Tafsir Surah Mumtahanah Ayat 10 – 11 (Periksa iman wanita yang hijrah ke Madinah)

Mumtahanah Ayat 10: Ayat 10 – 12 adalah Perenggan Makro Ketiga. Ia mengandungi undang-undang kewarganegaraan. Kiranya undang-undang Imigresen Negara Islam juga.

Di dalam perenggan ini juga ada disebut hukum pertukaran Mahr.  Latar belakang: Peringkat awal Islam dahulu, terdapat suami-isteri yang terpisah kerana ada pasangan yang ikut Rasulullah ﷺ berhijrah ke Madinah sedangkan ada pasangan mereka yang enggan masuk Islam dan kekal kafir.

Surah ini diturunkan selepas Perjanjian Hudaybiyah dan di dalam perjanjian itu ada yang mengatakan jikalau ada orang masuk Islam dan lari daripada Mekah ke Madinah, orang itu kena dikembalikan semula ke Mekah.

Ada seorang wanita yang telah beriman lalu lari dari Mekah ke Madinah. Kalau mengikut perjanjian itu, dia perlu dikembalikan tetapi Rasulullah ﷺ memberitahu yang perjanjian itu berkenaan dengan ‘orang-orang lelaki’ sahaja dan bukan orang perempuan. Ini adalah kerana kalau dikembalikan orang perempuan itu balik ke Mekah, maka tidak tahu apa yang akan dilakukan kepada mereka.

Tetapi ada masalah baru yang perlu dipastikan sama ada wanita-wanita itu memang orang-orang Mukminah ataupun tidak kerana ditakuti mereka itu mata-mata, ataupun dihantar untuk merosakkan moral orang Islam dari dalam. Pemeriksaan perlu dilakukan dan daripada inilah dapat nama surah ini.

Melakukan pemeriksaan ini tidaklah salah kerana sama sahaja seperti yang dilakukan Imigresen di mana-mana negara, di mana orang yang jaga imigresen itu akan tanya apakah tujuan kedatangan orang itu ke negara mereka. Ini kerana hendak memastikan supaya jangan ada niat yang tidak baik.

Jadi ayat ini adalah tentang penjagaan Wilayah Islam dan ini adalah satu perkara yang hebat kerana Islam sudah lama ada perkara ini yang sekarang kita boleh lihat diamalkan di semua negara berdaulat. Agama Islam memang agama yang praktikal dan ajaran di dalamnya patut diamalkan.

Ayat ini juga mengajar kita yang apabila salah seorang suami atau isteri sudah mahu masuk Islam, maka dia tidak boleh tunggu pasangannya itu sama-sama ada keinginan dengan dia untuk masuk Islam juga. Ini adalah kerana jika dia terus menunggu, ada kemungkinan dia akan mati dalam kufur.

Maka jika ada isteri sudah mahu kepada Islam maka dia kena tinggalkan suaminya itu; dan kalau suami mahu masuk Islam dan isterinya tidak mahu masuk Islam sekali dengan dia, maka dia kena tinggalkan isterinya itu. Jangan jadikan kasih sayang sesama manusia sebagai penyebab masuk neraka pula.

يٰأَيُّهَا الَّذينَ ءآمَنوا إِذا جاءَكُمُ المُؤمِنٰتُ مُهٰجِرٰتٍ فَامتَحِنوهُنَّ ۖ اللهُ أَعلَمُ بِإيمٰنِهِنَّ ۖ فَإِن عَلِمتُموهُنَّ مُؤمِنٰتٍ فَلا تَرجِعوهُنَّ إِلَى الكُفّارِ ۖ لا هُنَّ حِلٌّ لَّهُم وَلا هُم يَحِلّونَ لَهُنَّ ۖ وَءآتوهُم مّا أَنفَقوا ۚ وَلا جُناحَ عَلَيكُم أَن تَنكِحوهُنَّ إِذا ءآتَيتُموهُنَّ أُجورَهُنَّ ۚ وَلا تُمسِكوا بِعِصَمِ الكَوافِرِ وَاسئلوا ما أَنفَقتُم وَليَسئلوا ما أَنفَقوا ۚ ذٰلِكُم حُكمُ اللهِ ۖ يَحكُمُ بَينَكُم ۚ وَاللهُ عَليمٌ حَكيمٌ

