Tafsir Surah Muhammad Ayat 30 – 34 (Sifat munafik)

Ayat 30: Masih lagi tentang golongan munafik.

وَلَو نَشاءُ لَأَرَينٰكَهُم فَلَعَرَفتَهُم بِسيمٰهُم ۚ وَلَتَعرِفَنَّهُم في لَحنِ القَولِ ۚ وَاللهُ يَعلَمُ أَعمٰلَكُم

(SAHEEH INTERNATIONAL)

And if We willed, We could show them to you, and you would know them by their mark; but you will surely know them by the tone of [their] speech. And Allāh knows your deeds.

(MELAYU)

Dan kalau Kami kehendaki, nescaya Kami tunjukkan mereka kepadamu sehingga kamu benar-benar dapat mengenal mereka dengan tanda-tandanya. Dan kamu benar-benar akan mengenal mereka dari kiasan-kiasan perkataan mereka dan Allah mengetahui perbuatan-perbuatan kamu.

 

وَلَو نَشاءُ لَأَرَينٰكَهُم

Dan kalau Kami kehendaki, nescaya Kami tunjukkan mereka kepadamu

Allah ﷻ beritahu dalam ayat ini yang kalau Allah ﷻ mahu, Dia boleh saja beritahu kepada Nabi ﷺ siapakah orang munafik itu seorang demi seorang. Allah ﷻ boleh tunjuk mana satu yang munafik dan diberitahu satu persatu. Kerana Allah ﷻ tahu apa yang ada dalam hati mereka.

Akan tetapi Allah ﷻ tidak memberitahu kesemua mereka kepada Nabi ﷺ. Ini adalah dalam kebijaksanaan dari-Nya dan agar semua urusan pada lahiriahnya nampak berjalan dengan lancar, sedangkan mengenai rahsianya dikembalikan kepada Tuhan yang mengetahuinya.

Ada dari kalangan orang munafik itu yang diberitahu siapakah mereka itu kepada Nabi ﷺ tetapi tidak semuanya. Allah ﷻ hanya beritahu siapakah yang akan mati dalam  munafik. Ini adalah kerana tidak semua yang asalnya munafik itu akan kekal munafik, tetapi ada yang memang telah pasti akan mati dalam munafik dan Allah ﷻ beritahu siapakah mereka itu kepada Rasulullah ﷺ.

Dan senarai mereka yang telah diberitahu kepada Nabi ﷺ itulah yang diberitahu kepada seorang sahabat yang bernama Huzaifah رضي الله عنه. Dan baginda ingatkan kepada Huzaifah رضي الله عنه untuk tidak beritahu kepada orang lain, walau sesiapa pun. Jadi Huzaifah رضي الله عنه simpan rahsia itu sampai bila-bila.

Para sahabat رضي الله عنهم amat risau kalau-kalau nama mereka termasuk dalam senarai itu, sampaikan Saidina Umar رضي الله عنه sendiri takut kalau-kalau nama beliau ada di dalam senarai itu. Beliau telah bertanya kepada Huzaifah رضي الله عنه tentang perkara itu. Huzaifah رضي الله عنه kata dia tidak boleh beritahu siapakah mereka tetapi Huzaifah رضي الله عنه beritahu yang nama Umar رضي الله عنه tidak ada di dalam senarai itu.

 

فَلَعَرَفتَهُم بِسيمٰهُم

sehingga kamu benar-benar dapat mengenal mereka dengan tanda-tandanya.

Dan kalau Allah ﷻ beritahu kepada Nabi ﷺ siapakah mereka, Allah ﷻ akan tunjukkan tanda pada muka-muka mereka. Tetapi dari ayat ini kita dapat tahu bahawa Allah ﷻ tidak menunjukkan kepada Nabi ﷺ siapakah dari kalangan mereka yang munafik kerana mungkin mereka itu asalnya munafik tetapi kerana mereka tetap duduk dengan Nabi ﷺ dan tetap dengar ajaran-ajaran dari Nabi ﷺ, maka mereka mungkin berubah.

Jadi Allah ﷻ tidak mahu malukan mereka sebagai golongan yang dahulunya munafik dan sekarang baru masuk Islam. Kalau diberitahu, tentu mereka itu akan malu kerana mereka dulu bukan mukmin, bukan? Cuma segelintir sahaja yang diberitahu oleh Allah ﷻ kepada baginda kerana mereka itu memang akan mati kafir.

