Tafsir Surah Anfal: Pengenalan dan Muqaddimah

Pengenalan: Latarbelakang Sejarah

Di dalam surah al-A’raf kita telah belajar tentang puak yang dimusnahkan dalam dunia ini kerana mereka puak yang degil. Inilah sunnatullah – Allah ‎ﷻ menghancurkan kaum yang kuat menentang Rasul mereka. Namun begitu, bagaimanakah pula dengan Musyrikin Mekah? Bukankah mereka juga telah menentang Nabi Muhammad ﷺ, malah membuat perancangan untuk membunuh baginda? Jika kaum terdahulu dihancurkan dan dikenakan dengan azab oleh Allah ‎ﷻ, bukankah mereka juga patut dikenakan dengan perkara yang sama?

Mereka juga dikenakan dengan azab tetapi cara mereka sedikit berbeza – mereka dikenakan dengan pukulan serangan daripada para sahabat رضي الله عنهم. Allah ‎ﷻ memberikan kelebihan kepada Nabi ﷺ dan sahabat رضي الله عنهم, azab yang dikenakan kepada musuh mereka adalah dengan tangan mereka sendiri.

Kebiasaannya Allah ‎ﷻ akan mengenakan puak yang menentang dakwah dengan musibah-musibah kecil sebelum dikenakan dengan azab yang lebih besar yang menghancurkan. Tujuan musibah kecil itu adalah untuk merendahkan ego mereka dan supaya mereka memikirkan tentang kebenaran dan sepatutnya mereka kembali kepada ajaran Tauhid yang benar.

Sebagai contoh, kaum Firaun dikenakan dengan 9 azab kecil dahulu sebelum mereka ditenggelamkan dalam laut. Maka, bagaimana pula dengan Musyrikin Mekah? Manakah azab kecil bagi Musyrikin Mekah?

Azab kecil tersebut adalah kekalahan demi kekalahan perang yang mereka alami sebelum kekalahan akhir sekali pada Pembukaan Mekah. Oleh itu, Surah Anfal diturunkan selepas Perang Badr dan di dalamnya ada menceritakan kemenangan Badr itu. Puak Musyrikin Mekah telah mengalami kekalahan yang teruk, sebagai isyarat yang mereka akan terus jatuh selepas itu. Ia adalah sebagai tanda daripada Allah ‎ﷻ, dan sepatutnya mereka kembali menilai pandangan mereka terhadap Islam.

Jika di dalam Surah A’raf disebut kisah para Rasul yang terdahulu dengan kaumnya, maka Surah Anfal ini tentang Nabi Muhammad ﷺ dan kaum baginda pula.

Kejadian Perang Badr itu berlaku pada tahun kedua Hijrah. Ia merupakan satu peristiwa yang amat bersejarah. Pertama sekali, penghijrahan Nabi Muhammad ﷺ dan sahabat رضي الله عنهم ke Madinah dan tidak lama selepas itu, peperangan Badr. Kedua-dua peristiwa ini bukan sahaja sejarah besar dalam Islam, tetapi ia juga adalah sejarah dunia. Oleh hal yang demikian, kita perlu tahu sejarah kita ini supaya tidak disalahertikan oleh masyarakat dunia yang lain.

Mereka mungkin tidak faham apakah yang terjadi. Mungkin kalau kita bertanya dengan mereka, dan rujuk dengan mereka, pembacaan mereka tentang peristiwa ini tidak seperti yang sepatutnya. Mereka mungkin mendakwa, peperangan ini dimulakan oleh umat Islam. Sedangkan ini bukanlah salahlaku daripada pihak Muslim. Sekiranya tidak dijelaskan, nanti manusia menyangka yang umat Islam ini adalah umat yang suka berperang dan suka menyerang orang lain yang tidak sehaluan dengan mereka.

Oleh sebab itu, kita mestilah faham Al-Qur’an, hadith dan sirah. Semuanya berkaitrapat dan perlu difahami dengan saksama. Kita mestilah mempertahankan tohmahan manusia terhadap Nabi Muhammad ﷺ. Kita hendaklah memberi kefahaman kepada manusia tentang Islam dan untuk melakukannya, kita sendiri kenalah faham tentang perkara itu. In sha Allah, kita akan belajar dalam surah ini sedikit.