(SAHEEH INTERNATIONAL)

O you who have believed, when the believing women come to you as emigrants, examine [i.e., test] them. Allāh is most knowing as to their faith. And if you know them to be believers, then do not return them to the disbelievers; they are not lawful [wives] for them, nor are they lawful [husbands] for them. But give them [i.e., the disbelievers] what they have spent.¹ And there is no blame upon you if you marry them when you have given them their due compensation [i.e., mahr]. And hold not to marriage bonds with disbelieving women, but ask for what you have spent and let them [i.e., the disbelievers] ask for what they have spent.² That is the judgement of Allāh; He judges between you. And Allāh is Knowing and Wise.

  • For marriage, i.e., compensate their loss.
  • When a disbelieving wife chose to join the disbelievers, a Muslim husband could demand in return the equivalent of her mahr. Likewise, the disbelievers had a similar right when a believing woman joined the Muslims. This and the following verses were revealed subsequent to the Treaty of al-Ḥudaybiyyah.

(MELAYU)

Hai orang-orang yang beriman, apabila datang berhijrah kepadamu perempuan-perempuan yang beriman, maka hendaklah kamu uji (keimanan) mereka. Allah lebih mengetahui tentang keimanan mereka; maka jika kamu telah mengetahui bahawa mereka (benar-benar) beriman maka janganlah kamu kembalikan mereka kepada (suami-suami mereka) orang-orang kafir. Mereka tiada halal bagi orang-orang kafir itu dan orang-orang kafir itu tiada halal pula bagi mereka. Dan berikanlah kepada (suami-suami) mereka, mahar yang telah mereka bayar. Dan tiada dosa atasmu mengahwini mereka apabila kamu bayar kepada mereka maharnya. Dan janganlah kamu tetap berpegang pada tali (perkahwinan) dengan perempuan-perempuan kafir; dan hendaklah kamu minta mahar yang telah kamu bayar; dan hendaklah mereka meminta mahar yang telah mereka bayar. Demikianlah hukum Allah yang ditetapkan-Nya di antara kamu. Dan Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.

 

يٰأَيُّهَا الَّذينَ ءآمَنوا

Hai orang-orang yang beriman,

Allah ﷻ mengajar orang Islam bagaimana untuk menjaga Negara Islam dari dirosakkan. Antaranya adalah dengan menjaga siapakah yang masuk ke dalam negara.

Dan Allah sekarang mengajar apa terjadi kalau satu pasangan masuk Islam dan pasangannya tidak mahu menyertai.

 

إِذا جاءَكُمُ المُؤمِنٰتُ مُهٰجِرٰتٍ فَامتَحِنوهُنَّ

apabila datang berhijrah kepadamu perempuan-perempuan yang beriman, maka hendaklah kamu uji (keimanan) mereka.

Oleh kerana kita tidak tahu sama ada mereka itu orang beriman atau pun tidak, maka kenalah negara Islam cuba pastikan apakah niat mereka. Ini dapat dilakukan dengan tanya kepada mereka dengan berikan soalan-soalan yang agak sukar untuk memastikan yang mereka benar-benar seorang yang beriman dan tahu tentang Islam.

Seperti yang telah disebut, selepas Perjanjian Hudaybiyah ditandatangani, salah satu terma di dalamnya, kalau ada penduduk Mekah yang masuk Islam dan lari ke Madinah, maka mereka kena dikembalikan ke Mekah. Dan memang ada yang telah dikembalikan. Sebagai contoh, seorang sahabat bernama Abu Jandal telah diseksa di Mekah dan beliau dapat melarikan diri ke Madinah. Oleh kerana perjanjian ini, maka Rasulullah telah mengarahkan beliau dikembalikan ke Mekah. Rasulullah mungkin sudah nampak bahawa kejayaan menakluk Mekah tidak lama lagi.

