Tafsir Surah Zumar Ayat 11 – 17 (Maksud ikhlas dalam ibadat)

Ayat 11: Ini adalah Dalil Wahyi sekali lagi. Allah ﷻ ulang dakwa surah dan kali ini ada kalimah قل sebagai arahan khusus dari Allah ﷻ.

Maksudnya, Nabi Muhammad ﷺ sampaikan ajaran Islam dan ajaran tauhid ini kerana baginda diarah oleh Allah ﷻ. Memang baginda kena sampaikan. Begitu jugalah dengan kita yang meneruskan tugas para Rasul ini.

Ini penting kerana ada orang yang marah kalau kita dakwah kepada mereka. Mereka kata: “kenapa kamu nak sibuk-sibuk ni, kamu nak buat amal kamu, buatlah… jangan kacau amalan kami.”

Maka jawapan kita kepada mereka. Kita sampaikan kerana Allah ﷻ suruh kita sampaikan.

قُل إِنّي أُمِرتُ أَن أَعبُدَ اللَهَ مُخلِصًا لَّهُ الدّينَ

Sahih International

Say, [O Muhammad], “Indeed, I have been commanded to worship Allah , [being] sincere to Him in religion.

Malay

Katakanlah lagi (wahai Muhammad): “Sesungguhnya aku diperintahkan supaya menyembah Allah dengan mengikhlaskan segala ibadat kepadaNya;

 

Nabi Muhammad ﷺ, dan kita juga, disuruh untuk sampaikan ajaran tauhid ini kepada manusia. Selagi kita hidup, kita kena sampaikan. Kerana Allah ﷻ telah titahkan arahan secara khusus. Maka ini memberitahu kita yang menyampaikan dakwah adalah WAJIB. Iaitu kita beritahu kepada manusia, mesti beribadat ikut 100% sepertimana yang Nabi ﷺ ajar.

Maksud ‘tulus ikhlas’ dalam ayat ini adalah apa sahaja ibadat yang dibuat kenalah ikut sunnah Nabi ﷺ. Kalau ibadat yang bukan dari syari’at, walau bagaimana ikhlas pun tidak diterima. Maka tidaklah boleh kita buat ibadat yang kita rasa molek untuk dibuat, tetapi tiada dalil.

Ayat ini juga memberitahu kepada kita bahawa tujuan hidup kita adalah Allah ﷻ. Kita menjalani kehidupan di dunia untuk mengenal dan mencari redha Allah ﷻ. Bukannya mencari redha manusia. Ramai antara kita yang mencari-cari redha manusia sampaikan meninggalkan redha Allah ﷻ.

Sebagai contoh, Allah ﷻ tidak benarkan kita buat amalan bidaah, tetapi kerana takut orang lain marah kita, maka kita buat juga. Takut sangat kalau orang lain ajak kita pergi Majlis Tahlil, tetapi kita tidak pergi. Kita risau apa orang kata, tetapi kita tidak hiraukan apa yang Allah ﷻ akan kata kepada kita.

Maka Allah ﷻ ingatkan sekali lagi dalam ayat ini yang penyembahan kita mestilah hanya kepada Allah ﷻ sahaja. Jangan campur sembahan dan seruan kepada selain Allah ﷻ. Maka amalan doa bertawassul kepada Nabi ﷺ, wali dan malaikat adalah haram.

Apabila kita sudah faham Islam, kita akan mengamalkan cara hidup Islam. Iaitu menjalani kehidupan yang beretika. Kadang-kadang kita ikut undang-undang, tetapi kita tidak hidup beretika. Jadi kena faham apakah ‘etika’ itu.

Etika itu adalah perkara seperti kesamarataan, keadilan, jangan rendahkan martabat sesuatu kaum, cara melayan orang lain, cara melayan pekerja kita, dan perkara-perkara lain.

Perkara-perkara ini sebenarnya kita boleh faham sendiri, tidak perlu fatwa pun, tidak perlu diberitahu satu persatu pun dalam dalil hadis pun. Kadang-kadang manusia menyalahgunakan undang-undang untuk melanggar etika. Contohnya, seorang bapa yang mencari fatwa untuk tidak memberi harta kepada anaknya kerana dia marah kepada anaknya itu.

