Tafsir Surah Munafiqoon Ayat 5 – 7 (Munafik vs. Muhajirin)

Munafiqoon Ayat 5: Golongan munafik menolak untuk bertaubat.

وَإِذا قيلَ لَهُم تَعالَوا يَستَغفِر لَكُم رَسولُ اللَّهِ لَوَّوا رُءوسَهُم وَرَأَيتَهُم يَصُدّونَ وَهُم مُّستَكبِرونَ

(SAHEEH INTERNATIONAL)

And when it is said to them, “Come, the Messenger of Allāh will ask forgiveness for you,” they turn their heads aside and you see them evading while they are arrogant.

(MELAYU)

Dan apabila dikatakan kepada mereka: Marilah (beriman), agar Rasulullah memintakan ampunan bagimu, mereka membuang muka mereka dan kamu lihat mereka berpaling sedang mereka menyombongkan diri.

وَإِذا قيلَ لَهُم تَعالَوا يَستَغفِر لَكُم رَسولُ اللَّهِ

Dan apabila dikatakan kepada mereka: Marilah (beriman), agar Rasulullah memintakan ampunan bagimu, 

Memang dosa dari perbuatan golongan munafik itu amat berat, sebagai contoh mereka telah meninggalkan Perang Uhud. Apabila perang hampir bermula, sebanyak 300 orang dari golongan munafik yang diketuai oleh Abdullah bin Ubay telah meninggalkan medan peperangan. Walaupun mereka amat diperlukan waktu itu, mereka senang sahaja tinggalkan orang Muslim yang lain.

Jadi amat teruk sekali perbuatan mereka itu tetapi mereka masih lagi diberi peluang untuk kembali kepada agama Islam. Seperti yang disebut dalam ayat ini. Mereka masih lagi diajak untuk bertaubat dan bersama-sama dengan golongan mukmin, seperti yang disebut dalam ayat ini.

Dan mereka diberikan dengan tawaran, kalau mereka bergabung dengan puak Muslim yang lain, Nabi Muhammad akan meminta ampun bagi pihak mereka. Yang dulu itu boleh dilupakan, asalkan mereka mahu masuk ke dalam golongan orang mukmin. Ini adalah cadangan yang diberikan kepada mereka oleh para sahabat yang mukmin.

Dalam kes Abdulllah bin Ubay, setelah peristiwa dia menimbulkan kekecohan hendak menghalau golongan Muhajireen dari Madinah, dia telah disarankan untuk bertaubat dan meminta ampun kepada Rasulullah. Nanti Rasulullah akan berdoa kepada Allah untuk minta keampunan bagi pihaknya. Tapi, adakah dia bersetuju?

لَوَّوا رُءوسَهُم

mereka membuang muka mereka

Tetapi Allah memberitahu yang mereka itu tetap tidak mahu berubah. Kalimah لَوَّوا dari katadasar ل و ي yang bermaksud berpusing, memutarbalikkan, bengkok, berbalah. Maksudnya mereka menolak ajakan itu dengan memusingkan muka mereka. Mereka juihkan muka dan mulut mereka. Mereka pandang rendah sahaja tawaran itu. Mereka berlagak. 

Maka Abdullah bin Ubay menolak untuk meminta kemaafan dari Rasulullah. Dan memang perangainya begitu seperti disebut dalam peristiwa yang lain, seperti yang dinaqalkan di bawah.

Muhammad ibnu Ishaq telah mengatakan di dalam kitab As-Sirah-nya, bahawa ketika Rasulullah Saw. tiba di Madinah sekembalinya dari Perang Uhud. Sedangkan Abdullah ibnu Ubay ibnu Salul, menurut keterangan yang kuperolehi dari Ibnu Syihab Az-Zuhri, merupakan seorang yang mempunyai kedudukan di kalangan kaumnya. Setiap orang mengakui kedudukannya yang terhormat; dia dihormati di kalangan kaumnya.

Apabila Nabi Saw. duduk dalam khutbahnya di hari Jumaat, maka Abdullah ibnu Ubay ibnu Salul berdiri, lalu mengatakan, “Hai manusia, ini adalah utusan Allah berada di antara kalian, Allah telah memuliakan kalian dengan melaluinya dan menjadikan kalian berjaya kerananya. Untuk itu maka tolonglah dia, dukunglah dia, dan tunduk patuhlah kalian kepadanya.” Setelah itu dia duduk kembali.