Kita kena faham, mana-mana peperangan terjadi berpunca daripada 3 sebab utama:

   • Serang balas
   • Mempertahankan diri
   • Serangan awal terhadap puak lain

Dalam semua undang-undang dunia ini, sama ada undang Islam ataupun bukan Islam, perbuatan mempertahankan diri diterima sebagai hak individu dan hak kumpulan. Jika seseorang melakukan kesalahan atas sebab mempertahankan dirinya, maka dia tidak boleh dipersalahkan.

Bagaimana keadaan umat Islam di Mekah ketika awal Islam? Bukankah mereka telah diserang dan ditindas dengan begitu teruk sekali? Pada waktu itu, jika mereka bertindakbalas, tidaklah mereka bersalah kerana mereka hanya mempertahankan diri mereka sahaja. Namun begitu di awal Islam, umat Islam disuruh untuk tidak bertindak langsung kerana ketika itu adalah waktu untuk berdakwah dan belum lagi untuk berjihad.

Maka, walaupun Musyrikin Mekah telah melampau dalam layanan dan penindasan mereka terhadap umat Islam, tetapi umat Islam hanya protes tanpa kekasaran (“non-violent protest”). Walaupun mungkin ada yang melihat perkara ini sebagai satu kelemahan, tetapi sebenarnya ada kelebihannya kerana apabila satu pihak menindas dan satu pihak lagi tidak bertindak balas, orang luar yang melihat akan timbul rasa belas dalam diri mereka. Ia akan membuka hati mereka terhadap Islam.

Begitulah kita telah diajar dan kita haruslah mengamalkan perkara ini. Pada zaman ini, kita boleh lihat bagaimana penindasan dilakukan terhadap umat Islam dalam media massa dan negara-negara tertentu. Mereka yang benci kepada Islam, seringkali melakukan provokasi, menunggu masa sahaja untuk orang Islam bertindak balas dan sekali sahaja orang Islam bertindakbalas, mereka akan menggunakan isu itu untuk menuduh yang Islam adalah golongan yang ganas.

Maka, jangan kita jatuh dalam perangkap mereka. Sebagai contoh, mereka sengaja sahaja buat karikatur Nabi Muhammad ﷺ dan tunggu sahaja tindakan kita. Malangnya, ramai yang terjatuh dalam perangkap itu dan telah bertindak melampaui batas. Mereka yang melakukan perkara sedemikian telah memburukkan nama Islam.

Selepas Nabi ﷺ hijrah ke Madinah, pada peringkat awal adalah untuk menguruskan kenegaraan Islam. Terdapat 3 perkara penting yang telah ditetapkan oleh baginda:

  1. Didirikan masjid sebagai tempat pengurusan. Ia adalah umpama parlimen sesebuah negara sekarang. Ia menjadi tempat berkumpulnya masyarakat, tempat belajar dan banyak lagi kegunaan masjid itu.
  2. Baginda telah menjalinkan perhubungan persaudaraan antara Muhajirin dan Ansar. Baginda berjaya menjalinkan pertalian yang mesra dan menjadikan dua puak itu sama rata. Jauh berbeza dengan dunia sekarang. Jika dilihat dalam dunia sekarang, golongan pendatang selalunya dipandang rendah dan mereka selalunya tinggal di kawasan yang tidak berapa elok. Namun Nabi Muhammad ﷺ telah berjaya mengubah pandangan puak Ansar terhadap Muhajirin sehingga terjalinnya hubungan yang baik dan tidak ada caci mencaci antara mereka. Kemesraan antara mereka amat hebat sekali.
  3. Perjanjian damai dengan puak Yahudi yang menjadi jiran mereka di Madinah. Mereka sama-sama berjanji untuk mempertahankan Madinah dari mana-mana puak musuh yang datang menyerang. Walaupun terdapat perbezaan antara agama, tetapi perjanjian tetap telah dijalinkan dan kata sepakat telah dicapai.

