Story Night: ‘Jatuh’ Bahagian 3

 JATUH
OLEH NOUMAN ALI KHAN

BAHAGIAN 3

Kemudian Allah berfirman, فَاَزَلَّهُمَا الشَّيْطٰنُ عَنْهَا Lalu syaitan memperdayakan keduanya dari syurga. Perhatikan yang Allah telah mempertanggungjawabkan ke atas kedua-duanya sekali. Dari segi ketaatan kepada Allah, kedua-duanya mempunyai tanggungjawab yang sama. Kisah ini berbeza dengan kisah dalam penceritaan Kristian, kerana mereka berpegang bahawa Hawa lah yang telah menggoda Adam untuk makan daripada pohon tersebut. Maka ibu kita Hawa dipersalahkan. Amat melampau sekali sehingga mereka membuat tuduhan yang punca segala kejahatan berpunca daripada Hawa (kalimah ‘evil’ diambil dari ‘Eve’). Namun tidak begitu pegangan kita di dalam Islam. Kita percaya kedua-dua mereka sama-sama dipertanggungjawabkan di atas kesalahan tersebut.

Sekarang, Allah berfirman: وَقُلْنَا اهْبِطُوْا بَعْضُكُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ ۚ Dan Kami berfirman, “Turunlah kamu! Sebahagian kamu menjadi musuh bagi yang lain. Mereka telah diturunkan ke bumi. Adakah itu tempat yang paling rendah? Sudah tentu tidak kerana tempat paling rendah adalah Neraka. Maka, ini bermaksud terdapat dua peringkat penurunan. Yang mereka telah diturunkan ke peringkat pertengahan (bumi). Jika ini adalah hukuman, maka peringkat terendah yang patut mereka diturunkan adalah Jahannam. Akan tetapi, tidak begitu, bukan?

Dan jika anda diturunkan ke peringkat pertengahan, maka anda mungkin boleh naik ke peringkat atas lagi, atau turun terus ke peringkat lagi bawah. Perhatikan juga di dalam ayat ini telah disebut yang Allah telah menurunkan Nabi Adam dan Hawa tetapi Dia telah menggunakan kalimah اهْبِطُوْا yang menunjukkan jamak. Siapakah yang dimaksudkan di sini? Sebahagian ulama berpendapat ia ditujukan kepada Adam, Hawa dan Iblis.

Dan kemudian ia telah ditambah بَعْضُكُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ Sebahagian kamu menjadi musuh bagi yang lain. Maksudnya, mereka akan bermusuhan di antara satu sama lain. Akan tetapi, jika anda telah menumpukan fikiran dari mula, anda akan ingat yang ketika Allah memperkenalkan manusia kepada para malaikat, bukan sahaja Nabi Adam yang berada di situ. Kita turut berada di situ, bukan?

Oleh itu, apabila Allah berfirman اهْبِطُوْا (turunlah kamu semua), ia sebenarnya ditujukan kepada kita semua. Dan ternyata kita akan bermusuhan di antara satu sama lain, bukan? Lelaki bermusuhan sesama sendiri, manakala wanita juga begitu dan juga syaitan. Syaitan akan mencetuskan permusuhan di antara darah daging. Ingatkah pertumpahan darah yang pertama yang berlaku di dunia? Wanita akan bermusuhan di antara satu sama lain apabila timbulnya perasaan benci. Walaupun mereka mempunyai tali persaudaraan. (Atau mungkin kerana tali persaudaraan itulah penyebab kebencian) Akibat kebencian, penindasan turut berlaku.

Malang sekali, pencetus utama penindasan ini adalah syaitan. Terdapat segolongan manusia yang menggunakan nama Islam tetapi telah mengeluarkan kata-kata paling kesat berbaur syaitan. Sesetengah daripada mereka menindas wanita atas nama Islam. Sudah pasti mereka telah menyalahgunakan nama agama untuk mencapai tujuan mereka ini. Mereka telah memutarbelitkan hukum hakam agama sehingga menjadi bertentangan dengan sunnah Rasulullah. Ini adalah tragedi ummah. Propaganda terburuk terhadap Islam sebenarnya telah dilakukan oleh tangan-tangan Muslim sendiri secara sedar atau tidak. Kenyataan ini amat memeritkan. Lihatlah sekarang bagaimana kita saling bermusuhan di antara satu sama lain.

Siapakah yang memberikan anda lesen untuk menghakimi hati dalaman seseorang? Lebih memburukkan keadaan apabila ia dilakukan oleh mereka yang alim dan kononnya berpengetahuan tinggi dalam bidang agama dalam masyarakat.

