Tafsir Surah al-An’am Ayat 74 – 77 (Helah Nabi Ibrahim)

Ayat 74: Sekarang masuk kepada Dalil Naqli Tafsili. Ayat-ayat sebelum ini telah disebut tentang syirik.

Sekarang kita masuk kepada kisah Nabi Ibrahim a.s. yang mengajak kaumnya kepada tauhid dan menentang syirik. Dalam ayat seterusnya ini, baginda telah berhujah kepada kaumnya bagaimana syirik itu adalah sesuatu yang tidak masuk akal.

Maka ayat ini hendak memberitahu manusia yang bukanlah Nabi Muhammad bawa ajaran baru tapi ajaran baginda sama sahaja dengan ajaran para Nabi yang terdahulu. Dan disebut banyak sekali tentang Nabi Ibrahim kerana baginda dikenali oleh masyarakat Mekah. Mereka pun mengaku yang mereka ikut ajaran Nabi Ibrahim. Tapi benarkah begitu?

وَإِذ قالَ إِبرٰهيمُ لِأَبيهِ آزَرَ أَتَتَّخِذُ أَصنامًا ءآلِهَةً ۖ إِنّي أَرٰىكَ وَقَومَكَ في ضَلٰلٍ مُّبينٍ

Sahih International

And [mention, O Muhammad], when Abraham said to his father Azar, “Do you take idols as deities? Indeed, I see you and your people to be in manifest error.”

Malay

Dan (ingatlah) ketika Nabi Ibrahim berkata kepada bapanya Aazar: “Patutkah ayah menjadikan berhala-berhala sebagai tuhan-tuhan? Sesungguhnya aku melihatmu dan kaummu dalam kesesatan yang nyata”.

وَإِذْ قَالَ إِبْرٰهِيمُ لِأَبِيهِ آزَرَ

Dan (ingatlah) di waktu Ibrahim berkata kepada bapanya, Aazar,

Terdapat khilaf di kalangan ulama tafsir sama ada ‘Aazar’ adalah nama sebenar bapa Nabi Ibrahim atau hanya laqab (gelaran) sahaja. Kalau nama ‘Aazar’ adalah laqab sahaja, maka ada nama bapa Ibrahim yang lain. Tapi kita tidak tahu dengan pasti kerana tidak disebut lagi dalam ayat lain dalam Qur’an.

Terdapat juga khilaf sama ada Aazar itu adalah bapa Nabi Ibrahim, atau pakciknya atau datuknya. Ini kerana ada pendapat yang tidak mahu menerima bahawa bapa seorang Nabi adalah seorang yang jahat.

Jadi kerana itulah ada pendapat yang mengatakan Aazar itu bukanlah bapa sebenar Nabi Ibrahim. Tapi kita terima apa yang Allah sebutkan dalam Qur’an sendiri, iaitu Aazar adalah nama ‘bapa’ Nabi Ibrahim. Kita tidak mempersoalkan apa yang disampaikan. Oleh itu, jangan kita ubah-ubah melainkan kalau ada dalil yang sahih.

Selalunya Qur’an tidak menyebut nama seseorang melainkan ianya adalah satu maklumat yang penting. Dalam sejarah Bani Israil, mereka ada nama lain bagi bapa Nabi Ibrahim a.s. Jadi apabila Allah menyebut namanya dengan spesifik, ianya seperti Allah hendak memperbetulkan maklumat salah yang disampaikan oleh bangsa Yahudi yang memang terkenal suka mengubah Kitab Taurat. Perangai mereka amat teruk sekali sampaikan sejarah Nabi mereka pun mereka ubah.

Dalam ayat ini, Nabi Ibrahim a.s. telah berdakwah kepada ayahnya. Ini mengajar kita bahawa dakwah dimulakan di rumah. Itulah yang mula-mula sekali yang kita kena lakukan. Ini adalah kerana kita amat sayang ahli keluarga kita dan kita tidak mahu mereka terjerumus ke dalam lembah kehinaan.

Alangkah sedihnya, kalau kita berdakwah kepada orang lain, dapat memperbetulkan mereka, tapi ahli keluarga kita sendiri ada masalah. Begitu juga, kalau kita dapat sokongan keluarga, maka akan mudah buat kerja dakwah kepada masyarakat.

Oleh itu, mulakan dakwah dengan keluarga kita. Walaupun kita terpaksa berbeza pendapat dengan bapa kita. Kerana walaupun mereka itu bapa kita, tapi tidak semestinya mereka itu betul. Kalau mereka salah, kita sebagai anak mereka hendaklah berusaha untuk memperbetulkan mereka.