Setelah 6 bulan berlalu, dan setelah Islam mendapat tempat di dunia, Nabi Muhammad ﷺ telah menghantar pasukan yang kecil untuk meninjau laluan perdagangan yang digunakan oleh puak Mekah. Misi serangan telah dihantar untuk menyerang kafilah perdagangan untuk merampas aset perniagaan. Ini merupakan serangan ekonomi terhadap puak Mekah.

Perbuatan ini tidak salah, walau dalam undang-undang antarabangsa moden sekalipun. Ini adalah kerana puak Muhajirin telah dihalau dari tempat asal mereka dan mereka layak untuk menyerang balas. Ini bukanlah termasuk dalam aktiviti pengganas (terroris). Mereka sebenarnya menyerang puak yang telah menzalimi mereka dahulu.

Orang bukan Islam sepatutnya boleh faham keadaan ini. Sekiranya kita dihalau dari negara asal kita, dan kita serang balik mereka yang telah menghalau kita, semua orang akan faham dan tidak salahkan kita. Begitu jugalah yang telah dilakukan oleh puak Islam yang diketuai oleh Nabi Muhammad ﷺ.

Setelah penghijrahan, Nabi ﷺ nampak bagaimana Musyrikin Mekah terus berniaga, dan baginda sedar yang mereka sedang mengumpulkan harta untuk terus melawan Islam. Nabi ﷺ telah memberi cadangan untuk menyekat rombongan perniagaan mereka. Ini adalah kerana keuntungan daripada perniagaan mereka itu adalah untuk menguatkan kekufuran. Abu Sufyan dapat tahu yang umat Islam keluar untuk menahan kafilah perniagaannya.

Maka dia dengan segera telah menghantar maklumat ke Mekah dengan memberitahu pemimpin Mekah, yang jika mereka tidak menyekat Nabi Muhammad ﷺ, mereka dan harta mereka akan dirampas. Maka Abu Jahal telah mengumpul orang-orang Mekah. Abu Jahal sendiri telah memegang kelambu Kaabah dan berdoa supaya Allah ‎ﷻ memberikan kemenangan kepada yang haq. Allah ‎ﷻ menzahirkan doanya dengan memberikan kemenangan kepada Muslim (kerana memang Muslim golongan yang benar, bukan?).

Dalam masa yang sama, Abu Sufyan telah mengikut jalan laut dan dapat melepaskan diri daripada mata-mata yang dihantar oleh Nabi Muhammad ﷺ. Dia sebenarnya hendak memberitahu hal itu kepada Abu Jahal (yang dia telah selamat), akan tetapi Abu Jahal sudah keluar dengan bala tentera menuju ke arah pihak Muslim. Zaman itu telegram belum wujud lagi. Dan dia tidak akan berundur ke belakang apabila sudah keluar untuk berperang.

Nabi Muhammad ﷺ telah mendapat maklumat yang Abu Sufyan sedang menghala kembali semula ke Mekah dari Syam. Baginda bersama dengan 300 orang lebih para sahabat telah keluar untuk menyekat rombongan perniagaan itu. Selalunya mereka melalui jalan perdagangan yang melalui Badr kerana laluan itu adalah laluan yang pendek. Maka ke situlah kumpulan umat Islam tuju.

Nabi Muhammad ﷺ telah mengarahkan pasukan baginda untuk merampas harta Abu Sufyan. Namun rancangan itu tidak berjaya kerana mereka terlambat dan rombongan kafilah Abu Sufyan telah melepasi Badr apabila pasukan yang dihantar oleh baginda Nabi ﷺ sampai ke situ. Ini adalah kerana Abu Sufyan telah tahu rancangan puak Islam terhadapnya.

Dia juga telah sempat menghantar permintaan bantuan kepada orang Mekah dengan memberitahu yang dia sedang diserang oleh puak Muslim. Ini telah menaikkan kemarahan Musyrikin Mekah kerana ini adalah serangan terhadap ekonomi mereka.

Dalam masa yang sama, ada satu lagi pasukan Muslim yang dihantar ke satu tempat yang bernama Nakhla dengan tujuan untuk mengintip sahaja. Namun begitu mereka yang mengintip itu telah dikesan dan telah terjadi pertempuran antara puak Muslim dan puak Kafir Mekah dan ada daripada puak kafir itu yang terbunuh dan harta mereka telah dirampas.