Kadang-kadang perkara kecil sahaja yang menunjukkan kita tidak beretika. Contohnya, beratur untuk mendapatkan sesuatu. Kadang-kadang kita memotong barisan yang telah ada. Memang tidak ada ayat Al-Quran dan hadis berkenaan jangan memotong barisan.

Tetapi perkara itu adalah perkara etika. Orang bukan Islam pun tahu perkara itu kerana benda itu tidak payah diajar pun. Jadi, amat malu sekali kalau orang Islam sendiri tidak menjaga perkara ini dan ini boleh memalukan agama kita sendiri.

Inilah yang dimaksudkan menjaga perkara dalam agama, bukan hanya tentang ibadat ritual sahaja. Jangan kita buat amalan-amalan ibadat sahaja, tetapi tidak menjaga perkara-perkara dalaman. Kita sebagai Muslim, hendaklah menunjukkan akhlak yang lebih baik dari bukan Muslim.


 

Ayat 12: Apa lagi yang kita disuruh?

وَأُمِرتُ لِأَن أَكونَ أَوَّلَ المُسلِمينَ

Sahih International

And I have been commanded to be the first [among you] of the Muslims.”

Malay

“Dan aku diperintahkan supaya menjadi orang yang awal pertama berserah diri bulat-bulat (kepada Allah)”.

 

 

Yang pertama diperintah dalam ayat ini adalah Nabi Muhammad ﷺ. Yang diperintahkan kepadanya adalah untuk mula-mula sekali menyerah diri bulat-bulat kepada Allah ﷻ. Kerana bagindalah yang pertama sekali menerima wahyu, jadi bagindalah yang kena menjadi Muslim dahulu.

Baginda ﷺ disuruh menyerahkan diri baginda sepenuhnya kepada Allah ﷻ. Taat kepada segala perintah Allah ﷻ tanpa menolak satu pun. Itulah makna menjadi ‘muslimin’. Itulah maknanya ‘menyerah diri’. Kalau Allah ﷻ suruh sampaikan, maka kita kena sampaikan.

Nabi Muhammad ﷺ bukan sahaja menyuruh umatnya menerima Islam tetapi baginda sendiri telah mula-mula sekali menerimanya. Baginda menjadi contoh kepada orang lain.

Kita pun sepatutnya awal-awal lagi telah terima hukum Allah ﷻ. Apabila telah sampai dalil yang sahih kepada kita, maka hendaklah kita awal-awal lagi terima. Jangan kita tangguh-tangguh lagi. Jadi mungkin kita jadi orang yang paling awal dalam masyarakat kita, keluarga kita. Maka ada peluang jadi orang terawal lagi, dalam masyarakat kita sahaja.

Jangan ada perasaan hendak tengok sama ada orang lain terima atau tidak. Kita terus sahaja terima kerana memang telah jelas manakah kebenaran apabila yang datang berdakwah kepada kita itu datang dengan membawa dalil yang sah. Jangan kita jenis mengikut orang sahaja. Kita kena mulakan supaya ada orang lain ikut kita.

Ayat ini memberitahu kita bahawa asal Islam ini adalah seorang diri sahaja. Jadi, kalau seorang pun masih boleh berjalan lagi agama Islam ini. Kalau kita sahaja yang mengamalkan tauhid, orang lain semuanya tidak mengamalkannya, maka kita kena tetap terus mengamalkan tauhid. Jangan kisah kalau kita seorang sahaja mengamalkan sunnah.

Kita kena kuatkan diri kita dan jangan terikut dengan perasan manusia yang hendak ikut orang lain. Ramai manusia tidak boleh buat keputusan sendiri kerana lemah, maka mereka itu jenis ikut orang sahaja sepanjang hidup mereka.


 

Ayat 13: Kenapa kita ikut arahan? Kerana kita takut.

قُل إِنّي أَخافُ إِن عَصَيتُ رَبّي عَذابَ يَومٍ عَظيمٍ

Sahih International

Say, “Indeed I fear, if I should disobey my Lord, the punishment of a tremendous Day.”