Ketika dia melakukan apa yang dilakukannya dalam Perang Uhud, yakni dia kembali ke Madinah dengan sepertiga pasukan, lalu pasukan kaum muslim kembali, maka berdirilah dia dan melakukan kebiasaan yang sebelumnya. Maka kaum muslim memegangi bajunya dari semua sisinya, dan mereka mengatakan, “Duduklah hai musuh Allah, kamu tidak patut melakukan hal ini setelah apa yang engkau lakukan dalam Perang Uhud.” Lalu dia keluar dengan melangkahi leher banyak orang seraya berkata, “Demi Allah, seakan-akan aku mengatakan ucapan yang tidak patut, padahal aku berdiri untuk memperkuat urusannya.”

Di dekat pintu masjid dia bersua dengan sejumlah orang Ansar. Mereka mengatakan, “Celakalah kamu, mengapa kamu ini?” Abdullah ibnu Ubay ibnu Salul menjawab, “Aku berdiri untuk mendukung urusannya, lalu sejumlah orang dari sahabatnya menarikku dan bersikap kasar terhadapku, seakan-akan aku mengatakan hal yang tidak patut, padahal sebenarnya aku bermaksud untuk mendukungnya.”
Mereka berkata, “Celakalah kamu ini, sekarang kembalilah kamu kepada Rasulullah Saw., baginda akan memohonkan ampunan bagimu.” Ibnu Salul menjawab, “Demi Allah, aku tidak ingin dia memohonkan ampunan bagiku.”

وَرَأَيتَهُم يَصُدّونَ

dan kamu lihat mereka menahan 

Allah beritahu yang mereka akan menahan diri mereka dari kembali kepada Islam. Mereka sendiri yang tidak mahu menerima iman. Mereka sendiri yang buat pilihan yang salah.

Bukan sahaja mereka menahan diri mereka, tapi mereka juga menahan orang-orang lain juga. Jadi kesan kekufuran mereka itu bukan pada diri mereka sahaja tapi ia memberi kesan kepada orang lain. Ada orang yang lemah iman akan ikut mereka kerana mereka pandai bercakap dan mereka berperawakan menarik jadi mereka senang menarik hati orang lain untuk ikut bersama mereka.

وَهُم مُّستَكبِرونَ

sedang mereka menyombongkan diri.

Mereka itu sombong, rasa tinggi diri dari menerima kebenaran. Ini bukan sombong kerana kaya, segak atau sebab lain, tapi kerana rasa mereka lebih tinggi dari kebenaran yang disampaikan. Kerana itu mereka rasa mereka lebih baik dari kebenaran. Kerana itu mereka tidak terima kebenaran yang disampaikan.

Dan Allah menggunakan kalimah dalam bentuk isim di dalam ayat ini untuk menunjukkan bahawa mereka itu sentiasa sombong dan ia telah menjadi sifat mereka. Bukan waktu itu sahaja mereka jadi sombong, tapi sepanjang masa.

Ini adalah sifat nifak ke 9 dalam perenggan makro ini: Mereka berpaling dan sombong daripada nasihat. لَوَّوْا رُءُوسَهُمْ وَرَأَيْتَهُمْ يَصُدُّونَ وَهُمْ مُسْتَكْبِرُونَ

Diberitakan bahawa apabila Abdullah bin Ubay pulang ke Madinah, dia mati beberapa selepas kepulangan itu.


Munafiqoon Ayat 6: Akan tetapi, kalau pun Rasulullah mintakan ampun bagi pihak mereka, adakah akan diterima?

سَواءٌ عَلَيهِم أَستَغفَرتَ لَهُم أَم لَم تَستَغفِر لَهُم لَن يَغفِرَ اللَّهُ لَهُم ۚ إِنَّ اللَّهَ لا يَهدِي القَومَ الفٰسِقينَ

(SAHEEH INTERNATIONAL)

It is all the same for them whether you ask forgiveness for them or do not ask forgiveness for them; never will Allāh forgive them. Indeed, Allāh does not guide the defiantly disobedient people.

(MELAYU)

Sama sahaja bagi mereka, engkau mintakan ampunan atau tidak engkau mintakan ampunan bagi mereka. Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik.