Sebenarnya Rasulullah ﷺ suruh mereka mengintip sahaja dan bukanlah untuk menyerang lagi. Namun apa yang terjadi itu telah ditakdirkan oleh Allah ‎ﷻ. Mereka yang terselamat telah pulang ke Mekah dan melaporkan apa yang terjadi. Dalam masa yang sama juga, mesej daripada Abu Sufyan juga telah sampai kepada orang Mekah. Maka terjadilah satu mesyuarat dalam kalangan puak Mekah. Ada antara orang Mekah yang tidak begitu kisah dengan apa yang berlaku kepada orang Islam selama itu.

Kita kenalah sedar yang memang ada antara mereka yang benci sungguh kepada Nabi Muhammad ﷺ seperti Abu Jahal dan kuncu-kuncunya, namun begitu ada juga yang berada atas pagar (benci tidak, beriman pun tidak kepada baginda). Bagi mereka yang berada di atas pagar itu, tidak ada salahnya Nabi Muhammad ﷺ dan mereka yang mahu beriman dengan baginda, tambahan pula kalau mereka itu memang duduk di atas kebenaran, itu adalah kebanggaan untuk mereka kerana mereka datang dari Mekah juga.

Mereka tidak membenci Nabi Muhammad ﷺ dan umat Islam dan mereka hendak membiarkan sahaja mereka. Walau bagaimanapun dengan dua kejadian yang sedang berlaku itu, mereka pun sudah berfikir dua kali kerana mereka menganggap yang Muslim sudah menjadi ancaman kepada ekonomi mereka. Oleh sebab itu, puak yang membenci Islam sudah mendapat sokongan daripada pihak yang berada di atas pagar itu. Maka, satu pasukan tentera sudah berjaya dikumpulkan untuk menyerang umat Islam di Madinah.

Dalam mesej permintaan pertolongan daripada Abu Sufyan, dia telah meminta pasukan tentera dari Mekah untuk terus ke Badr kerana dia mendapat maklumat yang pasukan Islam akan menunggu di sana. Dalam masa yang sama, Abu Sufyan sendiri telah melalui jalan yang jauh menuju ke Mekah untuk menyelamatkan diri. Dia bukan di Badr lagi.

Umat Islam pula terus ke Badr kerana hendak menahan kafilah Abu Sufyan yang mereka sangka berada di situ lagi. Tanpa mereka sedari, mereka akan berhadapan dengan tentera dari Mekah yang jauh lebih ramai daripada mereka: pasukan Islam hanya dalam tiga ratus orang manakala pasukan dari Mekah pula ada dalam seribu orang – lebih kurang tiga kali ganda daripada bilangan pasukan Muslim. Pasukan Muslim tidak ada kelengkapan perang sedangkan pasukan dari Mekah datang dengan segala kelengkapan untuk berperang. Sememangnya tidak sama kekuatan kedua-dua pasukan ini.

Pasukan tentera dari Mekah sudah sampai dahulu ke Badr dan mereka telah mengambil tempat yang berdekatan dengan sumber air. Nabi Muhammad ﷺ telah diberi wahyu tentang apa yang telah berlaku (kedatangan tentera kafir Mekah dan kafilah Abu Sufyan yang telah lepas jauh daripada mereka). Baginda telah diberi pilihan oleh Allah ‎ﷻ sama ada untuk berperang dengan tentera dari Mekah atau terus mengejar kafilah Abu Sufyan.

Pasukan tentera Mekah itu ramai dan lengkap sedangkan kafilah Abu Sufyan itu sedikit sahaja dan banyak harta bersamanya. Nampaknya pilihan untuk mengejar Abu Sufyan itu adalah lebih mudah jika mengikut logik akal. Baginda diberikan pilihan untuk memilih dan Allah ‎ﷻ menjanjikan kemenangan tidak kira mana satu pilihan baginda. Akhirnya keputusan telah dibuat oleh baginda bersama dengan para sahabat yang lain untuk berperang dengan tentera dari Mekah.

