Tafsir Surah Tawbah Ayat 25 – 26 (Allah tetap beri bantuan kepada tentera Islam)

Ayat 25: Ayat tabshir duniawi.

لَقَد نَصَرَكُمُ اللَّهُ في مَواطِنَ كَثيرَةٍ ۙ وَيَومَ حُنَينٍ ۙ إِذ أَعجَبَتكُم كَثرَتُكُم فَلَم تُغنِ عَنكُم شَيئًا وَضاقَت عَلَيكُمُ الأَرضُ بِما رَحُبَت ثُمَّ وَلَّيتُم مُدبِرينَ

(SAHEEH INTERNATIONAL)

Allāh has already given you victory in many regions and [even] on the day of Ḥunayn, when your great number pleased you, but it did not avail you at all, and the earth was confining for you with [i.e., in spite of] its vastness; then you turned back, fleeing.

(MALAY)

Sesungguhnya Allah telah menolong kamu (hai para mukminin) di medan peperangan yang banyak, dan peperangan Hunain, iaitu di waktu kamu merasa megah kerana banyaknya jumlah(mu), maka jumlah yang banyak itu tidak memberi manfaat kepadamu sedikit pun, dan bumi yang luas itu telah terasa sempit olehmu, kemudian kamu lari ke belakang dengan bercerai-berai.

لَقَد نَصَرَكُمُ اللَّهُ في مَواطِنَ كَثيرَةٍ

Sesungguhnya Allah telah menolong kamu (hai para mukminin) di medan peperangan yang banyak, 

Allah mengingatkan para mukminin bagaimana Dia telah tolong mereka di berbagai peperangan sebelum itu. Boleh dikatakan di setiap kali perang, orang mukmin akan menang sahaja.

وَيَومَ حُنَينٍ

dan peperangan Hunain,

Akan tetapi memang ada juga yang nampaknya mereka kalah. Tetapi kena ingat yang mereka kalah itu bukannya Allah tak tolong, tapi kerana tentera Muslim yang telah melakukan kesalahan waktu itu.

Boleh rujuk Surah Ali Imran tentang Perang Uhud bagaimana di peringkat awal, tentera Islam telah mengalami kekalahan. Dan dalam ayat ini, Allah ingatkan tentang Perang Hunain kerana tentera Muslim telah kalah waktu itu kerana tidak ada taqwa waktu itu.

إِذ أَعجَبَتكُم كَثرَتُكُم

di waktu kamu merasa megah kerana banyaknya jumlah(mu),

Allah mengingatkan kesalahan puak Islam, ketika ramainya bilangan tentera mereka telah mempengaruhi hati mereka. Waktu itu, mereka tidak berharap kepada Allah lagi kerana mereka rasa apabila mereka ramai, tentunya mereka akan menang.

Waktu itu, bilangan tentera Islam adalah sebanyak 12 ribu orang sedangkan tentera kafir waktu itu hanya seramai 3 ribu sahaja. Jadi kerana itulah mereka rasa mereka akan pasti menang kerana mereka lebih ramai. Padahal bukanlah jumlah yang ramai yang menentukan kemenangan, tapi Allah yang menentukan.

فَلَم تُغنِ عَنكُم شَيئًا

jumlah yang banyak itu tidak memberi manfaat kepadamu sedikit pun,

Allah tegaskan yang ramainya bilangan mereka itu tidak boleh tolong mereka walau sedikit pun. Yang utama adalah berharap kepada Allah. Kena sedar yang Allah lah yang memberi kemenangan, bukannya manusia.

Oleh itu, masalah mereka semasa Perang Hunain itu adalah masalah akidah sebenarnya. Sementara semasa Perang Uhud dulu, tentera Muslim waktu itu kesalahan mereka adalah kerana tidak taat kepada arahan Rasulullah.

Maka ini adalah peringatan kepada kita supaya jangan ujub. Ujub itu adalah apabila sangka diri hebat dan tidak menisbahkan kejayaan kepada Allah. Para sahabat waktu itu sangka mereka sudah hebat kerana mereka lebih ramai dari musuh dan umat Islam telah banyak kali menang dengan musuh. Mereka lupa kepada pertolongan Allah.

Mereka lupa yang segala kelebihan yang ada itu adalah pemberian dari Allah, bukan dari diri kita sendiri. Maka jangan ada perasaan begini. Kena sentiasa nisbahkan kelebihan yang kita ada kepada Allah.

وَضاقَت عَلَيكُمُ الأَرضُ بِما رَحُبَت

dan terasa sempit olehmu bumi yang luas itu,

Oleh kerana kesalahan mereka itu, Allah telah menghukum mereka: terasa sempit jadinya bumi Hunain yang luas itu apabila mereka letak harapan pada ramainya bilangan mereka untuk menang.

ثُمَّ وَلَّيتُم مُدبِرينَ

kemudian kamu berpusing lari ke belakang.

Kesannya, puak Muslim waktu itu telah lari ke belakang kerana takut musuh yang sedikit. Waktu itu, yang tidak lari adalah puak Quraish sahaja. Walaupun mereka lambat masuk Islam, tapi mereka berani.