سَواءٌ عَلَيهِم أَستَغفَرتَ لَهُم أَم لَم تَستَغفِر لَهُم لَن يَغفِرَ اللَّهُ لَهُم

Sama saja bagi mereka, kamu mintakan ampunan atau tidak kamu mintakan ampunan bagi mereka, Allah tidak akan ampunkan mereka

Ayat ini menjadi hujah bahawa orang munafik ini amat berat sekali dosa mereka. Kerana kalau Rasulullah meminta ampun bagi pihak mereka pun, Allah tidak akan ampunkan. Sedangkan doa Nabi itu selalunya makbul, bukan? Rasulullah tentu akan minta pengampunan bagi mereka kerana pada zahirnya mereka itu umat Islam tetapi Allah hendak memberitahu baginda bahawa Allah tidak akan ampunkan mereka. Ini adalah kerana mereka itu tidak ada iman. Orang yang tidak beriman, tidak diterima taubat dan amal ibadat mereka.

Ini dijelaskan lagi di dalam ayat yang lain. Kerana 3 tahun selepas ayat ini, Allah telah turunkan ayat lain yang lebih keras lagi tentang mereka dalam Tawbah:80

استَغفِر لَهُم أَو لا تَستَغفِر لَهُم إِن تَستَغفِر لَهُم سَبعينَ مَرَّةً فَلَن يَغفِرَ اللَّهُ لَهُم ۚ ذٰلِكَ بِأَنَّهُم كَفَروا بِاللَّهِ وَرَسولِهِ ۗ وَاللَّهُ لا يَهدِي القَومَ الفاسِقينَ

Kamu memohonkan ampun bagi mereka atau tidak kamu mohonkan ampun bagi mereka (adalah sama saja). Walaupun kamu memohonkan ampun bagi mereka tujuh puluh kali, namun Allah sekali-kali tidak akan memberi ampunan kepada mereka. Yang demikian itu adalah kerana mereka kafir kepada Allah dan Rasul-Nya. Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada kaum yang fasik.

​Dan kemudian ditambah lagi dalam ayat ke 84 pula:

وَلا تُصَلِّ عَلىٰ أَحَدٍ مِنهُم ماتَ أَبَدًا وَلا تَقُم عَلىٰ قَبرِهِ ۖ إِنَّهُم كَفَروا بِاللَّهِ وَرَسولِهِ وَماتوا وَهُم فاسِقونَ

Dan janganlah kamu sekali-kali menyembahyangkan (jenazah) seorang yang mati di antara mereka, dan janganlah kamu berdiri (mendoakan) di kuburnya. Sesungguhnya mereka telah kafir kepada Allah dan Rasul-Nya dan mereka mati dalam keadaan fasik.

Maknanya, solatkan jenazah puak munafik itu pun Allah tidak benarkan Rasulullah melakukannya. Maka amat berat sekali kemarahan Allah terhadap mereka!

 

إِنَّ اللَّهَ لا يَهدِي القَومَ الفٰسِقينَ

Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik.

Berat sekali ketetapan yang Allah berikan kepada mereka. Ini adalah kerana mereka itu telah teruk sampaikan Allah telah buat keputusan untuk tidak memberikan petunjuk lagi kepada mereka. Kalau mereka sendiri yang menolak ajakan kepada iman, maka tidaklah Allah terhegeh-hegeh memerlukan mereka, bukan?

Ini adalah sifat nifak ke 10 dalam perenggan makro ini: Mereka berperangai fasik, suka berbuat perkara dosa dan keji. إِنَّ اللَّهَ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْفَاسِقِينَ

Kenapa Allah marah sangat kepada mereka? Akan disebut dalam ayat seterusnya.


Munafiqoon Ayat 7: Allah memberitahu bahawa golongan munafik itu benci kepada golongan beriman. Ayat ini adalah jenis ayat syikayah (rungutan dari Allah). 

هُمُ الَّذينَ يَقولونَ لا تُنفِقوا عَلىٰ مَن عِندَ رَسولِ اللَّهِ حَتّىٰ يَنفَضّوا ۗ وَلِلَّهِ خَزائِنُ السَّمٰوٰتِ وَالأَرضِ وَلٰكِنَّ المُنٰفِقينَ لا يَفقَهونَ

(SAHEEH INTERNATIONAL)

They are the ones who say, “Do not spend on those who are with the Messenger of Allāh until they disband.” And to Allāh belongs the depositories of the heavens and the earth, but the hypocrites do not understand.

