterusnya akan melakukan dosa yang sama. Malang sekali, kita telah membina satu perasaan yang merisaukan tentang masa depan kita berdasarkan sejarah silam kita. Sama ada tentang diri kita sendiri ataupun ummah. Kaum Muslim suka melakukan perkara ini, bukan? Dan bukan hanya untuk Muslim sahaja, malah untuk bukan Islam juga. Kita biasa dengar, “Ah, puak kafir ni sudah sebati perangai macam ni, takkan berubah dah!” Adakah anda mendapat jaminan daripada Allah yang mereka akan berterusan berperangai dan bersikap begitu sampai bila-bila?

Lihatlah perangai puak Quraisy. Ya, pada masa silam merekalah yang paling kuat menentang Rasulullah. Namun begitu, daripada puak yang samalah lahirnya manusia seperti Khalid ibn Walid dan ramai lagi para sahabat lain yang hebat. Oleh sebab itu, janganlah kita menghakimi manusia berdasarkan masa silam mereka. Para malaikat telah diajar yang cara pemikiran sebegini adalah tidak betul. Maka, kita juga harus mengambil pengajaran yang sama di sini.

Adakah jin sebelum kita itu telah diajar ilmu sains dan teknologi? Tidak, hanya manusia diberikan ilmu tersebut. Maka, apabila manusia  menjadi khalifah di bumi, mereka akan melakukan perkara yang hebat. Daripada bahan-bahan mentah di bumi ini, manusia akan mencipta, mereka bentuk benda-benda baru. Anda sendiri boleh melihatnya sedang berlaku, bukan? Lihatlah tahap mana kita berada sekarang. Ia telah terbukti sejak zaman berzaman.

Setelah Allah tanyakan kepada mereka, kemudian di penghujungnya Allah telah berfirman, اِنْ كُنْتُمْ صٰدِقِيْنَ jika kamu yang benar!”  Ini boleh membawa dua maksud. Pertama, Allah sedang mencabar para malaikat dengan mengatakan yang kebimbangan mereka adalah tidak berasas. Kedua, ia merujuk kepada tasbih dan taqdis. Dan Allah sedang memberitahu malaikat bahawa di antara manusia ini, akan ada yang mengisytihar kesempurnaan dan kesucian Allah di tahap yang tidak mampu dicapai oleh para malaikat.

Sebagai contoh, pada Hari Pembalasan nanti, ketika semua didiamkan, hanya Rasulullah yang diberikan kebenaran untuk berkata-kata. Rasul kita akan memuji Allah dengan cara yang tidak pernah diajar kepada sesiapapun, malah kepada para malaikat pun. Maka, tasbih, tahmid dan taqdis baginda nanti adalah lebih baik daripada para malaikat. Maka, di sini Allah sedang memberitahu para malaikat agar tidak memandang rendah manusia ini kerana dalam kalangan mereka akan ada para nabi dan rasul.

Lihat hadis di atas mengenai Nabi Dawud. Nabi Dawud telah menarik perhatian Adam sehingga baginda telah menghadiahkan 40 tahun daripada jangka hayat hidupnya kepada Nabi Dawud. Jika anda mempelajari mengenai Dawud dalam Qur’an apakah  yang akan anda temui? Agaknya apakah yang telah menjadikannya begitu istimewa sekali? Baginda telah diberikan kelebihan untuk mengharmonikan alam. Apabila baginda memuji-muji Allah, gunung-ganang dan unggas menyertai baginda. Baginda telah mencipta baju besi yang menunjukkan ilmu pengetahuannya yang tinggi. Baginda juga telah diberikan kelebihan mentadbir urus yang hebat yang tidak diberikan kepada rasul-rasul yang lain.

Dalam erti kata yang lain, baginda telah benar-benar menjaga bumi dan menjadi khalifah yang sebenar. Dan baginda merupakan seorang khalifah yang benar-benar istimewa sekali. Dan oleh sebab itulah, Nabi Dawud telah menarik perhatian Adam dan baginda mengaguminya dan berasakan beliau layak untuk tinggal lebih lama lagi di atas bumi ini. Ini kerana Nabi Adam sudah mengenali ciri-ciri kelebihan dan kualiti setiap daripada anak-anaknya.

