Tafsir Surah Zumar Ayat 63 – 67 (Syirik menghapuskan semua pahala ibadat)

Ayat 63: Ini adalah dalil aqli lagi kenapa kita kena sembah Allah ﷻ sahaja.

لَّهُ مَقاليدُ السَّمٰوٰتِ وَالأَرضِ ۗ وَالَّذينَ كَفَروا بِئآيٰتِ اللهِ أُولٰئِكَ هُمُ الخٰسِرونَ

Sahih International

To Him belong the keys of the heavens and the earth. And they who disbelieve in the verses of Allah – it is those who are the losers.

Malay

Dia sahajalah yang menguasai urusan dan perbendaharaan langit dan bumi; (orang-orang yang percayakan yang demikian beruntunglah) dan orang-orang yang kufur ingkar akan ayat-ayat keterangan Allah yang jelas nyata itu, mereka itulah orang-orang yang paling rugi.

لَّهُ مَقَالِيدُ السَّمٰوٰتِ وَالْأَرْضِ ۗ

Milik Dialah kunci segala khazanah-khazanah langit dan bumi.

Khazanah itu adalah gudang harta langit dan bumi. Dan yang memilikinya hanya Allah ﷻ sahaja. Ianya termasuk perkara dunia dan perkara akhirat sekali. Maka sesiapa yang hendakkan harta langit dan bumi itu, maka kena minta dengan Allah ﷻ sahaja, jangan minta kepada selain Dia. Bukan harta sahaja, apa-apa sahaja kita kena minta dengan Allah ﷻ kerana Allah ﷻlah yang mempunyai segala-galanya.

Kalau hendak hal dunia, minta kepada Allah ﷻ; dan kalau hendak kebaikan di akhirat, minta kepada Allahl ﷻah juga. Kenapa hendak minta kepada para Nabi, para wali dan selain dari Allah ﷻ?

Yang meminta-minta kepada selain dari Allah ﷻ itu adalah perbuatan yang kufur dan syirik. Ada yang minta kepada cincin. Mereka beli cincin hikmat, keris hikmat yang dibalut kain kuning dan macam-macam lain – mereka iktikad bahawa dengan cincin keramat dan keris keramat itu, rezeki mereka akan bertambah.

Macam orang Cina pula, mereka amalkan Feng Shui dan mereka kata kalau letak pada kedudukan tertentu, benda itu di tempat ini dan itu, rezeki akan semakin banyak. Itu juga adalah syirik kepada Allah ﷻ. Ini penting untuk ketahui kerana ada juga masyarakat Islam yang percaya juga dengan benda-benda karut yang sebegitu. Amat malang sekali kalau begitu.

Perkataan lain bagi kunci adalah مفتاح  miftah. Tetapi perkataan مَقَالِيدُ digunakan dalam ayat ini kerana ianya bukan kunci yang biasa. Ianya bermaksud kunci kepada khazanah-khazanah, harta yang banyak. Ada juga yang kata مَقَالِيدُ itu bermaksud khazanah itu sendiri, bukan kunci. Allahu a’lam.

وَالَّذِينَ كَفَرُوا بِئآيٰتِ اللهِ

Dan orang-orang yang kufur dengan ayat-ayat Allah,

Iaitu mereka yang menutup kebenaran dengan engkar kepada ajaran dari Allah ﷻ yang telah ada dalam Al-Qur’an. Tidak pakai nasihat dari Allah ﷻ. Apabila diberi dalil dan hujah dari wahyu, dia tidak mahu dengar sebab hati dia engkar. Dia engkar untuk terima tauhid. Dia sendiri sudah tahu bahawa ianya adalah kebenaran tetapi tidak mahu hendak ikut.

Dia tahu Al-Qur’an itu betul, tetapi tidak mahu juga belajar tafsir supaya dia benar-benar faham. Dengan itu, mereka telah menolak ayat-ayat Allah ﷻ. Sama ada tolak semua ataupun tolak satu sahaja ayat sudah dikira engkar. Oleh itu, mereka sudah dikira kufur.

Oleh kerana mereka kufur dengan ayat Al-Qur’an, mereka telah melakukan perkara yang syirik dan kufur. Antaranya dalam hal berdoa, mereka akan minta tok imam atau ustaz, syeikh untuk doakan untuk mereka. Itu sama sahaja macam agama lain yang meminta paderi dan sami mereka untuk mendoakan untuk mereka.

أُولَٰئِكَ هُمُ الْخٰسِرُونَ

merekalah orang yang rugi yang sebenar-benar rugi.

Mereka itu betul-betul rugi, bukan rugi main-main. Mereka akan kekal dalam neraka kerana telah buat syirik kepada Allah ﷻ. Adakah lagi kerugian yang lebih dari itu? Tentu tidak ada.

Habis Ruku’ ke 6 dari 8 ruku’ dalam surah ini.