Tapi, seorang wanita bernama Umm Kulthum Uqbah bin Abi Mu’ait telah masuk Islam dan berhijrah ke Madinah. Dua abangnya (yang musyrik) sudah datang ke Madinah untuk menuntut adik mereka. Waktu itu timbul persoalan: adakah Umm Kulthum Uqbah bin Abi Mu’ait perlu dikembalikan ke Mekah? Teks literal Perjanjian Hudaybiyah itu tidak dapat dipastikan jadi susah untuk kita pastikan apakah perkataan yang tepat.

Ayat ini memberitahu bahawa Umm Kulthum atau mana-mana wanita dari Mekah tidak dikembalikan kerana terma itu berkenaan ‘lelaki’ Mekah sahaja dan tidaklah termasuk wanita dari Mekah. Jadi ada hujah dari sudut teknikal teks. Kerana perjanjian itu secara spesifik sebut ‘orang lelaki’.

Maka jangan kita sangka yang Allah ﷻ tukar pendapat pula selepas Perjanjian itu ditandatangani; atau Rasulullah ﷺ ubah pendapat pula. Kerana kalau begitu, tentulah tidak adil. Dan kalau betullah baginda ﷺ mengubah pendapat setelah perjanjian ditandatangan, tentulah Musyrikin Mekah akan menggunakan hujah ini untuk memburukkan Islam (tentu mereka berkata: “tengoklah bagaimana Muhammad senang sahaja nak tukar perjanjian”).

Tapi kita tidak bertemu riwayat yang mengatakan Musyrikin Mekah menggunakan hujah ini untuk mengutuk Nabi Muhammad ﷺ atau umat Islam. Jadi hujah baginda adalah tepat sampaikan mereka tidak dapat berhujah balik dengan baginda.

Mungkin mereka pun sangka bahawa terma kena kembalikan penduduk Mekah yang hijrah ke Madinah itu dalam bentuk umum, sama ada lelaki atau wanita. Kerana itulah abang Umm Kulthum datang ke Madinah untuk menuntut adik mereka. Tapi baginda ﷺ mengatakan yang perjanjian ini berkenaan lelaki sahaja (kerana kalimah yang digunakan adalah ‘rajul’ – lelaki dewasa).

Jadi apabila baginda ﷺ berhujah begitu, mereka pun terbungkam kerana begitulah perjanjian itu. Mereka tidak ada hujah balas dan mereka terpaksa terima. Kes yang sama juga telah berlaku kepada Sayyidah Sa’dah binti al-Harith al-Aslamiyah.

Akan tetapi, bukan semua wanita mendapat perlindungan ini. Mereka mestilah hendak beriman kepada Allah dan Rasul, dan bukan kerana sebab yang lain. Entah dia ada masalah di Mekah dan lari ke Madinah, lari dari suaminya, atau kerana hendak kepada lelaki yang telah berhijrah ke Madinah, atau atas sebab-sebab lain. Maka mereka itu perlu diuji dan diselidiki apakah niat mereka.

 

اللهُ أَعلَمُ بِإيمٰنِهِنَّ

Allah lebih mengetahui tentang keimanan mereka; 

Kita cuma boleh cuba periksa dan tanya sahaja, tapi yang tahu apa yang di dalam hati mereka adalah Allah sahaja. Mungkin mereka pandai menipu, atau memang mereka benar beriman tapi tak tahu nak jawab soalan lagi kerana tak banyak maklumat mereka tahu.

Maka kita cuma boleh berusaha sahaja untuk cuba mengesan dalam hati mereka.

Al-Aufi telah meriwayatkan dari Ibnu Abbas sehubungan dengan makna firman Allah Swt.: Hai orang-orang yang beriman, apabila datang berhijrah kepadamu perempuan-perempuan yang beriman, maka hendaklah kamu uji (keimanan) mereka. (Al-Mumtahanah: 10) Disebutkan bahawa ujian mereka ialah disuruh mengucapkan kalimat tasyahud, iaitu kesaksian bahawa tiada Tuhan yang berhak disembah selain Allah dan Muhammad adalah hamba dan Rasul-Nya.