Kembali semula kepada ketika Allah bertanyakan kepada malaikat itu dan mereka menjawab, قَالُوْا سُبْحٰنَكَ Mereka menjawab, “Maha Suci Engkau. Malaikat menjawab Allah terlalu sempurna. Tapi, bilakah kita ucapkan tasbih? Ketika kita mengatakan sesuatu yang tidak sepatutnya. Ini bermaksud yang mereka sedang menarik semula kata-kata mereka yang melampau apabila mereka telah mempersoalkan keputusan Allah.

Dan mereka telah menyambung لَا عِلْمَ لَنَآ اِلَّا مَا عَلَّمْتَنَا tidak ada yang kami ketahui selain apa yang telah Engkau ajarkan kepada kami. “Engkau telah ajarkan kami tentang jin. Kami hanya tahu tentang jin, tetapi kami tidak tahu tentang manusia. Kami tidak akan mempersoalkan lagi sebarang keputusan-Mu”. اِنَّكَ اَنْتَ الْعَلِيْمُ الْحَكِيْمُ Sungguh, Engkaulah Yang Maha Mengetahui, Maha Bijaksana.”

Walaupun kedudukan mereka begitu rapat dengan Allah, mereka masih sedar akan batas dan sentiasa merendah diri. Tapi, bagaimana dengan kita? Mungkin kita sebagai pelajar agama yang telah belajar peringkat demi peringkat, menghadiri kursus demi kursus, seminar demi seminar dan seterusnya telah berjaya menjadi pelajar yang penuh dengan ilmu di dada dan paling cemerlang di antara pelajar lain. Bagaimana dengan sikap kita? Malangnya ramai yang kita lihat semakin tinggi ilmunya, semakin bongkak pula malah suka memandang rendah orang lain.

Sepatutnya lagi tinggi ilmu seseorang itu, makin rendah dia tunduk ke bumi. Itulah tanda keilmuan, dan para malaikat sedar akan hakikat ini. Malaikat telah diajar agar tidak menghakimi sesuatu perkara terlalu awal.  Begitu juga dengan kita, apabila kita bertemu seseorang buat pertama kali dan langsung tidak tahu apa-apa mengenai diri mereka, janganlah kita tergesa-gesa membuat penghakiman ke atas diri mereka.

Sekarang Allah berpaling pula kepada Adam.  قَالَ يٰٓاٰدَمُ اَنْۢبِئْهُمْ بِاَسْمَاۤىِٕهِمْ Dia (Allah) berfirman, “Wahai Adam! Beritahukanlah kepada mereka nama-nama itu!” Allah telah memerintahkan Nabi Adam untuk memberitahu malaikat nama-nama kita semua. Maka, bukan sahaja Nabi Adam yang tahu nama-nama kita, tetapi para malaikat juga. Seterusnya, nanti Allah akan mengirimkan penjaga dari kalangan para malaikat untuk kita semua, berdasarkan masalah yang kita hadapi kerana merekalah yang menjaga kita. Oleh sebab itulah mereka kena kenal kita dan segala kelebihan dan masalah kita.

Selepas Nabi Adam memberitahu para malaikat nama-nama kita, Allah telah berfirman, قَالَ اَلَمْ اَقُلْ لَّكُمْ اِنِّيْٓ اَعْلَمُ غَيْبَ السَّمٰوٰتِ وَالْاَرْضِ Dia berfirman, “Bukankah telah Aku katakan kepadamu, bahawa Aku mengetahui rahsia langit dan bumi. Allah menyebut tentang bumi kerana soalan malaikat adalah tentang bumi dan khalifahnya. Dan ayat ini begitu indah sekali apabila Allah menyebut kedua-duanya sekali langit dan bumi kerana Adam telah dijadikan daripada dua bahagian ini: tubuh badan fizikalnya adalah dari bumi, manakala roh pula dari langit.