 

Ayat 64: Ini adalah i’adah (ulangan) Dakwa Surah Zumar ini: iaitu untuk menyembah Allah ﷻ sahaja. Diulangi sebagai maksud zajrun (teguran). Ini kalau ada hamba yang masih menolak juga untuk mengamalkan tauhid, kerana degil.

Salah satu jalan yang diambil oleh hamba adalah jalan tolak ansur. Ada kalangan Arab Mekah yang minta Nabi ﷺ bertolak ansur – ada masa mereka bersetuju untuk ikut Nabi Muhammad ﷺ dan ada masa ikut amalan syirik  mereka. Mereka hendak tauhid dan syirik duduk sekali, barulah aman, kata mereka.

Tetapi Allah ﷻ hendak ajar kita supaya jangan mengalah. Kalau kita tahu wahyu, jangan mengalah dengan mereka. Malangnya ada kalangan orang Islam yang bertolak ansur dalam hal agama. Yang sudah ada ilmu, masih tetap mengalah dan tidak tegas dalam hal tauhid. Kerana mereka hendak terus harmoni dalam masyarakat sampaikan kebathilan pun mereka tidak tegur kerana takut orang marah dan jadi kecoh.

Maka ramailah yang mengamalkan syirik kerana mereka tidak ditegur. Sedangkan hal akidah ini bukannya susah sangat untuk difahami. Maka dalam ayat ini, Allah ﷻ mengajar Nabi Muhammad ﷺ dan kita bagaimana hendak menangani kalau ada yang ajak kita bertolak ansur dengan mereka dalam hal agama.

قُل أَفَغَيرَ اللهِ تَأمُرونّي أَعبُدُ أَيُّهَا الجٰهِلونَ

Sahih International

Say, [O Muhammad], “Is it other than Allah that you order me to worship, O ignorant ones?”

Malay

Katakanlah (wahai Muhammad, kepada orang-orang musyrik itu: “Sesudah jelas dalil-dalil keesaan Allah yang demikian), patutkah kamu menyuruhku menyembah atau memuja yang lain dari Allah, hai orang-orang yang jahil?”

 

 

قُلْ أَفَغَيْرَ اللهِ تَأْمُرُونِّي أَعْبُدُ

Katakanlah: apakah selain daripada Allah, kamu suruh aku puja,

Ada kalangan guru-guru agama, ustaz-ustaz dan orang lain yang kononnya ada pengetahuan agama, mengajar dan mengajak manusia untuk memuja dan menyembah kepada selain Allah ﷻ. Mereka ajar manusia untuk melakukan tawassul dalam amal ibadat mereka.

Ini amat banyak sekali terjadi dalam masyarakat Melayu kita. Kalau ajaran dalam Tarekat itu, boleh dikatakan semuanya ada mengajar tawassul dalam amalan mereka.

Dan bukan hanya dalam tarekat, dalam amalan masyarakat biasa yang tidak belajar tarekat pun perkara itu telah banyak berlaku. Kerana ianya adalah amalan yang amat mudah untuk diamalkan, ramai yang amalkan dan ramai yang mengajar.

Sampaikan ianya menjadi perkara yang biasa sahaja, sedangkan ianya adalah perkara yang syirik. Ianya terlalu biasa dilakukan, sampaikan kita yang menegur ini pula yang dikatakan sesat dan jumud dalam agama. Padahal banyak ayat-ayat Al-Qur’an yang melarang manusia dari melakukan tawassul.

أَيُّهَا الْجٰهِلُونَ

wahai si Jahil?

Selalu akan ada yang ajak kita buat tawassul, panggil tok guru, seru Nabi-Nabi, seru malaikat-malaikat, dan macam-macam lagi. Antara yang banyak melakukannya adalah mereka yang belajar silat.

Dalam ilmu persilatan ini terlalu banyak amalan-amalan syirik yang dilakukan untuk memperolehi keramat. Antaranya ialah amalan untuk jadi kebal. Walhal Nabi ﷺ pun sewaktu berperang menegakkan syiar Islam dulu pakai 2 lapis baju besi. Nabi ﷺ yang berjihad fi sabilillah pun tercedera.

Kenapa Nabi ﷺ tidak kebal? Kenapa sahabat-sahabat yang bersama baginda tidak kebal? Padahal mereka menegakkan agama Islam? Kalau patut kebal, mereka dulu lagi yang patut Allah ﷻ berikan ilmu kebal kepada mereka. Sebenarnya ilmu kebal yang diamalkan oleh tok nenek kita dahulu dan diamalkan oleh orang-orang zaman sekarang adalah sihir dan sihir itu adalah syirik kepada Allah ﷻ. Dan selalunya amalan mereka akan dimulai dengan tawassul kepada makhluk-makhluk tertentu – Panglima Hitam dan sebagainya.

Lagi satu adalah amalan yang selalu diamalkan adalah sebelum keluar rumah. Tujuannya untuk bagi orang gerun atau sayang dengan kita, supaya tiada siapa mampu binasakan kita, tiada siapa mampu bantah cakap kita.