Mengajar kepada bapa kita sendiri bukanlah mudah sepertimana yang kita boleh lihat dalam kisah Nabi Ibrahim dan bapanya ini. Begitu juga, Nabi Muhammad pun mempunyai masalah dengan keluarga baginda juga. Lihatlah bagaimana salah seorang penentang kuat baginda ada bapa saudara baginda sendiri, iaitu Abu Lahab.

أَتَتَّخِذُ أَصْنَامًا ءآلِهَةً

“Patutkah ayah menjadikan berhala-berhala sebagai tuhan-tuhan?

Hanya ayat ini sahaja dalam sepanjang Qur’an ini yang menyebut kalimah ‘berhala’. Dalam ayat-ayat lain, digunakan perkataan lain untuk patung-patung yang disembah oleh masyarakat. Perkataan أَصْنَامًا  bermaksud ‘berhala’ iaitu patung yang dijadikan sebagai tempat pemujaan.

Oleh itu, perkataan ini bukanlah digunakan untuk semua jenis patung. أَصْنَامًا adalah berhala yang pemujanya sangka ia ada kuasa. Penyembahnya merasakan bahawa ia mampu untuk memberi kelebihan dan kemudharatan kepada mereka. Sebab itu mereka sembah kerana mereka hendakkan sesuatu dan mereka takut kalau mereka tidak sembah, mereka akan mendapat sial atau bala.

Pertanyaan Nabi Ibrahim kepada ayahnya itu adalah dalam bentuk kehairanan. Macam kita hairan kalau seseorang sedang buat sesuatu yang bodoh. Nabi Ibrahim hairan kenapa mereka bersungguh-sungguh menyembah berhala-berhala itu sedangkan berhala itu mereka sendiri yang buat?

Mereka buat sendiri, kemudian mereka sembah. Ini tidak masuk akal langsung. Ini mengajar kita bahawa salah satu cara dakwah adalah dengan menggunakan soalan yang menyebabkan mereka berfikir. Nabi Ibrahim banyak menggunakan soalan dalam dakwahnya.

Kalau kita nak mulakan dakwah dan kalau kita tak tahu nak mula bagaimana, salah satu teknik yang boleh digunakan adalah dengan memulakan dengan pertanyaan. Tanya apa pegangan agama mereka. Tanya kenapakah mereka buat Solat Hajat berjemaah, tanya kenapa mereka buat Majlis Tahlil dan macam-macam lagi perkara amal ibadah yang bidaah. Selalunya mereka pun tak tahu kenapa mereka buat begitu. Melainkan mereka akan kata bahawa mereka cuma ikut perbuatan orang ramai yang buat begitu.

Ayat ini juga mengajar kita untuk menggunakan logik dalam dakwah. Bukanlah agama Islam ini lari dari logik akal. Agama Islam ini amat sesuai dengan akal manusia yang waras. Yang tidak waras sahaja yang tidak boleh terima agama Islam ini.

Dalam kes umat Nabi Ibrahim ini, mereka menyembah berhala itu sebagai ‘tuhan’, bukan sebagai perantaraan lagi. Tak sama dengan sembahan Hindu kepada patung mereka. Kerana kalau kita tanya kepada penganut Hindu, apakah patung itu tuhan mereka, mereka akan jawab tidak.

Mereka akan kata yang mereka sembah itu adalah patung dewa mereka, yang akan membawakan doa mereka kepada ‘tuhan yang satu’. Oleh itu, penganut Hindu hanya menjadikan patung mereka sebagai ‘perantaraan’ sahaja. Jadi lain dengan umat Nabi Ibrahim dalam ayat ini. Umat Nabi Ibrahim ini lagi teruk kerana mereka sudah lama menjadikan berhala mereka sebagai perantara, lama kelamaan mereka mereka sembah sebagai tuhan.

Kalau nak dibandingkan, umat Nabi Ibrahim itu macam penganut Kristian sekarang. Kerana sebagaimana mereka menyembah berhala sebagai tuhan, umat Kristian juga menyembah Nabi Isa sebagai tuhan juga. Asalnya, Nabi Isa itu adalah perantaraan sahaja kepada Tuhan.

Iaitu mereka mengatakan yang baginda adalah ‘anak tuhan’. Tapi lama kelamaan, sampai ke zaman sekarang ini, mereka sudah menganggap Nabi Isa itu sendiri sebagai ‘tuhan’. Begitu juga dengan penganut Buddha yang mengatakan Buddha itu sendiri sebagai tuhan.