(MELAYU)

Mereka orang-orang yang mengatakan (kepada orang-orang Anshar): “Janganlah kamu memberikan perbelanjaan kepada orang-orang (Muhajirin) yang ada di sisi Rasulullah supaya mereka bubar (meninggalkan Rasulullah)”. Padahal kepunyaan Allah-lah perbendaharaan langit dan bumi, tetapi orang-orang munafik itu tidak memahami.

هُمُ الَّذينَ يَقولونَ لا تُنفِقوا عَلىٰ مَن عِندَ رَسولِ اللَّهِ

Mereka orang-orang yang mengatakan (kepada orang-orang Ansar): “Janganlah kamu memberikan perbelanjaan kepada orang-orang (Muhajirin) yang ada di sisi Rasulullah

Allah ulang kata-kata Abdullah bin Ubay kepada puak Ansar dan seperti yang telah disampaikan oleh Zaid bin al-Arqam kepada Rasulullah. Allah membenarkan apa yang disampaikan olehnya.

Seperti yang kita telah sebutkan di dalam pengenalan surah ini, Abdullah bin Ubay tidak suka dengan golongan Muhajirin yang datang ke Madinah itu. Pada dia, golongan muhajirin itu adalah pendatang yang menyusahkan mereka sahaja. Tambahan pula muhajirin itu banyak dibantu oleh orang-orang Ansar pula. Maka dia melihat itu telah merugikan mereka dari segi harta benda.

Abdullah bin Ubay menggunakan isu ini dengan mengatakan golongan muhajirin itu telah mengganggu ekonomi mereka dan menyusahkan mereka kerana kena dibantu. Sampaikan ada kalangan Ansar yang membahagikan hartanya jadi dua dan satu diberikan kepada golongan muhajirin.

Sekarang dia sedang berkempen mengajak orang-orang Ansar untuk tidak beri bantuan lagi kepada orang-orang Muhajirin itu sehinggalah mereka meninggalkan Madinah. 

حَتّىٰ يَنفَضّوا

sehingga mereka bubar 

Sebelum ini kita telah belajar bagaimana orang-orang Ansar itu melebihkan orang-orang Muhajirin yang memerlukan pertolongan tetapi Abdullah bin Ubay mahu pertolongan itu dihentikan supaya menyebabkan orang-orang Muhajirin itu kena pergi keluar dari Madinah. Padanya, kalau mereka tidak menerima bantuan lagi, tentu mereka keluar, bukan?

Dia berhujah, golongan muhajirin itu duduk di Madinah kerana dapat bantuan sahaja. Kalau mereka hentikan bantuan itu, tentulah muhajirin itu akan tinggalkan Madinah dan penduduk asal Madinah tidaklah perlu lagi tanggung mereka.

Yunus ibnu Bukair telah meriwayatkan dari Ibnu Ishaq, bahawa telah menceritakan kepadaku Muhammad ibnu Yahya ibnu Hibban dan Abdullah ibnu Abu Bakar dan Asim ibnu Umar ibnu Qatadah dalam kisah Banil Mustaliq, bahawa ketika Rasulullah Saw. berada di tempat Banil Mustaliq, Jahjah ibnu Sa’id Al-Gifari seorang pekerja Umar ibnul Khattab berkelahi dengan Sinan ibnu Yazid, kerana berebut air.

Ibnu Ishaq mengatakan: telah menceritakan kepadaku Muhammad ibnu Yahya ibnu Hibban, bahawa keduanya berdesakan untuk memperebutkan air dari suatu mata air, lalu keduanya berkelahi. Akhirnya Sinan berkata, “Hai orang-orang Ansar,” sedangkan Al-Jahjah berkata, “Hai orang-orang Muhajir.” Saat itu Zaid ibnu Arqam dan segolongan kaum Ansar berada bersama Abdullah ibnu Ubay ibnu Salul.