Maka, kelebihannya bukan sahaja dijadikan daripada tanah dan roh, tetapi sesuatu yang begitu luar biasa sekali. Oleh hal yang demikian, jangan sesekali merendah-rendahkan manusia. Manusia bukanlah haiwan tetapi mereka adalah makhluk yang begitu istimewa sekali. Haiwan hanya tahu beranak pinak dan makan minum untuk hidup sahaja. Tetapi manusia tidak begitu, mereka mempunyai begitu banyak potensi. Kita mampu untuk mencipta, berkasih sayang, mencari keadilan, bersyukur, berfikiran tinggi, mencipta keindahan, memiliki nilai-nilai tinggi dan sebagainya.

Namun, amat malang sekali, dalam industri hiburan kita telah digalakkan dengan pemikiran untuk meraikan perubahan manusia menjadi haiwan pula. Lihatlah lirik-lirik lagu yang mengandungi kata-kata kotor dan jijik. Siapakah yang menggemari kata-kata begini jika tidak anjing atau haiwan lain? Ini amat menyedihkan sekali kerana Allah telah tunjukkan betapa hebatnya manusia ini, tetapi terdapat segolongan manusia yang telah berubah menjadi buruk. Kita sekarang hidup pada zaman di mana perangai buruk umpama haiwan diraikan dengan hebat sekali. Ini merupakan sebuah tragedi dek kerana kehancuran jiwa-jiwa roh manusia.

Dan lihatlah juga kepada karya seni pada hari ini. Ia bagaikan telah hilang nilai-nilai kemanusiaannya. Cuba bandingkan karya seni Islam di masa silam. Karya ahli seni dahulu adalah tentang simetri kerana ia diilhamkan daripada ayat-ayat Allah yang mengatakan bahawa Dia telah mencipta segala-galanya dalam penuh kesempurnaan dan tersusun. Maka seni Islam terdahulu cuba mencontohi kesempurnaan ini dengan menghasilkan konsep simetri dalam seni lukisan mereka. Cuba lihat karya seni pada hari ini pula, penuh dengan kelucahan yang amat mengganggu sekali apabila melihatnya.

Allah telah mengatakan yang Dia tahu apa yang tersembunyi di langit dan di bumi. Dan tentang manusia pula, Dia telah kurniakan potensi yang pelbagai kepada kita. Ini amatlah indah sekali kerana manusia sememangnya mempunyai kebaikan di dalam diri mereka.

Allah sambung وَاَعْلَمُ مَا تُبْدُوْنَ وَمَا كُنْتُمْ تَكْتُمُوْنَ dan Aku mengetahui apa yang kamu nyatakan dan apa yang kamu sembunyikan?” Para malaikat tentunya keliru kerana mereka tidak pernah menyembunyikan apa-apa pun daripada Allah. Kenapakah Allah berkata sedemikian? Mereka tidak sedar yang di antara mereka terdapat satu jin yang telah dimuliakan sedang menyembunyikan perasaannya selama ini. Allah telah menyentuh tentangnya. Ia belum berlaku lagi, tetapi Allah sedang memberi sedikit tanda dan petunjuk tentang jin ini. Keengganan untuk sujud belum lagi terjadi tetapi Allah sudah tahu akan perkara ini.

Iblis ragu-ragu terhadap Nabi Adam tetapi dia simpan sahaja perasaannya itu. Walhal dia sudah berasa sangat cemburu terhadap Nabi Adam. Terdapat sebahagian manusia yang kadangkala cemburukan anda walaupun mereka belum mengenali anda. Kenapa? Mereka rasa tergugat dengan kewujudan anda. Hanya dengan kewujudan anda seolah-olah telah merampas kedudukan hebat mereka itu.

Malangnya, dalam dunia Islam pun berlaku cemburu sesama ahli agama. Mereka yang sepatutnya yang membantu untuk memajukan ummah tetapi mereka pula yang telah jatuh ke dalam perangkap syaitan. Ini terjadi apabila terdapat puak-puak yang datang daripada kumpulan masjid atau mazhab yang berbeza. Mereka bersengketa sesama sendiri. Masing-masing merasakan diri mereka sahaja yang benar kerana mereka sedang menjalankan kerja Allah.