 

وَلَتَعرِفَنَّهُم في لَحنِ القَولِ

Dan kamu benar-benar akan mengenal mereka dari kiasan-kiasan perkataan mereka

Tetapi Allah ﷻ beritahu kepada Nabi ﷺ bahawa baginda boleh mengenali mereka daripada cara percakapan mereka. Begitulah kita kalau kita dengar betul-betul kata orang yang bercakap dengan kita, kita boleh kesan penipuan mereka. Kalau kita lihat dengan teliti, kita boleh perasan apakah maksud di sebalik kata-kata manusia, bukan?

Dan memang Allah ﷻ telah beri kelebihan kecekapan akal fikiran kepada Rasulullah ﷺ sampaikan baginda boleh mengetahui perangai setiap orang yang bercakap dengan baginda.

Kita juga boleh tahu siapakah yang ada sifat munafik itu. Salah satu cara untuk mengetahui siapakah yang munafik adalah dengan ajak mereka berjihad atau infak, dan nanti boleh lihat apakah jawapan yang diberikan oleh mereka. Kalau mereka keberatan, maka mereka itu ada sifat-sifat munafik.

Apabila Allah ﷻ sebut cara untuk mengenal mereka itu, maka kita pun boleh kenal mereka dengan cara percakapan mereka. Tetapi kita tidak dapatlah hendak pastikan kerana kita mungkin tersalah dengar atau tersalah sangka. Jadi kalau kita rasa seseorang itu bersifat munafik, maka simpanlah sahaja dalam hati kita. Bolehlah berhati-hati dengan mereka, tetapi janganlah kita kata kita terus pasti yang mereka itu munafik pula. Kerana kita tidak dapat baca hati manusia.

 

وَاللهُ يَعلَمُ أَعمٰلَكُم

dan Allah mengetahui perbuatan-perbuatan kamu.

Allah ﷻ beritahu bahawa Dia tahu segala perbuatan manusia kerana munafik itu cakap lain dan apa yang mereka lakukan lain. Ayat ini pun kita kena tahu juga supaya kita berhati-hati dengan perbuatan kita setiap masa.


 

Ayat 31: Orang yang memang munafik tidak akan pergi ke mana-mana lagi kerana mereka akan dikenali juga. Kerana ada dalam syari’at Islam ini perkara yang akan membezakan mereka dengan orang orang mukmin. Iaitu dengan adanya peperangan.

Orang munafik tidak suka berkorban untuk agama dan kerana itu mereka akan dapat dikenali. Cuma zaman sekarang tidak ada jihad, jadi tidak dapat dijalankan proses itu sekarang.

Sifat munafik boleh hilang dengan ujian jihad dan infak. Perkara ini banyak disebut dalam Surah Tawbah. Oleh itu, Khalifah Muslim kena jalankan ujian itu untuk membersihkan sifat munafik itu dari kalangan umat.

 

وَلَنَبلُوَنَّكُم حَتّىٰ نَعلَمَ المُجٰهِدينَ مِنكُم وَالصّٰبِرينَ وَنَبلُوَ أَخبارَكُم

(SAHEEH INTERNATIONAL)

And We will surely test you until We make evident those who strive among you [for the cause of Allāh] and the patient, and We will test your affairs.

(MELAYU)

Dan sesungguhnya Kami benar-benar akan menguji kamu agar Kami mengetahui orang-orang yang berjihad dan bersabar di antara kamu, dan agar Kami menguji (baik buruknya) hal ehwalmu.

 

وَلَنَبلُوَنَّكُم حَتّىٰ نَعلَمَ المُجٰهِدينَ مِنكُم وَالصّٰبِرينَ

Dan sesungguhnya Kami benar-benar akan menguji kamu agar Kami mengetahui orang-orang yang berjihad dan bersabar di antara kamu,

Inilah proses penapisan dan pembersihan yang Allah ﷻ telah berikan. Iaitu dengan mengadakan jihad perang. Kerana apabila perang ada, maka mereka yang betul-betul beriman akan sanggup untuk menghadapinya dan golongan munafik akan cari peluang untuk mengelak. Allah ﷻ pasti akan adakan hukum jihad di mana orang Islam mesti memberikan diri mereka ataupun harta mereka untuk membantu jihad.

