Tafsir Surah al-Feel: Latarbelakang Surah al-Feel

Sebelum kita masuk ke dalam tafsir Surah ini ayat demi ayat, ada baiknya kita mengetahui latarbelakang sejarah Tanah Arab. Kerana dengan mengetahuinya, kita akan faham kenapakah Abrahah datang untuk memusnahkan Ka’bah.

 

Sejarah Arab Mekah dan Yaman: 

Sejarah lama menyebut bagaimana Kerajaan Saba’ menguasai ekonomi antara Eropah dan Asia dan tempat-tempat lain. Ini adalah kerana mereka ada pelabuhan yang maju yang memberikan mereka kekuatan, kekayaan dan kuasa politik yang besar pada waktu mereka di kemuncak tamadun mereka.

Akan tetapi, telah berlaku satu banjir besar yang melanda mereka pada 450-451 SM yang menyebabkan tamadun mereka musnah. Jadi penduduk Yaman perlu mencari tempat baru untuk tinggal dan membina tamadun yang baru pula. Mereka telah merantau dan tinggal di tempat-tempat lain.

Antara tempat yang mereka pergi berhijrah adalah ke Yathrib (nama lama Madinah). Ini bermakna Suku ‘Aws and Khazraj asalnya adalah orang Yaman yang berpindah ke sana. Dan selain dari itu, ada orang dari Yaman yang bermastautin berdekatan dengan Telaga Zamzam selepas ianya dijumpai oleh Hajar dan Nabi Ismail a.s. Nabi Ismail telah membesar bersama mereka dan berkahwin dengan keturunan mereka.

Keturunan Nabi Ismail a.s. telah membiak di Hijaz. Ada seorang lelaki yang bernama Uthayb bin Kalaam/ digelar al Mujammi’ [lahir sekitar 400 SM] yang telah menggabung seluruh penduduk Hijaz dan menjadikan Makkah sebagai satu negeri. Dan akhirnya penduduk Makkah telah membesar. Beliau sendiri ada tiga anak. Yang paling terkenal diantara anak-anaknya itu adalah Abd al Manaf, dan Abd al Manaf ada 4 anak lelaki: Hashim, Mu’tallib, Abdul Shams and Nawfal.

Hashim lahir pada tahun 464 SM. Dan seperti kita telah sebut, itu adalah zaman selepas banjir besar yang melanda Yaman. Hashim telah nampak peluang untuk mereka mengambil alih kekuatan ekonomi yang dipegang oleh Yaman dulu. Jadi beliau telah mengadakan perhubungan ekonomi dengan negeri-negeri berhampiran.

Beliau telah pergi ke Sham (Syria) dan berjumpa dengan Raja Arab di Ghassan. Beliau juga telah menghantar adik beradiknya untuk mengadakan perhubungan ekonomi dengan negara-negara lain juga. Ini telah menjadikan Makkah sebagai pusat ekonomi pula. Ini dapat dilakukan kerana Makkah berada di tengah-tengah antara negara-negara yang bertamadun waktu itu.

Dan Makkah memang sudah terkenal kerana ada Ka’bah (Makkah sudah menjadi pusat agama pun waktu itu). Dan sekarang ia mula menjadi pusat ekonomi pula. Dan perkara ini disentuh di dalam Surah Quraysh tentang bagaimana mereka mengadakan perjalanan perniagaan ke tempat lain.

Hashim ada seorang anak bernama Abdul Mu’tallib (457 SM) – dan kita pun tahu yang salah seorang anaknya bernama Abdullah – bapa kepada Nabi Muhammad SAW.

Dalam masa yang sama, kerajaan yang paling besar waktu itu adalah Kerajaan Rom. 300 tahun selepas Nabi Isa diangkat, Rom menguasai Eropah, Asia Barat, Turki, Mesir, Habashah dan sebahagian dari Yaman. Pada satu waktu, Yaman telah memeluk agama Yahudi dan mereka telah menindas golongan Kristian di Yaman. Ada yang mengatakan inilah kisah yang disebut dalam Surah Burooj.

Melihat penindasan yang dilakukan itu, Habashah telah menghantar tentera ke Yaman dan menaklukinya. Seorang raja yang beragama Kristian telah dilantik tapi selepas itu telah berlaku perebutan kuasa.

Abrahah telah merampas kuasa dari Raja itu tapi beliau bijak kerana terus mengadakan hubungan rapat dengan Habashah. Beliau bijak dengan mengatakan bahawa tujuan beliau merampas kuasa adalah untuk kebaikan penduduk Yaman. Maka kedudukannya selamat.