Yang menjadi masalah apabila bacaan-bacaan ini turut mempunyai ayat-ayat Al-Qur’an, dan yang wajib ada mesti diakhiri “Laa ilahaillallah”.

Ayat-ayat Al-Qur’an ini pula ditambah bersama mentera-mentera kononnya untuk ‘mengislamkan’ petua-petua orang dulu-dulu. Dahulu, amalan itu ada sebelum Islam sampai ke Tanah Melayu ini. Jadi untuk bagi boleh pakai juga amalan itu, mereka ‘Islam’kan amalan itu dengan masuk sedikit ayat-ayat Al-Qur’an dan sebut nama Nabi sekian-sekian.

Sebab itu ada persatuan silat yang setiap kali mereka masuk gelanggang ada bacaan tertentu. Ada yang beri salam kepada Nabi tertentu kononnya Nabi itu sekarang menjaga tanam-tanaman dalam dunia. Kononnya untuk menghormati sesama makhluk, supaya tanah dan rumput / daun-daun yang mereka pijak sewaktu bersilat di dalam gelanggang akan turut mendoakan kesejahteraan kita. Walhal tanah / rumput / daun-daun hanya berzikir kepada Allah ﷻ. Allah ﷻ panggil mereka-mereka yang mengajak melakukan tawassul-tawassul ini sebagai orang-orang yang jahil.

Banyak lagi amalan-amalan lain yang masyarakat Islam kita buat tetapi ianya bukanlah dari Islam. Antaranya yang selalu dibuat adalah amalan tawassul yang merebak ke merata tempat dalam masyarakat kita. Itulah amalan yang kita selalu dengar: kita akan dengar mereka kata begini: ila hadratin nabiyy…. Berapa ramai ustaz-ustaz di Malaysia ini yang kata boleh buat tawassul? Berapa banyak buku dalam pasaran yang menganjurkan buat tawassul? Sampaikan hendak dapat tauliah jadi Imam Masjid dan ustaz untuk mengajar, kena ada kebolehan jadi tekong doa dan Majlis Tahlil pula.

Padahal tawassul itu adalah perbuatan kufur. Mereka bertawassul kepada Syeikh Abdul Qadir Jailani, kepada para malaikat, kepada wali-wali lain dan macam-macam lagi. Ingatlah bahawa kita hanya boleh puji dan puja kepada Allah ‎ﷻ sahaja. Berhentilah dari memuji-muji Nabi Muhammad ﷺ berlebih-lebihan sampaikan sama macam kita puja Allah ﷻ. Termasuk dalam hal ini adalah amalan-amalan Maulid Nabi yang dilakukan oleh puak-puak Habib sekarang ini.

Malangnya masyarakat kita memang suka sangat apabila diajak buat benda yang memuja-muja Nabi ﷺ ini. Padahal, Nabi ﷺ sendiri sudah beri amaran supaya jangan berlebihan berkenaan baginda, kerana ditakuti akan terjadi seperti apa yang terjadi kepada kaum-kaum dahulu yang mengangkat Nabi mereka menjadi Tuhan.

Mereka sangka apa yang mereka lakukan itu adalah perkara baik dalam agama, tetapi mereka tidak sedar bahawa ianya adalah perkara yang amat buruk sekali. Mereka dimurkai oleh Allah ﷻ kerana memandai-mandai reka amalan dalam agama. Mereka sangka mereka akan dapat pahala, tetapi sebenarnya mereka akan dapat dosa. Mereka buat begitu adalah kerana mereka jahil. Apabila diajak belajar, mereka tidak mahu, akhirnya jadi jahil dalam agama.

Allah ﷻ tegur mereka kerana mereka jahil. Dan jahil ini bahaya kerana dalam Al-Qur’an disebut yang orang jahil itu adalah ahli neraka. Kerana mereka tidak ada kelebihan untuk menapis bisikan syaitan.

Maka kita usahalah supaya jangan jadi jahil. Kalau jahil tentang hal dunia, tidak mengapa lagi; tetapi kalau jahil bab agama, terutama tauhid, amat bahaya. Kerana kalau buat syirik, gugur lenyap segala amalan mereka. Jadi kena tahu hendak bezakan mana tauhid dan mana syirik.

Para ulama menyebut asbabun nuzul ayat ini berdasarkan apa yang telah diriwayatkan oleh Ibnu Abu Hatim رحمه الله dan lain-lainnya dari Ibnu Abbas رضي الله عنهما, bahawa orang-orang musyrik yang kerana kebodohannya menyeru Rasulullah ﷺ untuk menyembah tuhan-tuhan mereka dan mereka baru mahu menyembah Tuhannya apabila baginda mahu menyembah tuhan mereka. Iaitu setahun ikut ajaran Nabi Muhammad ﷺ dan setahun lagi tukar jadi amalan syirik balik. Jadi Allah ﷻ suruh Nabi ﷺ jawab dengan jawapan dalam ayat ini.