Malay

Katakanlah lagi: “Sesungguhnya aku takut – jika aku menderhaka kepada Tuhanku – akan azab hari yang besar (soal jawabnya)”.

 

Ini kerana kita takut sangat dengan azab Allah ﷻ kalau kita tidak sampaikan, kalau kita tidak amalkan seperti yang Allah ﷻ suruh. Mungkin ada takut kepada apa yang orang kata, tetapi kita lebih takut dengan apa yang Allah ﷻ kata.

Yang disuruh cakap begini adalah Nabi Muhammad ﷺ. Baginda membawa satu mesej yang perlu disampaikannya dan baginda sendiri takut jikalau baginda tidak menyampaikannya. Baginda tidak takut kepada orang lain, tetapi apa yang baginda takut adalah tidak berjaya menyampaikan agama Islam kepada manusia.

Ini kerana baginda tahu bahawa apa yang perlu disampaikannya itu adalah amat berat dan amat penting sekali. Berdosa besar kalau baginda tidak sampaikan dan amat bahaya kepada umatnya kerana mereka akan dimasukkan ke dalam neraka dan akan kekal di dalamnya selama-lamanya.

Nabi Muhammad ﷺ juga disuruh untuk memberitahu kepada manusia, kalau baginda sendiri derhaka, maka baginda juga akan menerima azab. Ini sebagai kata-kata sahaja, kerana takkan Nabi Muhammad ﷺ menderhaka kepada Allah ﷻ.

Maka kalau Nabi Muhammad ﷺ sendiri pun takut, maka kita kena lebih-lebih takut lagi. Jangan kita rasa tenang sahaja buat apa yang kita hendak. Jangan rasa tenang hidup dalam dunia dan rasa cukup sudah jadi ‘Orang Islam’. Kena amalkan, jangan hanya pada nama sahaja.


 

Ayat 14: Allah ﷻ ulang Dakwa Surah sekali lagi. Oleh kerana pentingnya perkara ini, sampai diulang sekali lagi.

قُلِ اللَهَ أَعبُدُ مُخلِصًا لَّهُ ديني

Sahih International

Say, ” Allah [alone] do I worship, sincere to Him in my religion,

Malay

Katakanlah lagi: “Hanya Allah jualah yang aku sembah dengan mengikhlaskan amalan agamaku kepadaNya.

Diulang-ulang ayat ini sebab ayat ini penting sangat. Jika sesuatu ayat di dalam Al-Qur’an itu disebut berulangkali, bermaksud ia sangat penting untuk difahami dan diamalkan dalam kehidupan kita.

Ini kerana kadang-kadang fikiran kita boleh terima, tetapi hati kita tidak dapat terima. Kadang-kadang kita perlu diingatkan berkali-kali tentang keikhlasan kepada Allah ﷻ. Segala perbuatan kita mestilah kita kena bandingkan: “apakah ia sesuai dengan agama? Bolehlah aku buat begini?”

Kepada Allah ﷻ sahajalah kita kena ibadat, kepada Allah ﷻ sahajalah seruan dalam doa. Tidak ada kepada yang lain.


 

Ayat 15: Kalau masih berdegil dengan segala ayat-ayat sebelum ini, maka sekarang diberikan dengan ayat Takhwif Ukhrawi sebagai ugutan. 

Ayat ini ditujukan kepada sesiapa yang masih engkar. Sekiranya masih engkar tidak mahu ikut syari’at, masih lagi hendak bertawassul dengan cara yang salah, maka Allah ﷻ  kata kepada mereka:

فَاعبُدوا ما شِئتُم مِّن دونِهِ ۗ قُل إِنَّ الخٰسِرينَ الَّذينَ خَسِروا أَنفُسَهُم وَأَهليهِم يَومَ القِيٰمَةِ ۗ أَلا ذٰلِكَ هُوَ الخُسرانُ المُبينُ

Sahih International

So worship what you will besides Him.” Say, “Indeed, the losers are the ones who will lose themselves and their families on the Day of Resurrection. Unquestionably, that is the manifest loss.”