Maka, salah satu pendapat mengatakan: wanita itu hanya perlu bersumpah sahaja yang mereka itu sudah beriman. Kerana kalau nak periksa hati mereka, memang tidak boleh pun.

Ibnu Jarir mengatakan, telah menceritakan kepada kami Abu Kuraib, telah menceritakan kepada kami Yunus ibnu Bukair, dari Qais ibnurRabi’, dari Al-Agar ibnusSabbah, dari Khalifah ibnu Husain, dari AbuNasr Al-Asadi yang mengatakan bahawa Ibnu Abbas pernah ditanya tentang cara Rasulullah Saw. menguji wanita-wanita yang berhijrah itu. Maka Ibnu Abbas menjawab, bahawa Nabi Saw. menguji mereka dengan pertanyaan ‘tiadalah seseorang dari mereka keluar kerana benci kepada suami,’ lalu disumpah untuk itu. Disumpah pula bahawa hendaklah keluarnya dia bukan kerana mahu pindah dari satu tempat ke tempat yang lain. Juga disumpah dengan nama Allah bahawa dia keluar bukan untuk mencari dunia. Dan disumpah pula bahawa hendaknya dia keluar bukan kerana dorongan apa pun, melainkan hanya kerana cinta kepada Allah dan Rasul-Nya.
Pendapat ini disokong di dalam ayat seterusnya yang menyebut tentang bai’ah.

فَإِن عَلِمتُموهُنَّ مُؤمِنٰتٍ فَلا تَرجِعوهُنَّ إِلَى الكُفّارِ

maka jika kamu telah mengetahui bahawa mereka (benar-benar) beriman maka janganlah kamu kembalikan mereka kepada orang-orang kafir.

Maka selepas bertanyakan soalan-soalan ujian itu kepada para wanita itu dan yang memeriksa itu sudah yakin (setakat yang boleh) yang mereka itu memang orang beriman, maka jangan pulangkan mereka kembali ke negara mereka. Ini sebagaimana seorang sahabiah yang masuk Islam selepas Perjanjian Hudaybiyah dan Nabi ﷺ tidak pulangkan wanita itu ke Mekah.

Mungkin mereka itu ada suami lagi di Mekah tetapi apabila mereka telah masuk Islam, maka perceraian terjadi secara automatik. Maka begitu juga kalau ada isteri yang masuk ke dalam negara Islam dan meminta perlindungan dari kerajaan Islam kerana suami atau keluarganya belum masuk Islam, maka kerajaan Islam kena beri perlindungan. Jangan pulangkan wanita itu ke keluarganya. Kerana takut keluarganya akan buat apa-apa kepadanya pula.

 

لا هُنَّ حِلٌّ لَّهُم

Mereka tiada halal bagi orang-orang kafir itu 

Kenapa tidak boleh dikembalikan? Kerana apabila seorang wanita telah masuk Islam, maka perkahwinan antara wanita itu dan suaminya telah terbatal. Tidak boleh mereka terus bersama lagi. Wanita itu tidak halal bagi suaminya yang kafir itu.

Ayat ini mengandungi perubahan hukum. Sebelum itu, walaupun salah seorang pasangan masuk Islam, tidaklah pernikahan mereka terbatal. Ini kita boleh lihat bagaimana anak Rasulullah sendiri masih lagi menjadi isteri kepada seorang musyrik. Sayyidah Zainab telah berhijrah ke Madinah akan tetapi suaminya Abu al As tetap tinggal di Mekah. Pernikahan mereka tidak diputuskan oleh Rasulullah. Akhirnya Abu al As telah masuk Islam.

 

وَلا هُم يَحِلّونَ لَهُنَّ

dan orang-orang kafir itu tiada halal pula bagi mereka. 

Jikalau mana-mana sahabat yang masih lagi ada isteri yang tidak mahu masuk Islam dan berada di Mekah, maka mereka hendaklah melepaskan isteri-isteri mereka itu dan tidaklah lagi boleh bersama dengan mereka.