Maka, apabila Allah berfirman yang kamu akan saling bermusuhan di antara satu sama lain, jangan sangka yang permusuhan ini adalah hanya di antara golongan mukmin dan kafir sahaja. Ia lebih daripada itu kerana kita hidup dalam keadaan di mana manusia ada yang menggunakan nama Islam untuk menyatakan segala kata-kata yang amat buruk sekali. Akibatnya, ini menyebabkan manusia semakin jauh daripada Islam. Mereka telah mengaitkan Allah dan Rasulullah dengan perkara yang amat terpesong sekali.

Dan ini adalah perjuangan kita. Untuk menuntut semula Kitab Allah ini dan mencari keadilan yang sebenarnya di atas segala Sunnah Rasulullah. Perjuangan untuk merampas semula daripada mereka yang telah menzalimi dan menindas di atas nama Allah dan Rasulullah. Betapa beraninya mereka? Inilah yang sedang berlaku di sekeliling kita, mereka telah menyembunyikan kebenaran.

Dan Allah sambung lagi وَلَكُمْ فِى الْاَرْضِ مُسْتَقَرٌّ وَّمَتَاعٌ اِلٰى حِيْنٍ Dan bagi kamu ada tempat tinggal dan kesenangan di bumi sampai waktu yang ditentukan.” Kalimah istiqrar bermaksud untuk tinggal dan tinggal di dalam ketenteraman. Ia juga bermaksud kedinginan. Dalam bahasa mudah, sebagai manusia yang telah diturunkan ke bumi, anda akan mendapati yang bumi ini adalah tempat untuk berseronok. Dan anda akan akan menemui segala kesenangan dan kemudahan. Semuanya diberikan sehingga waktu tertentu.

Maka, kita akan dapati terdapat perkara yang menyeronokkan dan menyenangkan di bumi ini. Namun semua itu tidak kekal. Malang sekali, ada yang berpendapat yang wang ringgit dapat membuatkan mereka hidup kekal. Sebagaimana firman Allah dalam Al-Humazah: 3 يَحْسَبُ اَنَّ مَالَهٗٓ اَخْلَدَهٗۚ dia (manusia) mengira bahawa hartanya itu dapat mengekalkannya. Bukanlah Allah mahu manusia mencerca kehidupan dunia ini, jangan salah anggap pula.

Terdapat sesetengah Muslim yang telah menyalah anggap dengan berfikir yang kita tidak boleh menikmati dunia pula. Apa yang Allah tekankan adalah jangan keterlaluan dalam menikmati dunia sehingga lupa akan akhirat, itu sahaja. Jangan lupa yang dunia ini adalah sementara. Cuba kaji sejarah hidup Nabi kita. Baginda hidup di Madinah ketika zaman perang. Walaupun begitu, Baginda tidak menegur atau menghina sahabat-sahabatnya yang menikmati dunia ini. Baginda berjuang namun dalam masa yang sama baginda menikmati dunia ini juga. Siapakah anda yang mahu berlebihan pula melebihi para sahabah itu? Kita harus ingat yang Allah telah menganugerahi kehidupan dunia ini untuk kita nikmati dan mensyukuri kepadaNya. Bagaimana mungkin kita mampu bersyukur jika kita tidak menikmati segala pemberianNya?

Ingatkah peristiwa ketika ada tetamu yang mengunjungi Nabi Ibrahim? Bukankah baginda telah menjamu mereka dengan hidangan mewah berupa lemak daging? Bukankah itu merupakan nikmat dunia? Oleh sebab itu, kita tidak sepatutnya mengutuk dan mencerca dunia ini, cuma kita harus hidup secara sederhana, seimbang dunia dan akhirat. Itu sahaja. Allah mahukan kebahagiaan untuk hamba-hambaNya yang beriman dunia dan akhirat. Maka, hargailah kurniaan Allah ini kepada kita. Kita harus ingat, yang keindahan dunia yang Allah ciptakan ini merupakan kebanggaan buat Allah.

Sebab itulah Adam telah diperintahkan untuk menggunakan مَتَاعٌ di dunia ini. Baginda bukanlah dihukum. Namun Adam telah melihat Jannah. Kesenangan dunia ini tiada apa-apa jika dibandingkan dengan Jannah. Tak dapat kita bayangkan kesedihan yang baginda alami.