 

Ayat 65: Dalil Wahyi. Allah ﷻ hendak beritahu, kalau amalkan syirik, gugur segala amalan kebaikan, tidak kira siapa, termasuklah kalau Nabi Muhammad ﷺ sendiri pun.

وَلَقَد أوحِيَ إِلَيكَ وَإِلَى الَّذينَ مِن قَبلِكَ لَئِن أَشرَكتَ لَيَحبَطَنَّ عَمَلُكَ وَلَتَكونَنَّ مِنَ الخٰسِرينَ

Sahih International

And it was already revealed to you and to those before you that if you should associate [anything] with Allah, your work would surely become worthless, and you would surely be among the losers.”

 

Malay

Dan sesungguhnya telah diwahyukan kepadamu (wahai Muhammad) dan kepada Nabi-nabi yang terdahulu daripadamu: “Demi sesungguhnya! jika engkau (dan pengikut-pengikutmu) mempersekutukan (sesuatu yang lain dengan Allah) tentulah akan gugur amalmu, dan engkau akan tetap menjadi dari orang-orang yang rugi.

وَلَقَدْ أُوحِيَ إِلَيْكَ

Sesungguhnya kami telah mewahyukan kepada kamu (Muhammad)

Allah ﷻ ingatkan kepada Nabi Muhammad ﷺ, juga kepada kita, umat baginda. Allah ﷻ beri amaran kepada semua. Baginda telah diwahyukan dengan ajaran tauhid di dalam Al-Qur’an ini maka baginda kena sampaikan kepada umat. Maka kita sekarang meneruskan ajaran baginda kepada semua manusia.

وَإِلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكَ

dan kepada Nabi-Nabi sebelum kamu

Maknanya, sama sahaja apa yang diwahyukan kepada Nabi Muhammad ﷺ dan Nabi-nabi sebelumnya. Bukan Nabi Muhammad ﷺ dan kita sahaja yang kena berpegang dengan tauhid ini tetapi umat-umat terdahulu pun.

Oleh kerana kita yang belajar wahyu ini, maka ayat ini pun tertuju kepada kita. Kita pun kena ambil perhatian dengan ayat ini.

لَئِنْ أَشْرَكْتَ

sekiranya kamu melakukan syirik,

Ini amarannya: kalau Nabi Muhammad ﷺ melakukan syirik (takkan Nabi Muhammad ﷺ melakukannya); amaran ini termasuk juga kepada guru-guru, ustaz-ustaz dan kita sendiri. Maka kalau kita melakukan syirik, kita pun termasuk juga dalam amaran yang Allah ﷻ berikan ini.

لَيَحْبَطَنَّ عَمَلُكَ

nescaya gugur semua amal ibadat-ibadat kamu

Segala solat kita, puasa, haji, sedekah dan segala amal-amal baik kita akan batal. Pahala yang kita sudah kumpul itu akan jadi kosong. Tidak kira berapa tahun kita telah beramal, sekali kita buat syirik, semuanya sekali akan dihapuskan.

Bayangkan seperti kita meniup belon yang semakin membesar dan membesar – tetapi apabila ada satu jarum sahaja dicucuk kepada belon itu, belon itu akan pecah. Angin yang ada dalam belon itu adalah ibarat pahala-pahala dari amalan kita dan satu jarum itu adalah satu amalan syirik yang kita buat. Dengan satu syirik sahaja akan menghilangkan segala pahala amalan kita yang telah lama kita kumpulkan.

Agaknya sudah berapa banyak kesyirikan yang kita sudah buat tanpa kita ketahui? Sama ada kita tahu atau tidak, ianya tetap satu perbuatan syirik dan tidak akan dimaafkan.

Jadi, amat rugi sekali segala amalan kita. Apa yang kita perlu lakukan adalah kita kena belajar apakah maksud tauhid dan apakah maksud syirik. Belajar dan terus belajar supaya kita dapat bezakan manakah amalan yang soleh dan manakah amalan yang syirik.

Bayangkan, segala pahala kita akan hilang dan kena kumpul balik dari mula. Tidakkah itu rugi? Entah-entah kantung pahala kita sekarang ini kosong kerana asyik dihapuskan pahala-pahala itu.

وَلَتَكُونَنَّ مِنَ الْخٰسِرِينَ

dan kamu pasti kamu akan menjadi orang yang rugi.

Rugi yang dimaksudkan dalam ayat ini adalah, semua yang buat syirik akan dimasukkan dalam neraka tidak keluar-keluar sampai bila-bila. Padahal, segala amal telah banyak dilakukan, tetapi semuanya tidak dikira.

Amat rugi kerana kita telah laburkan entah berapa banyak masa dan tenaga untuk buat amal-amal itu, tetapi kerana kita ada buat syirik, ianya hilang begitu sahaja. Macam kita dapat untung perniagaan yang kita telah kumpul sekian banyak, tetapi hilang begitu sahaja. Apa perasaan kita waktu itu?

