Tafsir Surah al-An’am Ayat 40 – 44 (Istidraj)

Ayat 40: Dalil Aqli I’tirafi. Allah iktiraf bahawa ada juga fahaman Musyrikin Mekah itu yang benar.

قُل أَرَءيتَكُم إِن أَتٰكُم عَذابُ اللهِ أَو أَتَتكُمُ السّاعَةُ أَغَيرَ اللهِ تَدعونَ إِن كُنتُم صٰدِقينَ

Sahih International

Say, “Have you considered: if there came to you the punishment of Allah or there came to you the Hour – is it other than Allah you would invoke, if you should be truthful?”

Malay

Katakanlah (wahai Muhammad): “Khabarkanlah kepadaku, jika datang kepada kamu azab Allah, atau datang kepada kamu hari kiamat, adakah kamu akan menyeru yang lain dari Allah (untuk menolong kamu), jika betul kamu orang-orang yang benar?”

قُلْ أَرَءيْتَكُمْ

Katakanlah (wahai Muhammad): “tidakkah kamu melihat kepada dirimu,

Bermaksud: tidakkah kamu pernah memikirkan? Khitab kepada Nabi Muhammad tetapi Nabi disuruh baca kepada umat baginda.

إِنْ أَتٰكُمْ عَذَابُ اللهِ

jika datang kepada kamu azab Allah,

Ada azab di dunia seperti yang telah diberikan kepada kaum terdahulu. Atau ada bala besar yang datang tiba-tiba kepada kamu. Sebagai contoh, kita sudah nampak bas yang akan langgar kita.

Ia adalah dalil aqli i’tirafi kerana Musyrikin Mekah sudah terima bahawa Allah itu Tuhan. Mereka sudah tahu bahawa Allah menentukan segalanya.

أَوْ أَتَتْكُمُ السَّاعَةُ

atau datang kepada kamu hari kiamat,

Perkataan السَّاعَةُ bermaksud hari Kiamat. Katakanlah Hari Kiamat itu datang dengan tiba-tiba.

أَغَيْرَ اللهِ تَدْعُونَ

adakah kamu akan menyeru yang lain dari Allah (untuk menolong kamu),

Adakah apabila terjadi azab dan nak kiamat itu, adakah kamu akan panggil selain dari Allah?

Tentulah tidak. Musyrikin Mekah pun tahu perkara ini. Mereka akan minta tolong kepada Allah juga. Kalau perkara hajat yang besar-besar, memang mereka akan doa terus kepada Allah. Bab keperluan kecil sahaja mereka minta kepada ilah-ilah rekaan mereka.

Ini juga fahaman golongan yang mengamalkan syirik walaupun beragama Islam. Walaupun mereka inilah yang menganjurkan solat Hajat, buat tawasul dan macam-macam lagi. Tapi kalau kena bala, mulut mereka akan automatik sebut “Ya Allah!”

Maknanya waktu kena bala itu, mereka tak sempat nak buat doa tawasul lagi. Tak sempat nak buat solat hajat pun. Tak sempat nak doa tolak bala pada waktu itu. Waktu itu, yang ada dalam kepala mereka adalah minta tolong kepada Allah sahaja.

Ingatlah bahawa doa kepada selain dari Allah adalah kufur. Allah nak kita doa kepadaNya terus, tanpa melalui perantaraan. Kenapa susah sangat nak faham? Kenapa susah sangat? Bukankah ini cara doa yang lebih mudah?

Maka janganlah seru selain dari Allah. Kalau kita nak panggil orang, cakap dengan orang, kenalah orang itu ada di situ, bukan? Dan kita pun tahu dia ada di situ. Kita pun nampak dia ada di situ. Barulah betul kalau kita nak bercakap dengan dia. Yang kita seru tanpa ianya ada di hadapan kita, tanpa kita nampaknya, hanyalah Allah sahaja, bukan? Jadi kalau kita seru selain dariNya, maka itu adalah syirik kufur.

Maka, syiriklah mereka yang minta izin dari penunggu gua, penunggu pokok, penjaga kawasan dan lain-lain lagi itu. Malang sekali, kita dari kecil lagi kita sudah diajar begini: “salam tok, tumpang singgah, anak cucu nak lalu…” Bagaimana kita tidak ramai yang amalkan syirik, sedangkan fikrah syirik sudah menebal dalam diri tok nenek kita pun lagi. Fahaman itu disampaikan turun temurun zaman berzaman kepada kita.