Maka, Allah berfirman فَتَلَقّٰٓى اٰدَمُ مِنْ رَّبِّهٖ كَلِمٰتٍ Kemudian Adam menerima beberapa kalimat dari Tuhannya,. Nabi Adam telah diajar oleh Allah kalimat-Nya. Lihatlah bagaimana cara Allah menggunakan kalimah-Nya di sini. Allah boleh sahaja menggunakan kalimah ‘mengwahyukan’ kalimat-Nya tetapi sebaliknya Allah menggunakan kalimah:تَلَقّٰٓى. Kalimah ini bermaksud ‘tersadung’, ‘terserempak’, atau erti kata lain membawa maksud mendapat nikmat tanpa sengaja; kebiasaannya digunakan dalam bahasa Arab apabila seseorang terserempak  dengan sesuatu yang amat bernilai. Apakah kalimat-kalimat tersebut yang dimaksudkan?

Kalimat tersebut ada disebut di dalam Al-A’raf: 23 رَبَّنَا ظَلَمْنَآ اَنْفُسَنَا وَاِنْ لَّمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُوْنَنَّ مِنَ الْخٰسِرِيْنَ “Ya Tuhan kami, kami telah menzalimi diri kami sendiri. Jika Engkau tidak mengampuni kami dan memberi rahmat kepada kami, niscaya kami termasuk orang-orang yang rugi.” Allah sendiri telah mengajar Nabi Adam kalimat-kalimat ini, dan apabila baginda menyebutnya, maka Allah telah menerima taubat baginda.

Allah nyatakan di sini yang jika kita mengakui kesilapan dan menerimanya sebagai tanggungjawab kita, dan seterusnya bertaubat, maka Allah akan menghampiri kita. Ini kerana selepas Nabi Adam mengeluarkan kata-kata tersebut, Allah membalas (Al-Baqarah: 37): فَتَابَ عَلَيْهِ ۗ اِنَّهٗ هُوَ التَّوَّابُ الرَّحِيْمُ lalu Dia pun menerima taubatnya. Sungguh, Allah Maha Penerima taubat, Maha Penyayang. Allah nyatakan di sini yang walaupun kamu telah melakukan kesilapan besar sehingga menyebabkan engkau diusir dari Jannah, bukanlah bermaksud Allah tidak menyayangi dirimu lagi. Tidak ada manusia yang Allah hilangkan rahmah-Nya. Selagi kamu masih hidup di dunia ini, Allah masih menerima taubatmu.

Kemudian Allah berfirman lagi: قُلْنَا اهْبِطُوْا مِنْهَا جَمِيْعًا Kami berfirman, “Turunlah kamu semua dari syurga! Namun Dia juga menambah: فَاِمَّا يَأْتِيَنَّكُمْ مِّنِّيْ هُدًى Kemudian jika benar-benar datang petunjuk-Ku kepadamu,. Yang bermaksud ‘Sekiranya, dan apabila’  mereka menerima petunjuk daripada Allah. Siapakah ‘mereka’ itu? Mereka adalah Nabi Adam dan keturunannya (iaitu kita). فَمَنْ تَبِعَ هُدَايَ فَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُوْنَ maka barangsiapa mengikuti petunjuk-Ku, tidak ada rasa takut pada mereka dan mereka tidak bersedih hati.” Sudah tentu Nabi Adam benar-benar takut dan bersedih dengan kesilapan yang telah baginda lakukan itu. Tetapi Allah nyatakan di sini yang Dia akan menghilangkan ketakutan dan kesedihan itu asalkan baginda dan keturunannya benar-benar mengikut petunjuk daripada Allah.

Terdapat 2 perkara yang Allah akan hilangkan: ketakutan dan kesedihan. Itulah janji Allah. Oleh sebab itu, jika kita tidak mahu ketakutan dan kesedihan dalam kehidupan kita ini, maka apakah yang harus kita lakukan? Sudah tentu kita harus mengikut petunjuk daripada Allah. Dalam kes kita ini, haruslah kita merujuk kepada Qur’an. Qur’an merupakan penawar daripada Allah untuk ketakutan dan kesedihan. Dan harus diingatkan bahawa janji ini telah Allah berikan kepada Adam dan Allah telah mengabulkan janji-Nya itu di melalui penurunan Qur’an.

Bagaimanakah bentuk keindahan Jannah itu? Keindahannya melebihi segala-galanya, di mana ia dapat menghilangkan ketakutan dan kesedihan. Kesedihan adalah sesuatu yang telah berlaku manakala ketakutan pula sesuatu yang belum lagi berlaku tetapi mungkin berlaku di masa depan. Kedua-dua perasaan ini akan dihilangkan di Jannah. Keindahan ini yang boleh didapati di Jannah boleh sahaja Allah turunkan di bumi ini tetapi hanya boleh dicapai jika kita mengikut petunjuk daripada Allah. Ini bermaksud kita boleh mencapainya di dalam perjalanan kita menuju Jannah. Inilah janji Allah kepada kita, dan alangkah indahnya janji ini.