Malay

“(Setelah kamu mengetahui pendirianku ini wahai kaum musyrik, dan kamu masih juga berdegil) maka sembahlah kamu apa yang kamu kehendaki, yang lain dari Allah, (kamu akan mengetahui akibatnya)”. Katakanlah lagi: “Sesungguhnya orang-orang yang rugi (dengan sebenar-benarnya) ialah orang-orang yang merugikan dirinya sendiri dan pengikut-pengikutnya pada hari kiamat (dengan sebab perbuatan mereka memilih kekufuran atau kederhakaan). Ingatlah, yang demikian itulah kerugian yang jelas nyata.”

 

فَاعْبُدُوا مَا شِئْتُمْ مِّنْ دُونِهِ

Maka kamu sembahlah apa sahaja yang kamu nak puja, selain dari Allah.

Maknanya Allah ﷻ suruh dengan ancaman. Bukan benar-benar Allah ﷻ suruh manusia untuk sembah apa sahaja.

Ini seumpama kita suruh anak kita yang degil yang hendak main juga di sungai dalam hujan lebat. Kita pun kata: “ha, kalau hendak pergi sangat, pergilah!” Walaupun dari segi bahasa, nampak macam kita suruh, tetapi bukan kita hendak suruh sebenarnya. Kalau tidak faham bahasa, memang jenis orang bodoh sungguh, bahasa pun sudah tidak faham.

Ada dua jenis perkara yang disembah selain Allah ﷻ. Ada perkara yang kita boleh nampak seperti berhala, patung, manusia dan sebagainya. Namun, ada juga perkara yang kita sembah yang kita tidak nampak, seperti nafsu. Itu pun kita kena berhati-hati.

 

قُلْ إِنَّ الْخٰسِرِينَ الَّذِينَ خَسِرُوا أَنْفُسَهُمْ وَأَهْلِيهِمْ يَوْمَ الْقِيٰمَةِ

Katakanlah sesungguhnya mereka yang sebenar-benar rugi itu merugikan diri mereka sendiri dan keluarga mereka pada hari kiamat nanti.

Mereka akan sedar kerugian mereka di akhirat nanti. Memang mereka sedang rugi di dunia ini lagi tetapi mereka tidak nampak lagi.

Sudahlah mereka sendiri rugi, tetapi mereka juga merugikan keluarga mereka sendiri? Bagaimana pula dikatakan mereka akan merugikan keluarga mereka juga?

Mereka merugikan keluarga mereka sekali, sebab mereka akan ajar kepada anak isterinya kesyirikan yang mereka buat itu. Sama-sama akan masuk neraka belaka kalau berterusan begitu dan tidak sedar dan meminta ampun.

Sepatutnya dia gunakanlah ahli keluarga sebagai sumber pahala. Ini kerana kalau dia beri ajaran yang bagus, sampai mereka juga beramal tauhid seperti Allah ﷻ kehendaki, dia akan mendapat saham pahala dari orang itu tetapi malang sekali kalau tidak ambil peluang ini.

Mereka akan dimasukkan ke dalam neraka bersama-sama dan mereka akan merasa amat-amat rugi sekali nanti.

 

أَلَا ذَٰلِكَ هُوَ الْخُسْرَانُ الْمُبِينُ

Ingatlah! Sesiapa yang buat demikian betul-betul rugi yang jelas nyata.

Mereka akan kekal abadi dalam neraka. Itulah kerugian yang paling besar sekali.

Ketika di dunia tidak nampak lagi kerugian itu tetapi ia akan nyata di akhirat kelak. Dalam ayat seterusnya, akan diterangkan apakah yang mereka akan terima. Waktu itu sudah terlambat.


 

Ayat 16: Ayat Takhwif Ukhrawi kepada mereka yang tetap engkar. Allah ﷻ hendak memberitahu yang rugi di akhirat tidak sama dengan rugi di dunia. Allah ﷻ terangkan apakah yang menanti mereka di neraka kelak.

لَهُم مِّن فَوقِهِم ظُلَلٌ مِّنَ النّارِ وَمِن تَحتِهِم ظُلَلٌ ۚ ذٰلِكَ يُخَوِّفُ اللَهُ بِهِ عِبادَهُ ۚ يٰعِبادِ فَاتَّقونِ

Sahih International

They will have canopies of fire above them and below them, canopies. By that Allah threatens His servants. O My servants, then fear Me.