Minta maaf kalau ada yang rasa apa yang saya katakan ini kasar. Tapi tujuan saya bukanlah hendak menjaga hati manusia, tapi lebih kepada menjaga iman dan akidah.

Maka bagaimana dengan makcik-makcik dan pakcik-pakcik kita yang suka dan asyik dengan lagu-lagu Marhaban? Apakah maksud ‘Marhaban’ itu? Tidakkah mereka faham maksud lagu yang dinyanyikan? Atau mereka hafal lirik tanpa mengetahui maknanya?

Baik, secara ringkasnya, maksud qasidah Marhaban itu adalah mengucapkan selamat datang kepada Nabi Muhammad sebenarnya. Kononnya Nabi Muhammad datang dalam majlis Marhaban itu.

Itulah sebabnya penyanyi-penyanyi Marhaban itu akan bangun berdiri kerana mereka menghormati Nabi Muhammad yang datang itu. Ada juga yang meletakkan satu kerusi kosong berhias kerana mereka kata Nabi akan duduk menyaksikan majlis itu dari kerusi itu?

Ajaran sesat manakah yang mengajar masyarakat kita sampai begini? Satu Malaysia mengamalkan Marhaban ini bukan? Bukankah Nabi Muhammad sudah lama wafat?

Kita pun tahu ada kelas-kelas Marhaban di segenap negara kita sekarang. Itulah kelas mengajar dan mengamal syirik. Tidak ada dalil langsung yang mengatakan Nabi Muhammad akan datang ke majlis Marhaban malah mana-mana majlis pun. Ini adalah perkara kepercayaan iaitu akidah, dan perkara akidah kena ada dalil baru boleh dipakai. Dan dalil itu kena dalil yang sahih.

Kita kena ajar kepada masyarakat supaya mereka meninggalkan perkara yang salah sebegini. Kerana kalau kita tidak sebut, mereka akan berterusan dalam akidah syirik itu.

Mereka itu orang yang baik-baik, tak minum arak, tak buat zina. Tapi kalau dalam masa yang sama mereka ada buat syirik, mereka akan masuk neraka akhirnya.

إِن كُنتُمْ صٰدِقِينَ

jika betul kamu orang-orang yang benar?”

Cakap betul-betul, dari hati kamu sendiri: siapakah yang kamu akan panggil kalau bala datang tiba-tiba kepada kamu? Lihatlah dalam diri kamu, kalau ada bala yang tiba-tiba datang, agaknya siapakah yang kamu seru?

Jawapnya tentulah mereka akan menyeru Allah dalam keadaan macam itu. Kerana mereka tahu yang Allah sahaja yang boleh menyelamatkan mereka. Kalau begitu, kalau waktu susah mereka seru Allah, kenapa tidak mereka seru Allah dalam waktu senang juga? Itulah hujjah yang hendak disampaikan dalam ayat ini.

Musyrikin Mekah memang kenal Allah. Mereka terima Allah adalah Tuhan. Tapi dalam masa yang sama, mereka ada ‘tuhan-tuhan kecil’. Waktu senang, kalau ada keperluan, mereka doa kepada tuhan-tuhan mereka seperti Latta, Uzza dan banyak lagi. Tapi kalau benda berat, mereka akan doa terus kepada Allah.

Dalam hal ini, musyrikin Mekah lagi baik dari masyarakat Islam kita. Sebab masyarakat kita terbalik. Dalam keadaan biasa, kita doa kepada Allah. Sebagai contoh, selepas solat kita doa terus kepada Allah. Tapi kalau ada masalah besar, kita tak doa terus kepada Allah. Kita akan cari ustaz, guru dan sebagainya. Kita minta mereka buat doa tolak bala, doa selamat, mandi tolak bala, buat solat Hajat ramai-ramai dan macam macam lagi. Kemudian ustaz itu pula tawasul kepada Nabi, wali atau malaikat. Memang terbalik kita dengan musyrikin Mekah.

Orang yang tak percaya Allah pun kadang-kadang dalam keadaan terdesak akan doa kepada Allah. Antaranya mereka akan cakap: “ya Tuhan, kalau Kamu benar ada, tolong lah aku”. Maka ini adalah perkara normal yang memang telah disematkan dalam sanubari kita sebenarnya.

Kadang-kadang mereka diberi pertolongan dan selepas itu mereka akan beriman. Banyak juga kita terdengar kisah-kisah sebegini. Kerana hati mereka tersentuh apabila ada Tuhan yang makbulkan doa mereka.


