Solat Hadiah

BENARKAH WUJUD SOLAT SUNAT HADIAH KEPADA SI MATI?

Tersebut dalam Hasyah atas Syarah Sittin Masalah Arrimli, bagi Ahmad Almihi Annu’mani, pada m/s 67:
عن كتاب المختاَرِ ومطالع الاَنوار عنِ النَّبِي صَلى اللهُ عليه وسلم
لا يأتى على الميِت اشد من الَيلَة الاولى فَارحموا موتاكم بالصدقةِ
فَمَن لم يجد فليصل ركعتينِ . يقرأ فى كل ركعة منهمَا فاتحة الكتاب
واية الكرسي والهكم التكاثر وقل هُو اللهُ احدُ احْدى عشرة مرة ويقول :
اللهُم انىْ صليتُ هَذه الصلاةَ وتعلمُ مَا ارِيدُ .
اللهُم ابعثْ ثوابها الى قَبر فلاَنِ بنِ فُلاَنَة
فيَبعث اللهُ مِن سَاعته الى قبره الف ملك نور وهَديةٌ
يؤْنِسُوْنهُ فى قبرهِ الى ان ينفخ فى الصور ويعْطِى اللهُ المصليَ بعدد
مَا طلعَتْ عليه الَشمس حسَنَات ويرفعُ اللهُ له اربعين الف درجة
واربعين الف حجة وعمرَة ويبنى اللهُ له الف مدينة
فى الجنة وَيُعْطى ثواب الف شهيد ويكسى الف حلةٍ .

Ertinya: Sabda Nabi s.a.w: Tidaklah datang (cubaan) atas diri mayat yang lebih hebat dari malam pertama. Maka kasihanilah mayat-mayatmu itu dengan sedekah. Maka barangsiapa yang tidak mendapatkannya, hendaklah dilakukannya sembahyang 2 rakaat yang dibacakan pada tiap-tiap rakaat surah Al-Fatihah, Ayatul Kursi, Alhakumuttakasur, Qulhuallahuahad 11 kali, lalu diucapkannya:
Ya Allah! Sesungguhnya aku telah lakukan sembahyang ini, sedang Engkau Maha Mengetahui apa yang aku maksudkan. Ya Allah! Kirimkanlah pahalanya kekubur si Fulan bin Fulanah, nescaya mengirimkanlah Allah Taala pada saat itu juga seribu malaikat, bersama tiap-tiap malaikat itu nur dan hadiah. Berjinak-jinak mereka itu bersamanya di dalam kubur sampai ditiup sangkakala. Dan dikurnia Allah Taala kepada yang melakukan sembahyang ini sebanyak barang yang terkena sinar matahari akan kebajikan dan Allah Taala angkatkan baginya 40 ribu darjat, 40 ribu haji dan umrah dan dibina baginya seribu kota di dalam syurga dan diberi pahala seribu syahid dan dipakaikan seribu persalinan.


Jawapan:
Assalamualaikum.
Hadis berkaitan solat sunat hadiah adalah palsu. Tiada asalnya. Ia tidak wujud dalam kitab-kitab hadis.

Majlis Fatwa Arab Saudi menyatakan:
ج: لا شك أن الحديث المذكور في السؤال من الأحاديث الموضوعة المكذوبة على رسول الله صلى الله عليه وسلم، ولا شك أن الصدقة والصلاة بالكيفية المذكورة في هذا الحديث الموضوع لا أصل لهما، ولا يشرع للمسلم أن يصلي عن أحد لا في أول ليلة يدفن فيها الميت ولا في غيرها،

Tidak syak lagi bahawa hadis yang disebutkan dalam soalan adalah daripada hadis palsu ke atas Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam. Tidak syak lagi bahawa sedekah dan solat dalam bentuk yang disebutkan dalam hadis di atas adalah palsu dan tiada asalnya. Tidak disyariatkan bagi seorang Muslim untuk mensolatkan seseorang yang meninggal dunia pada malam pertama selepas dia dikebumikan, dan tidak juga pada malam-malam yang lain.
أما الصدقة فمشروعة عن الميت المسلم متى شاء أقاربه أو غيرهم الصدقة عنه؛ لما ثبت من الحديث الصحيح، أن رجلاً سأل النبي صلى الله عليه وسلم قال: إن أمي افتلتت نفسها ولم توص، وأظنها لو تكلمت تصدقت، أفلها أجر إن تصدقت عنها؟ فقال النبي صلى الله عليه وسلم: نعم ، ولم يخص ليلة الدفن ولا غيرها،

Adapun sedekah disyariatkan untuk dilakukan bagi pihak si mati pada bila-bila masa yang dikehendaki samaada ada oleh kaum kerabatnya atau selain mereka. Ini berdasarkan hadis sahih bahawa seorang lelaki bertanya kepada Nabi sallallahu ‘alaihi wa sallam: Sesungguhnya ibu ku meninggal dunia secara mengejut tanpa membuat sebarang wasiat. Aku merasakan jika dia sempat berkata-kata dia akan bersedekah. Adakah dia akan mendapat pahala jika aku bersedekah bagi pihaknya? Nabi sallallahu ‘alaihi wa sallam menjawab: Ya. [Sahih al-Bukhari dan Muslim]. Tidaklah ia dikhususkan untuk malam pertama selepas pengebumian atau malam-malam yang lain.
وقد أجمع العلماء من أهل السنة والجماعة على أن الميت المسلم ينتفع بالصدقة عنه والدعاء له، أما المؤلف لكتاب (المختار ومطالع الأنوار) فلا نعرفه، ولم نقف على كتابه المذكور، ولكن ما نقلتم عنه يدل على أنه ليس من أهل العلم المعتبرين، فنسأل الله لنا ولك ولجميع المسلمين المزيد من العلم النافع والعمل الصالح.

Ulama Ahlussunnah telah bersepakat bahawa mayat seorang Muslim akan mendapat manfaat daripada sedekah yang dilakukan bagi pihaknya dan doa kepadanya.. Adapun pengarang kitab Al-Mukhtar Wa Matholi’ Al-Anwar, tidaklah kami mengenalinya. Kami tidak menemui kitab yang disebutkan. Akan tetapi berdasarkan apa yang kalian nukilkan, ia menunjukkan bahawa dia bukanlah seorang ulama’ yang muktabar. Kami memohon kepada Allah untuk menambahkan ilmu yang bermanfaat dan amal yang soleh kepada kami, kalian dan semua kaum Muslimin.
[Sumber: http://www.alifta.net/fatawa/fatawaDetails.aspx?View=Page&PageID=3057&PageNo=1&BookID=3 ]

Yang menariknya lagi, riwayat palsu di atas sangat popular dalam laman-laman web Syiah seperti link berikut:
http://www.sistani.org/arabic/book/23/1923/

http://www.alseraj.net/3/index2.shtml?81&90&81&1&7

http://www.alsafwh.net/vb/showthread.php?p=2280


Kesimpulan:
1- Hadis ini palsu.

2- Solat hadiah buat si mati adalah ibadah rekaan.

3- Boleh bersedekah bagi pihak si mati kerana wujud dalam dalil yang sahih, dan ia tidak khusus pada malam tertentu.

Wallahua’lam.
-ADMIN-
Page Dr. Ustaz Rozaimi Ramle – Hadith

Published by

CelikTafsir

Blog mentafsir Quran berdasarkan fahaman Sunnah dan salafussoleh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s