Malay

Bagi mereka (yang kafir disediakan lapisan-lapisan dari api menyerkup di atas mereka, dan lapisan-lapisan (dari api) di bawah mereka; dengan (azab) yang demikian, Allah menakutkan hamba-hambaNya: “Oleh itu, bertaqwalah kepadaKu wahai hamba-hambaKu!”

 

لَهُمْ مِّنْ فَوْقِهِمْ ظُلَلٌ مِّنَ النَّارِ

Bagi mereka, dari atas mereka lapisan-lapisan azab api neraka.

Di bahagian atas mereka adalah azab daripada api. Berlapis-lapis api itu yang akan menaungi mereka di neraka kelak. Maka mereka tidak boleh lari ke atas.

 

وَمِنْ تَحْتِهِمْ ظُلَلٌ

dan di bawah mereka lapisan api lagi.

Bukan sahaja api di atas tetapi api neraka juga akan ada di bawah. Di ayat lain dikatakan api itu akan berada di sekeliling mereka. Maka mereka tidak boleh lari ke mana-mana.  Apabila Allah ﷻ kata ‘atas dan bawah’, bermakna di setiap arah akan ada api neraka. Begitu juga, kalau Allah ﷻ kata timur dan barat, ia bermakna, di semua arah.

Dalam ayat lain pula, diceritakan lagi, sebelum dimasukkan dalam api neraka itu, mereka akan dicelur dulu di dalam air panas. Sebelum mereka dibakar, mereka akan ditambat dengan rantai besi, diikat kaki mereka, dan rantai itu akan ditarik ke belakang, kemudian baru dicelur dalam air panas. Kemudian dibakar.

Teruk sangat azab yang akan dikenakan tetapi ahli neraka tidak akan mati-mati. Dia tidak mati sebab tubuh badan dia sudah ditambahbaik. Jantung pun tidak pecah dan dia tetap masih bernyawa lagi. Selepas dibakar itu, dia akan dipulih kembali dan dicelur balik.

Untuk cuba bayangkan teruknya rantai yang merantai mereka itu, bayangkan kalau satu gelang rantai itu sahaja diletakkan di atas bukit Thursina, hancur bukit itu jadi debu. Sebab panasnya rantai itu.

Padahal besi itu bukannya sebagai pembakar, sebaliknya hanya untuk tambat sahaja. Kalau hendak tahu iklim neraka, adalah seperti yang disebut dalam Surah Waqiah:

Ayat 42 – Mereka berada dalam suhu yang amat panas, lagi panas daripada matahari. Angin di situ pun sudah lebih panas daripada matahari. Dan mereka berdiri dalam air panas yang suhunya beribu juta darjah

Ayat 43 – Mereka duduk dalam naungan asap hitam yang juga amat panas

Ayat 44 – Tidak sejuk tidak sedap duduk dalam suasana yang macam itu.

Ayat 45 – Sebab mereka dulu semasa di dunia, mereka sentiasa duduk dalam kemewahan.

Inilah balasan bagi mereka yang lalai dan terpedaya dengan keindahan dunia. Maka mereka akan kejar dunia tanpa henti. Ada orang yang tidak banyak gaji, tetapi kerana hendak juga pakai barang yang mewah, mereka akan berhutang. Apabila mereka tidak boleh bayar hutang, mereka akan cakap bohong pula untuk mengelak bayar hutang. Ini keadaan bagi yang miskin.

Bagi yang kerja kerajaan pula, mereka mula ponteng kerja sebab hendak buat kerja sambilan kerana hendak mendapatkan duit yang lebih. Malah yang lebih malang, ada yang jual maklumat kerajaan untuk melakukan rasuah.

Kemudian mereka akan diberi minum air panas yang suhunya  beribu juta darjah. Air itu adalah daripada air nanah dan air mayat yang bau busuk.

Jika hendak minum air itu pula, kena minta dengan malaikat penjaga neraka, seribu tahun minta baru malaikat bagi minum. Air itu sangatlah panas, apabila letak pada muka, terkiat bibir kita. Air itu adalah air yang menghuduhkan muka. Jatuh daging dari pipi, dan terbidas bibir. Sedangkan muka kita waktu di neraka nanti sudah dinaiktaraf jadi 40 hasta tebal.