Ketika Abdullah ibnu Ubay mendengar hal tersebut, maka dia memberikan komentarnya, “Sesungguhnya mereka telah berani mengadakan pemberontakan di negeri kita. Demi Allah, perumpamaan kita dan serpihan orang-orang Quraisy ini (yakni Muhajirin) sama dengan peribahasa yang mengatakan ‘gemukkanlah anjingmu, maka ia akan memakanmu’. Demi Allah, sungguh jika kita kembali ke Madinah, orang-orang yang kuat benar-benar akan mengusir orang-orang yang lemah daripadanya.” Kemudian dia menghadap kepada orang-orang yang ada di dekatnya dari kalangan kaumnya, lalu berkata kepada mereka, “Inilah akibat dari perbuatan kalian, kalian telah mengizinkan mereka menempati negeri kalian, dan kalian telah merelakan harta kalian berbagi dengan mereka. Ingatlah, demi Allah, sekiranya kalian menghindari mereka, nescaya mereka akan berpindah dari kalian menuju ke negeri lain.”

Kemudian perkataan Abdullah ibnu Ubay itu terdengar oleh Zaid ibnu Arqam r.a., maka dia melaporkannya kepada Rasulullah Saw. yang pada saat itu Zaid ibnu Arqam masih berusia remaja. Ketika dia sampai kepada Rasulullah Saw., di sisi beliau terdapat Umar ibnul Khattab r.a., lalu dia menceritakan kepada beliau apa yang telah dikatakan oleh Abdullah ibnu Ubay tadi. Maka Umar r.a. berkata, “Wahai Rasulullah, perintahkanlah kepada Abbad ibnu Bisyar agar memenggal kepala Ibnu Salul.” Rasulullah Saw. menjawab: Hai Umar, bagaimanakah jawabanmu apabila orang-orang mengatakan bahawa Muhammad telah membunuh temannya sendiri. Tidak, tetapi serukanlah, hai Umar, kepada orang-orang untuk segera berangkat (pulang).

Ketika hal itu sampai kepada Abdullah ibnu Ubay, maka dia mendatangi Rasulullah Saw. dan meminta maaf kepadanya serta bersumpah bahawa dia tidak mengatakannya, yakni tidak mengatakan seperti apa yang dilaporkan oleh Zaid ibnu Arqam. Sedangkan Abdullah ibnu Ubay adalah seorang lelaki yang mempunyai kedudukan yang tinggi di kalangan kaumnya, maka mereka mengatakan, “Wahai Rasulullah, barangkali anak remaja ini (yakni Zaid ibnu Arqam) hanya berilusi dan masih belum dapat menangkap pembicaraan yang dikatakan oleh seorang yang telah dewasa.” Tetapi Rasulullah Saw. pergi di tengah hari, iaitu di saat yang pada kebiasaannya beliau tidak pernah memerintahkan untuk berangkat. Lalu Usaid ibnu Hudair r.a. datang menjumpai beliau Saw. dan mengucapkan salam penghormatan kenabian kepada beliau Saw. Kemudian Usaid berkata, “Demi Allah, engkau memerintahkan berangkat di saat yang tidak disukai dan yang belum pernah engkau lakukan sebelumnya.” Maka Rasulullah Saw. bersabda: Tidakkah engkau mendengar apa yang telah dikatakan oleh temanmu Ibnu Ubay. Dia mengira bahawa apabila aku sampai di Madinah, maka orang yang kuat akan mengusir orang yang lemah daripadanya.
Usaid ibnu Hudair r.a. berkata, “Wahai Rasulullah, engkaulah orang yang kuat dan dia adalah orang yang hina (kalah).” Kemudian Usaid berkata pula, “Wahai Rasulullah, kasihanilah dia. Demi Allah, sesungguhnya ketika Allah mendatangkan engkau, sesungguhnya kami benar-benar telah menguntai manikam untuk memahkotainya (menjadi pemimpin kami). Dan sesungguhnya dia memandang bahawa engkau telah merebut kerajaan itu dari tangannya.” Kemudian Rasulullah Saw. membawa pasukan kaum Muslim berjalan hingga petang hari dan dilanjutkan pada malam harinya hingga pada pagi hari dan matahari meninggi hingga panasnya mulai terasa. Setelah itu baginda Saw. memerintahkan kepada pasukan kaum Muslim untuk turun istirehat, untuk mengalihkan perhatian mereka dari topik pembicaraan yang sedang menghangat di kalangan mereka. Maka begitu orang-orang menyentuh tanah, mereka langsung tidur kerana kepenatan, dan di tempat itulah diturunkan surah Al-Munafiqun.