Bagaimana pula dengan rasa takut kepada Allah? Perasaan ini seharusnya timbul juga di dalam diri kita. Dan kita seharusnya turut merasa sedih di atas perbuatan dosa yang telah kita lakukan. Maka, kenapakah pula Allah mengatakan yang Dia akan menghilangkan kedua-dua perasaan ini jika perasaan ini seharusnya ada untuk diri-Nya? Para ulama’ berkata ia bermaksud walaupun kita berasa sedih dan takut tetapi tidaklah ia memakan diri kita. Tidak akan mendatangkan kesusahan kepada diri kita. Allah akan memberikan kekuatan untuk kita menghadapi kedua-dua perasaan ini.

Oleh sebab itu, tidaklah salah pula jika kita merasa takut untuk anak-anak, ibubapa, untuk akhirah atau merasa sedih dengan apa yang telah terjadi di dalam hidup kita. Allah tidak akan membiarkan kita hanyut di dalam kesedihan itu. Terlalu hanyut dalam kesedihan akan melumpuhkan kehidupan kita. Allah akan memberikan ketenangan jiwa kepada kita walaupun dalam kesedihan. Dan bagaimanakah mencapainya? Ia ada di dalam Kitab-Nya.

Namun malangnya, terdapat antara kita yang begitu marah, akibatnya mentafsir ayat-ayat Qur’an dalam kemarahan, manakala ada pula yang terlalu tenang dan senang maka mereka mentafsir ayat-ayat Qur’an dengan cara itu. Dan juga terdapat mereka yang berperasaan terlalu takut, maka mereka mentafsir dengan cara itu juga. Adalah tidak benar cara begini. Sebaliknya, kita harus mendatangi ayat-ayat Allah dengan penuh tunduk dan tawaduk. Jika kita mendatanginya dengan sikap berat sebelah, maka hasilnya kita akan berprasangka pula dengan ayat-ayat Qur’an.

Ingatlah, Qur’an akan berikan apa yang anda inginkan dengannya. Jika anda inginkan petunjuk, maka ia akan memberikan petunjuk. Jika anda mendatanginya dengan perasaan prasangka, maka itulah yang anda dapat. Harus diingatkan, kita harus mengikut petunjuk bukanlah petunjuk itu yang mengikut kita pula.

Kemudian Allah berfirman وَالَّذِيْنَ كَفَرُوْا وَكَذَّبُوْا بِاٰيٰتِنَآ اُولٰۤىِٕكَ اَصْحٰبُ النَّارِ ۚ هُمْ فِيْهَا خٰلِدُوْنَ Adapun orang-orang yang kafir dan mendustakan ayat-ayat Kami, mereka itu penghuni neraka. Mereka kekal di dalamnya. Allah memberikan amaran-Nya di sini: satu-satu jalan selamat kita adalah dengan mengikut petunjuk Allah. Jika kita menafikannya atau ragu-ragu, maka tiada apa yang dapat menolong kita nanti.

Apakah yang paling penting di sini? Kisah yang sedang kita baca ini adalah daripada Surah al-Baqarah, iaitu satu surah yang panjang dan ia bukanlah menceritakan tentang Adam semata. Dan apabila kita membaca tafsir surah yang panjang ini apa yang kita nampak ia seolah-olah membincangkan pelbagai subjek secara rawak, bukan? Ia beralih daripada satu subjek kepada subjek yang lain berbeza. Namun sebenarnya, semua subjek tersebut berkait di antara satu sama lain. Semua di dalam Qur’an ini berkait rapat dan kita akan dapat memahami secara berasingan. Ada tujuannya Allah telah menyusunkan semua ayat-ayatNya ini.

Tugas kita adalah mengenalpasti apakah tujuannya kisah Adam berada di dalam Surah al-Baqarah ini. Apakah kaitannya? Apakah kelebihannya? Dalam pengajian ilmu tafsir, proses mengenalpasti ini dipanggil ‘Ilmu al-Bayan’. Salah satu perkara yang harus dipelajari adalah memahami penyusunan ayat-ayat Qur’an.

Untuk memahami ini, marilah kita lihat gambaran keseluruhan Surah al-Baqarah ini secara ringkas. Bahagian 1 surah membincangkan tentang perbandingan di antara orang beriman dengan kafir dan munafik. Apabila kita tiba ke penghujung surah (Bahagian 9), terdapat doa memohon perlindungan untuk orang beriman agar tidak terjatuh dalam kemunafikan serta membantu mereka menghadapi puak kafir. Bolehkah anda nampak kaitan di antara awal dan akhir surah?