Inilah bahayanya kalau kita membiarkan manusia menggunakan ‘perantaraan’ atau tawasul dalam ibadat mereka. Kerana lama kelamaan, mereka akan menjadikan ‘wasilah’ itu sebagai tuhan. Adakah anda tahu bahawa ada di kalangan masyarakat Islam kita ini amat bodoh sampaikan mengatakan bahawa Nabi Muhammad itu adalah jelmaan Allah di bumi?

Dan golongan Syiah pun sudah ada yang berdoa terus kepada Husseein. Asalnya mereka jadikan sebagai perantara sahaja. Tapi lama kelamaan golongan yang telah diperbodohkan itu terus doa kepada Hussein sahaja.

إِنِّي أَرىٰكَ وَقَوْمَكَ

Sesungguhnya aku melihat ayah dan kaum ayah ini

Bukan bapa Nabi Ibrahim sahaja yang menyembah berhala, tapi kaumnya juga. Maknanya Nabi Ibrahim hidup di dalam masyarakat yang mengamalkan syirik terang-terangan. Maka ini pun biasa sahaja, kalau kita hidup dalam masyarakat yang mengamalkan syirik.

فِي ضَلٰلٍ مُّبِينٍ

dalam kesesatan yang nyata”.

Mereka dalam kesesatan yang nyata. Sebab mereka seru selain Allah.

Ayat ini dibacakan kepada penduduk Mekah yang juga memuja dan menyembah berhala. Sudah 13 tahun mereka diberikan dakwah oleh Nabi. Sekarang kisah Nabi Ibrahim dibawakan kepada mereka sebagai satu contoh kebodohan yang dilakukan oleh masyarakat yang dahulu. Semoga mereka boleh mendapat pengajaran dari kaum itu.

Serba sedikit tentang Nabi Ibrahim: Nabi Ibrahim hidup 2 ribu tahun BC di satu bandar yang dikenali sebagai Urr. Ianya berada di kawasan Iraq sekarang. Ada banyak kasta yang ada pada waktu Nabi Ibrahim. Ada golongan yang elit dan golongan bawahan. Dan Nabi Ibrahim termasuk dalam kumpulan yang elit.

Dan seperti biasa, ada yang miskin dan lemah. Kaumnya waktu itu memuja banyak tuhan. Setiap pekan ada tuhannya sendiri. Di Urr pun ada berhalanya sendiri. Namanya Mannar. Berhala Mannar diletakkan di tempat utama bandar itu. Selain dari berhala, mereka juga puja bulan, bintang dan lain-lain lagi.

Dalam ayat ini, Nabi Ibrahim dengan jelas menyatakan bahawa ayahnya dan kaumnya itu dalam kesesatan yang nyata. Satu persoalan timbul dalam membaca ayat ini: Bolehkah kita kata sesetengah golongan sebagai sesat? Ada yang tak dapat terima kalau kita kata ada golongan yang sesat. Kerana mereka kata, kita tidak tahu apa yang dalam hati manusia.

Memang kita tidak tahu apa yang dalam hati manusia. Tapi, kalau apa yang mereka lakukan di hadapan mata kita memang satu perbuatan yang sesat, apakah salah kalau kita kata mereka sesat? Kerana kita hanya boleh kata berdasarkan apa yang mereka lakukan dan apa yang mereka kata.

Sebagai contoh, kalau orang Hindu sembah berhala, tak boleh lagikah kita kata mereka sesat? Takkan kita tidak boleh kata mereka sesat dan buat syirik sedangkan apa yang mereka buat itu dengan jelas adalah sesuatu yang sesat?

Bagaimana pula dengan mereka yang dengan terang menolak ayat Qur’an? Memang kita tak tahu apa dalam hati mereka. Tapi kita boleh kata sesuatu berdasarkan dari perbuatan dan kata-kata mereka. Kerana yang mereka lakukan dan kata-kata mereka itu kita boleh lihat dan kita boleh dengar. Maka, bolehlah kita menilainya.

Nabi Ibrahim beritahu kepada kaumnya bahawa mereka itu berada di dalam kesesatan yang nyata. Kita juga kena ikut seperti apa yang telah dilakukan oleh Nabi Ibrahim. Apabila kita melihat kesyirikan yang dilakukan oleh manusia, hendaklah kita menegur dan memberi tahu kepada mereka bahawa apa yang mereka lakukan itu adalah perkara yang sesat. Jangan takut untuk menyatakan kebenaran.

Tetapi bukan setakat kita kata mereka sesat sahaja. Kita juga kenalah mengikut cara Nabi Ibrahim yang memberi tahu kepada kaumnya ‘bagaimanakah’ mereka sesat itu. Kerana kalau kita kata manusia melakukan sesuatu yang sesat tanpa kita berikan hujah dan dalil, tentulah mereka akan marah kepada kita. Lihatlah bagaimana dalam ayat-ayat seterusnya, Nabi Ibrahim telah memberikan hujah-hujah baginda.