 

Memang ada terjadi pertelingkahan antara golongan Muhajirin dan Ansar dan ini biasa sahaja. Tapi syaitan telah membisikkan permusuhan antara mereka dan mulalah keluar kata-kata yang tidak enak antara sesama mereka. Sampaikan Abdullah bin Ubay mengatakan orang orang Mekah itu adalah ‘anjing-anjing Madinah’ iaitu anjing-anjing kurap yang memerlukan pertolongan dan makanan dari orang-orang Madinah. 

Ini mengajar kita yang walaupun orang telah beriman seperti orang-orang Ansar itu, tetapi masih ada lagi sifat-sifat ‘kekitaan’ yang membandingkan diri antara satu puak dengan puak-puak yang lain. Ini tidak salah kerana memang Allah telah menjadikan kita berbangsa-bangsa dan bersuku-suku. Dan tidak salah untuk jaga suku kita dan berbangga dengan suku kita.

Tapi yang bahayanya jikalau semangat ‘kekitaan’ ini bertukar menjadi permusuhan kalau ditinggikan sangat atau taksub sangat. Dan ini boleh terjadi pada bila-bila masa sahaja jikalau kita tidak berhati-hati dan jika kita bodoh tidak berfikir. Iaitu senang terikut emosi dan termakan dengan hasutan syaitan. 

Kita kenalah sedar yang asal kelahiran kita di dalam satu-satu bangsa seperti Melayu tidak akan berubah sampai bila-bila; tetapi janganlah itu dijadikan sebagai penyebab untuk memusuhi orang lain ataupun bangsa lain seperti bangsa Cina ataupun India kerana jikalau kamu buat begitu, maka kamu amatlah bodoh sekali. 

Tidak salah untuk kita berbangga dengan golongan kita seperti orang Ansar yang berbangga dengan kedudukan mereka sebagai pembantu kepada para sahabat dan mereka mengelar diri mereka sebagai Ansar (golongan pembantu) tetapi tidaklah itu boleh dijadikan sebagai sesuatu untuk mengutuk ataupun merendahkan orang lain yang bukan Ansar. 

Ini kena berhati-hati kerana syaitan akan sentiasa mencari peluang untuk menyebabkan perkelahian antara satu golongan dan golongan yang lain dan selalunya akan ada orang yang otaknya letak di lutut dan mula berfikir perkara yang bukan-bukan kerana mereka itu memang orang yang bodoh. Kita yang pandai ini janganlah termakan dengan kata-kata mereka dan biarlah mereka meroyan sendiri. 

Jadi ini adalah sifat nifak ke 11: Mereka giat menghasut dan menyebar propaganda negatif. هُمُ الَّذِينَ يَقُولُونَ لَا تُنْفِقُوا عَلَى مَنْ عِنْدَ رَسُولِ اللَّهِ حَتَّى يَنْفَضُّوا

وَلِلَّهِ خَزائِنُ السَّمٰوٰتِ وَالأَرضِ

Padahal kepunyaan Allah-lah perbendaharaan langit dan bumi, 

Ini adalah jawab kepada syikayah yang disebut di awal ayat ini. Abdullah bin Ubay kempen supaya hentikan bantuan kepada Muhajirin. Apa Allah jawab?  

Allah ingatkan kepada mereka yang mereka itu bukanlah memberi pertolongan harta daripada hak mereka tetapi apa-apa sahaja yang mereka ada itu adalah khazanah daripada Allah juga. Dan Allah yang berikan kepada mereka pada mulanya, jadi janganlah berlagak sangat seperti harta itu kepunyaan mereka sendiri. Kena ingat Siapa yang berikan kepada mereka.

وَلٰكِنَّ المُنٰفِقينَ لا يَفقَهونَ

akan tetapi orang-orang munafik itu tidak memahami.

Hujah yang Allah berikan itu amat jelas. Tetapi kerana orang-orang munafik itu ada masalah dengan hati mereka sampaikan intelek mereka pun terganggu, maka mereka tidak dapat memahami perkara ini. Maka hati mereka terus menjadi busuk dan benci kepada golongan mukmin. 

Allahu a’lam. Sambung ke ayat yang seterusnya.

Ringkasan Surah

Tarikh: 16 Januari 2022


Rujukan: 

Maulana Hadi

Nouman Ali Khan

Tafsir Ibn Kathir

Tafhim-ul-Qur’an, Abul A’la Maududi

Maariful Qur’an

Published by

CelikTafsir

Blog mentafsir Quran berdasarkan fahaman Sunnah dan salafussoleh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s