Setelah mengambilalih kuasa, Abrahah mahu menguatkan semula kedudukan Yaman di mata dunia dan mengembalikan kekuatan dan kekayaan yang mereka pernah miliki sebelum kejadian banjir itu. Beliau mengingatkan bagaimana mereka dulu hebat, tapi kerana banjir, mereka telah jadi lemah dan kekuatan ekonomi telah diambilalih oleh Quraish Makkah.

Antara usaha yang cuba dilakukan oleh Abrahah adalah membina satu bangunan hebat yang dinamakan al Qullays – dengan tujuan sebagai Pusat Agama Kristian. Ia adalah satu gereja yang hebat. Ianya dibina dengan cantik dan Abrahah berharap supaya ianya lebih hebat lagi dari Ka’bah.

Keadaan Qullays sekarang
Keadaan Qullays sekarang

Tapi tentulah dia tidak berjaya. Kerana manusia bukan mudah untuk meninggalkan pegangan agama mereka. Abrahah berharap orang akan tinggalkan Ka’bah dan datang melawat Qullays, tapi tidak ada orang datang kerana orang masih lagi memandang Ka’bah sebagai suci.

Oleh kerana tidak puas hati, Abrahah telah menghantar surat ke Habashah mencadangkan supaya Kaabah dihancurkan. Bangsa Arab telah mengetahui niat Abrahah itu dan mereka telah pergi ke Qullays, bukan untuk melawat tapi nak menghina Qullays itu. Sampaikan ada orang Makkah yang telah buang air di Qullays untuk menghinanya.

Ini telah menyebabkan Abrahah sangat marah dan ini telah memberi peluang kepadanya untuk betul-betul menyerang Ka’bah. Sekarang dia sudah ada alasan kukuh. Jadi kita kena faham sejarah ini kerana kalau kita tidak faham perkara ini, kita sangka yang dia serang sebab agama, tapi sebenarnya sebab ekonomi asalnya.

Dia telah bertolak ke Makkah dengan tenteranya yang seramai antara 12,000 – 60,000  (tidak ada riwayat sahih dengan tepat berapakah bilangan tenteranya). Beliau pergi dengan tentera dari Yaman dan dari Habashah. Dan mereka pergi untuk menyerang Tanah Arab yang tidak mempunyai kekuatan tentera. Di dalam tenteranya itu adalah antara 9 – 13 ekor gajah. Gajah yang paling besar bernama Mahmood.

Dalam perjalanan mereka ke Mekah, mereka telah melalui Ta’if. Penduduk Ta’if telah berunding dengan Abrahah untuk membantu tenteranya itu supaya mereka tidak diserang. Kenapa pula Taif sanggup membantu tentera Abrahah sedangkan mereka tahu yang Abrahah dalam perjalanan menyerang Ka’bah yang suci itu?

Ini adalah kerana berhala mereka yang utama adalah Laat dan ianya berada di Taif. Ini berlainan dengan penduduk Tanah Arab yang lain yang meletak berhala mereka di Mekah (Ka’bah). Jadi Taif tidak takut kalau Ka’bah diserang kerana berhala mereka tidak akan dimusnahkan. Tidak ada suku lain yang membantu tentera Abrahah kerana mereka ada berhala mereka berdekatan Ka’bah.

Seorang lelaki yang bernama Abu Righal dari Taif itu telah diarahkan untuk membantu menjadi penunjuk arah kepada tentera Abrahah untuk sampai ke Mekah. Mereka perlukan penunjuk arah kerana jalan ke Mekah payah untuk dilalui oleh mereka yang tidak biasa. Akan tetapi, Abu Righal telah mati di tengah perjalanan. Kuburnya menjadi tempat yang dikutuk kerana mereka melihat beliau sebagai pembelot dan orang Arab meludah kuburnya itu.

Tentera Abrahah sampai ke Mekah dalam bulan Muharram Tahun Gajah itu. Kisah selanjutnya kita akan sebut dalam perbahasan Surah Al-Feel nanti.

Sekian. Allahu a’lam. Sambung ke ayat 1 Surah al-Feel.

Kemaskini: 26 September 2019


Rujukan: 

Nouman Ali Khan

Published by

CelikTafsir

Blog mentafsir Quran berdasarkan fahaman Sunnah dan salafussoleh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s