Apabila ini terjadi, mereka tidak ubah seperti Iblis saja. Ingatlah, Iblis juga telah menjalankan kerja Allah. Kebanggaannya adalah mendapat pengiktirafan daripada Allah di atas segala khidmatnya kepada Allah. Oleh itu, jika anda juga tersasar dalam perangkap mahukan kebanggaan begini, maka anda sebenarnya mempunyai sikap seperti Iblis juga.

Terdapat pengajaran yang amat penting di sini. Mengapakah dalam Qur’an Allah telah menekankan segala perkara buruk yang telah dilakukan oleh para ulama Yahudi? Kerana mereka telah berbangga dan sombong dengan status mereka. Oleh itu, kita juga harus berwaspada agar tidak menjadi begitu. Jika kita inginkan penghargaan untuk kerja-kerja kita hanya dengan menjatuhkan orang lain, maka kita sedang menghadapi masalah yang amat besar kerana tidak ada bezanya kita dengan Iblis.

Amat malang sekali, dalam masyarakat Islam kita ini, terdapat terlalu banyak yang mempunyai sikap suka menjatuhkan orang lain. Adakah sikap begini dapat memajukan ummah? Tentu tidak, dan kerana itu sikap begini harus dihentikan. Jangan hiraukan perkara yang remeh temeh. Dan mereka yang suka menyebarkan perkara remeh begini hanya membuang masa sahaja dan ini juga adalah perangai syaitan. Maka, janganlah diikuti jejak langkah syaitan.

Kemudian Allah menyambung, وَاِذْ قُلْنَا لِلْمَلٰۤىِٕكَةِ اسْجُدُوْا لِاٰدَمَ فَسَجَدُوْٓا Dan (ingatlah) ketika Kami berfirman kepada para malaikat, “Sujudlah kamu kepada Adam! Maka mereka pun sujud,. Terdapat 2 pendapat popular tentang perbuatan sujud ini. Pertama, ia sebagai tanda hormat kepada Adam, dan ia dibenarkan dalam syariat terdahulu.

Tetapi terdapat pendapat yang lain yang tidak bertentangan dengan syariat. Jika kita belajar makna sujud, ia hanya dilakukan jika suatu yang hebat berlaku. Jika Allah melakukan sesuatu yang hebat, kita sujud. Contohnya, ketika tongkat Musa yang memakan ular-ular ahli sihir, mereka terus sujud; ketika golongan Nasrani mendengar ayat-ayat Qur’an dibacakan, mereka juga sujud; begitu juga ketika kaum Quraisy datang untuk berdebat dengan Rasulullah dan mereka mendengar ayat-ayat Qur’an dibacakan, mereka yang Musyrikin juga turun sujud (tanpa sedar). Begitu juga ketika abang-abang Yusuf melihat adik yang mereka telah tinggalkan di dalam perigi buta sekarang telah menjadi seorang yang hebat dan berpengaruh, mereka terlalu kagum dengan perancangan Allah sehingga mereka terus turun sujud.

Sekarang, ketika Nabi Adam dijadikan, walaupun pada awalnya para malaikat ada mempunyai persoalan tentang kejadian baginda, tetapi setelah memahami penjelasan daripada Allah, maka mereka juga terus sujud kepada Adam. Sujud ini berlaku setelah roh dimasukkan ke dalam jasad Nabi Adam. Ia merupakan sebuah keajaiban dari Allah sehingga mereka terlalu kagum dan terus sujud.

Namun begitu, Iblis mempunyai masalah dengan arahan dari Allah ini. اِلَّآ اِبْلِيْسَۗ kecuali Iblis. Dia telah melihat Nabi Adam dijadikan daripada tanah dan dia tidak memperakui roh yang telah ditiup ke dalam jasad Nabi Adam. Maka, dia enggan sujud kepada Nabi Adam walaupun diperintahkan oleh Allah.

Terdapat sedikit masalah di dalam terjemahan ini. Lihat ayat ini: ‘Semua pelajar datang kecuali Kareem.’ Bukankah ini bermaksud Kareem juga merupakan seorang pelajar? Maka, jika Allah berfirman yang semua malaikat sujud kecuali Iblis, adakah ia seolah-olah bermaksud Iblis itu adalah malaikat? Tapi bukankah ia adalah jin?