Ayat 41:

بَل إِيّاهُ تَدعونَ فَيَكشِفُ ما تَدعونَ إِلَيهِ إِن شاءَ وَتَنسَونَ ما تُشرِكونَ

Sahih International

No, it is Him [alone] you would invoke, and He would remove that for which you invoked Him if He willed, and you would forget what you associate [with Him].

Malay

Bahkan Dia lah (Allah) yang kamu seru lalu Ia hapuskan bahaya yang kamu pohonkan kepadaNya jika Ia kehendaki; dan kamu lupakan apa yang kamu sekutukan (dengan Allah dalam masa kamu ditimpa bahaya itu).

بَلْ

Bahkan

Allah nak beritahu kepada kita, apakah jawapan mereka. Mereka mungkin tak jawap dengan mulut mereka, tapi Allah nak beritahu apakah yang dalam hati mereka. Kerana Allah tahu apa yang ada dalam hati manusia.

إِيَّاهُ تَدْعُونَ

Dia lah (Allah) sahaja yang kamu seru

Apabila ada perkataan إِيَّاهُ, itu bermaksud ‘hanya’ Allah sahaja yang mereka akan doa. Memang mereka akan hanya seru Allah sahaja, tidak ada yang lain.

Oleh itu, kita ingatkan anda semua yang sedang membaca tulisan ini, seru Allahlah sahaja. Jangan lagi nak seru kepada wali, Nabi atau mana-mana malaikat. Itu adalah perbuatan syirik. Dan memang naluri kemanusiaan kita akan seru Allah sahaja sebenarnya. Yang ajar seru wali, Nabi dan malaikat itu adalah ajaran syaitan. Bukan dari naluri manusia pun.

فَيَكْشِفُ مَا تَدْعُونَ إِلَيْهِ

lalu Dia lah yang hapuskan bahaya yang kamu pohonkan kepadaNya

Allah sahaja yang boleh hilangkan bala itu kerana bala itu dari Dia juga. Maka Dia lah sahaja yang akan menyelesaikan masalah itu. Maka minta doa kepadaNya untuk menyelesaikan masalah kita. Doa sendiri-sendiri sahaja tanpa minta orang lain tolong doakan.

Tak perlu nak jumpa bomoh. Tak perlu nak jumpa ‘ustaz’ untuk doakan kita, tak perlu nak buat solat Hajat untuk kita. Kerana itu semua pun dipanggil tawasul juga.

Itulah masalah zaman sekarang, iaitu bomoh-bomoh sudah tak pakai gelaran bomoh, tapi pakai gelaran ‘ustaz’, tapi sama sahaja apa yang mereka lakukan.

إِن شَاءَ

jika Dia kehendaki;

Tidaklah setiap kali Allah akan menyelamatkan manusia kalau kita berdoa. Terpulang kepadaNya sama ada nak makbulkan atau tidak permintaan doa itu. Kita tidak boleh paksa Allah. Kita cuma boleh berharap sahaja kepada Allah.

Ayat ini memberitahu kepada kita, bahawa kadang-kadang Allah akan menolong juga orang kafir walaupun mereka buat syirik kepada Allah. Terpulang kepada Allah.

Kalau Allah jawap doa orang kafir pun, tentu kita lebih lagi Allah akan layan. Jadi sentiasalah kita berdoa kepada Allah.

Yang pasti yakinlah dalam doa kita itu bahawa Allah sedang mendengar doa kita dan Allah akan membuat yang terbaik untuk kita. Allah tahu mana yang baik untuk kita.

وَتَنسَوْنَ مَا تُشْرِكُونَ

dan kamu lupakan apa yang kamu sekutukan

Waktu itu, segala tuhan-tuhan lain, ilah-ilah lain, mereka akan lupakan. Kerana keadaan itu susah sangat sampai mereka tahu yang hanya Allah sahaja yang boleh selamatkan.

Kerana waktu itu mereka terdesak dengan emosi yang takut dan risau sangat. Barulah mereka kembali ke naluri asal iaitu permintaan dan harapan hanya kepada Allah.

Ayat ini mengingatkan kita untuk sentiasa minta doa terus kepada Allah dalam semua keadaan. Dalam susah dan senang.

Habis Ruku’ 4 dari 20 ruku’ dalam surah ini.