Maka ayat ini menyebut kalau para Nabi عليهم السلام buat syirik pun pahala amalan mereka akan hilang dan mereka akan dimasukkan ke dalam neraka. Sekarang fikirkan: Kalau Nabi-Nabi pun Allah ﷻ akan masukkan ke dalam neraka kalau buat syirik, apatah lagi kita?

Oleh itu, jangan bertolak ansur dengan amalan syirik. Jangan kita terima amalan syirik yang diamalkan oleh masyarakat. Jangan ikut amalan masyarakat yang syirik. Kita kena keras bab ini kerana ini adalah bab yang amat penting. Kerana ia menentukan sama ada kita kekal dalam syurga atau kekal dalam neraka. Tidak penting lagikah?


 

Ayat 66: Sebaliknya apa yang kita kena amalkan?

بَلِ اللَهَ فَاعبُد وَكُن مِّنَ الشّٰكِرينَ

Sahih International

Rather, worship [only] Allah and be among the grateful.

 

Malay

“(Janganlah menyembah yang lain dari Allah) bahkan (apabila beribadat) maka hendaklah engkau menyembah Allah semata-mata, dan hendaklah engkau menjadi dari orang-orang yang bersyukur”.

بَلِ اللَهَ فَاعْبُدْ

Bahkan! Allah jualah hendaknya yang kamu sembah;

Jangan sembah dan seru kepada yang selain Allah ﷻ. Tetapi berapa banyak kesalahan yang masyarakat kita telah buat?

Jangan kita jadi seperti orang Kristian: mereka terima Nabi Isa عليه السلام, Injil sebagai kitab dari Tuhan, tetapi mereka puja kepada Nabi Isa عليه السلام melebihi dari yang sepatutnya. Jangan pula kita sudah terima Islam sebagai agama kita, Nabi Muhammad ﷺ sebagai Rasul kita dan Al-Qur’an sebagai kalam Allah ﷻ, tetapi kita puja Nabi Muhammad ﷺ.

Ramai dari kalangan masyarakat kita yang puja Nabi-nabi, wali-wali dan malaikat-malaikat. Itu semua adalah kerana mereka salah faham tentang apakah maksud sembah dan puja. Mereka ingat dengan perbuatan mereka itu mereka tidak sembah dan puja Nabi, wali dan malaikat itu. Tetapi sebenarnya, mereka menyembah entiti-entiti itu.

Bila kita kata kenapa kamu pergi ke kuburan itu dan cium batu-batu nisan itu? Mereka kata: “kami tak sembah, sebab kami tak sujud pun”. Jawapan mereka itu adalah pemahaman sempit mereka tentang maksud ‘sembah’ dan ‘puja’. Kalau sudah cium batu nisan, pasang lampu di kuburan yang dikatakan orang alim, letak gambar, buat amal ibadah di kawasan kuburan itu, itulah amalan pemujaan dan penyembahan. Inilah yang banyak diamalkan oleh golongan quburriyyun seperti golongan Habib itu.

وَكُنْ مِّنَ الشّٰكِرِينَ

dan hendaklah kamu menjadi orang yang bersyukur.

Bagaimana cara untuk bersyukur? Dengan taat kepada Allah ﷻ. Lafaz yang kita selalu sebut adalah: ‘Alhamdulillah’. Tetapi sebelum itu, kenalah taat kepadaNya. Maknanya, bukan setakat kita menyebutkan zikir Alhamdulillah, Alhamdulillah sahaja berulang-ulang tetapi kita tidak taat kepada suruhanNya.

Kenalah perbuatan kita juga menunjukkan kita taat kepadanya. Jadi, perbuatan kita menjaga solat, menjaga puasa, berzikir, baca Al-Qur’an dan sebagainya adalah dikira sebagai tanda kesyukuran juga. Walaupun waktu itu kita tidak kata ‘syukur’ kepada Allah ﷻ pun.

Oleh itu, bersyukurlah kepada Allah ﷻ dengan menyembah dan memujaNya sahaja. Kerana Dialah yang telah menjadikan kita dan selayaknya Dia sahaja yang disembah dan diseru. Kita dapat segala nikmat dari Allah ﷻ, bukan?


 

Ayat 67: Ini adalah Zajrun – ayat teguran dari Allah ﷻ.

وَما قَدَرُوا اللَهَ حَقَّ قَدرِهِ وَالأَرضُ جَميعًا قَبضَتُهُ يَومَ القِيٰمَةِ وَالسَّمٰوٰتُ مَطوِيّاتٌ بِيَمينِهِ ۚ سُبحٰنَهُ وَتَعالىٰ عَمّا يُشرِكونَ

Sahih International

They have not appraised Allah with true appraisal, while the earth entirely will be [within] His grip on the Day of Resurrection, and the heavens will be folded in His right hand. Exalted is He and high above what they associate with Him.

 

Malay

Dan mereka (yang musyrik) tidak menghormati Allah dengan penghormatan yang sewajibnya diberikan kepadaNya, sedang bumi seluruhnya – pada hari kiamat – dalam genggamanNya, dan langit tergulung dengan tangan kananNya. Maha Sucilah Dia dan Tertinggi keadaanNya dari apa yang mereka sekutukan.