Di sinilah indahnya Bahasa Arab. Kalimah فَسَجَدُوْٓا bermaksud mereka (para malaikat) sujud. Dan jika Iblis adalah sebahagian daripada malaikat itu, maka ayat yang sepatutnya adalah begini: فَسَجَدُوْٓا اِلَّآ اِبْلِيْسُ  (Iblisu، bukannya Iblisa) di mana dhommah diletakkan pada kalimah اِبْلِيْسَۗ. Tetapi, jika sesuatu itu tidak termasuk dalam kumpulan  yang sama, maka kita meletakkan nasb (harakat fathah) ke atas kata nama itu dan kerana itulah ayat itu berbunyi: فَسَجَدُوْٓا اِلَّآ اِبْلِيْسَ.

Sekarang mari kita berikan contoh dalam ayat yang lebih mudah: ‘Semua pelajar hadir kecuali Ustaz Nouman.’  Sekarang, adakah ini bermaksud Ustaz Nouman ini adalah di antara pelajar? Tidak, bukan? Ya, dia termasuk sebahagian dari ahli di dalam kelas tetapi dia tidak diletakkan dalam kumpulan yang sama. Dan anda tahu tentang perkara ini kerana kita telah menambah perkataan ‘ustaz’. Tetapi dalam Bahasa Arab kita tidak perlu berbuat demikian. Kita hanya perlu ubah harakahnya dan kita akan tahu yang ia bukanlah di dalam kumpulan yang sama. Dan sebab itulah untuk mereka yang pandai berbahasa Arab, ayat ini tidak mengelirukan mereka. Dan sebab itulah juga anda perlu belajar Bahasa Arab untuk mengetahui maksud rafa’, nasb dan jarr.

Untuk segelintir orang, mempelajari Bahasa Arab adalah susah dan boleh menjadi agak membosankan. Sesetengah daripada mereka hanya mahu terus belajar ke bahagian yang penting dan menarik sahaja dari Qur’an. Tetapi untuk sampai ke situ, anda perlulah belajar langkah demi langkah.

Dan Allah telah berfirman bahawa Iblis اَبٰى وَاسْتَكْبَرَۖ وَكَانَ مِنَ الْكٰفِرِيْنَ Ia menolak dan menyombongkan diri, dan ia termasuk golongan yang kafir. Kita telah pelajari yang kadangkala, manusia enggan untuk taat disebabkan oleh keangkuhannya. Adan kadangkala ada pula yang enggan kerana disebabkan oleh kejahilan. Ada kalanya pula yang enggan itu kerana marah. Dan ada juga yang enggan kerana sedih atau takut. Jadi ada beberapa sebab kerana manusia enggan melakukan sesuatu.

Namun begitu, jika seseorang itu enggan disebabkan keangkuhannya, maka sudah tidak ada harapan buat dirinya. Dan disebabkan itulah Iblis dihukum kufur dan sudah tidak ada harapan lagi buat dirinya untuk selama-lamanya. Kalimah كَانَ مِنَ الْكٰفِرِيْنَ bermaksud dia telah dari sebelum itu pun sudah termasuk di dalam golongan kafir. Bukannya selepas dia tidak mahu sujud baru dikira kafir, tidak. Sebelum itu lagi dia sudah kafir sebenarnya.

Sekarang Iblis enggan sujud. Di dalam Surah Al-A’raf Allah telah menjelaskan dengan terperinci mengapa ia berlaku. Tetapi Allah mahu kita fokus kepada perkara lain dalam Surah Al-Baqarah. Di sini perhatian diberikan kepada Nabi Adam, manakala dalam Surah Al-A’raf fokus utama adalah tentang Iblis.

Maka, sekarang Allah berpaling kepada Adam وَقُلْنَا يٰٓاٰدَمُ اسْكُنْ اَنْتَ وَزَوْجُكَ الْجَنَّةَ Dan Kami berfirman, “Wahai Adam! Tinggallah engkau dan isterimu di dalam syurga,. Kalimah اسْكُنْ bermaksud hidup dalam harmoni. Kamu dan isteri kamu. Dan tidak dinyatakan في الْجَنَّةَ (dalam syurga) tetapi hanya الْجَنَّةَ tanpa harf في di sini. Kebiasaannya apabila kita katakan kita tinggal di sesuatu tempat, kita akan katakan ‘di’ Dallas, Johor dan sebagainya. Tetapi di sini tiada ‘di’. Kenapa?