Begitu juga dengan zaman sekarang: kalau ada yang masuk Islam tapi isteri tidak mahu ikut, maka kena tinggalkan mereka. Boleh cari isteri yang lain.

 

وَءآتوهُم مّا أَنفَقوا

Dan berikanlah kepada (suami-suami) mereka, mahar yang telah mereka bayar.

Pulangkan balik mahr yang telah diberikan oleh suami asalnya yang tidak mahu masuk Islam itu. Tapi bukanlah dari isteri itu kerana endah mahr itu pun sudah tiada, entah ditinggalkan di Mekah. Ia dibayar oleh Kerajaan Islam, dan kalau tidak boleh, ia menjadi tanggungjawab umat Islam keseluruhannya untuk berkongsi harta.

Dalam surah sebelum ini telah disebut bagaimana orang-orang yang benar-benar beriman itu sanggup memutuskan perhubungan dengan ahli keluarga mereka untuk menjaga agama dan sekarang disebut bagaimana seorang isteri itu sanggup untuk memutuskan tali perkahwinannya dengan suaminya.

Inilah pengorbanan yang amat besar. Tapi kerana agama, manusia yang benar-benar beriman akan sanggup untuk melakukannya. Maka kita kena kenang pengorbanan yang dilakukan oleh orang-orang yang terdahulu dari kita dan kita hendaklah cuba ikuti cara mereka.

Lihatlah bagaimana  walaupun perhubungan perkahwinan itu telah terputus, tetapi Islam begitu adil dengan membayar kembali mahr yang telah diberikan oleh lelaki itu semasa perkahwinan dulu.

 

وَلا جُناحَ عَلَيكُم أَن تَنكِحوهُنَّ إِذا ءآتَيتُموهُنَّ أُجورَهُنَّ

Dan tiada dosa atasmu mengahwini mereka apabila kamu bayar kepada mereka maharnya. 

Apabila wanita itu telah masuk Islam, maka perkahwinannya dengan suami yang kafir itu telah terbatal. Maka wanita itu boleh berkahwin dengan orang mukmin yang lain. Walaupun suami asalnya yang musyrik masih hidup dan tidak menceraikan isterinya itu.

Maka kerana wanita itu sudah bebas, maka dia boleh menikahi lelaki Muslim yang lain. Dan perkahwinan itu hendaklah dilakukan dengan baik dan seorang lelaki yang mahu mengahwini mereka hendaklah membayar mahr kepada wanita itu, walaupun mereka itu tidak ada wali dan tidak ada di dalam kedudukan untuk meminta mahr yang banyak.

Allah beri penegasan tentang mahr ini kerana takut ada yang sangka tidak perlu dibayar mahr kepada wanita itu. Mungkin ada yang kata, mahr wanita itu telah dibayar oleh kerajaan Islam kepada bekas suaminya, maka mungkin tidak perlu dibayar mahr. Ini tidak benar, mahr wanita itu mesti juga dibayar untuk mengahwininya. Mahr adalah wajib (bukan rukun) di dalam pernikahan.

Ini adalah hukum yang baru. Sebelum itu, kalau salah seorang pasangan masuk Islam, perkahwinan itu tidaklah terus terbatal. Ini sebagaimana Zainab (anak Rasulullah sendiri) dan suaminya Abul As ibnur Rabi’. Abul As terus tinggal di Mekah kerana tidak menerima Islam dan Zainab yang telah berhijrah ke Madinah. Perkahwinan mereka berterusan kerana tiada lagi hukum pemutusan tali perkahwinan itu. Sehinggalah akhirnya Abul As masuk Islam akhirnya.

Tapi hukum lama itu menyusahkan para wanita. Kerana mereka ada yang masuk Islam tapi suaminya tidak masuk Islam dan terus tinggal di Mekah. Suami mereka masih lagi boleh kahwin orang lain, tapi isterinya itu tidak boleh kahwin lagi kerana mereka masih lagi isteri orang.