Apabila perang berlaku maka orang mukmin yang bersifat sabar akan terasing dari orang-orang munafik yang tidak mahu bersabar untuk berperang. Allah ﷻ zahirkan itu bukan kerana Allah ﷻ tidak tahu siapakah mereka kerana Allah ﷻ tahu dalam hati mereka, tetapi Allah ﷻ buat begitu supaya orang-orang mukmin boleh kenal siapakah orang-orang munafik itu.

Kedua, Allah ﷻ beri ujian sabar dalam berjuang sampai ke akhir hayat, kerana tidak semestinya seorang yang sanggup berjuang pada awalnya akan berterusan sampai akhir hayatnya. Maka, dengan menyertai peperangan akan dapat menguatkan sifat sabar itu.

Juga, dengan menyertai peperangan jihad, akan menghilangkan sifat munafik yang mungkin sedikit-sedikit ada dalam diri seseorang.

Seorang khalifah kerajaan Islam mesti peka tentang perkara ini, kerana dia kena pastikan supaya tidak ada golongan munafik di dalam tenteranya. Kerana kalau ada, mereka itu akan menyebabkan lemah tentera itu.

Dan kalau ada orang munafik dalam kalangan masyarakat, akan menyebabkan masyarakat itu jadi rosak kerana mereka akan mempengaruhi hati orang lain. Oleh itu seorang khalifah kena anjurkan jihad secara sukarela tanpa gaji untuk melihat siapakah yang munafik dan siapakah Mujahidin sebenar.

Tetapi jangan terjemah untuk ‘jihad’ itu jihad qital sahaja. Ini adalah kerana kalimah jihad juga ada digunakan semasa Mekah lagi, tetapi waktu itu perang tidak ada. Oleh itu kita kena luaskan maknanya. Ia juga bermaksud menjalankan jihad mulut iaitu dakwah. Kerana itulah jihad jenis ini dapat dilakukan dari mula sampai mati.

Oleh itu ujian yang dimaksudkan dalam ayat ini adalah:

1⃣. dengan wahyu
2⃣. ujian untuk tabligh
3⃣. ujian untuk menghayati wahyu dalam kehidupan seharian sampai mati.

 

وَنَبلُوَ أَخبارَكُم

dan agar Kami menguji (baik buruknya) hal ehwalmu.

Dan kita akan diuji dengan amal biasa yang bukan termasuk dalam hal jihad. Allah ﷻ akan tetap uji kita dalam kehidupan kita ini. Maka kalau tidak ada jihad pun sekarang, Allah ﷻ masih tetap akan uji kita. Setiap detik dan keadaan Allah ﷻ akan uji kita.

Allah ﷻ juga akan uji siapa yang ikut sunnah dalam kehidupan seharian atau tidak. Memang berat ujian untuk mengamalkan sunnah di dalam keadaan ramai yang mengamalkan amalan bidaah. Kita sekarang yang hendak mengamalkan sunnah pula yang dipandang serong oleh masyarakat yang jahil.

Bukan itu sahaja, ujian dalam kehidupan ini juga termasuklah dugaan takwini (keadaan) dalam menjalankan syari’at Allah ﷻ.

Sebagai contoh:
🔸  Syari’at: mesti mengerjakan solat
🔹 Takwini: dalam kesejukan cuaca, sampai menyusahkan untuk ambil wuduk dan mengerjakan solat. Tetapi mereka yang sabar dengan ujian itu akan tetap melakukannya juga.

🔸 Syari’at: puasa
🔹 Takwini: dalam sesetengah negara, masa siang itu amat lama. Tetapi mereka yang sabar dengan ujian itu akan tetap melakukannya juga.

Ini adalah kerana Allah ﷻ hendak uji seseorang sama ada di kekal beribadat atau tidak dalam apa sahaja suasana. Kerana ada orang yang solat kalau dia berada di kampung, tetapi bila sudah sibuk atau musafir, dia tidak solat. Maknanya, dia ikut keadaan sahaja. Ada yang kalah dengan keadaan semasa maka janganlah kita jadi begitu.


 

Ayat 32: Ini sifat orang musyrik pula yang dari awal lagi dan dengan zahirnya menentang.