Ini kerana kalimah في (di dalam) akan menghilangkan sifat luas terbentangnya Jannah itu. Adam tidak diberitahu untuk tinggal di dalam Jannah kerana baginda boleh tinggal di mana-mana sahaja di Jannah itu. Baginda boleh tinggal di mana-mana sahaja di seluruh Jannah yang tidak berpenghujung itu.

Kalimah سكن bermaksud seseorang yang sedang bergerak dan dia berhenti. Dan kemudian dia akan bergerak semula. Dan kemudian dia berhenti lagi. Maksudnya tidak tetap di satu-satu tempat. Kerana itu sesuai digunakan kalimah سكن untuk Nabi Adam di dalam ayat ini. Memang terdapat kalimah lain untuk seseorang yang tinggal di suatu tempat dan tidak ada perancangan untuk bergerak (pindah).

Maka kita telah tahu bahawa Nabi Adam tidak akan tinggal selamanya di Jannah dan sekarang kita tahu yang Nabi Adam akan menerokai keindahan dan kenikmatan Jannah keseluruhannya. Keindahannya ada diisyaratkan di dalam kalimah اسْكُنْ ini.

Siapakah bersama Nabi Adam? Isterinya Hawa, bukan? Tetapi tidak pula Allah menyebut اسكنا (tinggallah kedua-dua kamu) tetapi Dia hanya memberikan perintah-Nya kepada Nabi Adam. Dalam erti kata lain, Allah hanya memerintahkan kepada Nabi Adam, bukan isterinya. Ini kerana hanya ketua keluarga akan diberikan tanggungjawab. Hanya dia yang mewakili seluruh ahli keluarganya yang lain.

Selain itu, terdapat juga makna lain untuk اسْكُنْ. Di dalam ayat lain, Allah berfirman وَمِنْ اٰيٰتِهٖٓ اَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِّنْ اَنْفُسِكُمْ اَزْوَاجًا لِّتَسْكُنُوْٓا اِلَيْهَا  Dan di antara tanda-tanda (kebesaran)-Nya ialah Dia menciptakan pasangan-pasangan untukmu dari jenismu sendiri, agar kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya. Agar kamu mendapat ketenteraman daripadanya. Maka, daripada اسْكُنْAdam, Hawa telah diciptakan.

Di sini mengajar juga kepada kita, bahawa kunci ketenangan dan ketenteraman sesebuah rumahtangga terletak di tangan suami. Kadangkala, si isteri mungkin terlalu marah sehingga mengeluarkan kata-kata yang sangat buruk, tetapi ketika inilah si suami harus mewujudkan ketenangan itu. Suami haruslah bertenang, dengar sahaja apa yang isteri ingin katakan dan jangan terus mengambil hati dengan kata-katanya. Suami harus sahaja berkata: Ya. Jangan sesekali berpaling dan menjawab. Jangan. Biarkan sahaja. Lepaskan sahaja. Biarkan si isteri meluahkan perasaannya sehingga lega. Ini kerana menjaga ketenteraman adalah tanggungjawab si suami. Jangan harapkan perkara ini daripada isteri kerana dia tidak  mampu sebenarnya.

Tidak dinafikan, kadangkala ia adalah amat sukar sekali. Tetapi ia merupakan sebahagian daripada tanggungjawab kita sebagai suami. Jadi, kalimat لِّتَسْكُنُوْٓا اِلَيْهَا bermaksud: agar kamu merasa tenteram terhadapnya. Ini bermakna ketenangan anda ditujukan langsung kepada isteri anda.