 

ذَٰلِكَ يُخَوِّفُ اللَهُ بِهِ عِبَادَهُ ۚ

Demikianlah Allah menakutkan dengan ancaman neraka kepada hambaNya

Allah ﷻ memberi peringatan kepada manusia supaya manusia beringat untuk bertaubat. Tujuan Allah ﷻ menakutkan manusia adalah untuk kebaikan manusia sendiri. Inilah salah satu dari rahmat Allah ﷻ.

Allah ﷻ menakutkan manusia bukanlah seperti ibubapa yang menakutkan anak mereka dengan hantu supaya mereka ikut kata. Malah yang ibubapa itu buat adalah tipu sahaja tetapi apa yang Allah ﷻ takutkan kita itu pasti akan berlaku. Bukan kata yang main-main, olok-olok.

 

يٰعِبَادِ فَاتَّقُونِ

Wahai hambaKu, hendaklah kamu taqwa kepada Aku sahaja.

Hendaklah kita bertaqwa dengan menjaga hukum. Dalam ayat ini, ada disebut tentang ‘takut’ dan ‘taqwa’. Apabila dua perkataan itu diletakkan dalam satu ayat, itu bermaksud ia tidak sama.

Oleh itu, taqwa bukanlah hanya bermaksud ‘takut’ sahaja. Walaupun ramai yang menterjemahkan ‘taqwa’ dengan bermaksud ‘takut’. Sedangkan maksud ‘taqwa’ adalah lebih luas lagi. Ia adalah satu sifat dalam diri kita yang berhati-hati dalam segala perbuatan kita dalam hidup kita. Muttaqeen amat prihatin dengan hukum Allah ﷻ dan setiap kali hendak melakukan sesuatu, dia akan periksa apakah kehendak Allah ﷻ dalam hal itu.

Lihatlah cara Allah ﷻ memanggil kita dalam ayat ini: Allah ﷻ memanggil kita dengan panggilan manja: “HambaKu”. Allah ﷻ masih lagi memanggil kita sebagai hamba-Nya seperti seorang ibu yang menasihati anaknya: “Wahai anakku yang aku sayangi….”

Ada kalangan kita yang telah jauh dari agama tetapi Allah ﷻ masih lagi sayang dan Allah ﷻ masih lagi membuka pintu rahmah-Nya untuk dimasuki oleh hamba-hamba-Nya. Maka jangan kita putus asa dengan sesiapa pun kerana mungkin Allah ﷻ akan beri dia peluang untuk kembali ke jalan-Nya.

Balaghah: Lihat bagaimana kalimah عِبَادِ telah dihazafkan ya’ mutakallim, seperti yang kita telah sentuh dalam Zumar:10 sebelum ini.

Ia membawa maksud ‘berterusan’. Dalam ayat ini, Allah ﷻ hendak menimbulkan rasa takut kepada hamba-Nya: Wahai عِبَادِ, teruslah bertaqwa kalau kamu hendak selamat. Ini kerana hanya hamba yang tetap istiqamah dalam iman dan taqwa sahaja yang akan selamat. Kena berterusan dalam ibadat dan menghambakan diri kepada Allah ﷻ .

Kita boleh juga lihat bagaimana ada juga hazaf pada ya’ dalam kalimah فَاتَّقُونِ kerana ini adalah arahan untuk kena terus kekal dalam taqwa. Nun dalam ayat ini tidak ada makna. Ini dinamakan nun wiqawah. Maknanya yang hendak disampaikan adalah kena ibadah berterusan. Bukan buat amalan-amalan tertentu, sekali buat kononnya boleh selamat dari neraka.

Kalau macam itu, tidak perlulah Nabi Muhammad ﷺ bertahun-tahun dakwah. Kalau begitulah, tentu baginda jadi rasul tiga hari dan ajar amalan-amalan ‘hebat’ yang dapat selamatkan terus pengamalnya dari neraka.