إِنَّ الَّذينَ كَفَروا وَصَدّوا عَن سَبيلِ اللهِ وَشاقُّوا الرَّسولَ مِن بَعدِ ما تَبَيَّنَ لَهُمُ الهُدىٰ لَن يَضُرُّوا اللهَ شَيئًا وَسَيُحبِطُ أَعمٰلَهُم

(SAHEEH INTERNATIONAL)

Indeed, those who disbelieved and averted [people] from the path of Allāh and opposed the Messenger after guidance had become clear to them – never will they harm Allāh at all, and He will render worthless their deeds.

(MELAYU)

Sesungguhnya orang-orang kafir dan (yang) menghalangi manusia dari jalan Allah serta memusuhi Rasul setelah petunjuk itu jelas bagi mereka, mereka tidak dapat memberi mudharat kepada Allah sedikit pun. Dan Allah akan menghapuskan (pahala) amal-amal mereka.

 

إِنَّ الَّذينَ كَفَروا وَصَدّوا عَن سَبيلِ اللهِ

Sesungguhnya orang-orang kafir dan (yang) menghalangi manusia dari jalan Allah

Iaitu mereka yang kufur menentang agama Islam. Mereka bukan sahaja tidak mahu beriman, tetapi dalam masa yang sama mereka menentang agama Islam.

Inilah yang dikenali sebagai ‘kafir’ dalam Al-Qur’an. Ini adalah kerana mereka menentang Islam. Kalau setakat tidak beriman sahaja, tidaklah mereka dikira kufur lagi. Kerana mereka itu hanya ‘non-Muslim’, bukan ‘anti-Muslim’.

Dan mereka itu memang teruk sangat kerana bukan sahaja tidak beriman sendiri, tetapi mereka juga menghalang orang lain dari masuk ke dalam agama Islam dengan berbagai cara.

Maka kita kena kenal siapakah orang kafir sebelum berperang dengan mereka. Kena pastikan mereka itu benar-benar kafir. Surah ini bermula dengan kalimah yang sebegini juga tetapi ada dua penambahan di dalam ayat ini.

 

وَشاقُّوا الرَّسولَ

serta memusuhi Rasul

Penambahan yang pertama adalah, disebut mereka itu menentang Rasulullah ﷺ. Allah ﷻ tidak sebut pun menentangNya, tetapi disebut ‘menentang Nabi’. Dan siapakah yang menentang Rasul itu kalau bukan puak munafik? Kerana kita pun tahu bahawa puak munafik itu juga seorang yang kufur. Mereka bukan sahaja benci kepada agama Islam, mereka juga tidak suka kepada Nabi Muhammad ﷺ.

Dalam zaman sekarang, ia dinisbahkan kepada para pemimpin yang menyebarkan agama Islam. Orang munafik pun tidak suka dengan pemimpin yang sebegitu. Maka mereka akan mengeluarkan berbagai-bagai hujah untuk menjatuhkan para pemimpin itu.

 

مِن بَعدِ ما تَبَيَّنَ لَهُمُ الهُدىٰ

setelah petunjuk itu jelas bagi mereka,

Mereka itu menentang agama dan Rasul setelah maklumat telah diperjelaskan kepada mereka. Maknanya, bukanlah mereka tidak kenal Allah ﷻ, tidak kenal Rasul ﷺ. Mereka memang tahu dan kenal, tetapi mereka tetap juga hendak menentang. Mereka itu dikira sebagai ‘kafir degil’.

 

لَن يَضُرُّوا اللهَ شَيئًا

mereka tidak dapat memberi mudharat kepada Allah sedikit pun.

Allah ﷻ memberitahu bahawa perbuatan mereka itu langsung tidak memberi kesan kepada Allah ﷻ (termasuk agama Allah ﷻ). Iaitu ia tidak memberi kesan kepada agama Allah ﷻ kerana agama Islam tetap akan berkembang. Perbuatan mereka itu tidak membahayakan agama Allah ﷻ walaupun sedikit. Sebaliknya merekalah sebenarnya yang rugi. Yang mungkin tergugat adalah pejuang Islam yang tidak ikhlas.

Mereka hendak halang agama Islam dari berkembang, tetapi mereka tidak akan berjaya. Itu pun kalau orang Islam berjuang untuk mengembangkan agama, baru usaha orang kafir (dan munafik) tidak akan berjaya. Tetapi kalau umat Islam sendiri tidak berusaha untuk menjalankan dan menegakkan jihad maka rancangan orang kafir akan berjaya.