Ayat 75:

وَكَذٰلِكَ نُري إِبرٰهيمَ مَلَكوتَ السَّمٰوٰتِ وَالأَرضِ وَلِيَكونَ مِنَ الموقِنينَ

Sahih International

And thus did We show Abraham the realm of the heavens and the earth that he would be among the certain [in faith]

Malay

Dan demikianlah Kami perlihatkan kepada Nabi Ibrahim kebesaran dan kekuasaan (Kami) di langit dan di bumi, dan supaya menjadilah ia dari orang-orang yang percaya dengan sepenuh-penuh yakin.

وَكَذَٰلِكَ نُرِي إِبْرٰهِيمَ

Dan demikianlah Kami perlihatkan kepada Ibrahim

Apabila perkataan كَذَٰلِكَ digunakan dalam ayat ini, ia menunjukkan ada kaitan ayat ini dengan ayat sebelumnya. Ini hendak menunjukkan bahawa Nabi Ibrahim telah ditunjukkan dengan kesalahan yang dilakukan oleh kaumnya. Dan selain dari itu, Nabi Ibrahim juga telah ditunjukkan dengan kehebatan Allah.

Perkataan نُرِي bermaksud Nabi Ibrahim telah ‘diperlihatkan’. Ru’yah (penglihatan) ada dua jenis: Satu dengan mata dan satu lagi dengan ilmu. Sebagai contoh, ada barang yang kita boleh tunjukkan kepada orang lain.

Dan kadang-kadang kita boleh berikan penerangan tentang sesuatu perkara sahaja dan orang lain boleh faham walaupun dia tidak melihat pun benda itu. Sebagai contoh, kita boleh tunjukkan kawan kita atau kita boleh ceritakan bagaimana rupa kawan kita kepada orang lain. Maknanya, kita diberikan pemahaman sahaja.

Apabila perkataan نُرِي digunakan, ianya bermaksud dua-dua jenis rukyah itu telah diberikan kepada Nabi Ibrahim. Ini bermakna, bukan sahaja Nabi Ibrahim telah ditunjukkan dengan kehebatan yang ada pada alam ini, tapi ia juga ‘diterangkan’ kepada baginda apakah maksud yang ada pada alam ini. Sampaikan baginda faham dengan amat jelas.

Sebagai contoh, kita ada satu mesin. Pada satu orang, kita tunjukkan sahaja mesin itu. Tapi kepada seorang yang lain, bukan sahaja kita tunjukkan mesin itu kepadanya, tapi kita tunjuk sekali apakah mesin itu boleh buat dan bagaimanakah cara untuk menggunakannya. Tentulah mereka yang ditunjukkan cara menggunakan mesin itu lebih faham daripada orang yang melihat sahaja.

Begitu juga dengan alam ini. Semua orang boleh nampak alam ini, bukan? Tapi bukan semua orang boleh faham apakah maksud alam ini. Ini adalah kerana mereka hanya melihat, tapi mereka tidak memikirkan tentang alam ini. Nabi Ibrahim telah ditunjukkan dengan kehebatan alam ini yang bermakna baginda telah diangkat isra’ oleh Allah. Baginda telah menerima kedudukan sebagai Nabi dan baginda telah kenal Allah.

مَلَكُوتَ السَّمٰوٰتِ وَالْأَرْضِ

tanda-tanda keagungan (Kami yang terdapat) di langit dan bumi

Perkataan مَلَكُوتَ diambil dari katadasar ملك yang bermaksud ‘kekuasaan’ dan ‘kerajaan’. Tapi apabila ditambah huruf و dan ت dalam perkataan itu, ia menunjukkan kepada isim mubalagah, iaitu ianya bukanlah kerajaan yang biasa. Iaitu ditunjukkan keseluruhan kerajaan Allah kepada Nabi Ibrahim. Apa sahaja yang Allah ciptakan.

Dan perkataan مَلَكُوتَ ini hanya digunakan untuk Allah sahaja kerana kerajaan segalanya adalah hanya hak milik Allah. Tidak ada lain yang memilikinya. Allah telah jadikan alam ini supaya kita melihatnya dan dapat pemahaman bahawa alam ini menunjukkan kepada kewujudan Allah.

Kalau dapat kepada puak tarekat, banyaklah mereka sebut sebut ‘Alam Malakut’, ‘Alam Jabbarut’ dan macam-macam lagi. Maka terngangalah anak-anak murid yang berguru dengan guru tarekat itu. Mereka tak tahu pun apakah Alam Malakut itu. Mereka pandai sebut sahaja. Rupanya ianya adalah kekuasaan dan kerajaan Allah.