Walaupun asal tujuan mereka keluar itu adalah untuk merampas harta perniagaan, tetapi apabila rombongan perniagaan yang hendak dirampas itu telah tiada, Allah ‎ﷻ tetap suruh mereka tunggu juga. Ingat kembali bahawa mereka itu keluar dengan ala kadar sahaja, tidak sempurna dari sudut persediaan peperangan.

Tentera Islam pula waktu itu duduk di kawasan berpasir kering sedangkan orang kafir duduk di tempat yang ada air. Waktu itu Allah ‎ﷻ beri bantuan dengan menurunkan hujan dan tempat orang kafir menjadi lecak dan tempat tentera Islam pula menjadi lembap dan molek (kerana dibasahi hujan).

Dipendekkan kisah, akhirnya peperangan itu telah berjaya di pihak tentera Muslim. Walaupun harta daripada rombongan perniagaan mereka tidak dapat, tetapi umat Islam telah dapat membunuh kepala-kepala Musyrikin Mekah yang menentang Islam selama hari ini. Mereka itulah pemimpin masyarakat yang banyak menentang Rasulullah ﷺ dan Islam selama itu. Seramai 70 musyrikin yang dibunuh sementara 70 orang lagi ditawan.

Dengan kejayaan Perang Badr ini, Allah ‎ﷻ hendak menzahirkan kepada manusia, bahawa apabila ada bantuan Allah ‎ﷻ, tentu ada kemenangan walau dalam keadaan apa sekalipun. Allah ‎ﷻ juga hendak memberitahu, sekiranya manusia menentang Allah ‎ﷻ, walaupun mereka kuat, mereka akan kalah juga akhirnya.

Kita sebagai orang yang beriman, ambillah tertib dan cara Ahli Badr ini dalam peperangan. Jangan fikirkan kekuatan yang ada pada orang kafir, tetapi kenalah dilihat apa yang ada pada orang Islam.

Harta Rampasan:

Nama surah ini adalah Surah Anfal. Secara kasarnya, ia bermaksud ‘harta rampasan perang’. Ia berasal daripada kata dasar ن ف ل yang juga digunakan untuk kalimat salat nafilah (salat sunat) yang membawa erti lebih daripada yang wajib. Ada satu lagi istilah untuk harta rampasan, iaitu ‘ghanimah’. Namun begitu yang digunakan sebagai nama surah ini adalah Anfal. Lafaz Anfal berasal daripada katadasar nafala yang bermaksud ‘lebihan’. Ini hendak menunjukkan bahawa harta rampasan itu adalah lebihan, bonus sahaja, bukanlah tujuan asal peperangan itu.

Ada juga pendapat yang mengatakan, lafaz anfal bermaksud satu jenis harta rampasan yang diambil daripada tubuh badan musuh – baju besi, perisai, topi besi, pedang dan sebagainya iaitu sesuatu yang boleh diambil daripada badan musuh itu sendiri setelah musuh itu dikalahkan. Ini biasa sahaja terjadi dalam peperangan pada zaman itu.

Bangsa Arab sudah biasa berperang sekian lama, maka ini bukanlah perkara baru bagi mereka semua. Pada waktu itu, selepas peperangan tamat, setiap individu akan mengambil apa sahaja yang ditinggalkan di dalam peperangan itu – perisai, pedang, emas, perak, baju besi dan sebagainya. Apa sahaja yang tinggal, orang yang pertama jumpa, boleh sahaja mengambilnya.

Pada ketika itu Islam masih baru lagi dan tidak ada lagi hukum tentang harta rampasan perang. Apabila pasukan Islam bersedia untuk berperang, Nabi Muhammad ﷺ sebagai ketua perang, telah membuat rancangan perang, termasuk meletakkan kedudukan tentera di tempat-tempat tertentu. Ada yang bertanggungjawab berada di hadapan dan ada yang di belakang.