Mana ada begitu kerana hendak masuk syurga dan selamat dari neraka bukannya mudah dan cukup dengan amalan-amalan tertentu sahaja. Semua bahagian agama kena diamalkan.  Maka semua bahagian agama kena dipelajari dan diamalkan dengan saksama.

Malangnya ada amalan-amalan ‘hebat’ dan kononnya ‘rahsia’ yang diamalkan oleh puak Tarekat yang sudah kena tipu – mereka sangka ada amalan-amalan mereka yang akan menyelamatkan mereka dari neraka. Ini adalah kerana mereka telah ditipu oleh syaitan yang mengajar amalan-amalan itu.

Mereka rahsiakan amalan itu dengan puak mereka sahaja. Sedangkan kalaulah ia benar dapat jauhkan dari neraka, kena beri kepada semua oranglah, kenapa kena rahsia pula? Pelik, bukan?

Mereka kena rahsiakan kerana amalan itu tiada dalil dan orang jahil sahaja boleh percaya. Jadi mereka akan ajar kepada mereka yang senang ditipu. Jadi kena periksa dulu jenis orang itu macam mana. Kalau sudah nampak dia jenis percaya sahaja apa yang disampaikan oleh tok guru, barulah mereka akan ajar amalan karut marut.


 

Ayat 17: Ayat Tabshir (berita gembira) pula diberikan setelah diberikan dengan ayat-ayat takhwif. Apabila sudah belajar dan amalkan amalan yang soleh, inilah yang akan diberikan kepada mereka yang mengamalkannya.

وَالَّذينَ اجتَنَبُوا الطّٰغوتَ أَن يَعبُدوها وَأَنابوا إِلَى اللهِ لَهُمُ البُشرىٰ ۚ فَبَشِّر عِبادِ

Sahih International

But those who have avoided Taghut, lest they worship it, and turned back to Allah – for them are good tidings. So give good tidings to My servants

Malay

Dan orang-orang yang menjauhi dirinya dari menyembah Taghut serta mereka rujuk kembali taat bulat-bulat kepada Allah, mereka akan beroleh berita yang mengembirakan; oleh itu gembirakanlah hamba-hambaKu –

 

وَالَّذِينَ اجْتَنَبُوا الطّٰغُوتَ

Dan orang orang yang menjauhi taghut

Bila sudah dengar ayat-ayat takhwif itu, patutnya takutlah dan jauhilah taghut itu.

‘Taghut’ itu adalah apa sahaja yang dipuja dan disembah selain Allah ﷻ. Perkataan الطَّاغُوتَ itu berasal dari kata tagha yang bermaksud ‘menentang’. Kalimah الطَّاغُوتَ itu merujuk kepada sesuatu yang hidup, bukanlah macam jenis patung berhala yang tidak bernyawa. Ia adalah sesuatu yang boleh berkomunikasi dengan manusia. Selain itu ia juga adalah sesuatu yang mengajak manusia untuk menentang hukum-hukum Allah ﷻ.

Ada jenis الطَّاغُوتَ yang boleh dilihat seperti Firaun, pemimpin-pemimpin masyarakat dan pemimpin-pemimpin agama – iaitu mereka yang ada kuasa atas kita atau mereka yang boleh menguasai pemikiran kita. Satu lagi kriteria taghut itu adalah mereka mempunyai kuasa ke atas makhluk.

Namun, ada juga jenis الطَّاغُوتَ yang tidak boleh dilihat seperti sifat tamak, nafsu, kemalasan dalam diri kita dan sebagainya yang juga mengajak kita untuk tidak turut kepada Allah ﷻ.

Maka, jauhilah taghut dan sebaliknya tuju kepada Allah ﷻ. Kena kenalpasti dulu manakah taghut dalam hidup kita. Kena tengok apakah yang menjauhkan kita dari Allah ﷻ ?

 

أَنْ يَعْبُدُوهَا

dari menyembah padanya.

Menjauhi dari menyembah, menyeru, percaya dan sebagainya – jauhkan sungguh-sungguh dari taghut. Janganlah kita sembah taghut. Malangnya, ada manusia yang menjadikan taghut-taghut itu sebagai perantara antara mereka dan Allahﷻ . Maka, untuk menjadikan mereka sebagai perantara, mereka akan menyembah taghut itu. Itu adalah perbuatan kufur.