Ayat 42:

وَلَقَد أَرسَلنا إِلىٰ أُمَمٍ مِّن قَبلِكَ فَأَخَذنٰهُم بِالبَأساءِ وَالضَّرّاءِ لَعَلَّهُم يَتَضَرَّعونَ

Sahih International

And We have already sent [messengers] to nations before you, [O Muhammad]; then We seized them with poverty and hardship that perhaps they might humble themselves [to Us].

Malay

Dan demi sesungguhnya Kami telah utuskan Rasul-rasul kepada umat-umat yang dahulu daripadamu (lalu mereka mendustakannya), maka Kami seksakan mereka dengan kebuluran dan penyakit, supaya mereka berdoa (kepada Kami) dangan merendah diri (serta insaf dan bertaubat).

وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا إِلَىٰ أُمَمٍ مِّن قَبْلِكَ

Dan demi sesungguhnya Kami telah utuskan kepada umat-umat yang dahulu daripadamu

Allah tak sebut pun ‘apa’ yang diutuskan. Kerana sudah difahami bahawa ianya adalah ‘rasul’ yang dihantar. Mereka dihantar untuk memberi peringatan kepada manusia.

Dan ianya juga boleh bermaksud tidak semestinya rasul yang dihantar tapi para ‘pendakwah’. Macam kita zaman sekarang’ tidak ada rasul lagi yang diutuskan kepada kita. Kita cuma dapat pendakwah sahaja.

Ini adalah sunnatullah. Allah akan sentiasa memberikan pendakwah kepada manusia untuk mengingatkan mereka. Tidaklah Allah membiarkan manusia tanpa didikan dan peringatan. Peringatan dan ajaran akan diberikan supaya nanti manusia tidak ada lagi alasan untuk kata mereka tak tahu tentang agama. Sebab Allah sudah bagi pendakwah pada mereka.

Ini menunjukkan kepentingan rasul dan pendakwah. Kalau tidak ada rasul dan pendakwah tauhid, bagaimana kita nak tahu bagaimana menjalani kehidupan kita? Bagaimana kita boleh tahu siapa yang boleh disembah? Inilah rahmat dari Allah. Kalau Allah tidak berikan Rasul, susah pula kita nak capai maklumat itu sendiri.

فَأَخَذْنٰهُم بِالْبَأْسَاءِ

maka Kami seksakan mereka dengan bencana

Tapi apabila pendakwah dan rasul dihantar kepada manusia, ramai manusia akan menolak rasul dan pendakwah itu. Maka, Allah akan balas dengan menghantar kepada mereka kesusahan dalam bentuk fizikal.

Contohnya, makanan tak cukup, kena serang dengan musuh dan sebagainya. Apa lagi yang Allah kenakan kepada mereka?

وَالضَّرَّاءِ

dan kesengsaraan,

Kesusahan dalam diri dan emosi. Kesusahan yang melibatkan mental dan emosi. Ini merangkumi kesedihan kerana kematian yang tersayang, kerendahan diri kerana kena jajah dan sebagainya.

Apabila pendakwah dihantar kepada manusia dan mereka ditolak, Allah akan berikan kesusahan kepada mereka. Kesusahan ini adalah kesusahan yang ringan lagi. Ia bukanlah bala yang akan menghancurkan mereka. Ianya adalah sebagai amaran sahaja lagi. Kenapa Allah buat macam itu?

لَعَلَّهُمْ يَتَضَرَّعُونَ

supaya mereka merendah diri (serta insaf dan bertaubat).

Supaya mereka kembali mentauhidkan Allah. Kesusahan-kesusahan itu sebenarnya adalah rahmat dari Allah. Kerana tujuan diberikan kesusahan itu adalah untuk memecahkan ego mereka. Supaya mereka sedar bahawa mereka memerlukan pertolongan Allah.

Sebagai contoh, apabila Firaun menolak Nabi Musa, Firaun dan kaumnya telah dikenakan dengan bala untuk menundukkan ego dan kesombongan mereka. Barulah Firaun hantar wakil untuk minta Musa doa kepada Allah.

Perkataan يَتَضَرَّعُونَ dari katadasar ض و ع bermaksud ‘merendah diri sampai rasa diri tiada nilai’. Kita memang kena rendahkan diri di hadapan Allah. Rendahkan diri dengan fizikal dan emosi sekali. Oleh itu, menangislah di hadapan Allah. Mengakulah dengan kesalahan yang kita sudah buat selama ini dan berjanji untuk tidak melakukannya lagi. Sedarlah yang kita ini amat lemah dan memerlukan Allah.