Maka kita kenalah menjalankan usaha dakwah mengajak manusia kepada tauhid. Kerana kalau kita bantu agama Allah ﷻ, barulah Allah ﷻ akan bantu kita.

Tetapi oleh kerana sekarang usaha dakwah tidak berjalan dengan lancar maka orang-orang kafir senang sahaja untuk masuk ke dalam negara kita dan ke dalam masyarakat Islam kita untuk merosakkan fahaman dan amalan agama Islam. Maka kita kena ingat bahawa bantuan Allah ﷻ ini ada syaratnya: iaitu kita kena bantu agama Allah ﷻ dahulu.

 

وَسَيُحبِطُ أَعمٰلَهُم

Dan Allah akan menghapuskan (pahala) amal-amal mereka.

Allah ﷻ akan ambil segala amal-amal kebaikan mereka dan akan dihapuskan. Usaha mereka untuk menyekat agama Islam akan dihancurkan. Dan kalau ada amalan mereka yang baik pun ia tidak bernilai pada sisi Allah ﷻ.


 

Ayat 33: 

۞ يَـٰٓأَيُّہَا الَّذينَ ءآمَنوا أَطيعُوا اللهَ وَأَطيعُوا الرَّسولَ وَلا تُبطِلوا أَعمٰلَكُم

(SAHEEH INTERNATIONAL)

O you who have believed, obey Allāh and obey the Messenger and do not invalidate your deeds.

(MELAYU)

Hai orang-orang yang beriman, taatilah Allah dan taatilah Rasul dan janganlah kamu merosakkan (pahala) amal-amalmu.

 

يَـٰٓأَيُّہَا الَّذينَ ءآمَنوا أَطيعُوا اللهَ وَأَطيعُوا الرَّسولَ

Hai orang-orang yang beriman, taatilah Allah dan taatilah Rasul

Ini adalah arahan dari Allah ﷻ setelah diterangkan bahayanya kalau tidak taat. Taat kepada Allah ﷻ adalah dengan taat kepada Rasul ﷺ. Bukanlah ayat ini bermaksud taat kepada Allah ﷻ sudah taat kepada Rasul ﷺ, tetapi ia bermaksud untuk taat kepada Allah ﷻ, kena bermula dengan taat kepada Rasul ﷺ.

Begitulah juga, dalam jihad, kena ada taat kepada pemimpin perang. Maka kena ajar diri untuk taat kepada Allah ﷻ dan ajaran Rasulullah ﷺ. Bila itu sudah ada, barulah senang untuk taat kepada pemerintah dan panglima perang.

Surah ini dan dua surah selepas ini adalah khusus dari Allah ﷻ untuk mengajar bagaimana cara untuk taat dan menghormati Rasulullah ﷺ. Kalau tidak belajar cara untuk taat kepada Rasulullah ﷺ dan ajaran dan arahan baginda, memang akan ada masalah dengan agama.

 

وَلا تُبطِلوا أَعمٰلَكُم

dan janganlah kamu merosakkan (pahala) amal-amalmu.

Allah ﷻ mengingatkan para Muslim supaya tidak membatalkan amal-amal kebaikan yang telah mereka lakukan sebelum itu. Ini kerana ada antara mereka yang telah berhijrah dan ada antara mereka yang telah membantu orang-orang Muhajirin yang datang ke Madinah. Maka janganlah buat salah dalam taat kepada Nabi Muhammad ﷺ.

Kita dikira tidak taat kalau bercanggah dengan arahan dan ajaran Rasul ﷺ dan tidak taat kepada Rasul ﷺ. Maka bagi kita sekarang, kenalah belajar apakah sunnah Nabi ﷺ dan amalkan sunnah itu. Janganlah reka perkara baru dalam agama ini. Kerana agama ini telah lengkap, maka tidak memerlukan ajaran-ajaran dan amalan tambahan.

Kena belajar apakah yang sunnah dan apakah yang bidaah. Masalahnya, ramai dari kalangan masyarakat kita yang tidak faham tentang perkara itu. Ini adalah kerana mereka tidak belajar dengan betul. Mereka hanya belajar dengan ustaz-ustaz yang mengamalkan ajaran bukan dari Sunnah.