وَمَا قَدَرُوا اللَهَ حَقَّ قَدْرِهِ

Dan tidaklah mereka menghargai kedudukan Allah sebagaimana yang sepatutnya mereka hargai Allah.

Allah ﷻ menegur perbuatan golongan musyrik yang tidak menghargai Allah ﷻ seperti yang sepatutnya. Mereka sepatutnya menghargai Allah ﷻ dengan mereka agungkan-agungkan Allah ﷻ seperti yang sepatutnya, yang sesuai dengan kedudukanNya.

Tetapi sebaliknya mereka agungkan tok wali, guru mereka, Nabi-nabi, malaikat-malaikat dan sebagainya. Macam Kristian, mereka mengagungkan Nabi Isa عليه السلام, sahabat Nabi Isa عليه السلام, malaikat dan sebagainya. Masyarakat kita pun macam itu juga, cuma tidak buat berhala untuk selain Nabi Muhammad ﷺ lagi. Belum sampai kepada tahap itu lagi. Tetapi sebenarnya sudah sembah dan puja sebenarnya.

Ada yang puja para malaikat. Sebagai contoh, ada doa orang bersilat yang kata: Jibrail di depan, Mikail di kanan… dan sebagainya. Itu adalah doa syirik. Mereka puja Allah ﷻ, tetapi dalam masa yang sama mereka puja juga sembahan lain.

Kita sepatutnya membesarkan Allah ﷻ dan mengecilkan yang selain dariNya. Tetapi yang sebaliknya dilakukan. Dengan Allah ﷻ mereka buat tidak endah, sebaliknya mereka sibuk dengan pemujaan kepada selain Allah ﷻ. Sebab itu pada awal Habib datang ke Malaysia, iklan mereka ‘Malam Cinta Rasul’. Selepas ditegur agaknya, barulah mereka tukar ‘Malam Cinta Allah dan Rasul’.

Musyrikin Mekah dan mereka yang ada sifat syirik dalam diri mereka juga tidak menghargai Allah ﷻ dengan sepatutnya apabila mereka mengatakan yang Allah ﷻ memerlukan tawassul (perantara) dalam ibadah dan juga dalam doa.

Dalam masyarakat kita pun ramai yang berbuat begini. Itu semua adalah diajar oleh guru-guru yang tidak belajar isi kandung Al-Qur’an. Mereka sebenarnya hendak mengambil wang dari anak murid mereka. Sebab mereka akan ambil upah untuk baca doa, untuk mengajar ilmu salah, untuk jadi tekong Majlis Tahlil, baca talqin, imam solat Hajat dan sebagainya. Mereka bukan orang jahat, tetapi mereka tipu juga kepada anak murid mereka.

Ingatlah bahawa tidak boleh minta upah dalam hal ibadat termasuk mengajar agama. Tanyalah kepada ustaz-ustaz yang terkenal sekarang. Tanyalah berapa banyak kadar bayaran mereka yang kena dibayar untuk mereka datang mengajar di sesuatu tempat.

Mereka itu seperti pendita Yahudi juga. Ini kita tahu dari pembelajaran kita dari Surah Baqarah kerana banyak diberikan persamaan antara guru agama kita sekarang dan pendita Yahudi.

وَالْأَرْضُ جَمِيعًا قَبْضَتُهُ يَوْمَ الْقِيٰمَةِ

dan bumi semua sekali di dalam genggamanNya pada hari kiamat.

Allah ﷻ beri dalil kenapa kita kena sembah dan puja Allah ﷻ sahaja. Kerana seluruh bumi ini dalam genggamanNya pada Hari Kiamat. Ini adalah salah satu dari ayat-ayat yang dipanggil sebagai ayat ‘mutashabihah’. Iaitu ayat-ayat yang mempunyai maksud-maksud yang tersirat yang kita tidak tahu dengan tepat. Kita tidak tahu bagaimana cara Allah ﷻ genggam bumi ini.

Puak Jahmiah kata ayat ini dan juga ayat-ayat seperti ini, macam ayat yang mengatakan Allah ﷻ ‘bersemayam’ atas Arash, dan mereka kata syirik sesiapa yang kata Allah ﷻ ada tangan dan bersemayam di Arash.

Oleh kerana mereka tidak mahu terima teks asal Al-Qur’an, maka mereka menakwil ayat-ayat mustashabihah ini. Mereka memberi makna lain kepada ayat-ayat Allah ﷻ. Mereka kata bukan ‘genggaman’ yang dimaksudkan di dalam ayat ini, tetapi ‘kekuasaan’ dan sebagainya.

Mereka cakap macam ini kerana mereka kata takkan Allah ﷻ ada tangan. Sebab Allah ﷻ tidak sama dengan manusia. Jadi sebab manusia ada tangan, takkan Allah ﷻ pun ada tangan. Itulah pendapat mereka.

Macam mana nak jawab?