Bahagian 2 pula membincangkan kisah Adam (kisah yang sedang kita pelajari ini). Intipati kisah ini adalah tentang Adam yang telah diberikan Jannah tetapi telah disingkirkan darinya kerana terhasut dengan sifat tamak yang telah dibisikkan oleh Iblis. Baginda telah diberikan segala-galanya di dalam Jannah itu kecuali pohon larangan itu sahaja. Namun oleh kerana termakan dengan hasutan Iblis untuk tinggal selama-lamanya di dalam Jannah, maka baginda telah terbabas dan mengingkari perintah Allah. Sikap tamak dan mahu hidup selama-lamanya adalah dua perkara yang saling terkait rapat, sebagaimana kita lihat sebelum ini: Al-Humazah: 3 يَحْسَبُ اَنَّ مَالَهٗٓ اَخْلَدَهٗۚ dia (manusia) mengira bahawa hartanya itu dapat mengekalkannya. Maka Bahagian 2 ini adalah tentang Adam dan bagaimana sikap tamaklah yang menghancurkan kemanusiaan dan menjauhkan kita dari Jannah.

Dan jika kita selusuri Bahagian 8 surah ini, ia bermula dengan ayat membelanjakan harta di jalan Allah. Kemudian diceritakan pula ayat mengenai riba’. Maka Bahagian 8 ini menceritakan tentang perkara terbaik yang boleh kita lakukan dengan harta kita (membelanjakannya di jalan ALlah) dan jalan terburuk adalah dengan mengamalkan riba’. Ia kemudian diikuti ayat tentang perniagaan. Oleh sebab itu, Bahagian 8 ini adalah ayat-ayat yang mengajar kita cara untuk mengawal sikap tamak. Sekali lagi, dapatkah anda melihat kaitannya? Ayat 268 sekali lagi mengaitkan dengan syaitan: اَلشَّيْطٰنُ يَعِدُكُمُ الْفَقْرَ وَيَأْمُرُكُمْ بِالْفَحْشَاۤءِ Syaitan menjanjikan (menakut-nakuti) kemiskinan kepadamu dan menyuruh kamu berbuat keji (kikir),. Inilah yang telah dia lakukan terhadap Adam. Dia menakut-nakutan Adam dengan kemiskinan dan penyingkiran dari Jannah, jika baginda enggan mengikut ‘nasihat’nya itu. Sebaik sahaja Adam melakukan kesalahan itu dan pakaiannya dilucutkan, Syaitan bersumpah membawa seluruh manusia ke lembah kehinaan bersama-sama dengannya.

Maka Bahagian 2 dan 8 adalah saling berkait rapat. Boleh anda ikut setakat ini?

Seterusnya, Bahagian 3 surah pula adalah mengenai hukum Allah berikan kepada Bani Israel dan bagaimana mereka terus menerus melanggarinya. Sekarang, bandingkan pula dengan Bahagian 7 surah ini. Ia mengandungi senarai hukum Allah berikan kepada umat Muslim. Daripada hukum mengerjakan Haji sehingga hukum nikah cerai, halal haram pemakanan dan sebagainya. Satu bahagian tentang hukum kepada Bani Israel manakala satu bahagian lagi tentang hukum kepada kaum Muslimin.

Bahagian 4 mengisahkan tentang kisah Nabi Ibrahim yang telah berjaya melepasi ujian daripada Allah. Bahagian 6 pula menceritakan bagaimana ummah kita tidak akan terlepas daripada ujian. Maka, kedua-dua bahagian ini menceritakan tentang ujian. Satu ujian untuk bangsa yahudi, manakala satu lagi untuk kita.

Bahagian apakah lagi yang tinggal? Kita telah melihat secara keseluruhannya semua bahagian 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, dan 9 Surah Baqarah ini. Di pertengahan surah ini iaitu Bahagian 5 adalah di mana Allah memberitahu tentang penukaran arah Kiblat. Kiblat adalah pusat Islam dan seluruh kemanusiaan dan pusat Surah Baqarah adalah tentang Kiblat. Kiblat telah bertukar arah daripada Bani Israel kepada Umat Nabi Muhammad. Sama seperti di awal surah yang menceritakan tentang Bani Israel dan kemudiannya menceritakan tentang umat Nabi Muhammad. Dan di pertengahannya adalah tentang Kiblat.

Maka, ini adalah gambaran keseluruhan Surah Baqarah secara ringkas. Mari kita kembali kepada perbincangan asal penulisan ini.

Published by

CelikTafsir

Blog mentafsir Quran berdasarkan fahaman Sunnah dan salafussoleh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s