Dan ayat seterusnya bersambung وَكُلَا مِنْهَا رَغَدًا حَيْثُ شِئْتُمَاۖ dan makanlah dengan nikmat (berbagai makanan) yang ada di sana sesukamu berdua. Di sini Allah perintahkan pula kepada kedua-dua mereka. Untuk perintah tanggungjawab, Allah tujukan kepada Nabi Adam sahaja kerana baginda merupakan ketua keluarga. Manakala untuk perintah hak dan nikmat makan, Allah perintahkan kepada kedua-duanya sekali.

Dan untuk larangan, Allah berfirman وَلَا تَقْرَبَا هٰذِهِ الشَّجَرَةَ (Tetapi) janganlah kamu berdua dekati pohon ini. Sekali lagi, Allah tujukan kepada kedua-dua mereka. Ini kerana hal ini adalah di antara mereka dengan Allah dan si suami tidak boleh menghalang, begitu juga si isteri. Ini kerana perbuatan ini dilakukan kerana Allah. Malangnya terdapat segolongan suami yang menghalang isteri dari taat kepada Allah seperti melarang isterinya memakai hijab; terdapat pula segolongan isteri yang melarang suaminya solat di masjid. Semua ini adalah salah. Jika hal yang melibatkan antara kita dan Allah, tiada sesiapa ada hak untuk menghalangnya, tidak kira apa saja.

Keseimbangan ini, adakalanya sukar untuk dicapai. Adakalanya kita mahu taat perintah Allah, tetapi terpaksa pula melawan kehendak suami. Namun di antara Allah dan suami, kita mesti mencapai redha Allah dahulu.

Perintah Allah adalah: ‘Jangan hampiri pohon ini.’ Bukan: ‘Jangan makan daripada pohon ini.’ Terdapat sesetengah larangan di dalam Islam yang menyatakan jangan hampiri perbuatan itu, apatah lagi melakukannya. Allah tidak berkata: ‘Jangan hampiri babi.’ Cuma jangan memakannya. Tetapi terdapat sesetengah larangan yang Allah tidak mahu kita menghampirinya, contohnya jangan hampiri zina; jangan hampiri harta anak yatim; jangan hampiri perbuatan keji.

Oleh itu, terdapat sesetengah tempat yang kita tidak sepatutnya pergi pun, contohnya seperti kelab-kelab malam kerana kita sudah tahu apa yang berlaku di sana. Jangan pergi menonton wayang kalau sudah tahu rating buruk mengenainya. Jangan pergi ke perlawanan bola keranjang kerana kita tahu di sana ada pasukan tarian sorak yang berpakaian menjolok mata.

Allah kemudiannya menasihati فَتَكُوْنَا مِنَ الظّٰلِمِيْنَ nanti kamu termasuk orang-orang yang zalim!” Bahaya mendekati pohon itu kerana kalau dekati juga, maka akan terjerumus melawan larangan Allah.

Di penghujungnya nanti, adakah mereka pergi berseorangan atau bersama-sama? Bersama-sama, bukan? Ini kerana suami isteri biasanya akan membuat persetujuan bersama-sama dan kadangkala keputusan itu tidak semestinya baik. Contohnya mereka bersetuju menceburi perniagaan yang berisiko tinggi, atau mengambil pinjaman daripada along atau yang melibatkan. Mereka tidak boleh saling menyalahkan di antara satu sama lain kerana mereka telah sama-sama bersetuju ketika membuat keputusan itu dan mereka sama-sama kena bertanggungjawab.

Jika mereka menghampiri pohon itu, maka mereka akan menjadi golongan yang zalim. Tetapi, adakah terdapat manusia lain di situ? Siapakah golongan zalim itu? Ini merupakan sebuah persoalan yang pelik, bukan? Di sini Allah sedang memberitahu bahawa anak cucu Adam itu akan membuat kezaliman dan mereka tidak sepatutnya menjadi seperti mereka. Semua ini menjadi pengajaran kepada kita.

Sambung ke bahagian yang seterusnya

Published by

CelikTafsir

Blog mentafsir Quran berdasarkan fahaman Sunnah dan salafussoleh.

One thought on “Story Night: ‘Jatuh’ Bahagian 2”

  1. Assalamualaikum Saya Amat meminati untuk baca tulisan ini .Saya harap Ada JATUH part 3 bahasa melayu thank u untuk Saya memahami tq

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s