Ayat-ayat seperti ini pada zahirnya kita faham, tetapi maksudnya tidak jelas. Ketahuilah bahawa Tuhan tidak menyerupai makhluk. Seperti mana kita berjalan, ayam lembu juga berjalan, ikan berenang, burung terbang, ular merayap. Itu pun dikira ‘berjalan’ juga. Walaupun tidak menggunakan kaki.

Berjalan binatang-binatang itu tidak sama dengan cara berjalan manusia. Ular, contohnya, berjalan dengan perut. Maka, kerana Allah ﷻ mengatakan tanganNya, maka kita terima bahawa Allah ﷻ ada tangan. Tetapi mestilah kita yakin bahawa tangan Allah ﷻ tidaklah seperti tangan kita.

Contoh lain: Kita juga menggunakan kiasan dalam perkataan seperti ‘rumah’ untuk menerangkan sesuatu. Contohnya ‘muka rumah’. Muka rumah macam mana? Tidak sama ‘muka rumah’ itu dengan muka kita. Ianya adalah satu perkataan yang kita faham tetapi tidak boleh hendak cerita balik. Muka ‘muka sungai’, adalah satu lagi contoh. Mana muka dia? Tidak boleh cerita. Allah ﷻ tidak serupa makhluk. Ramai yang tafsir ayat diatas bermaksud dalam ‘kuasa’ Allah ﷻ.

Tetapi tidak begitu tepat sebenarnya. Bahasa Arabnya kekal mengatakan ianya adalah ‘tangan’, maka kita tidak boleh suka-suka tukar kepada maksud yang lain. Tetapi bukanlah genggaman Allah ﷻ seperti genggaman manusia.

Maka, janganlah kita cuba takwil ayat-ayat sebegini. Tuhan sahaja yang tahu makna sebenarnya. Allah ﷻ sahaja yang boleh tafsir. Seperti yang telah difirmankan Allah ﷻ di dalam Ali Imran ayat 7. Dalam ayat itu, Allah ﷻ memberitahu bahawa orang yang condong kepada kesesatan akan ambil ayat mutashabihat ini sebagai fitnah.

Ali-Imran, Ayat 7:

هُوَ الَّذِي أَنْزَلَ عَلَيْكَ الْكِتَابَ
Dialah Dzat yang menurunkan kepada kamu (Muhammad) satu kitab

مِنْهُ آيَاتٌ مُحْكَمَاتٌ
dalamnya ada ayat-ayat yang jelas maknanya

هُنَّ أُمُّ الْكِتَابِ
Itulah sebenarnya induk isi kandung ummul kitab

وَأُخَرُ مُتَشَابِهَاتٌ
Dan yang selainnya adalah ayat yang samar maknanya.

Ayatnya kita faham, tetapi maksudnya tidak jelas. Selain dari ayat sebegini, ada ayat yang kita langsung tidak faham. Contohnya kita tidak tahu langsung apa sebenarnya makna perkataan ‘alif lam mim‘.

Kita ambil contoh ayat ‘Allah bersemayam di atas Arash’. Kita tidak tahu Allah ﷻ duduk macam mana. Tetapi dalam ayat ini Allah ﷻ kata Dia ‘duduk’ atau berada di Arasy. ‘Duduk’ atau berada di situ tentu dengan cara Dia yang layak bagiNya. Tentu tidak sama dengan cara duduk manusia. Maka kita tidak perlu hendak jelaskan kerana ia memang di luar kemampuan akal kita.

فَأَمَّا الَّذِينَ فِي قُلُوبِهِمْ زَيْغٌ
Adapun orang-orang yang hati mereka condong kepada sesat

فَيَتَّبِعُونَ مَا تَشَابَهَ مِنْهُ
Mereka mengikuti/mengutamakan apa yang samar-samar pada ayat itu.

Mereka yang ekstrem kata siapa yang kata Tuhan duduk atas Arash itu adalah kafir. Alasan mereka adalah: kita menyamakan Tuhan dengan makhluk. Padahal, kita tidak pernah kata macam itu pun.

Ketahuilah bahawa Arash itu melitupi semua sekali langit ke-7. Jadi Dia ﷻ duduk macam mana, kita tidak tahu. Bukannya duduk macam kita. Allah ﷻ tidak menyerupai makhluk. Itu sahaja penjelasan yang diberikan oleh Allah ﷻ.

ابْتِغَاءَ الْفِتْنَةِ
Untuk mencari fitnah.

Mereka mencari-cari makna yang tersembunyi itu sebab hendak menuduh orang lain kafir.

وَابْتِغَاءَ تَأْوِيلِهِ
Dan mencari maksud-maksud yang salah dari apa yang dia tafsir.

Mereka akan cuba tafsir, tetapi apa yang mereka tafsirkan adalah salah. Kerana mereka akan tafsir dan takwil guna akal sendiri, dan akal manusia tidak akan sampai ke tahap untuk faham apakah maksudnya yang sebenarnya.