Ini bermakna, mereka yang duduk di belakang tidak mendapat peluang untuk mengambil harta rampasan yang ditinggalkan pihak musuh kerana mereka duduk di belakang. Maka, telah timbul isu tentang pembahagian harta rampasan ini kerana ada yang mudah ambil dan ada yang jauh dan susah untuk mengambil harta itu. Oleh sebab itu, antara lain, surah ini diturunkan sebagai penetapan polisi tentang pembahagian harta rampasan perang yang akan digunapakai sehingga Kiamat.

Setelah berjaya dalam peperangan itu, inilah kali pertama mereka mendapat harta rampasan. Mereka boleh mendapat pedang, duit yang berlonggok, baju besi, topi besi dan sebagainya. Pada waktu itu, kelengkapan tentera memang mahal dan kelengkapan perang Musyrikin Mekah memang hebat dan mewah sekali seperti baju besi dan pedang yang bertatahkan emas.

Allah ‎ﷻ memberikan segala itu sebagai harta rampasan kepada umat Islam yang berjuang di Badr tetapi mereka tidak tahu bagaimana cara yang betul untuk membahagikan harta rampasan itu. Ada yang kata yang di hadapan yang ambil dulu. Sementara orang yang berperang di belakang kata lain pula.

Oleh itu, Allah ‎ﷻ menurunkan Surah Anfal supaya mereka jangan berebut kerana mereka mesti ingat, tujuan asal peperangan itu bukanlah untuk mengambil harta rampasan daripada peperangan dengan Musyrikin Mekah, tetapi untuk merampas harta rombongan perniagaan Abu Sufyan. Allah ‎ﷻ mengingatkan yang Dia yang berikan harta rampasan itu kepada mereka, Allah ‎ﷻ yang telah menyusun mereka datang berperang, dan Allah ‎ﷻ yang telah memberikan kemenangan kepada mereka. Oleh kerana semua itu dalam takdir Allah ‎ﷻ maka biar Allah ‎ﷻlah yang memberi pembahagian harta itu.


Muqaddimah Surah: 

Apakah kaitan surah ini dengan surah-surah sebelumnya? Maksud surah Anfal ini atau tajuk utamanya adalah mengenai perang. Sebelum ini telah banyak surah-surah tentang golongan-golongan manusia. Setelah tahu siapakah empat golongan sesat yang kita perlu jauhi (diberitahu dalam Surah Baqarah sehingga Surah Maidah), kita disuruh tabligh (sampaikan) agama kepada manusia dan terutama sekali sampaikan ajaran tauhid kepada manusia supaya kita dan mereka tidak tergolong di dalam empat golongan sesat itu. Ini telah disampaikan dalam Surah al-A’raf.

Dalam rangka dakwah dan menegakkan agama, kita tidak cukup sekadar tabligh dengan lidah sahaja, tetapi kadangkala dakwah perlu dijalankan dengan pedang. Inilah yang hendak disampaikan dalam Surah Anfal dan Surah Tawbah. Ini perlu dilakukan sekiranya manusia masih terus berdegil dengan akidah syirik mereka dan menghalang usaha dakwah dijalankan.

Selain daripada menyebarkan dakwah, umat Islam pun boleh mendapat hasil daripada berperang dengan orang kafir, iaitu dengan mengambil harta mereka. Oleh kerana harta yang orang kafir dapat itu adalah dengan cara haram, maka kita dibenarkan mengambil harta itu daripada mereka. Harta yang kita dapat itu adalah dengan cara yang paling halal sekali kerana bukan senang untuk mendapatkannya (berperang bukanlah mudah).

Surah Anfal ini turun ketika awal Hijrah dan surah Tawbah pula diturunkan di hujung-hujung hayat Nabi ﷺ, tetapi kita boleh lihat yang ia duduk berdekatan dalam susunan Al-Qur’an. Ini adalah kerana isi di dalamnya berdekatan (tentang perang), maka ia disusun berdekatan dalam susunan Al-Qur’an. Kita kena faham yang susun atur itu pula adalah tawqifi (ditetapkan) dengan wahyu daripada Allah ‎ﷻ. Bukanlah Nabi ﷺ atau sahabat yang susun sendiri. Maka, walaupun turunnya berjauhan, akan tetapi di dalam Al-Qur’an, ia duduk rapat.