Maka Nabi Muhammad suruh Sayidina Abbas panggil balik para sahabat supaya berkumpul. Abbas disuruh kerana beliau ada suara yang kuat. Maka yang bergabung kembali hanya ada dalam 300 ratus orang sahaja. Tapi kerana mereka itu benar-benar beriman, maka dengan 300 orang itu sahaja dapat mengalahkan musuh yang seramai 3 ribu orang.


Ayat 26: Walaupun begitu, mereka kalah sekejap sahaja.

ثُمَّ أَنزَلَ اللَّهُ سَكينَتَهُ عَلىٰ رَسولِهِ وَعَلَى المُؤمِنينَ وَأَنزَلَ جُنودًا لَم تَرَوها وَعَذَّبَ الَّذينَ كَفَروا ۚ وَذٰلِكَ جَزاءُ الكافِرينَ

(SAHEEH INTERNATIONAL)

Then Allāh sent down His tranquility upon His Messenger and upon the believers and sent down soldiers [i.e., angels] whom you did not see and punished those who disbelieved. And that is the recompense of the disbelievers.

(MALAY)

Kemudian Allah menurunkan ketenangan kepada Rasul-Nya dan kepada orang-orang yang beriman, dan Allah menurunkan bala tentera yang kamu tidak melihatnya, dan Allah menimpakan azab kepada orang-orang yang kafir, dan demikianlah pembalasan kepada orang-orang yang kafir.

ثُمَّ أَنزَلَ اللَّهُ سَكينَتَهُ عَلىٰ رَسولِهِ

Kemudian Allah menurunkan ketenangan kepada Rasul-Nya

Selepas kedudukan genting yang dialami oleh tentera Muslim di Hunain, Allah turunkan ‘sakinah’ ke atas Rasulullah. Ianya adalah alamat kepada kemenangan. Ia datang dalam bentuk bayu yang Allah turunkan kepada tentera orang mukmin sampai mereka rasa mengantuk.

Rasa mengantuk itu telah menyebabkan mereka rasa tenang. Ini adalah perkara yang ajaib kerana waktu itu mereka sedang dalam peperangan, dan sepatutnya tentulah fikiran para tentera bercelaru. Akan tetapi Allah boleh jadikan mereka rasa tenang dengan rasa mengantuk itu.

وَعَلَى المُؤمِنينَ

dan kepada orang-orang yang beriman,

Allah juga berikan sakinah itu kepada orang mukmin yang lain. Iaitu kepada mereka yang hati mereka betul-betul beriman dan yakin dengan Allah. Mereka yakin yang sedikit atau ramai tidaklah memberi kesan kerana mereka tahu yang Allah lah yang memberi kemenangan.

Allah berikan sakinah itu, mengubah keadaan mereka, kerana golongan yang munafik telah lari dan yang tinggal adalah mereka yang yakin dengan Allah belaka. Kita kena ingat bahawa bukan semua dari tentera Islam itu yang kata mereka ramai dan pasti akan menang. Yang kata begitu adalah mereka yang munafik atau lemah iman sahaja.

Waktu itu tentera Muslim tidak mantap kerana ramai yang mualaf dan baru masuk Islam dan mereka tidak faham akidah sebenar lagi. Mereka itu tidak yakin kepada Allah macam sahabat-sahabat yang lama. Oleh kerana Islam sudah semakin kuat dan semakin ramai yang masuk Islam, ramai yang datang menyertai Perang Hunain adalah orang-orang yang baru.

وَأَنزَلَ جُنودًا لَم تَرَوها

dan Allah menurunkan bala tentera yang kamu tidak melihatnya,

Allah boleh beri kemenangan dengan cara apa pun dan Allah tidak berhajat kepada manusia untuk tolong. Jadi tidak penting sama ada ramai atau tidaknya bilangan tentera Muslim. Dalam Perang Hunain itu, Allah arahkan malaikat untuk tolong tentera Islam. Dan mereka tidak nampak para malaikat itu.

وَعَذَّبَ الَّذينَ كَفَروا

dan Allah menimpakan azab kepada orang-orang yang kafir, 

Allah beri azab kepada orang kafir dengan kalahkan mereka di medan perang dan hinakan mereka. Waktu itu tentera Islam telah dapat merampas harta rampasan perang yang sangat banyak.

وَذٰلِكَ جَزاءُ الكافِرينَ

dan demikianlah pembalasan kepada orang-orang yang kafir.

Memang layak orang kafir dikalahkan dan dikenakan dengan hukuman dunia dan akhirat. Begitulah orang kafir tetap akan kena hukum di mana pun mereka berada.

Allahu a’lam. Sambung ke ayat yang seterusnya

Kemaskini: 21 Februari 2019


Rujukan: 

Maulana Hadi

Nouman Ali Khan

Tafsir Ibn Kathir

Published by

CelikTafsir

Blog mentafsir Quran berdasarkan fahaman Sunnah dan salafussoleh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s