 

Ayat 34:

إِنَّ الَّذينَ كَفَروا وَصَدّوا عَن سَبيلِ اللهِ ثُمَّ ماتوا وَهُم كُفّارٌ فَلَن يَغفِرَ اللهُ لَهُم

(SAHEEH INTERNATIONAL)

Indeed, those who disbelieved and averted [people] from the path of Allāh and then died while they were disbelievers – never will Allāh forgive them.

(MELAYU)

Sesungguhnya orang-orang kafir dan (yang) menghalangi manusia dari jalan Allah kemudian mereka mati dalam keadaan kafir, maka sekali-kali Allah tidak akan memberi ampun kepada mereka.

 

إِنَّ الَّذينَ كَفَروا وَصَدّوا عَن سَبيلِ اللهِ

Sesungguhnya orang-orang kafir dan (yang) menghalangi manusia dari jalan Allah

Allah ﷻ telah sebut tentang mereka ini: bukan sahaja mereka menolak dan menentang agama, tetapi mereka juga menghalang orang lain dari masuk ke dalam agama Islam. Mereka amat benci kepada agama Islam, sampaikan kalau orang lain masuk dalam agama Islam pun mereka tidak redha.

Maka mereka berusaha untuk ganggu fikiran orang-orang Islam. Mereka berusaha untuk merosakkan agama dan menimbulkan salah faham dan ragu-ragu di kalangan umat Islam.

 

ثُمَّ ماتوا وَهُم كُفّارٌ

kemudian mereka mati dalam keadaan kafir,

Dan mereka tetap dalam keadaan mereka itu sampailah mereka mati. Mereka tidak sempat bertaubat. Ini amat bahaya sekali kerana maknanya mereka mati dalam kufur.

Ramai orang yang asalnya membenci dan memerangi Islam namun akhirnya mereka masuk dalam Islam dan menjadi penaung Islam yang kuat. Dari zaman Nabi Muhammad ﷺ sendiri sampailah ke zaman sekarang. Kita selalu baca bagaimana orang yang asalnya mengatakan Islam ini adalah agama yang ganas, tetapi kerana mereka terus kaji agama Islam, akhirnya mereka jumpa kebenaran dan akhirnya mereka mengubah pendirian mereka.

Akan tetapi orang yang dimaksudkan dalam ayat ini adalah mereka yang tidak mendapat kesempatan itu. Mereka langsung tidak buka hati mereka kepada kebenaran dan kerana itu mereka tetap kufur sampailah mereka mati.

 

فَلَن يَغفِرَ اللهُ لَهُم

maka sekali-kali Allah tidak akan memberi ampun kepada mereka.

Allah ﷻ telah buat keputusan untuk tidak akan memaafkan kesalahan mereka itu. Maknanya mereka itu adalah orang yang amat malang sekali. Mereka akan kekal dalam neraka selama-lamanya.

Jarang Allah ﷻ beritahu di dalam Al-Qur’an yang Dia tidak akan mengampunkan dosa manusia. Satu golongan adalah golongan musyrik dan satu lagi adalah golongan munafik seperti dalam ayat ini. Maka ada persamaan kedudukan antara golongan munafik dan musyrik.

Maka ini adalah perkara yang amat malang sekali maka kenalah kita beri perhatian kepada sifat munafik ini semoga kita tidak termasuk di dalam kalangan mereka.

Allah ﷻ sebut dengan firman-Nya:

{إِنَّ اللهَ لَا يَغْفِرُ أَنْ يُشْرَكَ بِهِ وَيَغْفِرُ مَا دُونَ ذَلِكَ لِمَنْ يَشَاءُ}

Sesungguhnya Allah tidak mengampuni dosa syirik dan Dia mengampuni segala dosa yang selain dari (syirik) itu bagi siapa yang dikehendaki-Nya. (An-Nisa: 48)

 

Allahu a’lam. Sambung ke ayat yang seterusnya.

Kemaskini: 11 Jun 2020


Rujukan: 

Maulana Hadi

Nouman Ali Khan

Tafsir Ibn Kathir

Published by

CelikTafsir

Blog mentafsir Quran berdasarkan fahaman Sunnah dan salafussoleh.

2 thoughts on “Tafsir Surah Muhammad Ayat 30 – 34 (Sifat munafik)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s