Maka, jangan bertawasul dalam doa. Kalau kita pernah buat sebelum ni, maka berhentilah daripada terus melakukannya lagi. Doa kena terus kepada Allah sahaja. Hanya Allah ﷻ sahaja yang boleh mendengar doa kita dan boleh memakbulkan doa kita. Tidak perlu buat ibadat kepada selain Allah ﷻ  dengan harapan untuk mendekatkan diri kepada Allah ﷻ.

وَأَنَابُوا إِلَى اللهِ

dan mereka ingin kembali kepada Allah.

Kemudian mereka mencari dan mendekati Allah ﷻ. Inilah manusia yang ada inabah dalam diri mereka iaitu ada keinginan dalam diri mereka untuk kembali kepada Allah ﷻ.

Maknanya bukan sahaja kena tinggalkan taghut, tetapi kena diteruskan dengan kembali kepada Allah ﷻ. Kena ada nafi dan ithbat. Maksudnya kena tolak sesuatu dan tetapkan sesuatu. Seperti kita mengucap la ilaaha illa Allah. Tolak ilah-ilah selain Allah ﷻ dan tetapkan hanya Allah ﷻ sahaja ilah (inilah nafi dan ithbat). Jadi ayat ini mengajar kita mesti tinggalkan yang buruk dan buat yang baik pula.

Jangan tinggalkan sahaja taghut tetapi tidak buat apa-apa pula dalam menuju kepada Allah ﷻ . Maka kepada mereka yang dapat menolak taghut-taghut itu, dan kemudian menuju kepada taat kepada Allah ﷻ, maka Tuhan berfirman kepada mereka:

 

لَهُمُ الْبُشْرَىٰ

hanya bagi mereka berita gembira,

Iaitu apabila mereka dibangkitkan selepas mati, mereka dapat keampunan dan masuk syurga. Mereka berpeluang untuk bertemu dengan Allah ﷻ. Kalau ada terniat dalam hati kita hendak bertaubat, tidak lafazkan lagi pun Allah ﷻ sudah ampunkan. Kemudian Allah ﷻ memberi pahala lagi sebab bertaubat.

Balaghah: ada takdim (didahulukan) pada kalimah لَهُمُ. Dalam susunan kebiasaan bahasa Arab, sepatutnya kalimah الْبُشْرَىٰ لَهُمُ patutnya tetapi telah diubah susunan dalam ayat ini. Kenapa?

Apabila ada takdim, itu menunjukkan ada takhsis (pengkhususan) iaitu berita gembira itu khas untuk mereka sahaja. Ia bukan diberikan kepada yang lain iaitu diberikan kepada mereka yang menjauhi taghut.

 

فَبَشِّرْ عِبَادِ

Oleh itu, gembirakanlah hamba-hambaKu.

Allah ﷻ menyuruh Nabi Muhammad ﷺ untuk memberi berita gembira kepada hamba-hamba-Nya yang ada sifat baik itu.

Balaghah: Lihat bagaimana kalimah عِبَادِ telah dihazafkan ya’ mutakallim, seperti yang kita telah sentuh dalam Zumar:10 tadi. Dari segi bahasa bahasa, ia sepatutnya begini: عبادي (hambaKu). Ia dihazafkan dan dari segi balaghah ia membawa maksud ‘berterusan’.

Ini adalah kerana khabar gembira hanya diberikan kepada mereka yang ‘terus menerus’ melakukan ibadah iaitu mereka tetap dalam ibadah. Mereka tetap dalam ibadah itu kerana takut kepada azab. Dan juga kerana harapan mereka kepada akhirat amat tinggi.

Inilah konsep khauf dan raja’. Oleh itu, kita kena tingkatkan rasa takut kita dan tingkatkan rasa harap kita.

Allahu a’lam. Sambung ke ayat yang seterusnya.

Kemaskini: 14 Julai 2019


Rujukan: 

Maulana Hadi

Nouman Ali Khan

Tafsir Maariful Qur’an, Mufti Shafi Usmani

Published by

CelikTafsir

Blog mentafsir Quran berdasarkan fahaman Sunnah dan salafussoleh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s