Ayat ini mengingatkan kita untuk rendahkan diri dalam dunia sebelum akhirat. Inilah yang sepatutnya dilakukan oleh kita kalau ada masalah. Bukan buat solat hajat. Bukan minta ustaz atau tok imam buat doa selamat. Bukan minta syeikh mana-mana bacakan doa untuk kita.

Itu semua adalah amalan tawasul yang salah. Kalau kita buat macam itu, dosa kita akan bertambah pula. Sudahlah masalah belum selesai, kena tambah dosa pula. Iaitu dosa reka cara berdoa yang Nabi tidak pernah ajar.

Surah al-An’am ini diturunkan tahun-tahun terakhir sebelum Nabi Hijrah. Jadi ayat ini adalah sebagai amaran kepada musyrikin Mekah bahawa kalau mereka tidak beriman, mereka akan dikenakan dengan bala. Ini adalah amaran yang keras kepada mereka.

Bandingkan dengan negara kita. Dulu kita ada kerajaan Islam di bawah pemerintahan Sultan Mudzaffar Shah. Kemudian Melaka jatuh ke tangan penjajah. Bertukar-tukar penjajah sampailah kepada Perjanjian Pangkor pada tahun 1876. Akhirnya kita hanya merdeka pada tahun 1957. Semenjak sebelum jatuhnya Melaka, orang kita telah mengamalkan sihir dalam amalan.

Sebagai contoh, kita ada ilmu tikam tak lut dan sebagainya. Dari waktu itu, sampai negara kita ini telah bertukar tangan dari satu penjajah ke satu penjajah, selepas merdeka ini pun, masyarakat kita belum lagi meninggalkan sihir yang syirik itu. Dari dulu sampai sekarang, umat Melayu ni tidak habis lagi amalkan syirik dan sihir.

Maknanya, kita dari dulu lagi Allah sudah biasa beri bala dan azab. Sampai sekarang pun kita ada sahaja kesempitan hidup. Walaupun kita nampak macam aman, tapi kita tidak pernah sunyi dari masalah dan bala. Ini kerana kita tak pernah keluar dari buat amalan salah. Kerana masyarakat kita masih lagi buat syirik tak berhenti. Kalau ada ulama dan ustaz pun, mereka tak tegur kerana takut ditolak oleh masyarakat.

Ayat ini juga mengingatkan kepada kita bahawa ada kalanya kesusahan dan bala diturunkan kepada kita apabila kita melakukan kesalahan. Tapi tidak semestinya sentiasa begitu.

Ada masanya Allah berikan bala sebagai rahmat juga kepada kita. Kerana apabila kita bersabar dengan bala itu, kita akan mendapat pahala. Asalkan kita bersabar dengan dugaan itu, kita akan dapat pahala.

Ayat ini juga mengingatkan kepada kita kepentingan merendahkan diri. Ianya sangat penting sampaikan Allah memberikan bala dan kesusahan kepada kita supaya kita capai tahap itu. Maka kalau kita sudah rendahkan diri kita, mungkin tidak perlu Allah kenakan bala kepada kita.


Ayat 43: Tapi bagaimana kalau mereka tidak merendahkan diri?

فَلَولا إِذ جاءَهُم بَأسُنا تَضَرَّعوا وَلٰكِن قَسَت قُلوبُهُم وَزَيَّنَ لَهُمُ الشَّيطٰنُ ما كانوا يَعمَلونَ

Sahih International

Then why, when Our punishment came to them, did they not humble themselves? But their hearts became hardened, and Satan made attractive to them that which they were doing.

Malay

Tapi kenapa mereka tidak berdoa kepada Kami dengan merendah diri (serta insaf dan bertaubat) ketika mereka ditimpa azab Kami? Yang sebenarnya hati mereka keras (tidak mahu menerima kebenaran), dan Syaitan pula memperelokkan pada (pandangan) mereka apa yang mereka telah lakukan.