Maka hukum ini membatalkan perkahwinan mereka itu dan bolehlah wanita yang telah masuk Islam itu mengahwini orang Mukmin yang lain pula. Ini lebih adil bagi wanita itu, bukan? Tidaklah dia terus digantung tanpa tali.

 

وَلا تُمسِكوا بِعِصَمِ الكَوافِرِ

Dan janganlah kamu tetap berpegang pada tali (perkahwinan) dengan perempuan-perempuan kafir; 

Allah ingatkan di dalam ayat ini: Kalau isteri tidak mahu masuk Islam dan berhijrah ke negara Islam, maka janganlah terus berkahwin dengan mereka. Kena tinggalkan mereka. Kalimah عِصَمِ dari kata dasar ع ص م yang bermaksud mempertahankan, memegang, penjagaan, kebaikan, kesucian. Dalam ayat ini, kalimah عِصَمِ bermaksud tali perkahwinan.

Maka Umar ibnul Khattab رضي الله عنه telah menceraikan dua orang isterinya; yang salah seorangnya kemudian dinikahi oleh Mu’awiyah ibnu Abu Sufyan, sedangkan yang lainnya dinikahi oleh Safwan ibnu Umayyah. Umar رضي الله عنه melakukan demikian kerana keduanya masih dalam kemusyrikannya (tidak mahu ikut masuk Islam). Sebelum itu beliau tidak menceraikan mereka kerana masih lagi dibenarkan untuk meneruskan pernikahan dengan musyrikah.

Dan Talhah ibnu Abdullah رضي الله عنه menceraikan Arwa binti Rabi’ah ibnul Haris ibnu Abdul Muttalib. Kemudian dia dikahwini oleh Khalid ibnu Sa’id ibnul As sesudahnya. Jadi ayat ini mengandungi perubahan hukum sekali lagi.

 

وَاسئلوا ما أَنفَقتُم

dan hendaklah kamu minta mahar yang telah kamu bayar; 

Bagi lelaki yang telah beri mahr kepada isteri mereka yang tidak mahu masuk Islam maka bolehlah meminta kembali mahr yang telah diberikan. Mereka ada hak untuk memintanya kembali.

Akan tetapi, agaknya adakah golongan Musyrikin akan bayar balik? Mungkin tidak kerana mereka bukan kisah dengan hukum-hukum dalam Al-Qur’an pun. Maka masalah ini diselesaikan dalam ayat seterusnya. Kita bincang di situ nanti.

 

وَليَسئلوا ما أَنفَقوا

dan hendaklah mereka meminta mahar yang telah mereka bayar. 

Ada wanita yang masuk Islam dan suaminya tidak mahu masuk Islam. Maka dalam kes ini, hendaklah dipulangkan mahr yang telah diberikan oleh suami yang tidak mahu masuk Islam itu. Masa berkahwin dulu mahr telah diberikan, maka hendaklah dipulangkan kembali.

 

ذٰلِكُم حُكمُ اللهِ

Demikianlah hukum Allah 

Inilah hukum dari Allah ﷻ yang kena diikuti. Islam amat menjaga perhubungan dan menjaga keadilan supaya ditegakkan.

Jadi ini adalah antara ayat jenis Umur Munazimah. Iaitu Allah mengajar kita bagaimana cara bermasyarakat dan berhubungan dengan manusia yang lain. Kalau diikuti, ia akan dapat menjaga keamanan dalam masyarakat, tidak kira Muslim atau tidak. Kerana hukum-hukum ini diberikan oleh Allah yang kenal sangat dengan emosi manusia. Maka ia akan memuaskan hati semua orang.

 

يَحكُمُ بَينَكُم

yang ditetapkan-Nya di antara kamu. 

Iaitu dalam perjanjian perdamaian, dan pengecualian kaum wanita dari perjanjian tersebut. Perintah demikian itu semuanya adalah hukum Allah ﷻ, yang berdasarkan ketentuan ini Dia menghukumi di antara makhluk-Nya. Maka kerajaan Islam hendaklah mengamalkan hukum yang ada di dalam Al-Qur’an ini.

وَاللهُ عَليمٌ حَكيمٌ

Dan Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.

