Syarah Usul Tafsir Fawzul Kabir Shah Waliyullah – Muqaddimah

MUQADDIMAH

Nikmat paling besar ialah dibuka hati oleh Allah untuk memahami al-Qur’an.

Marilah kita kenang jasa Rasulullah kepada umat yang paling besar iaitu menyampaikan dan mengajarkan al-Qur’an kepada kita. Baginda telah mengajarkan al-Qur’an kepada generasi sahabat dan kemudiannya generasi itu menyampaikan kepada generasi tabiin. Begitulah prosesnya dari satu generasi kepada generasi berikutnya hingga sampailah semuanya kepada sebahagian daripada kita.

Baginda telah menyampaikan riwayah (lafaz) dan dirayah (makna) al-Qur’an kepada kita. Maknanya baginda bukan sahaja sampaikan teks tapi mengajarkan juga makna-makna dari al-Qur’an itu. Maka dengannya kita dapat mengamalkan agama ini.

Maka kita berselawat kepada baginda dan berdoa kepada Allah supaya memberikan segala kebaikan kepada baginda. Dan bukan kepada baginda sahaja, tetapi kepada keluarga baginda juga. Kenapa? Kerana keluarga baginda juga telah ada saham di dalam menyampaikan al-Qur’an ini kepada kita. Atau sekurang-kurangnya mereka telah berkhidmat kepada baginda dan memudahkan tugas baginda dalam menyampaikan agama ini kepada kita.

Juga kepada para sahabat yang menyambung tugas baginda dan kepada para ulama’ yang meneruskan tugas para sahabat.

Risalah ringkas ini ditulis dengan tujuan semoga dapat membantu pelajar dan orang yang belajar tafsir al-Qur’an sebagai satu landasan untuk mudah memahami al-Qur’an. Tulisan ini ringkas akan tetapi amat bermanfaat dan susah untuk mendapati penjelasan seperti ini.

Dengan memahami 5 bidang ilmu ini akan dapat membuka pintu kefahaman 30 juzuk al-Qur’an. Tanpa kefahaman asas ini boleh menyebabkan kefahaman al-Qur’an yang tidak tepat dan terkeluar daripada sasaran.

Pengarang kitab (Shah Waliyullah) menulis dengan kefahaman tersendiri tanpa merujuk kepada lain-lain sumber terdahulu. Dibandingkan dengan penulis lain yang selalunya kumpul-kumpul kupasan dari orang lain sahaja. Penulis bergantung dan berharap kepada Allah sahaja sebagai sumber menyudahkan usaha menerbitkan risalah usul tafsir ini. Ada 5 bab dan dengan 5 bab ini boleh faham 30 juzuk al-Qur’an.

Risalah ini berasal dalam bahasa Parsi kemudiannya diterjemah kepada bahasa Arab, Urdu dan Inggeris.

 

LIMA BAB RISALAH USUL TAFSIR FAWZUL KABIR

Bab 1: Menjelaskan 5 bidang ilmu yang hendak dijelaskan. Al-Qur’an diturunkan seolah-olah dengan 5 jenis ilmu ini. Al-Qur’an hendak menerangkan 5 ilmu ini. Maka ini adalah dasar bagi al-Qur’an.

Bab 2: Menghuraikan makna rahsia susunan al-Qur’an. Yang sukar untuk difahami, terutama kepada umat zaman ini yang jauh dari ‘ilmu alat’. Semoga kesukaran ini dapat dihilangkan dengan penjelasan mudah ini.

Bab 3: Menjelaskan kehalusan susunan dan gaya bahasa al-Qur’an yang indah dan berseni. Boleh difahami setakat kemampuan manusia sahaja. Yang sebenarnya hanya diketahui oleh Allah sahaja.

Bab 4: Menjelaskan kaedah-kaedah tafsir dan perselisihan, perbezaan pendapat di antara para sahabat, tabiin. Memang ini berlaku dalam ilmu tafsir.

Bab 5: Menjelaskan lafaz-lafaz gharaib tentang al-Qur’an. Lafaz ayat yang jarang digunapakai dan sukar difahami dan ini telah dijelaskan dengan hadis-hadis. Termasuk tentang asbabun nuzul yang haram jika tidak diketahui (jika hendak mendalami ilmu usul tafsir). Maknanya kena dipelajari.

* bab 5 ini terletak di dalam kitab yang berasingan (Kitab Fathul Khabir)

Sambung ke tajuk yang seterusnya

 

Syarah disampaikan oleh Maulana Hadi

Kemaskini: 20 Mei 2021

Al Fauzul Kabeer fi Usoolit Tafseer by Shah Waliullah

al-fauz-al-kabir-english-by-jalbani-1-pdf

Nota Peta Minda

Published by

CelikTafsir

Blog mentafsir Quran berdasarkan fahaman Sunnah dan salafussoleh.

2 thoughts on “Syarah Usul Tafsir Fawzul Kabir Shah Waliyullah – Muqaddimah”

  1. Assalamualaikum.

    Mohon keizinan daripada penulis untuk salin, download dan semaksud dengannya apa-apa kandungan dalam web ini untuk kegunaan saya secara khusus dan secara umum.

    Jazakallah khairan

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s