فَلَوْلَا إِذْ جَاءَهُم بَأْسُنَا

Tapi kenapa ketika mereka ditimpa musibah dari Kami, tidak mereka

Perkataan لَوْلَا ini banyak digunakan dalam Qur’an. Ada empat jenis kegunaannya:

1. Ianya bermaksud ‘kalau tidak’. Sebagai contoh, “kalau tidak kerana rahmat Allah, maka …..”
2. Bermaksud permintaan. Sebagai contoh, ada manusia yang di hujung nyawanya meminta supaya dia diberikan masa lagi untuk hidup. Lebih kurang maksudnya begini: “Kenapa tidak diberikan…”
3. Digunakan sebagai teguran. Seperti yang digunakan dalam ayat ini. Sebagai contoh Digunakan dalam bentuk begitu: “kenapakah mereka tidak …. begitu begini”.
4. Digunakan dalam bentuk pertanyaan. Sebagai contoh, musyrikin Mekah bertanya “kenapakah tidak diturunkan malaikat?”.

تَضَرَّعُوا

mereka merendah diri?

Tujuan bala itu diberikan adalah untuk kita merendahkan diri kita, tapi kenapa kita masih lagi tidak merendah diri? Sebaliknya, apabila bala datang, kita buat solat hajat, baca doa ramai-ramai tolak bala dan sebagainya.

Kita tidak tunduk dengan mengamalkan tauhid. Kita tidak mengakui keesaan Allah taala. Sebaliknya kita minta pertolongan kepada selain dari Allah. Allah tegur manusia dalam ayat ini.

وَلَٰكِن قَسَتْ قُلُوبُهُمْ

Akan tetapi yang sebenarnya hati mereka keras,

Sebaliknya, hati mereka menjadi keras. Mereka tidak mahu menerima kebenaran. Itulah orang yang keras hati, tidak mahu merendah diri di hadapan Allah.

Yang boleh merendahkan diri adalah mereka yang lembut hatinya. Yang boleh memikirkan bahawa mungkin mereka ada buat salah. Yang tahu kedudukan mereka sebagai hamba. Itulah orang yang tahu perbuatan mereka salah, tapi mereka tidak menukar amalan mereka.

Perkataan قَسَتْ bermaksud ‘hati mereka menjadi keras’. Maksudnya, hati mereka asalnya tidak keras. Tapi apabila mereka berterusan menolak hidayah, maka hati mereka lama kelamaan menjadi keras. Ini adalah satu yang bahaya sekali untuk diri kita.

Ini mengajar kita untuk menjaga hati kita. Hendaklah kita melembutkan hati kita dengan kaedah-kaedah yang telah diajar oleh ulama.

Pertamanya, kita kena baca Qur’an dengan banyak. Kerana Qur’an adalah Kalam Allah. Kalau kita rapat dengan Qur’an, maka kita akan rapat dengan Allah. Semasa baca itu, bukanlah baca sahaja macam kebanyakan masyarakat kita buat sekarang.

Tapi, hendaklah kita faham dan memikirkan apakah yang hendak disampaikan dalam Qur’an itu. Jadi, untuk dapat kefahaman itu, kena belajar tafsir Qur’an. Inilah sebabnya kita menganjurkan supaya anda semua belajar tafsir Qur’an ini. Kalau baca kosong sahaja, tidaklah dapat membantu kita untuk melembutkan hati kita.

Keduanya, meningkatkan ingatan kepada Allah. Itulah zikir. Tapi zikir itu hendaklah memikirkan tentang Allah, bukan hanya mulut sahaja sebut perkataan, tapi tak faham apakah yang dibacakan.

Ketiganya, bergaul dengan orang-orang soleh. Apabila kita bersama orang yang soleh, kita akan buat perkara yang soleh juga. Kerana orang yang rapat dengan kita, akan memberi kesan kepada kita. Itulah sebabnya penting kita berjaga-jaga dengan siapa kawan kita.

Keempat, berbuat baik kepada mereka yang rendah dari kita. ‘Rendah’ dari segi umur, kedudukan, kekayaan, orang yang sakit dan sebagainya. Lawati mereka dan berbuat baik dengan mereka.

وَزَيَّنَ لَهُمُ الشَّيْطٰنُ

dan Syaitan pula memperelokkan pada (pandangan) mereka

Ini adalah sebab kedua kenapa manusia tidak merendahkan diri mereka. Perbuatan syirik itu syaitan bagi nampak elok sahaja pada masyarakat kita. Sebab itulah masih ada lagi yang menyembah selain Allah.

Ini adalah salah satu dari senjata talbis Iblis. Syaitan akan menampakkan amalan salah sebagai cantik sahaja pada pandangan orang yang jahil. Senjata ini dinamakan tazyeen.