Ada masalah pentafsiran kebanyakan orang tentang ayat ini. Ada yang kata bahawa ayat ini hendak menceritakan ‘Perjalanan Spiritual’ Nabi Ibrahim. Mereka kata yang inilah ayat yang menceritakan bagaimana Nabi Ibrahim dipertunjukkan dengan bintang, bulan dan kemudian matahari.

Apabila baginda melalui proses itu, mereka kata akhirnya Nabi Ibrahim berjaya menemui Tuhan. Itu adalah pentafsiran yang salah. Jangan kita terpedaya dengan pentafsiran yang sebegini. Nanti akan dibincangkan di dalam ayat-ayat yang seterusnya.

وَلِيَكُونَ مِنَ الْمُوقِنِينَ

agar dia termasuk dari golongan orang-orang yang yaqin.

Ditunjukkan semua kehebatan Allah kepada baginda, supaya baginda yaqin bahawa entiti-entiti lain yang disembah oleh kaumnya itu adalah salah belaka.

Ini menunjukkan bahawa Nabi Ibrahim telah ada iman, tapi ditunjukkan segala kerajaan itu supaya baginda jadi ‘yaqin’. Itu adalah tingkatan yang lebih tinggi dari ‘iman’. Sebagai contoh, ramai yang tahu bahawa Qur’an itu dari Allah. Tapi apabila seseorang itu belajar Qur’an, belajar tafsir, barulah dia mendapat ‘keyakinan’ yang tinggi pada kehebatan Qur’an itu.

Kerana kebenaran yang ditulis dalam Qur’an itu semakin jelas dan semakin jelas apabila kita mempelajarinya. Kita boleh lihat bagaimana apa yang disebut dalam Qur’an itu terjadi di hadapan mata kita. Ini adalah proses yang berpanjangan.

Apabila kita belajar tafsir Qur’an dan kira melihat bagaimana segala apa yang Allah beritahu kepada kita dalam Qur’an itu benar-benar terjadi di hadapan mata kita maka kita akan mendapat ‘yaqin’ yang bertambah dari masa ke semasa.

Yaqin itu datang selepas iman. Oleh itu, kena ada iman sebelum datangnya ‘yaqin’. Apabila kita melihat alam ini, maka kita akan sampai kepada satu pemahaman tauhid yang yaqin. Iaitu melihat kebenaran dengan betul.

Kalau seorang Nabi pun melalui proses melihat dan memikirkan tentang alam, maka kita pun kena buat juga begitu. Supaya kita pun sampai kepada tahap yaqin itu. Ayat ini juga mengajar kita yang kita dapat yaqin dengan cara melihat dan mengkaji dalil. Kerana kita tentunya tidak diberikan dengan isra’.

Bila dapat tahu dalil, barulah datang keyakinan itu. Maka kita tengok apa yang berlaku di alam luar dan tengok balik ayat-ayat Qur’an. Maka kita akan tengok ada kesamaan, maka akan datang keyakinan kepada kita. Segala yang disebut dalam Qur’an ada pada alam; dan apa yang ada pada alam disebut dalam Qur’an.


Ayat 76:

فَلَمّا جَنَّ عَلَيهِ اللَّيلُ رَءا كَوكَبًا ۖ قالَ هٰذا رَبّي ۖ فَلَمّا أَفَلَ قالَ لا أُحِبُّ الآفِلينَ

Sahih International

So when the night covered him [with darkness], he saw a star. He said, “This is my lord.” But when it set, he said, “I like not those that disappear.”

Malay

Maka ketika ia berada pada waktu malam yang gelap, ia melihat sebuah bintang (bersinar-sinar), lalu ia berkata: “Inikah Tuhanku?” Kemudian apabila bintang itu terbenam, ia berkata pula: “Aku tidak suka kepada yang terbenam hilang”.

فَلَمَّا جَنَّ عَلَيْهِ اللَّيْلُ

Ketika malam menutupi ke atasnya,

Iaitu apabila malam menutupi siang. Selepas Allah menunjukkan alam ini dan pemahaman tentang alam itu kepada baginda, Nabi Ibrahim telah panggil kaumnya ramai-ramai. Baginda hendak menggunakan cara yang sama untuk berdakwah kepada kaumnya. Iaitu  dengan melihat kepada alam ini dan memikirkan apakah maksudnya.

Baginda hendak menunjukkan kepada mereka bahawa apa yang mereka sembah itu salah. Bolehlah dibuat anggaran yang waktu itu mereka ramai-ramai duduk melihat langit bersama dengan Nabi Ibrahim.