Dalam surah Anfal ini, kita akan dapat pelajari bagaimana peperangan itu ada syarat yang perlu dipenuhi. Tidak boleh kita sesuka hati mengumumkan perang, kerana kena ada khalifah yang umumkan. Tidak pernah ada perang dalam sejarah Islam tanpa wujudnya khalifah. Khalifah itu adalah khalifah dunia – khalifah mukmin, bukannya khalifah sesuatu negara. Pemerintahan khalifah yang terakhir adalah Khalifah Uthmaniah.

Dari sini kita tahu yang amat penting untuk dunia Islam mempunyai khalifah, kerana kalau tidak ada khalifah, umat Islam akan berperang sesama sendiri. Bukan itu sahaja, peperangan dengan orang kafir pun tidak dapat dijalankan kerana tidak ada arahan daripada Khalifah Islamiah. Oleh itu, kita mestilah menegakkan kembali pemerintahan berkhalifah kerana apabila ada khalifah barulah kita ada sistem  yang teratur. Tidak tahulah bila ini akan dapat direalisasikan. Kita hanya buat sedaya kita dan berdoa berharap kepada Allah ‎ﷻ sahaja.

Oleh itu, tidak boleh berperang lagi sekarang, kenalah tunggu sehingga adanya khalifah barulah boleh kita menjalankan tugas jihad perang kita. Oleh kerana ada kekurangan ini sekarang, pada waktu ini kita kena sebarkan agama supaya lebih ramai manusia faham agama Islam dan sanggup berjuang di dalam menegakkannya. Maka, sekarang dakwah kepada kesedaran agama mesti ada dahulu, kerana kalau umat Islam ada khalifah pun, tetapi tidak faham agama, tak kena juga. Dakwah yang dimaksudkan adalah dengan lisan, bukan dengan pedang.

Oleh itu, kita hendaklah menggembleng tenaga untuk mengajar manusia tentang agama tauhid supaya manusia faham apakah tanggungjawab kita sebagai manusia di muka bumi Allah ‎ﷻ ini. Malangnya, sekarang umat Islam hanya tahu cari makan sahaja dan ini adalah amat menyedihkan sekali. Begitu ramai yang mendakwa mereka beragama Islam sahaja tetapi tidak tahu apa yang ada dalam agama. Kalau ada tahu agama pun, mereka tahu secara ala kadar sahaja.

Ringkasan:

Surah Anfal ini terbahagi kepada dua bahagian. Seperti yang kita sebut, Dakwanya adalah peperangan. Itulah jihad atas tauhid. Jihad untuk menegakkan tauhid. Bukan perang semberono sahaja.

Ayat 1 – 40 adalah bahagian pertama. Ia adalah tentang pembahagian harta rampasan perang. Ia menceritakan 7 sebab kenapa harta rampasan peperangan (anfal) itu perlu dibahagikan oleh Allah ‎ﷻ sendiri dan bukannya ditentukan oleh umat Islam.

Kita akan faham kenapa Allah ‎ﷻ yang menentukan sendiri pembahagian harta rampasan itu kepada hamba-Nya yang berperang. Di dalam bahagian ini juga, terdapat 5 undang-undang perang. Mereka yang menjalankan jihad perlu memahami undang-undang ini kerana ia adalah berkenaan perhubungan antara askar dan ketua.

Ayat 41 – hingga akhir surah adalah pengulangan semula perkara-perkara yang telah disentuh dalam bahagian pertama. Cuma ada perbezaan sedikit. Dalam bahagian kedua ini, ada 5 sebab yang diberikan kenapa harta rampasan itu Allah ‎ﷻ yang bahagikan sendiri kepada pejuang. Kali ini ada 7 undang-undang untuk tentera: 2 untuk rakyat biasa dan 5 lagi untuk pemimpin.

Sekarang mari kita masuk ke tafsir ayat yang pertama.

Kemaskini: 29 Ogos 2022


Rujukan: 

Maulana Hadi

Nouman Ali Khan

Tafsir Ibn Kathir

Published by

CelikTafsir

Blog mentafsir Quran berdasarkan fahaman Sunnah dan salafussoleh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s