Sebagai contoh, ada lagi kubur habib Noh yang masih dilawati dan dijadikan sembahan oleh puak syirik. Masih lagi masyarakat kita buat maulid sambil berarak di jalanan. Nampak elok sahaja perbuatan itu pada mata mereka. Mereka sangka mereka buat sesuatu yang baik dalam agama. Mereka sangka mereka dapat banyak pahala.

Syaitan jugalah yang memperelokkan perbuatan solat hajat ramai-ramai sampai buat di stadium sekarang. Begitu juga syaitan telah tipu mereka sampai mereka buat selawat syirik ramai-ramai di stadium sekarang. Mereka kata itu majlis untuk ‘mencintai Allah dan Rasul’. Tapi mereka tak tahu bahawa itu adalah majlis yang syirik.

Kita sudah jadi mainan syaitan sebenarnya. Syaitan boleh ubah pandangan kita. Dia boleh bagi kita nampak yang amalan kita adalah baik padahal ianya adalah buruk sekali. Kerana kita nampak ianya baik, maka kita tidak tinggalkan amalan salah itu. Syaitan juga boleh nampakkan kepada kita, amalan yang baik sebenarnya, tapi dia nampakkan ia sebagai buruk.

Kalau kita rasa kita kena bisikan syaitan ini, maka hendaklah kita berdoa memohon perlindungan Allah.

مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ

apa yang mereka telah lakukan.

Ada satu lagi cara syaitan menipu kita. Tentu kita sebagai manusia, ada juga perbuatan baik kita yang kita sudah buat, bukan? Takkan tiada langsung amalan baik kita. Antara yang syaitan buat adalah meninggikan perbuatan baik kita itu sampai kita rasa sudah hebat dengan apa yang kita telah lakukan. Kita rasa kita sebenarnya orang baik.

Padahal, satu perkara baik kita buat, tapi sepuluh perkara syirik kita sudah amalkan. Tapi syaitan bisikkan kepada kita untuk besar-besarkan satu amalan baik kita itu sampai kita dah tak nampak entah berapa banyak salah kita.


Ayat 44:

فَلَمّا نَسوا ما ذُكِّروا بِهِ فَتَحنا عَلَيهِم أَبوٰبَ كُلِّ شَيءٍ حَتّىٰ إِذا فَرِحوا بِما أوتوا أَخَذنٰهُم بَغتَةً فَإِذا هُم مُّبلِسونَ

Sahih International

So when they forgot that by which they had been reminded, We opened to them the doors of every [good] thing until, when they rejoiced in that which they were given, We seized them suddenly, and they were [then] in despair.

Malay

Kemudian apabila mereka melupakan apa yang telah diperingatkan mereka dengannya, Kami bukakan kepada mereka pintu-pintu segala kemewahan dan kesenangan, sehingga apabila mereka bergembira dan bersukaria dengan segala nikmat yang diberikan kepada mereka, Kami timpakan mereka secara mengejut (dengan bala bencana yang membinasakan), maka mereka pun berputus asa (dari mendapat sebarang pertolongan).

فَلَمَّا نَسُوا مَا ذُكِّرُوا بِهِ

Kemudian apabila mereka berterusan melupakan apa yang telah diperingatkan mereka dengannya,

Iaitu apabila ancaman yang diberikan kepada kita, tapi kita buat tak tahu sahaja.

Begitulah yang terjadi kepada kebanyakan manusia. Mereka tak sedar yang Allah telah beri amaran. Mereka anggap ianya tidak penting. Mereka tidak memikirkan langsung tentang apa yang mereka diingatkan itu.

فَتَحْنَا عَلَيْهِمْ أَبْوٰبَ كُلِّ شَيْءٍ

Kami bukakan kepada mereka pintu-pintu segala kemewahan dan kesenangan,

Bila beri bala, dan manusia buat tak tahu sahaja, Allah berikan langkah seterusnya – Allah berikan kemewahan demi kemewahan. Allah buka dunia untuk mereka. Ini mungkin agak menghairankan, bukan? Nanti kita jelaskan sebentar lagi.

Berterusan mereka diberikan kebaikan di dunia. Lihatlah negara kita sekarang, senang sahaja negara kita. Ekonomi tengah bagus. Tidak ada perang susah-susah macam negara lain. Allah beri banyak peluang untuk kehidupan yang baik.

Tujuannya adalah untuk melalaikan mereka. Allah buka dunia dan tutup akhirat sebagai perangkap untuk mereka.