Perkataan جَنَّ digunakan apabila sesuatu perkara itu ditutup dari segala pancaindera manusia. Iaitu tidak boleh nampak, dengar, hidu dan sebagainya. Nama jin juga diambil dari kata ini kerana jin itu tidak dapat dirasa dengan pancaindera kita. Janin yang di dalam perut ibu mengandung pun diambil dari perkataan ini kerana janin itu berada dalam perut ibu. Tak nampak dan tak dapat dirasa oleh pancaindera.

Apabila malam datang, segalanya tidak nampak lagi kepada Nabi Ibrahim dan kaumnya. Melainkan bintang dan bulan sahaja.

رَءا كَوْكَبًا

dia melihat sebuah bintang

Langit itu gelap, tapi dengan jelas bintang kelihatan. Perkataan كَوْكَبًا digunakan untuk bintang yang besar dan bersinar terang. Banyak perkataan digunakan untuk menyebut tentang bintang. Tapi ada berjenis-jenis bintang.

Ini adalah kerana orang Arab memang suka melihat bintang. Memang banyak bintang di langit tapi ada satu jenis bintang yang berbeza dengan yang lain. Itulah yang dinamakan bintang jenis كَوْكَبًا. Ia lain kerana ia jelas kelihatan lebih besar dari bintang-bintang yang lain dan bersinar terang.

قَالَ هَٰذَا رَبِّي

(lalu) dia berkata: “Inilah Tuhanku”,

Nabi Ibrahim berkata kepada kaumnya bahawa ‘bintang itulah tuhannya’. Ini kena difahami dengan belajar tafsir dan jangan terus baca terjemahan sahaja. Kerana kalau tidak, kita akan salah faham.

Kita kena ingat yang ini adalah kata-kata helah dari Nabi Ibrahim. Bukanlah Nabi Ibrahim menerima yang bintang itu sebagai tuhan pula. Jangan kita fikir macam itu (ramai juga yang ada sangkaan begini). Nabi Ibrahim hendak memberikan hujah kepada kaumnya bahawa apa yang mereka syirikkan itu adalah perbuatan yang bodoh. Baginda berlakon sahaja.

Tambahan pula, perkataan yang digunakan dalam ayat ini adalah قَالَ yang bermaksud ‘berkata’. Tidak digunakan perkataan ‘fikir’ kerana Nabi Ibrahim pun tak pernah terima yang bintang itu sebagai tuhan. Baginda cuma cakap di mulut sahaja dan tidak sampai ke hati baginda pun.

Jadi, baginda sebenarnya bukan berkata: “inilah tuhanku”, tapi baginda sebenarnya berkata secara tersirat: “adakah ini tuhanku?”

Jadi, ini adalah satu cara Nabi Ibrahim hendak mempersembahkan cara memahami sifat Tuhan kepada masyarakatnya. Maka, baginda nak tolak satu-persatu tuhan sembahan mereka kerana semuanya tidak memiliki sifat Tuhan. Sekarang Baginda sedang mulakan dengan bintang.

Banyak juga yang salah faham dengan ayat ini. Ini adalah kerana mereka tak belajar tafsir Qur’an. Mereka baca sendiri ayat Qur’an dan sampai kepada pemahaman yang amat salah. Itulah sebabnya bahaya kalau baca dan cuba faham sendiri ayat Qur’an dari terjemahaman. Mereka kata, ayat ini hendak menceritakan bagaimana proses pencarian Nabi Ibrahim untuk mencari Tuhan. Ma sha Allah!

Itu adalah salah dan pemahaman yang sesat! Dalam ayat sebelum ini, bukankah telah disebut bagaimana Nabi Ibrahim telah ada iman kepada Allah dan telah sampai ke tahap yaqin?

Ada pula yang kata ayat-ayat ini menceritakan tentang Nabi Ibrahim semasa muda yang sedang mencari tuhan. Ini pun pandangan yang salah juga. Kerana dalam akidah kita, kita berpegang bahawa para Nabi sebelum menjadi Nabi pun tidak pernah melakukan syirik. Mereka terpelihara dari melakukan perkara syirik walaupun mereka belum menjadi Nabi dan belum kenal Islam pun lagi.

Sebagai contoh, walaupun Nabi Muhammad belum lagi diperkenalkan dengan agama Islam tetapi baginda tidak pernah menyembah berhala. Baginda memang tidak suka dengan berhala kerana telah ditanam dalam diri baginda oleh Allah untuk membenci syirik. Baginda diselamatkan oleh Allah dari melakukan syirik. Oleh itu, walaupun baginda suka dan selalu tawaf keliling Kaabah, tapi baginda tidak pernah menyentuh berhala-berhala yang ada di sekeliling Kaabah.