Allah Maha Mengetahui tentang kemaslahatan hamba-hamba-Nya, lagi Maha Bijaksana dalam mengatur kemaslahatan hamba-hamba-Nya. Maka hukum-hukum yang Allah berikan ini adalah untuk menjaga perhubungan sesama manusia dan menjaga keadilan.


 

Mumtahanah Ayat 11:

وَإِن فاتَكُم شَيءٌ مِّن أَزوٰجِكُم إِلَى الكُفّارِ فَعاقَبتُم فَئاتُوا الَّذينَ ذَهَبَت أَزوٰجُهُم مِّثلَ ما أَنفَقوا ۚ وَاتَّقُوا اللهَ الَّذي أَنتُم بِهِ مُؤمِنونَ

(SAHEEH INTERNATIONAL)

And if you have lost any of your wives to the disbelievers and you subsequently obtain [something],¹ then give those whose wives have gone the equivalent of what they had spent. And fear Allāh, in whom you are believers.

  • From the side of the disbelievers, i.e., war booty or a believing woman seeking refuge with the Muslims.

(MELAYU)

Dan jika seseorang dari isteri-isterimu lari kepada orang-orang kafir, lalu kamu mengalahkan mereka, maka bayarkanlah kepada orang-orang yang lari isterinya itu mahar sebanyak yang telah mereka bayar. Dan bertakwalah kepada Allah Yang kepada-Nya kamu beriman.

 

وَإِن فاتَكُم شَيءٌ مِّن أَزوٰجِكُم إِلَى الكُفّارِ

Dan jika seseorang dari isteri-isterimu lari kepada orang-orang kafir,

Bagaimana jikalau kamu telah putuskan pernikahan dengan isteri yang tidak mahu masuk Islam dan apabila minta balik mahr yang telah diberikan kepada mereka dan mereka tidak mampu beri, sedangkan lelaki Muslim itu memerlukan wang untuk berkahwin yang baru? Ini penting kerana jikalau dia terus kafir maka mungkin dia tidak mahu pulangkan balik wang itu.

Kalimah فاتَكُم dari kata dasar ف و ت yang bermaksud sesuatu yang pergi, tergelincir, melarikan diri, longgar, hilang. Bermaksud seolah-olah wang mahr itu telah hilang dari kita. Islam beri jalan penyelesaiannya.

Ia juga bermaksud kalau ada dari kalangan isteri lelaki Muslim telah murtad dan kembali kepada Jahiliyah?

 

فَعاقَبتُم

lalu kamu mengalahkan mereka, 

Kalimah فاتَكُم dari kata dasar ع ق ب yang bermaksud berjaya, mengambil tempat, memukul. Allah memberitahu bahawa apabila berperang dan menang nanti, boleh gunakan hasil dari rampasan perang itu.

 

فَئاتُوا الَّذينَ ذَهَبَت أَزوٰجُهُم مِّثلَ ما أَنفَقوا

maka bayarkanlah kepada orang-orang yang lari isterinya itu mahar sebanyak yang telah mereka bayar.

Apabila dapat harta rampasan perang, maka bolehlah gunakan wang itu untuk berkahwin yang baru. Kerajaan Islam boleh gunakan sebahagian daripada harta rampasan perang itu untuk membantu orang-orang untuk berkahwin.

 

وَاتَّقُوا اللهَ الَّذي أَنتُم بِهِ مُؤمِنونَ

Dan bertakwalah kepada Allah Yang kepada-Nya kamu beriman.

Yang penting adalah jaga iman dengan jaga agama dan hukum. Jangan buat perkara-perkara yang di luar dari hukum Allah ﷻ.

 

Allahu a’lam. Sambung ke ayat yang seterusnya.

Tarikh: 22 September 2021

Ringkasan nota tafsir


Rujukan: 

Maulana Hadi

Nouman Ali Khan

Tafsir Ibn Kathir

Tafhim-ul-Qur’an, Abul A’la Maududi

Published by

CelikTafsir

Blog mentafsir Quran berdasarkan fahaman Sunnah dan salafussoleh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s