حَتَّىٰ إِذَا فَرِحُوا بِمَا أُوتُوا

sehingga apabila mereka bergembira dan bersukaria dengan segala nikmat yang diberikan kepada mereka,

Iaitu hidup dalam gembira sambil menikmati kemewahan hidup. Perkataan فَرِحُوا  bermaksud mereka gembira, juga bermakna mereka berlagak dengan kebaikan dan kemewahan yang mereka dapat itu. Kerana senang dan mudah sahaja kehidupan mereka.

أَخَذْنٰهُم بَغْتَةً

Kami timpakan mereka secara mengejut

Mereka akan ditimpakan dengan bala bencana yang membinasakan, dengan tiba-tiba. Tiba-tiba Allah beri azab yang mengejutkan kerana waktu itu memang tengah senang lenang. Kejadian itu tiba-tiba sangat sampai tidak sempat untuk mengucap pun.

Bayangkan, waktu itu manusia itu tengah suka-suka, tengah bergembira dan tiba-tiba mereka diberikan bala yang besar. Kalau mari bala yang besar ini, maka akan rosak hancurlah kita.

فَإِذَا هُم مُّبْلِسُونَ

maka mereka pun berputus asa.

Terus hancur berkecai negara kita kalau Allah turunkan bala yang sebegini. Waktu itu, tidak nampak harapan nak keluar dari bala itu macam mana lagi. Mereka putus asa kerana mereka tak sangka langsung yang mereka akan kena bala macam itu.

Sebagai contoh, ada orang yang sihat wal afiat, tiba-tiba dia kena sakit kencing manis dan terus kena potong kakinya. Tentu dia akan rasa putus asa dan murung terus. Kerana dia tak sangka dia akan kena dengan perkara itu.

Sepatutnya kena begitu dia kena kembali kepada Allah, bukanlah dia rasa putus asa. Kerana sifat putus asa adalah sifat yang tidak baik. Kerana itu adalah sifat yang sudah hilang pengharapan kepada Allah. Putus asa adalah sifat orang kafir.

Kerana itulah kita mementingkan supaya ajaran tauhid ini disampaikan kepada semua orang. Kerana amat penting sekali untuk keselamatan kita dunia dan akhirat. Takut-takut kalau azab Allah ini turun masa zaman kita.

Dari ayat ini, kita dapat tahu bahawa Allah memberikan bala berperingkat. Allah tidak terus berikan bala yang besar. Allah akan berikan bala yang kecil dahulu supaya kita ada peluang untuk bertaubat dan membetulkan perbuatan kita.

Ayat ini mengingatkan kita bahawa kemewahan dan nikmat adalah satu ujian juga. Kalau kita dalam keadaan senang lenang, ingatlah bahawa itu adalah satu ujian juga kepada kita. Jangan kita suka sangat sampai kita lupa Allah.

Ingatlah bahawa ujian Allah itu dalam bentuk kesusahan dan juga dalam bentuk kesenangan. Orang yang beriman, dia akan ingat Allah dalam susah dan senang. Kalau mereka ditimpa kesusahan, orang beriman tidak putus harap dengan Allah.

Ayat ini mengingatkan kita, kalau kita dalam keadaan senang lenang, ingatlah ada kemungkinan itu adalah dugaan sebelum Allah tarik kesenangan itu dan kenakan bala yang besar. Ingatlah dua sifat yang orang mukmin kena ada: takut dan harap. Inilah dua sifat yang kena ada sentiasa.

Tapi janganlah kita sangka semua orang yang sedang dapat kebaikan, itu bermaksud mereka telah melakukan kesalahan. Tidak semua orang begitu. Cuma, kita kena berhati-hati. Kita tidak tahu kita dalam keadaan yang mana.

Ayat ini juga mengingatkan kita jangan suka sangat dan berlagak apabila kita mendapat kebaikan dan kemewahan. Sepatutnya, kita gunakan peluang itu untuk bersyukur kepada Allah dan tolong orang sebanyak mungkin.

Ayat ini juga mengingatkan kita bahawa bala Allah datang secara tiba-tiba. Entah-entah keluar sahaja dari rumah sekejap lagi boleh mati. Maka, hendaklah kita sentiasa bersedia bila-bila masa.

Lompat ke ayat yang seterusnya

Kemaskini: 8 Februari 2018


Rujukan: 

Maulana Hadi

Nouman Ali Khan

Taimiyyah Zubair

Published by

CelikTafsir

Blog mentafsir Quran berdasarkan fahaman Sunnah dan salafussoleh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s