فَلَمَّا أَفَلَ

tetapi tatkala bintang itu tenggelam

Perkataan أَفَلَ digunakan untuk menerangkan apabila planet, bulan, bintang dan matahari telah hilang dari pandangan.

Nabi Ibrahim adalah seorang yang dikatakan amat bijak. Cuba fikirkan: adalah perlu baginda tunggu sampai bintang itu hilang baru dia perasan yang bintang itu akan hilang? Tentulah tidak. Kita yang tak berapa pandai ini pun tahu yang bintang itu akan hilang juga malam itu.

Jadi kita kena faham apakah maksud Nabi Ibrahim menjalankan proses melihat bintang dalam ayat ini. Dan kemudian nanti dalam ayat seterusnya baginda melihat bulan dan matahari pula. Itu semua adalah helah dan lakonan baginda sahaja untuk ditunjukkan kepada kaumnya.

قَالَ لَا أُحِبُّ الْآفِلِينَ

dia berkata: “Saya tidak suka kepada yang tenggelam”.

Takkan sifat Tuhan itu timbul dan tenggelam? Datang sekejap-sekejap sahaja? Nabi Ibrahim berhujah bahawa dia tidak suka tuhan yang timbul sekejap-sekejap sahaja. Tuhan itu hendaklah sentiasa ada untuk mendengar doa kita.

Kalau sekejap ada dan sekejap hilang, itu bukanlah satu sifat yang bagus. Kalau kita ada kawan, kawan macam mana yang kita suka? Yang selalu ada dengan kita atau selalu hilang? Bila sahaja kita nak minta tolong, dia hilang. Adakah kita boleh berharap dengan kawan yang sebegitu?

Oleh kerana bintang itu boleh hilang, maka Nabi Ibrahim kata yang baginda tidak akan sembah bintang sebagai tuhan. Oleh itu, baginda sudah tolak satu contoh sembahan kaumnya, iaitu bintang.


Ayat 77:

فَلَمّا رَءا القَمَرَ بازِغًا قالَ هٰذا رَبّي ۖ فَلَمّا أَفَلَ قالَ لَئِن لَّم يَهدِني رَبّي لَأَكونَنَّ مِنَ القَومِ الضّالّينَ

Sahih International

And when he saw the moon rising, he said, “This is my lord.” But when it set, he said, “Unless my Lord guides me, I will surely be among the people gone astray.”

Malay

Kemudian apabila dilihatnya bulan terbit (menyinarkan cahayanya), dia berkata: “Inikah Tuhanku?” Maka setelah bulan itu terbenam, berkatalah dia: “Demi sesungguhnya, jika aku tidak diberikan petunjuk oleh Tuhanku, nescaya menjadilah aku dari kaum yang sesat”.

فَلَمَّا رَءا الْقَمَرَ بَازِغًا

Kemudian tatkala dia melihat bulan terbit

Kalimah بَازِغًا digunakan untuk menerangkan apabila bulan dan matahari sedang mula keluar. Waktu itu adalah waktu bulan dan matahari amat jelas sekali.

قَالَ هَٰذَا رَبِّي

dia berkata: “Inilah Tuhanku”.

Baginda berkata pula kepada kaumnya begini. Kata-kata Nabi Ibrahim ini adalah sebagai lakonan sahaja, seperti yang kita telah sebutkan sebelum ini. Bukanlah benar-benar baginda mengatakan yang bulan itu adalah Tuhannya.

Boleh dikatakan bahawa kata baginda itu adalah satu cemuhan sahaja – أهَٰذَا رَبِّي – “adakah ini tuhanku?”

فَلَمَّا أَفَلَ

Tetapi setelah bulan itu terbenam,

Tentulah setelah sekian lama, bulan itu akan hilang sinarnya dan akan tenggelam, atau hilang dari pandangan mata apabila siang datang.

قَالَ لَئِن لَّمْ يَهْدِنِي رَبِّي

dia berkata: “Sesungguhnya jika Tuhanku tidak memberi petunjuk kepadaku,

Baginda membawa kembali kepada perbincangan tentang Allah. Baginda hendak mengingatkan yang Allah lah Tuhan yang sebenar. Kaum baginda itu bukannya tidak kenal Allah, jadi baginda hendak mengingatkan mereka kepada Allah sahaja.

لَأَكُونَنَّ مِنَ الْقَوْمِ الضَّالِّينَ

pastilah aku termasuk orang yang sesat”.