وَمَا يَعْلَمُ تَأْوِيلَهُ إِلَّا الله
Dan tidak mengetahui maksud takwil ayat itu melainkan Allah sahaja.

Allah ﷻ sahaja yang tahu, kita tidak akan tahu.

وَالرَّاسِخُونَ فِي الْعِلْمِ
Dan mereka-mereka yang mendalam ilmu ugamanya

يَقُولُونَ آمَنَّا بِهِ
mereka berkata: kami beriman kepada ayat itu.

Mereka yang ada ilmu akan terima bulat-bulat seperti apa yang telah disebut itu. Tidak takwil-takwil lagi. Kerana mereka walaupun sudah mahir dan pandai, tidak berani hendak takwil ayat-ayat Allah ﷻ.

كُلٌّ مِنْ عِنْدِ رَبِّنَا
Semua sekali dari sisi Tuhan kami.

وَمَا يَذَّكَّرُ إِلَّا أُولُو الْأَلْبَابِ
Dan tidak mengikuti nasihat ini, melainkan orang-orang yang mempunyai otak cerdik sahaja.

Maknanya orang yang cuba hendak takwil ayat-ayat mustashabih itu adalah orang yang otak senget. Mencari perkara yang tak payah dicari. Mereka tidak belajar pun tafsir Al-Qur’an dan hadis Nabi ﷺ. Mereka yang seperti ini dipanggil golongan Jahmiah, tidak dikira sebagai ahli sunnah wal jamiah. Semua imam hadis mengatakan Tuhan duduk di atas Arash. Mereka tidak takwil-takwil lagi.

Begitu pun, kita tidaklah mengatakan mereka yang takwil ayat-ayat mutashabihat itu sebagai sesat pula, kafir dan sebagainya. Mereka masih lagi dalam kelompok ahli sunnah wal jamaah. Kerana perkara ini masih lagi dalam furu’ akidah. Cuma pada kita, mereka tidak tepat dengan menakwil ayat-ayat itu. Kita lebih selesa untuk terima sahaja apa yang Allah ﷻ telah sebut tanpa takwil.

وَالسَّمٰوٰتُ مَطْوِيَّاتٌ بِيَمِينِهِ

dan tujuh langit itu akan digulung dengan tangan kananNya.

Lagi satu ayat mutashabihah. Kita tidak tahu bagaimana keadaan ‘tangan’ Allah ﷻ. Dia cuma kata dalam ayat ini bahawa Dia akan menggulung langit dengan tangan kananNya. Itu sahaja yang kita tahu. Jadi, sekarang kita tahu Allah ﷻ ada tangan kanan. Adakah Allah ﷻ ada tangan kiri pula kalau Dia ada tangan kanan?

Kita tidak perlu jawab. Tidak perlu kita hendak membayangkan bagaimana rupanya. Kerana kita tidak disuruh memikirkan tentang Dzat Allah ﷻ tetapi kita disuruh memikirkan tentang sifat-sifat Allah ﷻ. Kita tidak akan dapat memahami tentang Dzat Allah ﷻ, jadi jangan buang masa. Banyak lagi perkara lain yang kita kena fikirkan dan luangkan masa.

Yang penting, kita kena ingat yang Allah ﷻ tidak menyerupai makhluk. Dan para sahabat pun faham bahasa kiasan begini dan kerana itu tidak ada soalan dari mereka tentang perkara ini.

Cuma tiga kurun selepas Nabi ﷺ barulah dibahaskan perkara ini sedangkan orang sebelum itu tidak bahas pun kerana mereka faham Allah ﷻ tidak serupa makhluk. Maka bahayalah apabila bahaskan perkara yang tidak perlu dibahaskan. Dan perbahasan yang ada sekarang amat teruk sampai kafir mengkafir sesama sendiri. Ini memang tidak cerdik sungguh.

سُبْحٰنَهُ وَتَعَالَىٰ عَمَّا يُشْرِكُونَ

Maha suci Allah. Maha tinggi Dia, daripada apa yang mereka sekutukanNya.

Maha suci Allah ﷻ dari apa-apa yang mereka katakan. Mereka kata Allah ﷻ begini, begitu, tanpa bawa dalil dari Al-Qur’an dan Hadis, maka mereka sebenarnya menipu. Allah ﷻ suci dari sifat-sifat Allah ﷻ yang mereka katakan.

Allah ﷻ lebih tinggi dari apa yang mereka katakan. Maka, janganlah kita memperkatakan tentang Allah ﷻ dari sumber yang entah dari mana. Maka janganlah kita mengamalkan syirik dan ada fahaman syirik sama sekali.

Allahu a’lam. Sambung ke ayat yang seterusnya

Kemaskini: 15 Julai 2019


Rujukan: 

Maulana Hadi

Nouman Ali Khan

Tafsir Ibn Kathir

Tafsir Maariful Qur’an, Mufti Shafi Usmani

Published by

CelikTafsir

Blog mentafsir Quran berdasarkan fahaman Sunnah dan salafussoleh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s