Nabi Ibrahim mengajar kaumnya bagaimana menggunakan akal dalam memilih Tuhan. Kalau Allah tak beri petunjuk, kita semua akan sesat. Maka, baginda juga menunjukkan kepada mereka bagaimana berdoa kepada Allah untuk mendapatkan hidayah. Kerana baginda telah membacakan doa itu di hadapan mereka. Oleh itu, hendaklah kita sentiasa berdoa kepada Allah untuk memberikan hidayah kepada kita.

Doa itu bukan sahaja kepada orang yang Islam, tapi orang yang kafir pun boleh baca. Kalau tidak, bagaimanakah ramai orang yang asalnya lahir dalam kekafiran tapi telah mendapat jalan Islam? Itu adalah kerana mereka pernah memohon petunjuk kepada Tuhan (mereka tidak sebut pun nama Tuhan itu) untuk beri hidayah kepada mereka.

Mereka tidak tahu manakah Tuhan yang sebenar, maka mereka telah baca doa mereka dengan harapan untuk mendapatkan kebenaran. Mereka boleh baca dalam bahasa mereka, dalam cara yang mereka senang. Allah Maha Mendengar apakah permintaan mereka. Tidak semestinya mereka bukan orang Islam, Allah tak dengar doa mereka.

Allahu a’lam. Sambung ke ayat yang seterusnya.

Kemaskini: 19 Januari 2019


Rujukan: 

Maulana Hadi

Nouman Ali Khan

Taimiyyah Zubair

Published by

CelikTafsir

Blog mentafsir Quran berdasarkan fahaman Sunnah dan salafussoleh.

4 thoughts on “Tafsir Surah al-An’am Ayat 74 – 77 (Helah Nabi Ibrahim)”

 1. Jangan membid’ah sana sini tanpa fahami ta’rif bid’ah sebenar. Para Nabi ma’sum dan mereka tidak pernah syirik daripada kecil. Nabi Ibrahim, Nabi Muhammad dan para Nabi yang lain alaihimus solati was salaam adalah nabi dan kemudian diangkat menjadi Rasul. Ramai yang kata ikut sunnah tapi mentafsir ikut hawa nafsu.

  Like

  1. macam mana ngajar tafsir nak kias kepada ajaran syirik dan kufir dengan perkara ni? …lihat apa yang tuan cakap dalam tafsir tu semasa mentafsir وحاجه قومه…
   Sama juga kalau kita tegur masyarakat Islam di negara ini. Kalau kita kata amalan-amalan mereka seperti nyanyian Qasidah, solat hajat berjemaah, majlis Tahlil, sambutan Maulid Nabi dan lain-lain amalan bidaah itu semuanya salah, mereka akan bantah kita. Mereka tidak akan puashati dengan kita. Mereka hendak juga berhujah bahawa apa yang mereka amalkan itu adalah betul dan disukai oleh Allah. Macam-macam hujah mereka akan beri. Tapi hujah mereka bukanlah dari dalil yang sahih. Malahan berlawanan dengan Quran dan Sunnah. Tapi kerana mereka tak belajar, mereka tak tahu pun bahawa apa yang mereka buat itu berlawanan dengan apa yang diajar oleh Allah dan Nabi…..
   Jauh benar qiyas tu… jatuh dosa ke qasidah, tahlil, solat hajat berjemaah dsb tu? jatuh syirik dan kufur ke? betul ke amalan tu salah macam tuan royak?….Tolong perbetul balik, kesian kat orang mendengar. Campur aduk, camba sekali. Allahu Rabbi..
   minta maaf, ambo harap betul semula tu..sian demo jugok.

   Like

   1. Memang segala amalan yang tidak diajar oleh Allah adalah salah. Masyarakat kena faham tentang perkara ini. Kalau takut diberitahu, begitulah yang terjadi sekarang, orang tidak takut buat perkara bidaah kerana ianya telah dipermudahkan. Macam tidak salah sahaja mereka buat bidaah, padahal ianya adalah dosa dan ianya adalah syirik.

    Bagaimana syirik? Kerana amalan agama kena datang dari Allah dan Nabi, tapi sekarang ramai yang ambil dari ‘manusia’ – dari ustaz, dari guru, dari ulama. Itu sudah menyamakan kedudukan mereka dengan Allah. Patutnya amalan agama datang dari Allah, tapi mereka ambil dari makhluk.

    Marilah datang belajar supaya boleh bertanya terus.

    Like

  2. Assalamualaikum,

   Saya faham maksud bidaah. Kerana saya belajar. Tapi saudara fahamkah? Bidaah adalah perkara baru dalam agama yang tidak pernah diajar oleh Nabi. Adakah takrif lain?

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s